image

D66 wil Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad

woensdag 17 april 2019, 11:29 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-04-2019, 13:02

D66 wil dat er een "Europese FBI" komt die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime en andere criminaliteit. De partij ziet een opsporingsactie naar cybercrime waarbij Nederland met andere EU-lidstaten samenwerkte en 81 mensen werden aangehouden als voorbeeld wat een dergelijke dienst kan bereiken.

"Veel criminaliteit in Nederland heeft een grensoverschrijdende dimensie. Mensen hebben grote zorgen over grensoverschrijdende problemen, zoals terrorisme, cybercriminaliteit, georganiseerde misdaad en milieucriminaliteit", aldus D66-Kamerlid Monica den Boer, die opmerkt dat criminaliteit zoals cybercrime zich niet aan grenzen houdt.

Den Boer wil dat Europol een Europese FBI wordt die internationale misdaad kan aanpakken. Op dit moment heeft Europol geen dwangbevoegdheden, zoals ondervragingen, huiszoekingen of arrestaties. Het D66-Kamerlid wil dit veranderen. "Europol moet versterkt worden tot een volwaardige Europese politiedienst met eigen executieve bevoegdheden om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken", zo laat ze in een vandaag gepresenteerd plan weten (pdf).

Als onderdeel van dit plan wil Den Boer dat de informatie-uitwisseling tussen politiediensten wordt verbeterd. Zo moet er niet voor elk nieuw vraagstuk een nieuw instrument worden bedacht, maar moet er slimmer worden gekeken naar de instrumenten die er al zijn. "Niet méér, maar béter. De gegevenshonger die nu leidt tot een enorme hoeveelheid aan informatie kan zo bovendien worden getemperd", zo stelt het D66-Kamerlid.

Kennisplatform

Tevens pleit Den Boer voor het inrichten van een platform om politiekennis internationaal te delen. "Om kennisdeling te stimuleren wordt het tijd voor een digitaal platform waar alle politiediensten in Europa terecht kunnen met hun vragen", gaat Den Boer verder. Ze vindt dat alle politiemensen zonder belemmeringen toegang moeten hebben tot gedigitaliseerde kennis en dat webapps, aangevuld met een digitaal interactief politie-forum, EU-breed moeten kunnen worden uitgerold.

Reacties (16)
17-04-2019, 11:39 door Anoniem
"en andere criminaliteit" "grensoverschrijdende criminaliteit" dissidentie valt daar uiteraard ook onder.
17-04-2019, 11:43 door Anoniem
D66 wil dat er een "Europese FBI" komt die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime en andere criminaliteit.

Dat is er dus al en heet Europol European Cyber Crime Center, of kortweg Europol EC3: https://www.europol.europa.eu/about-europol/european-cybercrime-centre-ec3
17-04-2019, 12:32 door Anoniem
Volgens mij hebben we die al, Interpol. Gewoon weer een vehicule om verpakt in mooie woorden en krachttermen onze digitale rechten verder om zeep te helpen.
17-04-2019, 12:37 door Anoniem
Mensen hebben grote zorgen over grensoverschrijdende problemen, zoals terrorisme, cybercriminaliteit, georganiseerde misdaad en milieucriminaliteit", aldus D66-Kamerlid Monica den Boer,

Welke mensen?
17-04-2019, 12:37 door Anoniem
Krijg je straks van die achterlijke taferelen zoals in de VS waarbij staatsgrenzen een onbenullig feit ineens topcriminaliteit maken? Dat iemand in Nederland een navigatie heeft met flitspaalherkenning dat ie in Duitsland opgepakt kan worden voor terrorisme omdat ie van Lobith naar Beek (gem MON) reed?
17-04-2019, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem: Krijg je straks van die achterlijke taferelen zoals in de VS waarbij staatsgrenzen een onbenullig feit ineens topcriminaliteit maken? Dat iemand in Nederland een navigatie heeft met flitspaalherkenning dat ie in Duitsland opgepakt kan worden voor terrorisme omdat ie van Lobith naar Beek (gem MON) reed?
Hoe het vroeger ging?

Een bankovervaller overviel een bank en schoot een aantel mensen neer.
De overvaller vluchtte al lachend de grens over van een andere staat en niets kon hem meer deren.

Totdat....bankovervallen een Federaal misdrijf werden.

Nu kunnen deze moordende overvallers worden aangepakt, dankzij de FBI.
Maar sommige mensen in dit kikkerlandje begrijpen dit niet. Vinden moordende criminelen die de grens overvluchten maar "onbenullige feiten" die tot "topcriminaliteit" worden gemaakt.
17-04-2019, 13:35 door Anoniem
Ja want we moeten juist "een europa worden"(direct) dit moet versterkt worden tot een volwaardige Europese staat
het gaat niet zozeer om europol zelf (indirect).
17-04-2019, 13:36 door Anoniem
Ik zie er voors en tegens in. Een zekere mate van samenwerking is een goed idee. Echter een Europese opsporingsorganisatie vraagt ook om een Europese rechtsspraak om deze op de vingers te tikken, en een Europees kiesstelsel voor de uitvoerende macht om deze eventueel ter verantwoording te roepen. Een van de meest terechte kritieken op 'Europa' is dat het democratische gehalte is achtergebleven, dat het een technocratisch geheel is geworden dat het contact met de burger kwijt is. Als dat gaat over een subsidie hier en of Goudse Kaas in Oudewater gemaakt mag worden, is dat best interessant. Maar als het gaat om vragen als @Anoniem 12:37 komt het wel dichterbij. Aan een staat in een staat hebben we geen behoefte, ik althans waag mijn kansen dan wel.
17-04-2019, 15:23 door Anoniem
Laat D66 zich maar eerst eens druk maken over het verkopen van adres gegevens door curatoren na faillisement..
Ondanks de nieuwe privacywetgeving blijken privacybeloftes na faillissement van een bedrijf niets waard.
Curatoren verkopen complete klantenbestanden zonder toestemming van consumenten.
De toezichthouder grijpt niet in.

