image

Identiteitskaart mogelijk duurder door opslag vingerafdrukken

dinsdag 30 april 2019, 10:34 door Redactie, 30 reacties

De identiteitskaart zal mogelijk duurder worden als het straks verplicht is om twee vingerafdrukken in de chip van de kaart op te slaan. Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Het Europees Parlement stemde begin deze maand voor een verordening waardoor het straks verplicht wordt om voor de aanvraag van een identiteitskaart twee vingerafdrukken af te staan.

In Nederland is het op dit moment alleen voor de aanvraag van een paspoort verplicht om twee vingerafdrukken af te staan. Meerdere partijen, waaronder de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS), hadden kritiek op de maatregel om vingerafdrukken ook op de identiteitskaart op te slaan. Ook Nederland heeft tijdens de onderhandelingen vraagtekens gezet bij de proportionaliteit van deze maatregel vanwege het nu nog beperkte gebruik van de vingerafdrukken op het paspoort. "Hoewel we kanttekeningen plaatsen bij de proportionaliteit van de verplichte vingerafdrukken, kan Nederland, gezien het belang van een betrouwbaar identiteitsstelsel, instemmen met de verordening zoals deze nu voorligt", stelt Knops.

Bij de onderhandelingen over de verordening is bereikt dat in Nederland, net als bij het paspoort, kinderen onder de 12 jaar kunnen worden uitgezonderd van het verplicht afstaan van hun vingerafdrukken. Voor personen die tijdelijk geen vingerafdrukken kunnen geven is er de mogelijkheid om een document te krijgen dat één jaar geldig is. Wie permanent geen vingerafdrukken kan afgeven wordt van de verplichting uitgezonderd. Verder laat de staatssecretaris weten dat de verordening geen grondslag biedt voor het opslaan van vingerafdrukken buiten het document zelf.

Kosten

Afsluitend schrijft Knops dat de implementatie van de verordening juridische, financiële en praktische gevolgen heeft. Zo moeten de Paspoortwet en enkele uitvoeringsregels worden aangepast. Tevens moet er een chip worden getest en geïmplementeerd om de vingerafdrukken op te slaan en ook de aanvraagprocedure moet worden uitgebreid om de vingerafdrukken op te nemen.

"De implementatie zal mogelijk effect hebben op de kosten van de identiteitskaart. Hoeveel precies is nu nog niet te zeggen. Na publicatie van de verordening zet ik zo spoedig mogelijk de implementatie in werking. Daarbij zullen de kosten van implementatie in kaart worden gebracht", besluit de staatssecretaris.

Reacties (30)
30-04-2019, 11:01 door Anoniem
Eventjes droog ijs vastnemen.
30-04-2019, 11:11 door Anoniem
De vingerafdrukken stonden er al eens op, uit Lentziaanse streberigheid. Die zijn er weer vanaf gegaan, is de kaart toen ook goedkoper geworden?

Hoe dan ook, ze doen toch wel want geloofwaardig zijn ze niet en luisteren doen ze ook al niet. Tijd voor een ander vaderland. Inderdaad, ergens buiten de EU.
30-04-2019, 12:37 door Anoniem
Geen woorden meer voor. Gewoonweg belachelijk, hier kiezen wij ook echt voor. Nee absoluut niet. De Identiteitskaart is al peperduur, heb voor de mijne al met al zo'n 60 euro betaald. Beetje gekkenwerk, toch? Deze digitale wereld gaat helemaal naar de kloten, let maar op. Criminelen kunnen je geld al draadloos stelen, maar ook je vingerafdrukken. Het helpt helemaal niet om criminaliteit tegen te gaan, verse lulkoek uit de heteluchtoven is dat. De nummer 1 inkomsten bron van de politie en het OM is zowiezo dik in de 90% afkomstig van onschuldige mensen die een kleine overtreding maken en een flinke boete ervoor mogen betalen. Kijk mobieltje in de auto is een ander verhaal(dat is ook gewoon enorm gevaarlijk, daar mag een flinke boete op), maar 4 km/u te hard rijden en je bent 27 piek kwijt excl. 9 euro administratiekosten dus dan kom je uit op 36 euro voor 4 km/u. Belachelijk, gewoon van de zotte.

