image

Zoekmachine Startpage wint Nederlandse Privacy Awards

dinsdag 29 januari 2019, 13:42 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 29-01-2019, 16:31

De Nederlandse op privacy gerichte zoekmachine Startpage heeft de Nederlandse Privacy Awards in de categorie consumentenoplossingen gewonnen. De Privacy Awards worden uitgereikt aan bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm maken. De awards worden georganiseerd door Privacystichting Privacy First.

"De belofte van Startpage.com is dat hun gebruikers Google Search kunnen laten bevragen zonder te hoeven vrezen dat elke zoekopdracht wordt toegevoegd aan een permanente dataschaduw bij Google. Bovendien kunnen de zoekresultaten bij Startpage.com via een anonimiserende proxy worden bezocht. Daarmee vervult Startpage.com een behoefte bij iedereen die weleens wil zoeken naar informatie zonder vervolgens geconfronteerd te worden met gerichte advertenties daarover", zo laat de jury in een toelichting weten (pdf).

Startpage zegt geen persoonlijke informatie van gebruikers op te slaan of met derden te delen. "Wij kunnen geen profiel van je samenstellen en wij kunnen ook nooit gedwongen worden om persoonlijke gegevens over te dragen aan enige overheid, simpelweg omdat we geen gegevens hebben om te overhandigen", aldus de zoekmachine op de eigen pagina. Eind vorig verscheen er een nieuwe versie van Startpage, die gebruikers een verbeterde proxy biedt om zoekresultaten anoniem te bezoeken. Ook worden zoekresultaten nu sneller weergegeven.

In de categorie consumentenoplossingen waren naast Startpage ook VraagApp, een app die kwetsbare burgers de mogelijkheid biedt om vragen te stellen aan vrijwilligers over praktische problemen, en Schluss, dat internetgebruikers meer controle over hun gegevens moet gegeven, genomineerd. De gratis webapp Privacy Designer van Privacy Company, die het MKB, verenigingen en NGO's helpt om privacyrisico's te inventariseren, won de award in de categorie bedrijfsoplossingen.

Reacties (14)
29-01-2019, 14:10 door Anoniem
Wat grappig en toevallig ook dat ik dit bericht vandaag lees, want ik heb bij toeval gisteravond Startpage.com ontdekt. Prima zoekmachine die inderdaad geen last heeft van de "filter bubble" die Google wel heeft. Ik heb 'm meteen toegevoegd aan mijn favorieten.

De aanleiding? Ik zat gisteravond op de tablet van mijn vrouw. Ik wilde een adres opzoeken in Den Haag (woon er zelf ver vandaan). Ik zoek dus in de browser (Chrome) naar dat adres. Ik wordt vervolgens geconfronteerd met de vraag of ik mijn locatiedata wil aanzetten. Ik weiger. Wat gebeurt? Ik krijg dus géén Maps te zien.

What the hell? Waarom wil Google mijn locatie weten? Dat is toch niet van belang als ik naar een adres zoek? Ik wil gewoon op de kaart kijken waar een specifiek adres zich bevindt. Mijn locatie is niet belangrijk. Belangrijk is dat Maps de locatie vindt waarom ik gevraagd hebt. Maar nee, zonder het delen van de locatie doet Chrome niks meer en daar sta je dan....

Ik dus naar mijn laptop gelopen, deze aangezet en het adres dáár opgezocht via Firefox. Geen probleem, zelfs niet met uMatrix aan.

Bottom line: Chrome blokkeert je gewoon keihard als je niet doet wat Google van je vraagt (je locatiegegevens delen dus). En dus beperkt Chrome je in je bewegingsvrijheid en je keuze om iets te doen. Zéér gevaarlijk wat hier gebeurt, want je bent verplicht je locatie te delen, je wordt door Google in een filter bubble gezet zodat hetgeen je te zien krijgt maar een klein gedeelte is van de werkelijkheid, en nog veel meer zaken.

Ik heb hier zó genoeg van! Toen ben ik dus gaan zoeken naar een zoekmachine die je privacy wel respecteert. En dat bleek Startpage.com te zijn. En inderdaad: ik kreeg hele andere zoekresultaten te zien dan dat gare Google.

Mensen, we hebben het niet door, maar we worden beperkt in onze keuzes. Onze vrijheid, onze soevereiniteit. We denken hier in een vrije wereld te leven, maar met bedrijven zoals Google, Facebook, Microsoft (vanwege de telemetrie op hun systeem) en nog een paar andere, veelal Amerikaanse partijen) worden we virtueel aan banden gelegd. Het internet zoals die nu is, is niet meer neutraal. We worden digitaal gevolgd en mogen blijkbaar onze eigen lotsbestemming niet meer beïnvloeden.

