image

Malwarebytes: e-mail was belangrijkste aanvalsvector in 2018

woensdag 23 januari 2019, 12:03 door Redactie, 0 reacties

E-mail was vorig jaar de belangrijkste manier voor cybercriminelen om eindgebruikers aan te vallen, zo stelt anti-malwarebedrijf Malwarebytes in een vandaag verschenen rapport. Een jaar eerder waren exploits die van kwetsbaarheden in browsers en browserplug-ins gebruikmaken nog de populairste infectiemethode.

Verschillende soorten malware zoals Emotet en TrickBot werden in 2018 op grote schaal via e-mail verspreid. De e-mails hadden bijlagen of links die naar de malware wezen. Het ging dan bijvoorbeeld om Microsoft Office-documenten met een embedded macro. Zodra gebruikers de macro inschakelden werd het systeem met malware besmet.

Het gebruik van exploits, die misbruik maken van kwetsbaarheden in software, kende juist een daling. Dat komt volgens Malwarebytes doordat verschillende exploit-ontwikkelaars in 2017 werden opgepakt en browsers steeds veiliger worden. Het gebruik van zogeheten drive-by downloads, waarbij internetgebruikers via gehackte websites of besmette advertenties met malware geïnfecteerd raken, nam dan ook af.

In 2018 vonden verschillende zeroday-aanvallen plaats die misbruik maakten van nieuwe kwetsbaarheden in Adobe Flash Player en Internet Explorer. In plaats van slachtoffers naar een website te lokken maakten de aanvallers bij deze aanvallen gebruik van Microsoft Office-documenten, waar een exploit voor het beveiligingslek aan was toegevoegd. Ook voor dit jaar verwacht Malwarebytes dat cybercriminelen social engineering, waarbij gebruikers worden verleid om bestanden of links te openen, weer uitgebreid zullen toepassen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.