Hier een heel oud artikel, komt nog wel wat van overeen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2010/09/15/boetes-omhoog-om-begroting-justitie-te-dekken-minder-taakstraffen-a1481378
30-04-2019, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Eventjes droog ijs vastnemen.
En daarmee wordt de kaart dan goedkoper? Super tip, moet je vaker doen.
30-04-2019, 13:05 door Anoniem
Maar geen woord van deze cda staatssecretaris in het antwoord aan de Tweede Kamer over onze mensenrechten of de invoer van een uitzonderingsmogelijkheid voor mensen met gewetensbezwaar. Het cda is een van de partijen in het europees parlement die in Brussel in heeft gestemd met de invoer van deze vingerafdrukken, dit verklaart wellicht waarom deze cda staatssecretaris in het geheel niet ingaat op zaken als gewetensbezwaar. Met de invoer van de verplichte vingerafdruk voor iedereen neemt de staatssecretaris in wezen beleid over van de periode 1940-1945. Dit is te walgelijk voor woorden.

Er wordt door de staatssecretaris bovendien niet aangetoond (zelfs niet een beetje) dat het belang van een goed identiteitsstelsel met de invoer van vingerafdrukken wordt gediend. Dus hier gaat de staatssecretaris even heel handig snel aan voorbij en daarmee vervalt de noodzaak van de invoer van de vingerafdrukken volledig. Ook gaat de staatssecretaris voorbij aan het feit dat het belang van een goed identiteitsstelsel met de invoer van vingerafdrukken juist zal worden geschaad; eenmaal afgegeven vingerafdrukken kunnen op straat belanden en in handen van derden terecht komen en dan is het einde zoek. Een verloren wachtwoord kun je veranderen, een verloren vingerafdruk niet.
30-04-2019, 13:39 door Anoniem
Het is toch belachelijk dat ook kinderen vingerafdrukken moet gaan afstaan en verplicht met een id-kaart rond moeten lopen. Waar zijn we in dit land in vredesnaam belandt de afgelopen jaren? Alle menselijkheid, menselijke waarden en mensenrechten zijn volledig weggevaagd door de overheid. Zet maar een dikke streep door 5 mei heen, want vrijheid hebben we dankzij de kabinetten Balkenende en Rutte allang niet meer.
Ik ga maar even een rondje fietsen, de id-kaart blijft veilig thuis! :)

Vraag: Wat vinden alle vaders en moeders er in Nederland eigenlijk van dat hun eigen kinderen hun vingerafdrukken moeten gaan afstaan aan europa?
30-04-2019, 13:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-04-2019, 13:47
En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan.

Nederland is het enige land in Europa waar je moet betalen voor een nationale ID kaart.
Het verweer wat je hoort is nogaleens: "Ja maar voor een rijbewijs moet je ook betalen." Dat is een onzin argument. Een ID kaart wordt door de overheid verplicht gesteld evenals een rijbewijs - akkoord - maar aan het essentiële verschil dat je ervoor kunt kiezen om een motorvoertuig te gaan rijden maar niet om voor eeuwig binnen te blijven; je verhongert.
Je kunt er niet voor kiezen om je maar niet in het openbaar te begeven. Je zult hoe dan ook regelmatig je huis uit moeten al is het dus maar om een van de twee eerste levensbehoeftes in huis te halen: voedsel (water is de andere, maar dat komt uit de kraan)

Het zou mooi zijn als iemand met uitgebreid academisch juridisch inzicht een proefproces tegen de Nederlandse staat zou starten om het verstrekken van een ID bewijs gratis te maken, waarvoor bovenstaande vergelijking denk ik interessant zou zijn.
30-04-2019, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Maar geen woord van deze cda staatssecretaris in het antwoord aan de Tweede Kamer over onze mensenrechten of de invoer van een uitzonderingsmogelijkheid voor mensen met gewetensbezwaar. [...]
Er wordt door de staatssecretaris bovendien niet aangetoond (zelfs niet een beetje) dat het belang van een goed identiteitsstelsel met de invoer van vingerafdrukken wordt gediend. [...]
Dat hoeft ook niet. Hij hoeft alleen maar te vertellen dat Brussel zo besloten heeft en dat was het dan. Voor de bühne wordt er dan nog even de nadruk gelegd op wat Nederland al wel niet helemaal geweldig "bereikt heeft in de onderhandelingen", maar verder is het eigenlijk allemaal niet meer dan het braafste jongetje van de klas dat mag doorvertellen wat de meesters opgedragen hebben. Dit is Europa.

