image

Firefox gaat standaard trackers voor profilering blokkeren

dinsdag 29 januari 2019, 11:05 door Redactie, 2 reacties

Firefox gaat binnenkort standaard allerlei trackers blokkeren, waarbij de nadruk ligt op trackers die worden gebruikt voor het maken van profielen van internetgebruikers. Het gaat dan bijvoorbeeld om supercookies en fingerprinting en verschillende vormen van tracking waarbij gebruikers over meerdere websites via cookies en url-parameters worden gevolgd.

"Al jarenlang hebben internetgebruikers grote privacyschendingen moeten verduren. Hun browsegedrag wordt stelselmatig en stilletjes over het web gevolgd. Trackingtechnieken zijn inmiddels zo geavanceerd dat gebruikers geen zinnige controle meer hebben over hun persoonlijke data wordt gebruikt", aldus Mozilla's Steven Englehardt.

Om de privacy van Firefox-gebruikers te beschermen gaat Mozilla daarom standaard trackers in de browser blokkeren. De browserontwikkelaar heeft nu het beleid gepubliceerd waarin staat vermeld welke trackers straks worden geblokkeerd. Het gaat dan om trackingtechnieken waarmee profielen van internetgebruikers worden gemaakt en trackingtechnieken die gebruikers niet op zinnige wijze zelf kunnen stoppen.

Partijen die niet willen dat ze straks worden geblokkeerd worden door Mozilla opgeroepen om te stoppen met het tracken van Firefox-gebruikers over verschillende websites. Voor het classificeren van trackers maakt Mozilla gebruik van de Tracking Protection List van Disconnect, een populaire privacyplug-in.

Englehardt benadrukt dat het nu gepubliceerde anti-trackingbeleid geen definitieve versie is. "Het is een levend document dat we zullen bijwerken in reactie op nieuwe trackingtechnieken. We vinden dat alle browsers een fundamentele verplichting hebben om hun gebruikers tegen tracking te beschermen en we hopen dat de publicatie van ons beleid de discussie helpt over welke privacybescherming standaard voor alle internetgebruikers zou moeten gelden."

Reacties (2)
29-01-2019, 14:41 door Anoniem
Lijkt mooi (bedoeld) maar straks krijg je dus, dat er om de haverklap sites niet te betreden zijn doordat iemand aan Firefox 'verteld' heeft, dat de betreffende site tracking toepast. Zelfs al is dat helemaal niet het geval. Mooie manier om je concurrentie kapot te maken. Maar misschien heb ik het verkeerd begrepen en gebeurt het automatisch aan de hand van de inhoud. Dan nog... Het zal maar net een site zijn die van (financiëel) levensbelang is.

Ik geef er de voorkeur aan zelf te bepalen welke sites ik om die reden wel of niet wil benaderen. Bovendien zit er al een privévenster in Firefox, dus voor sites die ik niet vertrouw kan het ook op een andere manier.

Tenzij Firefox het zodanig doet dat er bij blokkeren duidelijk te zien is waarom er geblokkeerd wordt en de mogelijkheid biedt de blokkering op te heffen waardoor betreffende site toch te benaderen is.

Gelukkig gebruik ik het ESR update kanaal dus deze feature gaat voorlopig aan mijn neus voorbij en kan ik in alle rust bekijken als het zover is. Doe ik graag even in een virtuele omgeving.
29-01-2019, 14:53 door John777
Volgens mij blokkeert Safari tegenwoordig ook fingerprinting e.d. Klopt dat of zit ik ernaast? Voor de Mac vind ik het namelijk wel de fijnste browser (zeker met de Ghostery extension).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.