image

Internetproviders geen voorstander van vrije modemkeuze

woensdag 13 februari 2019, 11:55 door Redactie, 27 reacties

Internetproviders zijn geen voorstander van een vrije modemkeuze, ook al blijkt uit onderzoek dat deze keuze geen gevolgen heeft voor de veiligheid van openbare en private netwerken. Dat heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

In de praktijk leveren internetproviders de modems waar hun abonnees gebruik van maken en stellen het gebruik hiervan doorgaans verplicht. "Er zijn op het moment van schrijven van deze kamerbrief slechts enkele telecomaanbieders die vrije modemkeuze volledig ondersteunen. Er is verder ook tenminste één telecomaanbieder die dit deels ondersteunt voor de routerfunctionaliteit waardoor aansluiting van een door de gebruiker zelf gekozen (hoofd)router mogelijk is", aldus Keijzer.

Volgens de staatssecretaris bevordert vrije keuze van eindapparaten marktinnovatie, biedt het gebruikers voordelen en verlaagt het overstapdrempels, juist ook in het geval van modems. In een EU-richtlijn is daarnaast het recht vastgelegd om eigen eindapparatuur te gebruiken in het kader van internettoegangsdiensten. Er was in Nederland echter onduidelijkheid of een modem bij het private netwerk van de gebruiker hoort of niet. Eind 2017 kwam Keijzer met een conceptbeleidsregel die stelt dat een modem tot het private netwerk behoort en dus vrij door de gebruiker gekozen kan worden.

Telecom- en internetproviders reageerden op de beleidsregel, en vroegen daarbij aandacht voor de veiligheid en continuïteit van de dienstverlening als de vrije modemkeuze wordt ingevoerd. Daarop heeft de staatssecretaris een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de technische en operationele aspecten van vrije modemkeuze, met een focus op de veiligheidsaspecten voor netwerken en de continuïteit van de dienstverlening.

Uit het onderzoek blijkt dat bij vrije modemkeuze de beveiliging van de toegang tot het openbare netwerk voor specifieke dienstonderdelen tot meer complexiteit kan leiden en (initieel) hogere kosten kan opleveren, maar dat vrije modemkeuze niet voor fundamentele veranderingen zorgt wat betreft de veiligheid van zowel de openbare als private netwerken in het kader van de IoT-ontwikkeling (pdf).

Ondanks de uitkomsten van het onderzoek zijn internetproviders niet overtuigd, schrijft de staatssecretaris. Er is dan ook "beperkt draagvlak" voor het invoeren van vrije modemkeuze. De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden. De staatssecretaris merkt op dat zij de ondersteuning van vrije modemkeuze door providers van belang vindt, juist ook om geen concessies te doen aan de veiligheid van de netwerken.

"Ik vind keuzevrijheid voor deze apparatuur van belang voor de implementatie van Europese regelgeving. Veiligheid zie ik als een essentiële randvoorwaarde en tevens integraal onderdeel voor een goede werking van de (bredere) markt voor eindapparaten", aldus Keijzer. Ze wijst daarbij naar de nog lopende Europese ontwikkelingen over het stellen van veiligheidseisen voor eindapparaten, die als randvoorwaarde van de regelgeving dienen en voor draagvlak onder telecomaanbieders voor vrije modemkeuze moeten zorgen.

Reacties (27)
13-02-2019, 12:16 door Anoniem
De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden.

Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...
13-02-2019, 12:41 door Anoniem
Internet Of Things heeft helemaal niets te maken met het modem in de meterkast.
Providers moeten gewoon INTERNET aanbieden, en dat doen ze dus niet.

Dat dingen MISSCHIEN niet zouden werken is onzin, de rommel van bijv Ziggo werkt nu ook bijna nooit.
Bovendien zullen de mensen die een eigen modem WILLEN toch wel meer verstand hebben dan de gemiddelde Ziggo gebruiker.
Bijna elk modem ondersteunt wel PPPOE of iets in die trend.
13-02-2019, 12:47 door marcod - Bijgewerkt: 13-02-2019, 12:50
Bridgemode vind ik op zich acceptabel. De Telco/ISP zorgt dan voor de omzetting van DSL/Docsis signalen naar Ethernet en geeft je dat als 'overnamepunt', waarachter je eigen hardware kunt plaatsen. Heeft voor hen als voordeel dat de eigen infra van de Telco afgeschermd is en niet gestoord wordt door 'vreemde' apparatuur bij gebruikers.

