image

Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander

maandag 14 januari 2019, 17:15 door Redactie, 30 reacties

Het kabinet komt voor april met een visie over het plan van D66 en VVD voor een online identiteit voor elke Nederlander. Burgers moeten zich via dit online ID bij de overheid kunnen identificeren. Daarnaast kan de overheid burgers via de online identiteit bereiken als fysieke post niet aankomt.

Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een 'digitale kluis' worden opgeslagen. Dit moet versnippering van gegevens bij de overheid tegengaan en fouten die daardoor ontstaan voorkomen. Eind november debatteerde de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over de initiatiefnota inzake een online-identiteit en regie op persoonsgegevens (pdf).

Tijdens het debat dienden VVD-Kamerlid Koerhuis en D66-Kamerlid Den Boer een motie in waarin de regering werd opgeroepen om te onderzoeken hoe iedere Nederlander voor contact met de overheid een online-identiteit kan krijgen, alsmede een "digitale kluis", waarin geselecteerde persoonsgegevens zijn opgeslagen (pdf). Mensen krijgen zelf de regie over deze gegevens en de overheid gebruikt de gegevens uit de kluis als de unieke bron van persoonsgegevens.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken laat vandaag weten dat hij voor april dit jaar met een kabinetsvisie op regie op gegevens komt. "Ik zal de strekking van de motie daarin meenemen op de manier zoals ik in het overleg heb aangegeven", aldus Knops. Tijdens het debat gaf de staatssecretaris al een reactie op de motie, waarin hij stelt dat hij op het moment geen aanleiding ziet om de naam van DigiD te wijzigen.

"De vraag om de naam van DigiD te wijzigen, is wel heel bijzonder. DigiD is natuurlijk een heel sterk merk en iedereen weet nu wat dat is. Dan komt er een initiatiefnota en dan zegt de heer Koerhuis dat het misschien beter is om dit aan te passen. U kunt zich voorstellen dat ik dat niet ga doen. Het denken houdt natuurlijk niet op, maar dit is een beetje de omgekeerde wereld", aldus Knops, die wel de mogelijkheid openhield om de naam van DigiD ooit te veranderen.

Reacties (30)
14-01-2019, 17:29 door Anoniem
Ik zou het logisch vinden als je niet alleen een online ID zou krigen maar ook een online emailadres. Zodat je dat emailadres kunt gebruiken voor alle officiële berichtgeving, zoals belastingdienst, enegielevering, mededelingen over je digitale brievenbus enzovoort.

Dus iedere Nederlander een mailadres@nederland.nl.

Daar hoeft geen enorme opslagruimte achter te hangen, want het gaat dan alleen om kortere mails. Maar het voordeel daarvan is wel dat je bij veranderen van provider gewoon je emailadres voor wat betreft overheidsperikelen blijft behouden. Net als dat je je DigID blijft houden.

Het is dan aan jezelf om mails vanaf dat adres al of niet te laten doorsturen aan je actuele emailadres. Die mogelijkheid dienst er dan natuurlijk wel in te zitten, maar is veel makkelijker dan het veranderen van je maildres bij allerlei instanties.

Alleen is het grote probleem: zoiets kost serverruimte (en organisatie) en wie gaat dat betalen?
14-01-2019, 17:32 door Anoniem
Ik ga gewoon naar het loket als ik iets moet, anders bezuinigen menselijk contact hiermee weg.
14-01-2019, 17:33 door Anoniem
We gaan dus mijnoverheid.nl opnieuw uitvinden. Kost een lading belastinggeld maar dan heb je ook....
14-01-2019, 17:45 door karma4
Twee nogal basale fouten in dat voorstel.
1/Als unieke identiteit is sinds enkele decennia het bsn de overheidsnorm. Het gaat fout met de realisatie dat de verwerker verantwoordelijk is om aan te tonen dat het om de juiste persoon gaat met het juiste verzoek.
2/ De data zijn geen eigendom van een persoon. De bronhouder (overheid) bepaalt het vastleggen van de gegevens. Is er wel een correctierecht op foutief vastgelegde gegevens. Dat is een ander punt waar de realisatie fout gaat.
14-01-2019, 17:49 door novhpuntnet
Dit gaat vooral meer ellende en verplichtingen voor burgers opleveren. Met visie hebben beide partijen al jaren niets meer te maken gehad. Anders waren ze wel op zoek gegaan naar mensen die hier echt nuttige dingen kunnen zeggen. Maarja, het borrelcircuit is ook belangrijk.
14-01-2019, 18:01 door Anoniem
Eh... Ik WIL helemaal niet online met de Roverheid communiceren. Internet is leuk voor een weerberichtje of het nieuws. Maar verder... laat maar.

