image

Duitse toezichthouder beperkt dataverzameling Facebook

donderdag 7 februari 2019, 10:58 door Redactie, 7 reacties

De Duitse mededingingsautoriteit heeft maatregelen aangekondigd om het verzamelen en koppelen van data door Facebook te beperken. Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram mogen in de toekomst alleen nog data aan Facebookprofielen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers.

Ook het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen is alleen nog toegestaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Like-knoppen die op websites aanwezig zijn en Facebook inzicht geven in welke websites en content iemand bezoekt. Wanneer gebruikers geen toestemming geven kan Facebook alleen nog zeer beperkte gegevens verzamelen en die aan het profiel van de gebruiker koppelen. Hiervoor moet Facebook oplossingen ontwikkelen, die de mededingsautoriteit vervolgens zal beoordelen.

Volgens Andreas Mundt van de Bundeskartellamt zullen Facebookgebruikers niet meer worden gedwongen om toe te staan dat niet-Facebookgegevens aan hun profiel worden gekoppeld. "Gebruikers kunnen in de toekomst voorkomen dat Facebook zonder beperkingen hun data verzamelt en gebruikt." Wanneer gebruikers geen toestemming aan Facebook geven moeten ze nog steeds van de diensten van de sociale netwerksite gebruik kunnen maken, zonder dat gegevens van verschillende bronnen worden verzameld en gekoppeld, gaat Mundt verder.

Het oordeel van de toezichthouder is nog niet juridisch bindend en Facebook heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan. Iets dat de sociale netwerksite ook van plan is. In een blogposting zegt Facebook het niet eens met de mededingingsautoriteit te zijn. "We zijn het niet eens met hun conclusies en zijn van plan om beroep aan te tekenen, zodat de mensen in Duitsland van al onze diensten kunnen blijven profiteren."

Volgens Facebook heeft de toezichthouder de naleving van de AVG door Facebook verkeerd begrepen. "We ondersteunen de AVG en nemen onze verplichtingen serieus. De beslissing van de mededingingsautoriteit past de Duitse mededingingswetgeving verkeerd toe door verschillende regels op te stellen die alleen op één bedrijf van toepassing zijn", aldus Facebook.

Reacties (7)
07-02-2019, 11:16 door [Account Verwijderd]
Van de Duitsers kun je wat leren als het om privacy gaat. Goed bezig!
07-02-2019, 11:34 door Bladie
Op Gizmodo staan diverse interessante video's die de ervaringen van een redactrice tonen als ze stopt met het gebruik van Google / Apple / Amazon / Facebook / Microsoft (https://gizmodo.com/video). Het laat heel mooi zien hoe deze Grote Jongens op allerlei manieren met je (internet) leven verweven zijn. Je weet het allemaal wel maar het totaal plaatje is redelijk beangstigend.

De maatregelen die de Duitsers willen nemen zijn dan ook mooie, kleine, stappen de goede kant op...
07-02-2019, 12:14 door Anoniem
Good busy! O, nee, Gut beschäftigt :-)

Goede stap. Ik wacht met smart op wetgeving die ze verbied niet-gebruikers te volgen en daar profielen van op te bouwen, dat lijkt me een logische stap hierna.
07-02-2019, 12:29 door [Account Verwijderd]
Door Bladie: Op Gizmodo staan diverse interessante video's die de ervaringen van een redactrice tonen als ze stopt met het gebruik van Google / Apple / Amazon / Facebook / Microsoft (https://gizmodo.com/video). Het laat heel mooi zien hoe deze Grote Jongens op allerlei manieren met je (internet) leven verweven zijn. Je weet het allemaal wel maar het totaal plaatje is redelijk beangstigend.

De maatregelen die de Duitsers willen nemen zijn dan ook mooie, kleine, stappen de goede kant op...