Dat VodafoneZiggo brigdemode aanbiedt is dan ook heel fijn, ware het niet dat je in bridgemode geen beschikking hebt over IPv6. Dat is echt een tekortkoming! Ze zouden ook in bridgemode gewoon Dual Stack of DS-Lite moeten kunnen bieden.

Wat ze ook zouden kunnen doen is de keuze geven uit een beperkt aantal modellen. Eentje die je gratis bij het abonnement krijgt met daarnaast een lijstje met duurdere/betere modellen die de klant koopt (bij de Telco of elders), maar die wel ondersteund worden. Zo maakt Fritz!Box hele goede Docsis modems bijvoorbeeld, die helaas nu in NL niet gebruikt kunnen worden.
13-02-2019, 12:54 door Anoniem
Waar je vaak tegenaan loopt bij een storing en een eigen router.
Je neemt contact op met support en het eerste wat wordt gevraagd is: gebruik je de meegeleverde router.
Maar dat is het eerste wat ik vervang in en zakelijke omgeving.
Toch die vraag, ook al draait het al jarenlang prima met eigen router.
13-02-2019, 12:57 door Anoniem
Ik zou zeggen scheid de discussie over het modem van die van de router, dus het zou de fabrikanten verplicht moeten stellen het router gedeelte in bridge mode te zetten zodat je er een eigen router achter kan zetten. Maar toch ligt de zaak gecompliceerder dan dat alleen. Ik ben er achter dat bijvoorbeeld Ziggo voor veel (nieuwe) abonnees een techniek gebruikt die DS-Lite heet, daarbij wordt er door de router alleen een IPV6 verbinding opgezet en wordt voor IPV4 carrier grade NAT gedaan op een device in het provider netwerk, dit reduceert voor de ISP het aantal benodigde IPV4 adressen. Ik zou zo snel niet weten hoe je dat vanuit je eigen router configureert. Het zou ook al heel wat zijn als de providers meer en betere functionaliteit in hun 'verplichte' modems inbouwen.
13-02-2019, 12:59 door Anoniem
De nog lopende Europese ontwikkelingen over het stellen van veiligheidseisen voor eindapparaten, die als randvoorwaarde van de regelgeving dienen en voor draagvlak onder telecomaanbieders voor vrije modemkeuze moeten zorgen.

Het is nog niet definitief beslist,want mocht de EU anders beslissen
dan is het "einde vrijheid van jou eigen prive netwerk-configuratie beslissingen in jou eigen huis",
als je geen eigen router mag kiezen via de bridge modus.
13-02-2019, 13:22 door Anoniem
De optie om een modem van de provider te gebruiken moet gewoon blijven bestaan. De mensen die een eigen modem / router willen gebruiken hebben doorgaans ook verstand voor het inrichten en / of onderhouden hiervan.

De ISP moet gewoon aangeven welke instellingen er noodzakelijk zijn om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Net als deze pagina bij XS4ALL. Geeft alles wat je nodig hebt.

https://www.xs4all.nl/service/diensten/internet/installeren/modem-instellen/hoe-kan-ik-een-ander-modem-dan-fritzbox-instellen.htm
13-02-2019, 13:40 door nva
Door Anoniem: Waar je vaak tegenaan loopt bij een storing en een eigen router.
Je neemt contact op met support en het eerste wat wordt gevraagd is: gebruik je de meegeleverde router.
Maar dat is het eerste wat ik vervang in en zakelijke omgeving.
Toch die vraag, ook al draait het al jarenlang prima met eigen router.

Ik kan het standpunt van de ISP's ook begrijpen, dat eigen router eigen ondersteuning betekent. Helaas zijn er veel hobbyisten die denken dat ze het weten en een goedkope SOHO router pakken die niet stabiel is en geven vaak (niet altijd) van hun eigen problemen de ISP de schuld en schrijven vervolgens of een negatieve review of blijven de helpdesk lastig vallen en deze SOHO krengen zijn gewoon niet goed te troubleshooten.

Als je echt weet waarmee je bezig bent in networking en er zelf een Linux bak achter zet waarmee je kunt debuggen of bijv. een Cisco IOS / ASA (geen Small Business rommel) of Juniper firewall hebt is de verbinding (ongeacht je provider of lijnafstand van de centrale bijv. DSL wat storing kan veroorzaken door ruis) nooit een probleem en zul je bijna altijd uptime hebben en als je dan al een probleem hebt, kun je dit veelal met debug logbestanden oplossen.

