image

Firefox test blokkeren van cryptominers en fingerprinters

dinsdag 9 april 2019, 15:52 door Redactie, 2 reacties

Mozilla heeft aan twee testversies van Firefox de optie toegevoegd waarmee gebruikers cryptominers en fingerprinters kunnen blokkeren. Fingerprinters zijn scripts die op veel pagina's actief zijn en informatie over de systeemconfiguratie van bezoekers verzamelen.

Aan de hand hiervan wordt een digitale vingerafdruk gemaakt waarmee gebruikers vervolgens over het web te volgen zijn. "Ook als je je cookies verwijdert", aldus Mozilla. De browserontwikkelaar merkt op dat fingerprinters in strijd met het antitrackingbeleid van Firefox zijn. Cryptominers gebruiken de rekenkracht van de systemen van bezoekers om cryptovaluta te delven. "Deze scripts vertragen je computer, belasten de accu en zorgen voor een hogere energierekening", zegt Mozillas Arthur Edelstein.

In Firefox Nightly 68 en Firefox Beta 67, twee testversies van de browser, kunnen gebruikers er nu voor kiezen om cryptominers en fingerprinters te blokkeren. Firefox maakt hiervoor gebruik van een lijst met domeinen waarvan bekend is dat ze dergelijke scripts aanbieden. De lijst is mede opgesteld in samenwerking met Disconnect, dat een gelijknamige antitrackingplug-in biedt. Gebruikers moeten de optie wel zelf inschakelen.

Image

Reacties (2)
09-04-2019, 23:01 door [Account Verwijderd]
M.b.t. browserminers: O.a. In de extensie uBlock Origin kun je de NoCoin adblock list importeren.
https://github.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list
Bij mij zijn er meestal ongeveer 85 van de 624 blockrules uit de lijst wakker.
17-08-2019, 03:51 door Anoniem
Die cryptominers zijn super vervelend, zomaar ongevraagd mijn "vermogens" gebruiken..... Dat zou je eens andersom moeten proberen dan mag je meteen uitleg komen geven bij de hoge raad!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.