image

Ceo-fraude kost constructiebedrijf 16 miljoen euro

vrijdag 11 januari 2019, 15:59 door Redactie, 7 reacties

Oplichters hebben vorig jaar via ceo-fraude omgerekend 16 miljoen euro weten te stelen van de Indiase tak van het Italiaanse constructiebedrijf Tecnimont SpA. Het hoofd van de Indiase vestiging ontving een e-mail afkomstig van een account dat erg veel leek op dat van de directeur van Tecnimont SpA in Italië

In de e-mail werd de directeur van de Indiase tak gevraagd om een nieuw Gmail-account aan te maken. Vervolgens regelden de oplichters een serie conferencecalls om een "zeer vertrouwelijke overname" in China te bespreken. Bij deze telefoongesprekken waren aan de kant van de oplichters verschillende personen aanwezig die zich voordeden als een advocaat en de wereldwijde voorzitter van Tecnimont.

Volgens de oplichters kon het geld voor de overname vanwege regelgeving niet vanuit Italië worden overgemaakt. De Indiase directeur maakte vervolgens via drie tranches een bedrag van omgerekend 16 miljoen euro over naar banken in Hong Kong. Daar werd het geld binnen enkele minuten opgenomen. De oplichters probeerden iets later nog een vierde transactie te regelen, maar op dat moment was de fraude al bekend. De ceo-fraude kwam aan het licht toen de Italiaanse voorzitter van Tecnimont SpA in december India bezocht.

Vanwege de fraude zijn de algemeen directeur en financieel directeur van de Indiase tak ontslagen, zo meldt The Economic Times. Ceo-fraude, waarbij medewerkers van bedrijven worden misleid om grote bedragen naar katvangers of fraudeurs over te maken, is nog altijd één van de schadelijkste vormen van cybercrime. Vorig jaar maakte de FBI bekend dat criminelen de afgelopen 5 jaar via ceo-fraude 12,5 miljard dollar hebben weten te stelen.

Reacties (7)
11-01-2019, 16:51 door karma4
Het is misbruik van de cultuurverschillen. De CEO van het Italiaans bedrijf heeft daarin opzichtig gefaald.
Met de bekende "ja shahib" volgzaam uitvoeren hadden er maatregelen tegen dat misbruik ingeregeld moeten zijn.
12-01-2019, 12:40 door Anoniem
Lekker goedkoop, outsourcen naar India zo!!! :D
12-01-2019, 16:47 door Anoniem
Door karma4: Het is misbruik van de cultuurverschillen. De CEO van het Italiaans bedrijf heeft daarin opzichtig gefaald.
Met de bekende "ja shahib" volgzaam uitvoeren hadden er maatregelen tegen dat misbruik ingeregeld moeten zijn.
Alleen is CEO-fraude iets waar in vele landen, inclusief westerse, mensen intrappen. Niet echt een goede basis om op te baseren dat het aan cultuur of cultuurverschillen moet worden toegeschreven. Het ligt meer voor de hand om de verklaring in algemeen voorkomende menselijke zwakheden te zoeken.
12-01-2019, 17:56 door karma4
Door Anoniem: Alleen is CEO-fraude iets waar in vele landen, inclusief westerse, mensen intrappen. Niet echt een goede basis om op te baseren dat het aan cultuur of cultuurverschillen moet worden toegeschreven. Het ligt meer voor de hand om de verklaring in algemeen voorkomende menselijke zwakheden te zoeken.
Als de CEO zich als potentaat opstelt (menselijke zwakheid) moet je verwachten dat er ja knikkers zijn (menselijke zwakheid) dat het cultuurverschil niet opgepakt uit ivoren gedachtes (menselijke zwakheid) komt en nog bij.
Dat de echte verantwoordelijke (CEO) iemand anders ontslaat en niet zelf de verantwoording neemt (menselijke zwakte)

Herkenbaar met het ING gebeuren en het falen met herkennen van de witwas signalering. Gangbaar menselijk gedrag, nog steeds niet goed.
13-01-2019, 14:41 door Anoniem
Door karma4: Het is misbruik van de cultuurverschillen.
Verschillen? Juist niet, ze maken gebruik van DE CULTUUR van het bedrijf.

De CEO van het Italiaans bedrijf heeft daarin opzichtig gefaald.
Ja en nee. De CEO is (deels) verantwoordelijk voor de cultuur binnen een bedrijf, in dit geval is hij/zij zeker niet verantwoordelijk voor het wegboeken van het geld. Dat deed de directeur in India.

Met de bekende "ja shahib" volgzaam uitvoeren hadden er maatregelen tegen dat misbruik ingeregeld moeten zijn.
Achteraf heb je altijd gelijk. Alleen al in Nederland zijn er in 2018 honderden bedrijven slachtoffer geworden van dit soort oplichting en hadden er vooraf maatregelen ingevoerd moeten worden. Maar ja, als het kalf verdronken is, dempt men de put...
13-01-2019, 15:28 door spatieman
india en scammer dat is 1+1=opgelicht
14-01-2019, 11:06 door Anoniem
Dit is toch eigenlijk een briljant stukje toneelspelen wat die gasten hebben gedaan. Ik hoor zelden iets over 'de andere kant van de lijn' m.b.t. werving van zulke mensen en hoe ze zoiets opzetten als crimineel syndicaat. En hoe distribueer je het gestolen geld op zo'n manier dat je het ter beschikking krijgt? Daar moet een heel bedrijf omheen zitten als je dat goed wilt regelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.