Voor mij nog een reden om voor een Nexit te stemmen, maarja, die stemming gaan we niet krijgen.

Let wel, ik ben voor samenwerking, maar dat is de EU al lang niet meer. Het zijn een stelletje satrapen. Nu weet je gelijk waarom Brexit zo'n drama is: Pour encourager les autres. Ondertussen zien ze ook dat het plebs zich begint te roeren, dus dit is een van de middelen om daar een oogje op te houden. Precies waarom Napoleon vond dat iedereen niet alleen een roepnaam, maar ook een familienaam moest hebben, en iedereen moest netjes geregistreerd worden.


Door Brainpresser:
Het zou mooi zijn als iemand met uitgebreid academisch juridisch inzicht een proefproces tegen de Nederlandse staat zou starten om het verstrekken van een ID bewijs gratis te maken, waarvoor bovenstaande vergelijking denk ik interessant zou zijn.
Die legitimasiekaart was een tijdje gratis na een rechtszaak waarin de rechter meeging met het argument dat het moeten hebben niet in jouw belang was, maar in het belang van de overheid. Ik weet niet op welke gronde anders dan "u mot gewoon betaleh, burgah!" minsju donner feitelijk die uitspraak naast zich neergelegd heeft, alvorens als onderkoning weg te promoveren.
30-04-2019, 14:19 door Anoniem
Dus protesteren en stemmen tijdens de verkiezingen in Nederland,meer dan de helft van
de inwoners stemt dus NIET !

Wees verstandig en breng je stem uit.
30-04-2019, 14:37 door karma4
Door Brainpresser: ….
Het zou mooi zijn als iemand met uitgebreid academisch juridisch inzicht een proefproces tegen de Nederlandse staat zou starten om het verstrekken van een ID bewijs gratis te maken, waarvoor bovenstaande vergelijking denk ik interessant zou zijn.
Op zich zou ik daar geen bezwaar tegen hebben. Service ….

Door Anoniem: …..
Hier een heel oud artikel, komt nog wel wat van overeen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2010/09/15/boetes-omhoog-om-begroting-justitie-te-dekken-minder-taakstraffen-a1481378
Beetje bijblijven kei. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/17/ict-leveranciers-hebben-de-rechtspraak-klemvast-a1588648
Laten we de kosten nu eens omslaan naar alle ict-ers. ben je dan blij?
30-04-2019, 16:30 door Anoniem
Gewoon een maatregel waarbij de burger wéér geld wordt ontfrutseld.
30-04-2019, 17:23 door Anoniem
Door Brainpresser: En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan.

VOC mentaliteit, zijn we groot mee geworden. Flink geld verdienen en het vervolgens op een verkeerde manier weer uitgeven.
30-04-2019, 17:52 door SPer - Bijgewerkt: 30-04-2019, 17:53
Door Anoniem: Eventjes droog ijs vastnemen.
Dat lijkt me een gevaarlijke tip, daar dit vrie wonden veroorzaakt (ca. -80 graden Celsius)
Schuurpapier is stuk veiliger.
30-04-2019, 18:19 door [Account Verwijderd]
Door Brainpresser: En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan....etc...

Nog een interessante overweging: Feitelijk is het nu zo dat elke Nederlandse ingezetene huisarrest heeft, tenzij hij/zij betaalt: een borgsom in de vorm van een ID kaart om zijn huis legaal te mogen verlaten.

Ik ben niet slim genoeg om het in andere taal te verpakken als: Waar staat in het burgerlijk wetboek de plicht omschreven te moeten betalen voor de fysieke vrijheid je in het openbare leven te begeven? Als je geen ID kaart hebt wordt je dus feitelijk verplicht tot huisarrest, omdat je zonder ID kaart 'schuldig bent' aan het grondwettelijk recht je vrij te mogen bewegen.

