image

Aangepaste Wikipedia-artikelen gebruikt voor helpdeskfraude

woensdag 6 februari 2019, 14:56 door Redactie, 0 reacties

Oplichters gebruiken aangepaste Wikipedia-artikelen voor het plegen van helpdeskfraude, zo laat het Internet Storm Center weten. Bij helpdeskfraude worden mensen thuis gebeld en krijgen te horen dat er problemen met hun computer zijn. Vervolgens moeten ze betalen voor het oplossen van de niet bestaande problemen. In dit geval lijkt het dat slachtoffers worden gewezen op aangepaste Wikipedia-artikelen.

Eén van de aangepaste artikelen gaat over de SpyEye-malware die jaren geleden op grote schaal door cybercriminelen werd gebruikt om geld van bankrekeningen te stelen. In de aangepaste versie van het artikel wordt gesteld dat anti-virussoftware SpyEye niet goed kan detecteren en verwijderen en dat de malware nog steeds een probleem is. Ook zouden computerwinkels zoals Best Buy en Geek Squad niet in staat zijn om gebruikers te helpen. In de Verenigde Staten zouden slechts drie bedrijven zijn die de malware kunnen verwijderen, aldus de tekst.

Door slachtoffers naar het Wikipedia-artikel te wijzen en vervolgens te claimen dat men één van deze drie bedrijven vertegenwoordigt kunnen oplichters slachtoffers overtuigen. Het Wikipedia-artikel was op 20 december aangepast. Inmiddels is de originele versie weer teruggezet. Helpdeskfraudeurs proberen mensen op allerlei manieren te misleiden. Zo deden oplichters zich via advertenties voor als helpdesks van grote computerbedrijven en werden gebruikers via Google Adwords gelokt naar pagina's die een zogenaamd Blue Screen of Death (BSOD) lieten zien.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.