Zelf een Cisco IOS router, inmiddels 2 maanden uptime (ik reboot hem enkel voor patches). Als het er al uit ligt, dan is het ook de provider en kan ik dat ook zien dat ik geen signaal krijg en dat is vaak aangekondigd onderhoud. Hetgeen wat ik dan ook moet rebooten is het modem van de ISP en niet mijn router, want na het rebooten van het modem heeft m'n router weer een DHCP lease en blijft die weer maandenlang stabiel.
13-02-2019, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem:
De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden.

Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...
Is ook bij mijn Fritz!box gebleken.
Maar die heb ik lekker uitgezet.
13-02-2019, 13:51 door Anoniem

Daarop heeft de staatssecretaris een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de technische en operationele aspecten van vrije modemkeuze, met een focus op de veiligheidsaspecten voor netwerken en de continuïteit van de dienstverlening.
Als de veiligheid van je netwerk afhankelijk is van een apparaat wat bij iemand anders op locatie staat dan doe je ook iets fout denk ik.
Daarbij vraag ik me ook af wat er veiliger is: Een experiadoos of m'n Draytec Vigor 130 met minimale functionaliteit.
13-02-2019, 14:05 door Anoniem
Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...

Raar he, dat ze bij een *managed* router op afstand updates kunnen uitrollen. Of het nou gaat om beveiliging, of om functionele updates welke nodig zijn om te zorgen dat alles naar behoren blijft functioneren.

Indien ze nou *niet* die verantwoordelijkheid nemen, en je apparaat wordt kwetsbaar. Of werkt niet meer na een update van instellingen in hun infrastructuur, ben je dan blij als je met een beveiligingsgat zit ? Of als je apparaat door verouderde configuratie en/of firmware niet meer goed functioneert.

Jezus wat erg, een provider die de instellingen van een *managed* router kan bijwerken.....

;))
13-02-2019, 14:56 door Anoniem
Telecom- en internetproviders reageerden op de beleidsregel, en vroegen daarbij aandacht voor de veiligheid en continuïteit van de dienstverlening als de vrije modemkeuze wordt ingevoerd.

Om vervolgens als er problemen zijn, met een helpdesk te maken te hebben die alleen de router op afstand kan resetten. En al je eigen instellen weer wist.
Dan liever een eigen router waar de provider niet op kan.


Er is dan ook "beperkt draagvlak" voor het invoeren van vrije modemkeuze. De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden.

Kunnen de providers dan niet beter het probleem IoT (lees: de fabrikanten) aanpakken?
De providers beheren het openbare deel van de netwerken. Hoezo moeten ze voor ioT veiligheidsgevaren dan op de router van de klant zijn? Wat kunnen ze daar doen, dat ze niet op hun eigen netwerken kunnen?

Je zet ook je voordeur niet open voor de medewewrker(s) van de gas, licht, en water leveranciers.
13-02-2019, 14:58 door Anoniem
Soms zijn dingen te zwart wit:
- Overheid wil vrije keuze
- Providers willen geen vrije keuze.

Geen van beide roept:
- Je krijgt keuze, maar niet geheel vrije keuze. Je krijgt keuze uit bv. 5 modems die wij weten dat goed werken.

Dan speelt daarna gewoon concurrentie: iedereen die ooit bij XS4ALL heeft gezeten zal een FritzBox willen blijven hebben, en iedereen die bij KPN heeft gezeten zweert nooit meer een Siemens Experia box te willen hebben, maar kiest dan 1 van die andere 5 opties (he, daar is die FritzBox vast weer want XS4ALL wordt KPN).

Als 1 van die 5 opties een domme router is (beetje gelijk aan dat ding dat glasvezel omzet naar UTP) die alleen inlogt en daarna gewoon UTP doorgeeft aan een eigen keuze maak je het daarna helemaal vrij. Bij die variant geeft de provider alleen ondersteuning op dat apparaat en krijgt de gebruiker korting omdat deze geen dure router hoeft.
13-02-2019, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...

Raar he, dat ze bij een *managed* router op afstand updates kunnen uitrollen. Of het nou gaat om beveiliging, of om functionele updates welke nodig zijn om te zorgen dat alles naar behoren blijft functioneren.