Zo is dat ook in andere landen van de EU, maar in Nederland zit er mijns inziens een behoorlijke kronkel in de tenuitvoerlegging van onze ID kaart verplichting, en wel de volgende:

In Nederland heb je dus de uitzonderlijke situatie wel te moeten betalen om het basisrecht je vrij te mogen verplaatsen in de samenleving te bemachtigen en te behouden... terwijl de overheid zich volgens de Nederlandse wet verplicht tot het behoud van het onbelemmerde recht, zonder dat daar dus actie van zijn ingezeten voor verplicht/noodzakelijk is: dat elke Nederlandse ingezetene bewegingsvrijheid heeft als basisrecht, en wel bevestigd door de overheid èn zonder belemmering van dezelfde overheid: de vrije verstrekking van een ID kaart, tenzij er strafrechtelijk reden is een vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen.

Dit onderwerp is topniveau Nederlandse wetgeving, dus ik kan er gloeiend naast zitten, want nogmaals: ik ben geen juridisch deskundige.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nog excuses.
In mijn post van 13:46 uur ontbrak een passende zinsafsluiting.
Aan de zin:
''Een ID kaart wordt door de overheid verplicht gesteld evenals een rijbewijs - akkoord - maar aan het essentiële verschil dat je ervoor kunt kiezen om een motorvoertuig te gaan rijden maar niet om voor eeuwig binnen te blijven; je verhongert moest worden toegevoegd ter afsluiting: ..wordt gemakshalve voorbij gegaan.
30-04-2019, 18:34 door Anoniem
Iemand enig zicht op welke termijn het aangepaste ID kaartje incl. vingerafdrukken in zou kunnen gaan, dan wel verplicht is.

Ik vermoed dar dit binnen 3 maanden in eens uit het niets is verplicht en dat je dan geen eens een optie meer hebt om nog snel een ID aan te vragen zonder vingerafdrukken.

Jammer dat er geen agenda is met stem onderwerpen voor de eerste en tweede kamer. Dan zou je hier beter zicht op kunnen houden.
30-04-2019, 18:49 door karma4
Door Brainpresser:
Nog een interessante overweging: Feitelijk is het nu zo dat elke Nederlandse ingezetene huisarrest heeft, tenzij hij/zij betaalt: een borgsom in de vorm van een ID kaart om zijn huis legaal te mogen verlaten.
..
Dit onderwerp is topniveau Nederlandse wetgeving, dus ik kan er gloeiend naast zitten, want nogmaals: ik ben geen juridisch deskundige.
...
url]https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wat-is-de-identificatieplicht[/url]
Je kunt je vrij verplaatsen, zelfs binnen Europa.
"Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren." Zolang er geen reden is, hoef je het ook niet te tonen.
Wat zou een reden kunnen zijn: wel eens onbeschofte bewuste zwartrijders in het ov gezien. Duidelijk geval van verplicht tonen, verdere escalatie. Ik kan me niet voorstellen dat jij dat zou doen.
Iemand die duidelijk bestolen was, geen portemonnee of wat dan ook daar deed men niet te moeilijk over. Zo iemand moet toch thuis komen.
30-04-2019, 21:40 door Anoniem
Door Brainpresser: En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan.

Nederland is het enige land in Europa waar je moet betalen voor een nationale ID kaart.
Het verweer wat je hoort is nogaleens: "Ja maar voor een rijbewijs moet je ook betalen."

Het verschil is dat een ID een identificatiebewijs is, een rijbewijs een legitimatie.
Weinigen kennen dit onderscheid.
01-05-2019, 07:05 door spatieman
het is een staatsdocument, de STAAT ! zou dit moeten betalen ,want het is een verplicht document....
(vloekt een eindje weg hier)
01-05-2019, 07:06 door spatieman
Door Anoniem:
Door Brainpresser: En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan.

Nederland is het enige land in Europa waar je moet betalen voor een nationale ID kaart.
Het verweer wat je hoort is nogaleens: "Ja maar voor een rijbewijs moet je ook betalen."