Wanneer snappen de dames en heren dat nou eens!
14-01-2019, 18:06 door Anoniem
En hoe zit het met de AVG? De belastingdienst kan zich er al niet aan houden. Hoe wil de overheid dit dan doen?

Voorspelling:
1. Overschrijding budget met 100% (het wordt minimaal 2 keer zo duur)
2. De controle en afscherming mechanismes maken we wel als het project draait. (Dus nooit)
3. De data dat wordt opgeslagen blijkt helemaal niet correct te zijn, en de burger blijkt geen zin te hebben dit bij te houden.
4. De data wordt opgeslagen bij een privaat bedrijf (want goedkoper) en dus:
4.1 Vendor-lock. Dus altijd vast aan duur systeem
4.2 Data wordt door privaat bedrijf gehouden/niet terug gegeven bij einde contract
4.3 Geen inzage broncode en gebruikte encryptie

Deze voorspellingen zijn denk ik niet eens zo gek gezien het verleden van Overheid en ICT.

TheYOSH
14-01-2019, 18:33 door Anoniem
Daarnaast kan de overheid burgers via de online identiteit bereiken als fysieke post niet aankomt.

Was daar niet iets als een berichtenbox voor opgezet door diezelfde overheid?
Als je mensen daar al niet mee bereikt, naast een woon of post adres dat bij Burgerzaken geregistreerd staat, hoe wil je dat kleine groepje mensen dan nog bereiken?

De politiek wil dus nog meer gemeenschapsgeld gaan verspillen voor een berichtenbox 2.0 omdat niet iedereen nu bereikt kan worden door de overheid. LoL
Hoe kan de belastingdienst daar mee leven?


Burgers moeten zich via dit online ID bij de overheid kunnen identificeren.

Hebben we daar nu al niet een fysiek paspoort/ID-kaart voor en digitaal het DigiD?
En was het BSN niet bedoeld als unieke identificatie?
14-01-2019, 18:53 door Anoniem
Kijk kijk, hoor hoor, de vorming van onze dictatuur is bijna compleet nu alleen nog algehele registatie van alle
burgers voor nog meer controle over de gegevens stromen en om de burger directer te kunnen monitoren en
bijsturen en ze zijn klaar!!!
14-01-2019, 19:14 door Anoniem
Er was iets met overheid en IT-projecten ...
14-01-2019, 20:17 door Anoniem
"Mensen krijgen zelf de regie over deze gegevens" ah fijn dat de overheid toch de optie biedt dat jezelf jouw gegevens definitief kunt wissen. Oh wacht eens eventjes..


Mensen willen niet massaal aan de DigiD, wat de overheid ook doet om het gebruik daarvan te "stimuleren". Vandaar dit 'nieuwe' systeem dat uiteraard verplicht gaat worden.

Hiermee heeft de overheid een complete en correcte database van jouw ip-adres, 06-nummer in combinatie met jouw naw-gegevens die ze al handen. Handig bij opsporing, hoeft geen rechter aan te pas te komen om iemands gegevens te achterhalen (niet dat dat in praktijk zoveel moeite is, één telefoontje is genoeg). En aangezien jij toch niets te verbergen hebt en pro het aanpakken van criminelen en ander tuig van de richel bent, vind jij dat helemaal niet erg.