Bron: https://www.groene.nl/artikel/uw-gegevens-voor-de-hoogste-bieder
17-04-2019, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie er voors en tegens in. Een zekere mate van samenwerking is een goed idee. Echter een Europese opsporingsorganisatie vraagt ook om een Europese rechtsspraak om deze op de vingers te tikken, en een Europees kiesstelsel voor de uitvoerende macht om deze eventueel ter verantwoording te roepen.


Ik had deze en andere vragen al eerder gesteld en vaker in de afgelopen 4 jaren maar ik wacht nog steeds op antwoord..
17-04-2019, 17:56 door Anoniem
Goed plan en Europol is goed systeem. Maar geen FBI graag. Die is ooit bedacht tegen Al Capone. En zo extreem uit de hand gelopen is Europa nou ook weer niet. Het is ook verwarrend. Want je kent de politie en de marchausse, de doune, de fiod boys en de wareninspectie. Komt er ineens een Poolse of Franse EuroFBI uit de lucht vallen. En die blijken dan ook ineens vanalles te mogen en misschien nog meer. Dat lijkt me flink verwarrend en gevaarlijk ook.

Het idee van D'66 is goed maar ze moeten wat minder Amerikaanse films, series en Netflix kijken.
17-04-2019, 21:09 door Anoniem
Door Anoniem:
D66 wil dat er een "Europese FBI" komt die zich bezighoudt met de bestrijding van cybercrime en andere criminaliteit.

Dat is er dus al en heet Europol European Cyber Crime Center, of kortweg Europol EC3: https://www.europol.europa.eu/about-europol/european-cybercrime-centre-ec3

Niet gehinderd door enige kennis van zaken roept D66 maar wat.

W.T.
17-04-2019, 22:48 door Anoniem
Wanneer komen de vak-ministers en de vak-politici weer terug?
En tijd gemist zulke vaklui in de politiek en bij de besluitvorming.

Wanneer gaat men ten koste van een hoop geld niet langer opnieuw het wiel uitvinden?

Hoe beinvloeden zulke proefballonnetjes de cybersecurity daadwerkelijk?

Geen wonder dat D66 twee maal zo'n electorale klap uitgedeeld heeft gekregen.
Ze zijn er kennelijk nog niet van bijgekomen en nog wat dizzy.

Euro-FBI in het EU-theater? The Federal States of the European Union, with their own Federal Police.
Voor opnieuw een nieuwer Babylon, nu onder aanvoering van Macron, die zich al Jupiter in Europa waant.

#sockpuppet
18-04-2019, 09:31 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij hebben we die al, Interpol. Gewoon weer een vehicule om verpakt in mooie woorden en krachttermen onze digitale rechten verder om zeep te helpen.
Exact ja. Wat D66 wil is dat een soortgelijke FBI variant in Europa met net zo'n vieze praktijken als waar de FBI in Amerika zich mee bezig houd. Nee bedankt hoor..

Europol werkt goed genoeg, verschillende FBI diensten als die er komen zal er zeer zeker een digitale oorlog ontstaan, als die er niet al is..
18-04-2019, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik zie er voors en tegens in. Een zekere mate van samenwerking is een goed idee. Echter een Europese opsporingsorganisatie vraagt ook om een Europese rechtsspraak om deze op de vingers te tikken, en een Europees kiesstelsel voor de uitvoerende macht om deze eventueel ter verantwoording te roepen.


Ik had deze en andere vragen al eerder gesteld en vaker in de afgelopen 4 jaren maar ik wacht nog steeds op antwoord..

Het patroon is dat je het antwoord via de media verneemt. Wel een Europese politie, geen Europese rechtspraak of kiesstelsel voor de uitvoerende macht. The worst of both worlds.

O ja, voor het geval je de discussies nog niet gevolgd hebt. Als je op basis van dat antwoord tegen bent, "help je terroristen" en dergelijk fraais. Immers "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen" (een lekker makkelijk argument dat niet nieuw is: " De Inquisitie ging in Zuid-Frankrijk bij de vervolging van de katharen als volgt te werk: een delegatie van de inquisitie kwam aan in een dorp of stad. De pastoor werd gevraagd de hele gemeenschap samen te roepen in de kerk. Iedereen kwam, want door afwezigheid zou men zichzelf verdacht maken." - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inquisitie). Het is maar dat je het weet.

Maar het is fijn een mede-ketter te hebben.
18-04-2019, 23:32 door Anoniem
Het is al eerder vertoont in de Anglo-Saksische wereld met "Heretico Comburando",
onwelgevallige bijbelvertallingen werden als zijnde van ketters behandeld.
De geschiedenis herhaalt zich steeds, dat is een wijze les voor ons allen,
als we er maar acht op willen slaan. Niets nieuws immers onder de zon.

Nu heet dat politiek correcte media info versus nepnieuws.

Waarom een Federaal Europa met een EU-FBI?
Zit europol inmiddels al niet overal bij de grotere Europese beveiligingsbedrijven binnen?
Werkt dat dan niet?

De wereld wordt tegenwoordig ingeregeld via denktanks en onverkozenen en hun trekpoppen.
Het gezonde verstand moet daar vaak voor op de loop, gewenst of ongewenst.

Maar de massa laat het allemaal maar over zich heen komen, die proefballonetjes van het EU-flagellanten-circus.
Steeds 2 proefballonnetjes vooruit, 1 achteruit. Uiteindelijk komt men uit waar men al lang heenwilde.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.