Mee eens, zelfs al lukt niet alles meteen, het feit alleen al dat de Duitsers zich hier sterk voor maken. Kunnen ze in Nederland nog wat van leren.
07-02-2019, 13:11 door Reinder
Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram mogen in de toekomst alleen nog data aan Facebookprofielen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers.

en

Ook het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen is alleen nog toegestaan als de gebruiker hiervoor toestemming geeft.

Beide helemaal top. Geweldig plan van die Duitsers.


Wanneer gebruikers geen toestemming aan Facebook geven moeten ze nog steeds van de diensten van de sociale netwerksite gebruik kunnen maken

Dit vind ik dan wel weer heel erg vreemd. Facebook, of om het even welke andere social media dienst, levert een of ander product of dienst. Het gebruik kunnen maken daarvan is geen recht, maar een privilege. Dat wil zeggen, ze leveren "iets" onder bepaalde voorwaarden, en het staat je volledig vrij om die voorwaarden niet te accepteren, maar dan kan je ook geen gebruik maken van de dienst. Het betreft hier geen wettelijke verplichting (zoals dat je de voorwaarden van de KvK wel moet accepteren, omdat je verplicht bent je daar in te schrijven) of onmisbare dienst als electriciteit of water. Facebook is een particulier bedrijf, en de gedachte dat de staat gaat opleggen onder welke voorwaarden door particuliere bedrijven diensten aangeboden moeten worden komt op mij heel vreemd over. Vergelijk het met "autoverhuurbedrijven mogen niet het rijbewijs inzien of daar een kopie van maken, maar ze moeten wel auto's verhuren aan iedereen die dat wil". Het verdienmodel van Facebook is gebaseerd op het koppelen van al die gegevens, dus dat ze dat als voorwaarde stellen voor het vrijwillig gebruik maken van hun dienst is jammer, maar niet heel vreemd.
07-02-2019, 19:28 door Anoniem
Het is wel goed wat ze doen. Maar de Duitsers (en de Fransen), kunnen nog wel eens heen en weer lopen op de al platgestampte begonia's. Dat is al lang zo en dus host ik liever niet in Duitsland of ook Frankrijk.

Die monopolies van die grote firma's moeten nodig doorbroken worden. Dat ze de innovatie blokkeren blijkt al uit hun eigen machts-marketing. Ze zijn zelf met de modernste technieken bezig, tot raketten over de maan schieten. Maar het verandert verder niets. Het is te vergelijken met oud communistische propaganda. Ze gaan alles beter doen, want het staat al in hun vijfjerenplan. En ondertussen verandert en verbetert er niks.

Dodelijk voor vernieuwers. Want wat jij bedenkt, gaat facebook veel beter kunnen. Nu nog even niet, maar over een paar jaar blazen ze je startup zo uit de markt. Begin er maar niet eens aan.

Het zou beter zijn als heel Europa samen optrok. Aan de nieuwe GDPR moet nog gewend worden. Dat heeft tijd nodig. Dat Duitsers in dit geval toch wat overblaffen is dat ze 10% boete op de wereldomzet willen. 50% op de omzet in Duitsland. Of 80. Of 200%. Dat was soeverein meer bescheiden geweest.
08-02-2019, 15:07 door Anoniem
Zelf van de week best 'geschrokken' van wat instagram doet om gepersonaliseerde advertenties weer te geven.

Op een oud Android 4.x device gebruik ik hun app (om welgeteld één account te volgen), deze heeft standaard toegang tot jouw bestanden (afbeeldingen/filmpjes) zodat je ze makkelijk zou kunnen uploaden. Hun advertenties zijn overduidelijk afgestemd op die paar afbeeldingen die daar te zien staan. Aangezien deze vrij specifiek zijn, verder niet iets waar ik ooit op zoek of iets dergelijks. Best schandalig om te doen, past wel geheel bij het beeld wat ik van facebook heb.

Voor de duidelijkheid geen facebook gebruiker (trackers blokkeer ik, facebook natuurlijk ook via firewall), telefoonnummer hebben ze niet en het mailadres wordt enkel voor onzin gebruikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.