image

Blok maakt details over cyberspionage door China niet openbaar

woensdag 23 januari 2019, 11:31 door Redactie, 15 reacties

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zal details over cyberspionage uit China niet openbaar maken, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. Tijdens het Vragenuur stelde PvdA-Kamerlid Ploumen verschillende vragen naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws. Volgens de AIVD is het waarschijnlijk dat een groep hackers met de naam APT10 aan China gelinkt is.

Ploumen wilde van de minister weten wat er volgens de AIVD precies heeft plaatsgevonden en welke maatregelen het kabinet heeft genomen om Nederlandse burgers, de Nederlandse overheid en Nederlandse bedrijven te beschermen tegen de "agressieve cyberstrategie van China". Verder vroeg Ploumen of het kabinet hier met China contact over heeft gehad.

Blok antwoordde dat vorig jaar december de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bekendmaakten dat zij slachtoffer waren van aanvallen vanuit China. "Op die dag heeft de Nederlandse regering ook politieke steun verleend aan de attributie, dus het toewijzen, aan China door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De berichtgeving van de AIV van afgelopen weekend was in lijn met onze reactie van toen in december", zo stelt de minister.

Wat betreft het verzoek om details over cyberspionage vanuit China openbaar te maken zegt Blok dat hij hier niet aan kan voldoen. "Mevrouw Ploumen weet dat ik niet in openbaarheid met de Kamer kan delen wat er in detail is gebeurd. De Kamer kan via de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in beslotenheid vragen stellen aan de voor de veiligheidsdiensten verantwoordelijke ministers. Maar het is niet in het belang van de Nederlandse veiligheid om in het openbaar te delen wat er precies wanneer bekend is."

Wel verklaarde de minister dat er diplomatiek contact is geweest en dat de Nederlandse regering helder heeft laten blijken hier niet van gediend te zijn. Verder wees de minister naar de 95 miljoen euro die is vrijgemaakt om de cyberveiligheid te vergroten. Het geld zal onder andere worden gebruikt voor het aannemen van cyberdiplomaten en extra scholing, om zo de cyberverdediging verder te verbeteren. "Daarmee kan ik natuurlijk niet garanderen dat je het helemaal waterdicht krijgt. Dat geldt natuurlijk in zijn algemeenheid bij het bestrijden van misdaad of spionageactiviteiten. Ik kan wel laten zien dat we het probleem zeer serieus nemen en op allerlei plaatsen ook maatregelen nemen", aldus Blok.

Reacties (15)
23-01-2019, 11:56 door Anoniem
Sheeple games.
23-01-2019, 13:07 door Anoniem
"Mevrouw Ploumen weet dat ik niet in openbaarheid met de Kamer kan delen wat er in detail is gebeurd. De Kamer kan via de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in beslotenheid vragen stellen aan de voor de veiligheidsdiensten verantwoordelijke ministers. Maar het is niet in het belang van de Nederlandse veiligheid om in het openbaar te delen wat er precies wanneer bekend is."

Threat intelligence sharing heeft ook voordelen. Ik dacht dat de overheid wilde dat we *meer* delen op dit gebied.
23-01-2019, 13:49 door Anoniem
Tuurlijk, met een grijnzende leugenaar als baas, we zeggen lekker niks, of liegen.
23-01-2019, 13:56 door Anoniem
Fijn dat deze mensen er niets van snappen en geen details publiek maken. Zze weten gewoon te weinig over wat er echt gebeurd is en waar de aanvallen vandaan gekomen zijn, of de inhoud geeft aan hoe slecht cyberdefense programma in Nederland geregeld is...
23-01-2019, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Fijn dat deze mensen er niets van snappen en geen details publiek maken. Zze weten gewoon te weinig over wat er echt gebeurd is en waar de aanvallen vandaan gekomen zijn, of de inhoud geeft aan hoe slecht cyberdefense programma in Nederland geregeld is...

