image

Celstraf voor oplichting via gehackte Marktplaatsaccounts

maandag 18 februari 2019, 14:33 door Redactie, 2 reacties

Twee mannen die via gehackte Marktplaatsaccounts zich aan grootschalige oplichting schuldig maakten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 21 en 24 maanden. De verdachten wisten op verschillende manieren toegang tot ruim tien Marktplaatsaccounts te krijgen.

Dit deden ze onder andere door de eigenaren van de accounts op te bellen en met een smoes de inloggegevens te ontfutselen. Vervolgens werden er via de gecompromitteerde accounts producten te koop aangeboden. Slachtoffers betaalden voor deze producten, maar kregen die nooit geleverd. Ruim vijftig mensen werden op deze manier gedupeerd.

"Met deze oplichtingspraktijken hebben beide verdachten een aanzienlijke som geld binnengehaald en grote maatschappelijke schade aangericht. Die schade bestaat onder andere uit het ernstig inbreuk maken op de reputatie van de bestaande Marktplaatsaccounts, die al jaren actief waren op de verkoopwebsite", aldus de rechtbank.

Een 22-jarige man uit Den Haag werd vanwege de oplichting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Een 22-jarige man uit Zoetermeer kreeg een straf van 21 maanden opgelegd, waarvan ook 6 maanden voorwaardelijk. Bij de strafmaat heeft de rechtbank onder andere meegewogen dat beide verdachten eerder zijn veroordeeld voor vermogensdelicten. Naast de gevangenisstraf moeten de mannen ook tientallen gedupeerden hun geld terugbetalen.

Reacties (2)
19-02-2019, 07:39 door Pandit
Heel goed, maar in zulke gevallen blijven de gedupeerden met lege handen en moeten zelf maar een civiele procedure starten tegen de verdachten. Mijn vrouw is een paar jaar geleden voor een paar honderd euro opgelicht op MP. Via een online onderzoek heb ik zelf de daders gevonden met naam en adres en deze gegevens overhandigd aan de politie. Deze zijn opgepakt en berecht waarbij ik netjes door het OM op de hoogte ben gebracht. Helaas ben ik en mede gedupeerden nooit schadeloos gesteld,
19-02-2019, 12:55 door Anoniem
Nee misschien moet je zelf een procedure aanspannen. De rechterlijke macht ze al geoormerkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.