Indien ze nou *niet* die verantwoordelijkheid nemen, en je apparaat wordt kwetsbaar. Of werkt niet meer na een update van instellingen in hun infrastructuur, ben je dan blij als je met een beveiligingsgat zit ? Of als je apparaat door verouderde configuratie en/of firmware niet meer goed functioneert.

Jezus wat erg, een provider die de instellingen van een *managed* router kan bijwerken.....

;))

Niets ik vervelender voor helpdeskers dan mensen met eigen hardware waar ze zelf geen verstand van hebben. Been there. DS Light horror weglaten en bridge aan. Bij Ziggo kon je door de monteur goede koffie te geven welke een Draytek of Cisco krijgen i.p.v. de Ubee standaard keuze.
13-02-2019, 15:34 door Anoniem
Nou je eigen router is vaak veel veiliger dan je modem dat je in bruikleen van je provider krijgt. De firmware van je provider is niet vrij te updaten. Vaak wordt daar amper aandacht aan besteed om die veiliger te maken. Je eigen router daar aan tegen, is wel vrij te updaten naar nieuwere firmware. Dus per definitie vaak dan veiliger. Waarom:" omdat de techniek niet stil staat."
13-02-2019, 15:40 door [Account Verwijderd]
Door marcod:Dat VodafoneZiggo brigdemode aanbiedt is dan ook heel fijn, ware het niet dat je in bridgemode geen beschikking hebt over IPv6. Dat is echt een tekortkoming!

Klanten interesseert IPv6 meestal helemaal niks. Die willen internet en verder geen gezeur. Heb zelf trouwens ook een eigen router achter de Ziggo modem in bridge hangen en mis IPv6 totaal niet.
13-02-2019, 15:45 door Hendrik Willemsen
Door Anoniem:
De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden.

Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...

LOL!
13-02-2019, 15:59 door Anoniem
Genoeg modems en routers te koop in de winkels dus die vrij keus blijft nog wel even. Wat de providers willen vind ik volstrekt onbelangrijk.
13-02-2019, 16:43 door Anoniem
Dat is de reden waarom ik er ernstig bezwaar tegen heb als XS4ALL volledig KPN wordt.

Want de goed werkende Fritzbox wordt dan bij defect of wijziging ongetwijfeld vervangen door die krakkemikkerige Expediabox.
Defect had ik bijv. na overspanning op het net, waarna het modem probleemloss werd vervangen door XS4ALL. Dan zou ik daar straks een Experiabox voor terugkrijgen. Brrr.

Op dat moment ben ik weg bij XS4ALL en zoek een andere provider die wel een goed modem biedt of je in de keuze vrij laat.
13-02-2019, 17:45 door Anoniem
Door Anoniem: Genoeg modems en routers te koop in de winkels dus die vrij keus blijft nog wel even. Wat de providers willen vind ik volstrekt onbelangrijk.

Raspberry Prut maakt een prima router. Een kernel, wat modules en busybox. Vroeger op 1.5mb diskette. Tegenwoordig moet alles steeds vernieuwd worden, geld kosten. Ipv6 wachten we ook al eeuwen op. Zo zou in 2010 het aantal Ipv4 adressen "op" zijn. Niks gaat veranderen in principe . Wel zo fijn.
13-02-2019, 18:13 door Anoniem
Door Anoniem: De nog lopende Europese ontwikkelingen over het stellen van veiligheidseisen voor eindapparaten, die als randvoorwaarde van de regelgeving dienen en voor draagvlak onder telecomaanbieders voor vrije modemkeuze moeten zorgen.

Het is nog niet definitief beslist,want mocht de EU anders beslissen
dan is het "einde vrijheid van jou eigen prive netwerk-configuratie beslissingen in jou eigen huis",
als je geen eigen router mag kiezen via de bridge modus.
Tja, dat is nu al met de V10A van KPN/Telfort: je mag je eigen subnet niet meer kiezen (zit vast aan 192.168.2.0/24) de modem heeft een vast IPadres, WiFi SSID mag je nog zelf instellen maar is voor 2,4Ghz en 5Ghz altijd dezelfde naam.
Bovendien gaat het niet alléen om vrij router-keuze maar ook om het vrijgeven van de inloggegevens voor telefonie (SIP) en om een eigen TV decoder te kunnen gebruiken. Die gegevens hadden ze 2 jaar geleden al vrij moeten geven voor als je een ATA of decoder had willen aansluiten.
Via TR69 haalt KPN/Telfort bovendien niet alleen de performance van de router binnen, maar ook je SSIDnaam, WiFi client performance, DNS instellingen, DHCP instellingen en weet ik veel wat nog meer om in te kunnen spelen op de behoefte van de klant... Yeah Right!
13-02-2019, 19:32 door Anoniem
Door Rotsmoel:
Door marcod:Dat VodafoneZiggo brigdemode aanbiedt is dan ook heel fijn, ware het niet dat je in bridgemode geen beschikking hebt over IPv6. Dat is echt een tekortkoming!