Ik geef ze iets meer krediet, de mannen en vrouwen onderdeel van de cyberdefensie. Het is de politieke laag die continue schuimbekt.
23-01-2019, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Tuurlijk, met een grijnzende leugenaar als baas, we zeggen lekker niks, of liegen.
Ze zeggen en melden het wel, alleen niet publiekelijk. En met een logische redenen natuurlijk.
23-01-2019, 18:16 door SPer
Wat ik nu helemaal niet begrijp is welke geheimen nederland heeft zodat China moet spioneren. Dit is van een hoog 007 gehalte en heeft waarschijnlijk niets om het lijf. Ik vermoed dat dit de reden is dat men er zo geheimzinnig over doet .
23-01-2019, 19:20 door Anoniem
Minister blok,de man die in zijn eigen vertrouwde omgeving sprak,waar je dus spreekt vanuit je hart,
en oprechtig,en overtuigend was van zijn standpunten.

Hier geloofde ik deze minister nog het meest,maar helaas liet hij zijn standpunten varen,
hij moest boeten voor zijn uitspraken.

Nu dus een onbetrouwbare minister.
23-01-2019, 21:02 door Anoniem
De AIVD is geen betrouwbare bron en is dezelfde slechte inlichtingendiensten die ervoor heeft gezorgd dat Nederland meedeed aan de Irak oorlog omdat de CIA de AIVD voor de gek heeft gehouden dat saddam gevaarlijke wapens zou maken. Saddam heeft de olieprijs van dollar naar Euro veranderd en toen werd twee weken later saddam de oorlog verklaard, hetzelfde gebeurd in Iran nadat Iran de olieprijs van Dollar naar Euro veranderd, komt twee weken later Israel met een documenten die ver verouderd zijn dat Iran kernwapens wou maken.
De AIVD neemt allles kakkeloos over en dit soort dingen komen dan in het nieuws. De AIVD kan niet zo goed hacken als de Chinezen, Russen, Britten en AMerikanen en neemt gewoon alles kakkeloos over, die 95 miljoen moet aan onderzoek en preventie maatregelen besteed worden niet aan nutteloze diplomaten.
24-01-2019, 00:33 door Anoniem
Misschien worden er teveel Chinese androids verkocht met een goede prijs-prestatie verhouding.

Misschien bedreigt de Chinese suprematie de Amerikaanse globale 5G uitrol?

Maar dan zou het hele verhaal andersom moeten zijn.

Even een snufje vijf-kruiden-poeder toevoegen. Zeg het maar.
24-01-2019, 05:08 door Anoniem
Door SPer: Wat ik nu helemaal niet begrijp is welke geheimen nederland heeft zodat China moet spioneren. Dit is van een hoog 007 gehalte en heeft waarschijnlijk niets om het lijf. Ik vermoed dat dit de reden is dat men er zo geheimzinnig over doet .
Je kan aannames en bagataliseren tot een kunst verheffen, maar om je medemens te leren kennen moet je naar ze luisteren. Juist die kunst hebben de aziaten (volksrepubliek china) tot ongekende hoogten in perfectie verheven. Voorbeeld daarvan zijn de mega groei cijfers. Alibaba die Luik als europees verdeelcentrum kiest.(chinese zeehaven midden in europa). Nato die Huawei etc.hun 5G apparatuur uit critische netwerk infrastructuur weert. Zoals Ceasar schreef vini,vidi,vici..(Ik kwam, ik zag, ik overwon) zo zie je dat die chinesen lak hebben aan intellectueel eigendom. Hoeveel meer voorbeelden heb je nog nodig om te begrijpen dat china naast gemak ook een gevaar is?
Lerend uit de geschiedenis en de recente Taiwan en Tibet ontwikkelingen is het naief te denken dat China jouw inkomen zal respecteren als dat land er zelf beter van kan worden.
Beter is het om critische 5g apparatuur zelf te bouwen.
Als we dat nog kunnen door onze luiheid..?!
24-01-2019, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien worden er teveel Chinese androids verkocht met een goede prijs-prestatie verhouding.

Misschien bedreigt de Chinese suprematie de Amerikaanse globale 5G uitrol?

Maar dan zou het hele verhaal andersom moeten zijn.