Alleen is het dan nog een hele kleine stap om dissidenten aan te pakken. De machtsbeluste partijen als VVD en D66 zijn hier goed voor instaat, zoals ze zelf regelmatig laten zien dat ze niet tegen kritiek kunnen.
14-01-2019, 20:20 door Anoniem
Door Anoniem: Er was iets met overheid en IT-projecten...
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².
14-01-2019, 22:35 door Anoniem
Bij de geboorte een verplichte chip.
14-01-2019, 23:38 door Anoniem
De ultieme nattedroom van een politiekus... je burgers altijd kunnen id-en en volgen.
15-01-2019, 00:26 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de geboorte een verplichte chip.

Gevaarlijk. Want dan gaan staten waar de bevolking terugloopt chips uitdelen en verplichte geboortes eisen.
15-01-2019, 00:47 door Anoniem
Kabinet, visie? In dezelfde zin?
15-01-2019, 07:15 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de geboorte een verplichte chip.
Dat gaat gebeuren, maar dan moeten ze eerst van de laatste mohikanen af zijn, zo dat er geen tegen stand meer is.
15-01-2019, 07:31 door Anoniem
Door Anoniem:Mensen willen niet massaal aan de DigiD, wat de overheid ook doet om het gebruik daarvan te "stimuleren". Vandaar dit 'nieuwe' systeem dat uiteraard verplicht gaat worden.
Hiermee heeft de overheid een complete en correcte database van jouw ip-adres, 06-nummer in combinatie met jouw naw-gegevens die ze al handen.


Dus:
- IP-adres maskeren achter VPN.
- Ik heb geen 06-nummer, en had ik hem wel, dan gebruikte ik hem niet hiervoor. Ze sturen maar een brief op papier.
Die twee keer per jaar dat de belastingdienst met een blauwe envelop laat weten dat ze nog bestaat. Ja nog steeds enveloppen :-)
- NAW kan ik niets aan doen, tenzij ik verhuis naar het buitenland of op straat ga leven.
15-01-2019, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Daar hoeft geen enorme opslagruimte achter te hangen, want het gaat dan alleen om kortere mails. Maar het voordeel daarvan is wel dat je bij veranderen van provider gewoon je emailadres voor wat betreft overheidsperikelen blijft behouden. Net als dat je je DigID blijft houden.

Het is dan aan jezelf om mails vanaf dat adres al of niet te laten doorsturen aan je actuele emailadres. Die mogelijkheid dienst er dan natuurlijk wel in te zitten, maar is veel makkelijker dan het veranderen van je maildres bij allerlei instanties.

Waar slaat dit nou op? Je verandert toch ook je adres bij allerlei instanties als je verhuisd, je moet dus ook zogen dat je contact gegevens bij instanties kloppen, de BRP helpt daar overigens erg goed bij, sla daar een door de gebruiker gekozen mail op en zorg voor een functie die je in staat stelt het aan te passen. Enne mail adressen veranderen niet zo vaak volgens mij; persoonlijk even geteld: mijn mail adres heb ik nu zo'n 13 jaar en ben ondertussen 4 keer verhuisd, oftewel mijn mail adres is stabieler dan mijn woon adres.
15-01-2019, 10:10 door Anoniem
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².

Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.
15-01-2019, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Daar hoeft geen enorme opslagruimte achter te hangen, want het gaat dan alleen om kortere mails. Maar het voordeel daarvan is wel dat je bij veranderen van provider gewoon je emailadres voor wat betreft overheidsperikelen blijft behouden. Net als dat je je DigID blijft houden.

Het is dan aan jezelf om mails vanaf dat adres al of niet te laten doorsturen aan je actuele emailadres. Die mogelijkheid dienst er dan natuurlijk wel in te zitten, maar is veel makkelijker dan het veranderen van je maildres bij allerlei instanties.

Waar slaat dit nou op? Je verandert toch ook je adres bij allerlei instanties als je verhuisd, je moet dus ook zogen dat je contact gegevens bij instanties kloppen, de BRP helpt daar overigens erg goed bij, sla daar een door de gebruiker gekozen mail op en zorg voor een functie die je in staat stelt het aan te passen. Enne mail adressen veranderen niet zo vaak volgens mij; persoonlijk even geteld: mijn mail adres heb ik nu zo'n 13 jaar en ben ondertussen 4 keer verhuisd, oftewel mijn mail adres is stabieler dan mijn woon adres.