Iedereen die zich zorgen maakt over Rusland en China: begin je ook eens zorgen te maken over welke macht de Amerikanen over ons hebben. ZIJ bepalen hoe wij moeten denken, handelen, en welke content wij zien op het internet. Met dank aan eerder genoemde bedrijven.
29-01-2019, 16:29 door Anoniem
Startpage is een fijne zoekmachine, hun proxy mogelijkheid is echt fantastisch.

Alleen lijkt helaas Google, Startpage toch wat tegen te werken (denk ik) bij enkele zoekopdrachten. Willekeurig voorbeeld; https://www.startpage.com/do/search?lui=nederlands&language=nederlands&cat=web&query=hetkantongerecht.org ook met andere zoektermen is het niet te vinden bij Startpage, bij Google wel.
Soms is dat jammer wanneer je expres hun proxy wil gebruiken.

Vanwaar dit verschil?
29-01-2019, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem: De aanleiding? Ik zat gisteravond op de tablet van mijn vrouw. Ik wilde een adres opzoeken in Den Haag (woon er zelf ver vandaan). Ik zoek dus in de browser (Chrome) naar dat adres. Ik word vervolgens geconfronteerd met de vraag of ik mijn locatiedata wil aanzetten. Ik weiger. Wat gebeurt? Ik krijg dus géén Maps te zien.
Nog wat tips: Firefox Focus en https://www.openstreetmap.org.
29-01-2019, 19:19 door Anoniem
Ik gebruik de (nieuwe) proxy van startpage.com nooit meer sinds ik ontdekte dat mijn echte ip eens werd gelekt. Een fout die waarschijnlijk al gefixt is, maar toch... ik vind dat ze dingen eerst beter moeten testen voordat ze het voor het publiek beschikbaar maken. Best wel een teleurstelling, want ik zag het eerst als een tor browser alternatief.
29-01-2019, 21:24 door Anoniem
Vandaag ontdekt en gelijk Google vervangen. Vanwege mijn werk in de wetenschap is Google helaas onmisbaar.
29-01-2019, 23:09 door Anoniem
Door Anoniem: Vandaag ontdekt en gelijk Google vervangen. Vanwege mijn werk in de wetenschap is Google helaas onmisbaar.
Ik zit ook in de academische wereld, maar ik zie enkel de noodzaak om Google Scholar te gebruiken. Wellicht dat ik daar ooit nog een goed alternatief voor vind. Voor het gericht opzoeken van paper gebruik ik overigens geen Scholar, maar DBLP (https://dblp.uni-trier.de/).
29-01-2019, 23:17 door -karma4
Hebben ze ook al een (Android) app?
30-01-2019, 03:24 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: ik vind dat ze dingen eerst beter moeten testen voordat ze het voor het publiek beschikbaar maken. Best wel een teleurstelling, want ik zag het eerst als een tor browser alternatief.

Niet geremd door enige kennis... Wel een grote waffel. Typisch Nederland 2019.

Ga je ook naar de Wibra voor een T-bone-steak? Of naar het tankstation om een film te kijken?
30-01-2019, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: Alleen lijkt helaas Google, Startpage toch wat tegen te werken (denk ik) bij enkele zoekopdrachten. Willekeurig voorbeeld; https://www.startpage.com/do/search?lui=nederlands&language=nederlands&cat=web&query=hetkantongerecht.org ook met andere zoektermen is het niet te vinden bij Startpage, bij Google wel.
Soms is dat jammer wanneer je expres hun proxy wil gebruiken.
Apart. Als je naar "site:hetkantongerecht.org" of "site:www.hetkantongerecht.org" zoekt in Startpage zijn er helemaal geen resultaten. En Google kent de site inderdaad wel.
Vanwaar dit verschil?
Een gedachte die bij me opkomt is dat Google met regionale servers werkt en websites die in de praktijk nagenoeg alleen vanuit die regio worden opgevraagd alleen in die regionale servers geïndexeerd heeft. Als dan Startpage voor jou vanuit de verkeerde regio met Google verbinding maakt mis je dat soort resultaten.