Klanten interesseert IPv6 meestal helemaal niks. Die willen internet en verder geen gezeur. Heb zelf trouwens ook een eigen router achter de Ziggo modem in bridge hangen en mis IPv6 totaal niet.

Op zich kan dat, maar er komen wel steeds meer sites die op IPv6 gewoon sneller te bereiken zijn.
Ook heb je bij Ziggo (VZMB) een gedeeld IP adres met de hele buurt, wat nog wel eens een issue kan gaan worden als je een webservertje wilt draaien.
14-02-2019, 13:02 door Anoniem
Toevallig gisteren een bericht over de keuring van Fritz Boxen bij onze zuiderburen. Wat opvalt is dat het gekrakeel in deze kwestie van het niveau ANTM, VOH en vergelijkbare programma's is. Het zijn allemaal slecht(s) (onderbouwde) meningen. Ook dit probleem is voorgoed de wereld uit indien producten worden gemaakt op basis van wereldwijde standaards (denk: HTML). Een product met bepaalde functionaliteit moet gebruik maken van de hiertoe vereiste standaarden. Of het product hieraan (binnen gedefinieerde marges) voldoet kan onafhankelijk en wereldwijd worden onderzocht door keuringsinstituten. Rest dan slechts de verantwoordelijkheid voor het tijdig actualiseren/uitbreiden van de standaarden. Einde oeverloze discussie!
14-02-2019, 17:58 door marcod - Bijgewerkt: 14-02-2019, 17:59
Klanten interesseert IPv6 meestal helemaal niks. Die willen internet en verder geen gezeur. Heb zelf trouwens ook een eigen router achter de Ziggo modem in bridge hangen en mis IPv6 totaal niet.

IPv6 is een 'onderwater-techniek' dus het is niet zo vreemd dat het de gemiddelde gebruiker niks zegt. Maar dat maakt de hoognodige overgang naar IPv6 niet minder belangrijk.

Bovendien weet ik vrij zeker dat je IPv6 wel mist, als je voor de zoveelste keer aan het klungelen bent met NAT, met port-forwarding, met STUN servers of wat dies meer zij. Alleen weet je nog niet dat IPv6 dit en een aantal andere problemen een een klap voor je zou kunnen oplossen en daarom denk je alleen maar dat je IPv6 niet mist ;-)
14-02-2019, 18:05 door marcod
Door Anoniem:Ik ben er achter dat bijvoorbeeld Ziggo voor veel (nieuwe) abonnees een techniek gebruikt die DS-Lite heet, daarbij wordt er door de router alleen een IPV6 verbinding opgezet en wordt voor IPV4 carrier grade NAT gedaan op een device in het provider netwerk

Klopt en DS-Lite was, als IPv4 ? IPv6 transitie-techniek, niet de allerbeste keuze (de reden waarom er inmiddels verbeterde opvolgers voor bedacht, die Ziggo zou kunnen gebruiken). Maar los daarvan heb je voor DS-Lite strikt genomen geen Ziggo-apparatuur nodig. Het kan ook prima werken op een Fritz!Box of bijvoorbeeld een OpenWRT-router.
30-05-2019, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem:
De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden.

Ah, dus daarom staat in de experiabox upnp standaard aan en is het vinkje om die uit te zetten verborgen...

ISP's (sommige uitgezonderd) willen ook graag telefonie leveren, beter voor de kassa. Daarom blokkeren ze inkomende voip-gesprekken, bv met de experia box.
11-07-2019, 10:20 door Anoniem
Jarenlang een goede verbinding gehad van uit het connexis modem (glasvezel router) nu dat Telfort nieuwe verbindingen uitgerold word er weer een half afgeschermd modem mee geleverd. waar bij ik poort 5060 en poorten tussen 10000 en 20000 niet kan instellen. dus.. is hier een vorm van CENSUUR. En een blokkade om een andere telefoonprovider te gebruiken dan die de ISP voor schrijft. is dit met opzet concurrentie uitschakelen ja / nee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.