image

Kamervragen over aanpak datalekken in zorgsector

maandag 18 februari 2019, 13:40 door Redactie, 6 reacties

De PVV heeft minister Bruins voor Medische Zorg Kamervragen gesteld over een actieplan om datalekken in de zorgsector tegen te gaan. Ook moet de minister laten weten of hij vindt dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers.

Aanleiding voor de Kamervragen van PVV-Kamerlid Mulder is een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie, waaronder uitslagen van soa-testen tot kankermedicatie. Mulder wil nu van de minister weten of al bekend is hoeveel en welke dossiers het betreft en of de betreffende patiënten op de zijn hoogte gesteld. Bruins moet daarnaast duidelijk maken of het datalek inmiddels is verholpen.

De minister is ook gevraagd of hij een actieplan heeft klaarliggen om datalekken in de zorgsector tegen te gaan. Eind januari maakte de Autoriteit Persoonsgegevens bekend dat de meeste datalekken vorig jaar door de zorgsector waren gemeld. Het ging om 29 procent van de 21.000 datalekken die bij de toezichthouder werden gemeld.

Afsluitend moet Bruins laten weten of hij de mening deelt dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers en dit moet worden beperkt tot een basisset waar de patiënt zelf de regie over voert. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (6)
18-02-2019, 14:09 door Anoniem
Toe maar Kamervragen.
Een basisset waarover jezelf de regie hebt.
Bedankt hoor roverheid, jullie zijn te gul.
18-02-2019, 16:15 door Anoniem
dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers en dit moet worden beperkt tot een basisset waar de patiënt zelf de regie over voert

Als het kalf verdronken is...

Privacy (en security) by design?
Was dat niet een standaard die gevolgd moest worden.

Waarom is dit dan niet het geval?
En mocht het dat wel zijn (??), waarom dan toch datalekken.

Begin maar opnieuw. En deze keer met een goed werkend ontwerp. En de gebruikers ervan dwingen het te volgen.
18-02-2019, 18:47 door Anoniem
Ik heb een paar huisartsen gekend, en een enkele apotheker, die toen al niet aan de "automatisering" wilden.

Ze werden toen als eenlingen en ouwe lullen gezien.

Soms duurt het even voordat je punt duidelijk wordt. Het kan dus ook 30 jaar duren.
18-02-2019, 19:11 door Anoniem
Door politieke druk, snelheid boven kwaliteit, onkunde, politieke spelletjes en keer op keer dezelfde fouten maken worden niet-werkende systemen opgeleverd en komen vanzelf datalekken in het nieuws, waarna er Kamervragen komen van dezelfde lui die om partijpolitieke redenen akkoord zijn gegaan met de oplevering van die rommel. Zo houd je jezelf natuurlijk wel lekker aan het werk.
18-02-2019, 19:35 door karma4
Kamervragen met een politiek doel om het ongecontroleerde centrale epd.onder het toezicht van het ene stemgerechtigde lid te bewerkstelligden?
18-02-2019, 21:54 door Anoniem
Door karma4: Kamervragen met een politiek doel om het ongecontroleerde centrale epd.onder het toezicht van het ene stemgerechtigde lid te bewerkstelligden?
Beetje oneerlijk om te insinueren dat deze partij alleenzeggenschap over zoiets zou willen. Ze stellen kamervragen om iets aan te kaarten, wat niet hetzelfde is als de macht overnemen. Als je dat van andere partijen wel accepteert, waarom deze dan niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.