image

Politie stelt data over internetoplichters beschikbaar

maandag 15 april 2019, 16:43 door Redactie, 2 reacties

Gegevens waarmee de politie internetgebruikers voor oplichters waarschuwt zijn nu ook voor bedrijven en organisaties beschikbaar die hun gebruikers willen beschermen. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Al enige jaren is het via "Controleer Verkopergegevens" op Politie.nl mogelijk om op IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer en url van webwinkels of verkopende partijen te zoeken.

De achterliggende dataset bevat namen, bankrekeningnummers of telefoonnummers waartegen drie of meer meldingen van internetoplichting zijn gedaan. Volgens de politie komt internetoplichting elke dag honderden keren voor en worden daders geregeld aangehouden. "Maar er blijkt vooral veel winst te behalen met het waarschuwen van toekomstige slachtoffers. De politie vindt het belangrijk om mensen weerbaarder te maken tegen nieuwe vormen van criminaliteit. Trapt niemand meer in de oplichtingspogingen, dan is er voor criminelen geen brood meer in te verdienen", aldus de politie.

De data achter Controleer Verkopergegevens was alleen beschikbaar op Politie.nl, maar is nu ook beschikbaar voor bedrijven en organisaties. Hiervoor kan er van een programmeerinterface (API) gebruik worden gemaakt. Op deze manier kunnen bedrijven hun klanten of gebruikers weer waarschuwen. Op de ontsloten data is een Creative Commons zero-verklaring (CC0) van toepassing. Het is niet nodig om bij het gebruik van de gegevens aan naamsvermelding te doen.

Image

Reacties (2)
16-04-2019, 07:37 door Anoniem
De politie neemt geen juridische actie en heeft waarschijnlijk onvoldoende bewijs. Maar maakt bedrijven via deze lijst wel zwart, op een manier waartegen geen verdediging mogelijk is?

Ik snap hun motivatie wel en het zal meestal wel kloppen, maar volgens mij past dit niet bij de bevoegdheden van de politie.
16-04-2019, 11:43 door karma4
Door Anoniem: De politie neemt geen juridische actie en heeft waarschijnlijk onvoldoende bewijs. Maar maakt bedrijven via deze lijst wel zwart, op een manier waartegen geen verdediging mogelijk is?

Ik snap hun motivatie wel en het zal meestal wel kloppen, maar volgens mij past dit niet bij de bevoegdheden van de politie.
De bescherming van de gewone man en zijn privacy interesseert je kennelijk niets.
Als de privacy van oplichters maar goed geregeld is anders zouden die het wel eens te lastig kunnen krijgen.
Een Iban-nummer en telefoonnummer kunnen persoonsgegevens zijn. Hier gaat het er enkel om of die vaker in verband gebracht zijn met oplichting/misdaad. Dat met preventie is wel degelijk iets wat bij de politie hoort.
De AFM heeft ook zo'n lijst. Vrijwel alle beroepsorganisaties hanteren ook zoiets.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.