Even een snufje vijf-kruiden-poeder toevoegen. Zeg het maar.
Kruiden mengen kunnen we allemaal wel, maar om een goedwerkende Android te bouwen, terwijl er veel mooi spul uit china komt ?? Als chinesen naar Europa komen is het niet voor ons maar voor hun zelf omdat het geld en de naiviteit voor het oprapen ligt. Mensen staan er nog niet bij stil maar iedereen zal weer terug naar school en aan het werk moeten willen we deze zoveelste invasie kunnen afslaan.
24-01-2019, 15:36 door Anoniem
Door SPer: Wat ik nu helemaal niet begrijp is welke geheimen nederland heeft zodat China moet spioneren. Dit is van een hoog 007 gehalte en heeft waarschijnlijk niets om het lijf. Ik vermoed dat dit de reden is dat men er zo geheimzinnig over doet .

Als je een beetje inleest over APT10 zie je dat ze vooral economische bedrijfsspionage doen. Zo ook in 2018 op zoek naar informatie over nieuwe raketsystemen bij de US Navy. Uit het statement van deze week zie je dat ze o.a. lucht en ruimtevaart industrie op de target hadden. Kan dus vergelijkbaar zijn, ook hier worden nieuwe systemen ontwikkelt.

Daarnaast maakt de AIVD melding van het feit dat APT10 ook enkele ICT providers geïnfiltreerd had, klassieke supply chain attack die ook niets nieuws is voor APT10, in 2014 zaten ze al bij verschillende Amerikaanse MSP's binnen om via hen bij hun targets te komen.

En waarom er hier iets te halen is? Omdat met alle Chinezen op een klontje er weliswaar heel veel patenten worden aangevraagd, maar slechts een fractie van die patenten vernieuwd worden. Kortom, het zijn grotendeels junkpatenten want de Chinesen zijn kennelijk niet in staat om zelf iets goeds te bedenken.
26-01-2019, 21:17 door Anoniem
Door Anoniem: Sheeple games.

Ik wacht om met 5g aan te slag te kunnen gaan. Ik ben vooral geinteresseerd in (goedkopere) meetapparatuur tussen pakweg 10ghz - 100 ghz (en hoger). Voor de hobbyist en ZZP ideeen nu nog onbetaalbaar. Mischien dat 5g een goed effect op de marktwerking heeft van o.a. frequentieanalyzers enz.
27-01-2019, 14:33 door SPer
Door Anoniem:
Door SPer: Wat ik nu helemaal niet begrijp is welke geheimen nederland heeft zodat China moet spioneren. Dit is van een hoog 007 gehalte en heeft waarschijnlijk niets om het lijf. Ik vermoed dat dit de reden is dat men er zo geheimzinnig over doet .

Als je een beetje inleest over APT10 zie je dat ze vooral economische bedrijfsspionage doen. Zo ook in 2018 op zoek naar informatie over nieuwe raketsystemen bij de US Navy. Uit het statement van deze week zie je dat ze o.a. lucht en ruimtevaart industrie op de target hadden. Kan dus vergelijkbaar zijn, ook hier worden nieuwe systemen ontwikkelt.

Daarnaast maakt de AIVD melding van het feit dat APT10 ook enkele ICT providers geïnfiltreerd had, klassieke supply chain attack die ook niets nieuws is voor APT10, in 2014 zaten ze al bij verschillende Amerikaanse MSP's binnen om via hen bij hun targets te komen.

En waarom er hier iets te halen is? Omdat met alle Chinezen op een klontje er weliswaar heel veel patenten worden aangevraagd, maar slechts een fractie van die patenten vernieuwd worden. Kortom, het zijn grotendeels junkpatenten want de Chinesen zijn kennelijk niet in staat om zelf iets goeds te bedenken.
U schijnt meer kennis te hebben dan de heer Blok. en btw. ik had her er dus over dat in Nederland volgens mij weinig te halen is , nl wil mi. graag meedoen met de grote jongens door ook aan te geven dat de Chinezen onze grootste vijand zijn (schijnbaar is Rusland nu een beetje van de kaart geduwd)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.