Ik ben het helemaal met die eerste poster eens. Een mailadres is veel te onzeker om te communiceren met de
overheid en bij allerlei andere belangrijke communicatie. Het is ondoenlijk om bij te houden waar je allemaal je
mailadres ingevuld hebt en als het plotseling verandert kan het heel lastig zijn om dat overal aan te passen.
Bij een fysiek adres heb je een verhuisservice waarbij de post doorgestuurd wordt gedurende een bepaalde periode
maar bij mail heb je dat niet. Het kan lang duren voor je ontdekt dat een belangrijke plek waar je mail adres bekend
is nog niet is aangepast.
Ik zou dan ook HELEMAAL VOOR een dergelijke constructie voor mail zijn, al was het maar een doorstuurservice
waar je op 1 plek je echte mail adres invult en voor de rest overal dat @nederland.nl adres gebruikt wordt.
15-01-2019, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².
Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.
Wat is er nou erger, "standaard gemekker", waarover de onuitgesproken klacht is dat het gratuit geklaag is, of honderden miljoenen verpatsen aan "standaard gefaal"?

Ik denk dat het gemekker een stuk kosteneffectiever is. Kost niets, levert niets op. Overheidsgefaal kost veel meer en levert vaak (maar niet altijd) minder dan niets op. En nog mooier: Als de overheid ophoudt met ICTfalen dan zal het gemekker hierover vanzelf verstommen. Andersom is niet het geval. Dus ik denk dat jouw prioriteiten niet de mijne zijn.
15-01-2019, 11:34 door Anoniem
Daar ben ik het helemaal mee eens. Zolang de Overheid mij nergens van verdenkt wil ik anoniem zijn voor die Overheid. Een Overheid die teveel weet is namelijk een gevaarlijke Overheid.

Door Anoniem: "Mensen krijgen zelf de regie over deze gegevens" ah fijn dat de overheid toch de optie biedt dat jezelf jouw gegevens definitief kunt wissen. Oh wacht eens eventjes..


Mensen willen niet massaal aan de DigiD, wat de overheid ook doet om het gebruik daarvan te "stimuleren". Vandaar dit 'nieuwe' systeem dat uiteraard verplicht gaat worden.

Hiermee heeft de overheid een complete en correcte database van jouw ip-adres, 06-nummer in combinatie met jouw naw-gegevens die ze al handen. Handig bij opsporing, hoeft geen rechter aan te pas te komen om iemands gegevens te achterhalen (niet dat dat in praktijk zoveel moeite is, één telefoontje is genoeg). En aangezien jij toch niets te verbergen hebt en pro het aanpakken van criminelen en ander tuig van de richel bent, vind jij dat helemaal niet erg.

Alleen is het dan nog een hele kleine stap om dissidenten aan te pakken. De machtsbeluste partijen als VVD en D66 zijn hier goed voor instaat, zoals ze zelf regelmatig laten zien dat ze niet tegen kritiek kunnen.
15-01-2019, 12:22 door SPer - Bijgewerkt: 15-01-2019, 12:22
Door Anoniem:
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².

Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.

Even raden, u werkt bij de overheid, vraag is natuurlijk wel dat u dit soort opmerkingen maakt ,maar dan vanuit een anonieme gebruiker .
15-01-2019, 14:16 door Anoniem
Het internet abonnement bij mijn provider moet ik betalen dan bepaal ik toch ook met wie ik via dat internet abonnement wil communiceren.

Wat ik hiermee bedoel is, met welke onbeschoftheid denkt men daar in Den Haag mij op te leggen om deze klote ideeën te gaan gebruiken via "mijn" betaalde internet abonnement elke keer wanneer hen dat goed dunkt.