Ik heb geen idee of dit echt zo werkt, maar het geeft denk ik wel aan dat er verklaringen mogelijk zijn die niet meteen bewuste tegenwerking door Google vereisen.
30-01-2019, 12:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik de (nieuwe) proxy van startpage.com nooit meer sinds ik ontdekte dat mijn echte ip eens werd gelekt. Een fout die waarschijnlijk al gefixt is, maar toch... ik vind dat ze dingen eerst beter moeten testen voordat ze het voor het publiek beschikbaar maken. Best wel een teleurstelling, want ik zag het eerst als een tor browser alternatief.
Ik heb als zoekargument zojuist ipleak.net opgegeven en die site via de anonieme weergave van Startpage benaderd. Het geeft een ander IP-adres dan het mijne weer (dat ze plaatsen in Amersfoort, waar ik niet woon), ze melden dat een eventuele proxy niet mijn originele IP-adres doorgeeft en bijna alle andere gegevens (welk OS, welke browser, plugins, taalvoorkeur etc.) kloppen ook niet met wat ik werkelijk gebruik. Alleen de schermresolutie klopt.
30-01-2019, 14:09 door Happy Linux User - Bijgewerkt: 30-01-2019, 14:09
Door The FOSS: Hebben ze ook al een (Android) app?

Waarom zou je dat willen hebben dan?
Ik draai gewoon DuckDuckgo en ga dan naar https://www.startpage.com/
De reden daarvoor is, dat ik de zoekresultaten vaak net iets beter vind.
01-02-2019, 00:00 door Anoniem
Door Anoniem: Wat grappig en toevallig ook dat ik dit bericht vandaag lees, want ik heb bij toeval gisteravond Startpage.com ontdekt. Prima zoekmachine die inderdaad geen last heeft van de "filter bubble" die Google wel heeft. Ik heb 'm meteen toegevoegd aan mijn favorieten.

De aanleiding? Ik zat gisteravond op de tablet van mijn vrouw. Ik wilde een adres opzoeken in Den Haag (woon er zelf ver vandaan). Ik zoek dus in de browser (Chrome) naar dat adres. Ik wordt vervolgens geconfronteerd met de vraag of ik mijn locatiedata wil aanzetten. Ik weiger. Wat gebeurt? Ik krijg dus géén Maps te zien.

What the hell? Waarom wil Google mijn locatie weten? Dat is toch niet van belang als ik naar een adres zoek? Ik wil gewoon op de kaart kijken waar een specifiek adres zich bevindt. Mijn locatie is niet belangrijk. Belangrijk is dat Maps de locatie vindt waarom ik gevraagd hebt. Maar nee, zonder het delen van de locatie doet Chrome niks meer en daar sta je dan....

Ik dus naar mijn laptop gelopen, deze aangezet en het adres dáár opgezocht via Firefox. Geen probleem, zelfs niet met uMatrix aan.

Bottom line: Chrome blokkeert je gewoon keihard als je niet doet wat Google van je vraagt (je locatiegegevens delen dus). En dus beperkt Chrome je in je bewegingsvrijheid en je keuze om iets te doen. Zéér gevaarlijk wat hier gebeurt, want je bent verplicht je locatie te delen, je wordt door Google in een filter bubble gezet zodat hetgeen je te zien krijgt maar een klein gedeelte is van de werkelijkheid, en nog veel meer zaken.

Waarom heb ik dat probleem niet met Chrome? Ik deel ook geen locatie.
01-02-2019, 10:09 door Anoniem
Door Anoniem: Een gedachte die bij me opkomt is dat Google met regionale servers werkt en websites die in de praktijk nagenoeg alleen vanuit die regio worden opgevraagd alleen in die regionale servers geïndexeerd heeft. Als dan Startpage voor jou vanuit de verkeerde regio met Google verbinding maakt mis je dat soort resultaten.

Ik heb geen idee of dit echt zo werkt, maar het geeft denk ik wel aan dat er verklaringen mogelijk zijn die niet meteen bewuste tegenwerking door Google vereisen.
Bedankt voor het meedenken! (hoop dat je dit nog leest) En je hebt gelijk. Wanneer ik op 'n 'android apparaat' zoek via Google zelf vindt hij die site ook niet. Google denkt daar dat ik een heel andere provincie zit dan in werkelijkheid.
Wat dan weer wel vreemd is dat ik via een VPN verbinding op de PC de site wel vind via Google (mogelijk fingerprint of iets dergelijks).
Denk ik nu ook dat het niet bewust gedaan wordt. Wel iets om rekening mee te houden, al komt het maar sporadisch voor. Meestal probeer ik standaard eerst nog duck.com alvorens naar Google te gaan.
01-02-2019, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik deel ook geen locatie.
Dat is ook helemaal niet nodig, Google weet jouw locatie al.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.