Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Restauranthouder-scam

09-04-2019, 22:13 door Bitwiper, 6 reacties
Heise meldt ([1]) vandaag dat er Duitse restauranthouders zijn die nepmails ontvangen met als onderwerp "Lebensmittelvergiftung" ("Voedselvergiftiging"). In de mail, die in foutloos Duits is geschreven, is een foto van een jongedame te zien met een rood opgezwollen gezicht. De bijlage, een MS Word document, zou een eerste analyse van een arts bevatten. In de mail wordt gedreigd met juridische stappen, maar wordt ook aangeboden om de zaak onderling te regelen.

Het MS Word document bevat echter een kwaadaardige macro die malware downloadt en uitvoert, waarbij het om ransomware kan gaan.

Cybercriminelen lijken vaker kleinere organisaties geld uit de zak te willen kloppen met targeted attacks. Heise noemt ook autodealers en apotheken, maar voor elk MKB kun je wel een mail verzinnen die de ontvanger overhaalt om de bijlage te openen. Vroeger of later kunnen vergelijkbare Nederlandstalige scams worden verzonden.

Door de beperkte verspreiding is de kans minimaal dat een virusscanner zo'n aanval blokkeert. Macro's in documenten van vreemden zijn ongebruikelijk, activeer de uitvoering ervan (van die macro's) alleen als je zeker weet dat de afzender niet vervalst is en er een goede reden lijkt te zijn voor het uitvoeren van macro's. En zorg voor meerdere offline back-ups mocht er toch iets vervelends gebeuren.

[1] https://m.heise.de/security/meldung/Dynamit-Phishing-bei-Restaurants-4367109.html
Reacties (6)
09-04-2019, 22:57 door Anoniem
Dat is zo een MS Word 1978 verhaal. Mooi verzonnen. Heb je ook lekker tijd voor als je een restaurant hebt. Meerdere offline backups maken. Met al die glutenzeikers van tegenwoordig. Een sterrenrestaurant heeft natuurlijk minstens drie siesteembeheerdurs. En een pentester. Want anders ster kwijt.

Er zit een man in de trein met een banaan in zijn oor. Zegt die man naast hem, waarom heb je een banaan in je oor? Zegt die ander, ik hoor je niet want ik heb een banaan in mijn oor.
09-04-2019, 23:07 door [Account Verwijderd]
@Bitwiper,

Dank dat je daar in zo'n vroeg stadium al melding van maakt!
10-04-2019, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is zo een MS Word 1978 verhaal. Mooi verzonnen. Heb je ook lekker tijd voor als je een restaurant hebt. Meerdere offline backups maken. Met al die glutenzeikers van tegenwoordig. Een sterrenrestaurant heeft natuurlijk minstens drie siesteembeheerdurs. En een pentester. Want anders ster kwijt.

Er zit een man in de trein met een banaan in zijn oor. Zegt die man naast hem, waarom heb je een banaan in je oor? Zegt die ander, ik hoor je niet want ik heb een banaan in mijn oor.

Drugs are bad, mkay?
10-04-2019, 14:02 door Bitwiper
Ah, die informatie is niet blijven hangen in mijn grijze cellen ;-)

Maar dat waren Engelstalige mails; tenzij ik het gemist heb of vergeten ben, heb ik niet eerder over dit type scams (opgesteld in foutvrij Duits) gelezen. Het zou me verbazen als deze scams binnenkort niet ook in Nederland ontvangen worden (naar verwachting in foutarm of foutvrij Nederlands).

@Brainpresser: graag gedaan!
10-04-2019, 18:03 door Anoniem
Als je dit soort mails krijgt als zaak-eigenaar check dan liever de juiste instantie in jouw land. In Nederland is dat de NVWA.

Of check het echte nieuws zoals ook vandaag weer blijkt is de realiteit weer om van te gruwelen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4667791/muizenurine-en-maden-bij-de-barbecue-dit-troffen-inspecteurs-aan-bij-vieze


'Werkbank vuil van kakkerlakken'
Een pizzeria in Amsterdam werd door inspecteurs acuut gesloten, nadat zij een grote hoeveelheid levende en dode kakkerlakken hadden aangetroffen. 'Werkbanken zijn vuil van kakkerlakken: levend, dood en uitwerpselen. Pizzaoven en magnetron zijn vuil van kakkerlakken, levend en dood. Koelkasten en vriezers zijn vuil: oud vuil, dode kakkerlakken en uitwerpselen.'


'Rattenkarkassen'
Een viswinkel werd met spoed gesloten nadat duidelijk werd dat ratten zich er thuis voelden. Inspecteurs vonden er meerdere dode ratten. 'Op het plafond lagen meerdere rattenkarkassen en honderden rattenuitwerpselen. Onder dit plafond stond een werktafel.


Het is wat met die werktafels. Smakelijk eten nog en vergeet niet te bidden voor je hapt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.