Om dezelfde reden kreeg mijn nogal herhaaldelijk dwingende werkgever mijn 06 nummer niet, mits deze een deel in de abonnement kosten wil delen. "Ja, wat dacht je".
Nu heeft iedereen een bedrijfsmobiel gekregen.
15-01-2019, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².

Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.

Daar heeft de overheid zelf fors aan bijgedragen doordat mensen niet blind zijn en zich voornamelijk dingen herinneren die gefaalt zijn.
16-01-2019, 08:12 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou het logisch vinden als je niet alleen een online ID zou krigen maar ook een online emailadres. Zodat je dat emailadres kunt gebruiken voor alle officiële berichtgeving, zoals belastingdienst, enegielevering, mededelingen over je digitale brievenbus enzovoort.

Dus iedere Nederlander een mailadres@nederland.nl.

Daar hoeft geen enorme opslagruimte achter te hangen, want het gaat dan alleen om kortere mails. Maar het voordeel daarvan is wel dat je bij veranderen van provider gewoon je emailadres voor wat betreft overheidsperikelen blijft behouden. Net als dat je je DigID blijft houden.

Het is dan aan jezelf om mails vanaf dat adres al of niet te laten doorsturen aan je actuele emailadres. Die mogelijkheid dienst er dan natuurlijk wel in te zitten, maar is veel makkelijker dan het veranderen van je maildres bij allerlei instanties.

Alleen is het grote probleem: zoiets kost serverruimte (en organisatie) en wie gaat dat betalen?

Mag allemaal wel op mijn server draaien hoor, geen probleem.
16-01-2019, 10:40 door Anoniem
Ik zou het logisch vinden als je niet alleen een online ID zou krigen maar ook een online emailadres. Zodat je dat emailadres kunt gebruiken voor alle officiële berichtgeving, zoals belastingdienst, enegielevering, mededelingen over je digitale brievenbus enzovoort.
Inclusief sales-berichten over energielevering?

We gaan dus mijnoverheid.nl opnieuw uitvinden.
Misschien moeten we daar .gov.nl voor reserveren.
Of voor een kwart miljoen dollar door BZK een heel TLD laten registreren bij de ICANN, zoals .overheidnl
Faal.

Net als dat je je DigID blijft houden.
Gebruik 'm eens een periode niet, en kijk hoe lang je 'm weet te houden. Ikzelf ben 'm al 2x kwijt / heb er nu geen.
Ik geloof in de kracht, maar in mijn eigen beleving geheel nutteloos. Daarnaast ken ik meerdere internationale ondernemers die er compleet op vastlopen, waardoor hun handel enkel nog illegaal kan.
Faal (met success).

Alleen is het grote probleem: zoiets kost serverruimte (en organisatie) en wie gaat dat betalen?
Die Raymond Dixhoorn en die andere vlotte handige jongen van prolocation.nl. Lieten zich tonnen -zo niet miljoenen- betalen voor www.crisis.nl om vervolgens flink te falen, en uiteindelijke Cloudflare voor z'n (schandalig weinig imposante) karretje te spannen.
Faal.

Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.
Ik gaf je zojuist drie prachtige voorbeelden. De voorbeelden van falen zijn er in grotere getale dan in mate van success.

Ik zie alweer een hijgerige SIDN aan de horizon die digitale paspoorten voor internet toegang zitten te brainstormen.
Leuker kunnen ze het niet maken.
16-01-2019, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Correct, daar is een formule voor: ict + overheid = standaard fail².

Andere formule: Bericht gaat over overheid = standaard dit soort gemekker in de reacties.

Ontkracht het anders in plaats van te bevestigen door geen daadwerkelijk weerwoord te kunnen leveren; nu ridiculiseer je enkel jouw eigen standpunt.
17-01-2019, 14:34 door Anoniem
Als mooie aanvulling op dit nieuwe ID,
het internet-surf-bewijs ( ISB) invoeren,zonder
dit bewijs kun je geen gebruik meer maken van het internet.

De EU zal deze aanvulling wel gaan invoeren,en staan te trappelen,
om het versterken van de digitale panopticum infrastructuur.

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.