Het verschil is dat een ID een identificatiebewijs is, een rijbewijs een legitimatie.
Weinigen kennen dit onderscheid.

buiten het feit dat een rijbewijs niet verplicht is, maar een "wil ik hebben" document want anders moet ik met het OV of de fiets rondreizen.
01-05-2019, 09:18 door Anoniem
Door spatieman: het is een staatsdocument, de STAAT ! zou dit moeten betalen ,want het is een verplicht document....
(vloekt een eindje weg hier)

Het ID bewijs is geen verplicht document, heb je een paspoort hoof je geen ID kaart te hebben.
01-05-2019, 09:41 door Anoniem
Door Brainpresser: En hier gaan mijn nekharen nu van overeind staan.

Nederland is het enige land in Europa waar je moet betalen voor een nationale ID kaart.

Onzin.

Ongeveer de helft van de landen vraagt geld. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/National_identity_cards_in_the_European_Economic_Area
Wat wel opvallend is is dat de kaart in Nederland het duurste is van de hele EU. Zwitserland en Lichtenstein zitten niet in de EU en zijn ietsje duurder, maar alle EU landen in dat tabelletje zijn goedkoper dan Nederland is.
01-05-2019, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat wel opvallend is is dat de kaart in Nederland het duurste is van de hele EU. Zwitserland en Lichtenstein zitten niet in de EU en zijn ietsje duurder, maar alle EU landen in dat tabelletje zijn goedkoper dan Nederland is.

Iets vanuit de overheid wat "iedereen nodig heeft" wordt gewoon door iedereen samen betaald.
Of je er een hogere (kostendekkende of zelfs extra opbrengst genererende) prijs aan hangt, of hem "gratis" weggeeft
maakt NIETS uit.

Die "gratis" kaarten moeten toch betaald worden via belasting, en eventuele opbrengsten komen ook weer in de overheids
pot en betekenen dat je ergens anders minder belasting hoeft te betalen.
01-05-2019, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Iets vanuit de overheid wat "iedereen nodig heeft" wordt gewoon door iedereen samen betaald.
Of je er een hogere (kostendekkende of zelfs extra opbrengst genererende) prijs aan hangt, of hem "gratis" weggeeft
maakt NIETS uit.
Dat is niet helemaal waar. Uiteindelijk zijn die direct geheven leges ook gewoon belasting en als ze niet geheven worden komt het uit de gezamelijke pot, dus linksom of rechtsom, ja. Maar het is toch niet helemaal identiek.

Geen leges heffen scheelt bijvoorbeeld een hoop gedonder met het afhandelen van contant geld, iets waar administratietenten als overheden een broertje dood aan hebben. Want voor je het weet doet er een ambtenaar een greep in de kas. Dus dan verplichten ze de burgers maar om te pinnen (Ambtelijke Reflex: Probleem Afschuiven).

En dan sta je daar als burger, zonder identiteitskaart en zonder pinpas. Bijvoorbeeld omdat je geen pinpas hebt. Bijvoorbeeld omdat beide tegelijk gejat zijn. Komt de gemeente "U MOET een idkaart hebben en u MOET ervoor betalen en u MOET dat pinnen, burger". Dus jij naar je bank want je MOET een pinpas en dan zegt de bank "U MOET eerst een idkaart overleggen." Niet over geld zeuren is dan aan alle kanten makkelijker, scheelt administratie, afhandeling, en dit soort kastje-muur-situaties.

De huidige situatie is duidelijk een gevolg van regeltjes stapelen en ambtenaren die directe probleempjes voor zichzelf oplossen door ze af te schuiven, en niemand die eens naar het hele plaatje kijkt en vraagt waar we het nou allemaal precies voor doen en in hoeverre dat wel zin heeft.
01-05-2019, 15:56 door Anoniem
Al die vingerafdrukken gaan zeker een internationale database in, alwaar politie en justitie tegen kan checken of je ook nog crimineel bezig bent. Maar zouden al die buitenlandse criminelen dan wel hun eigen vingerafdrukken op zo'n kaart laten opslaan? ;-)
01-05-2019, 20:20 door Anoniem
Door Anoniem:Tijd voor een ander vaderland. Inderdaad, ergens buiten de EU.

Dat dacht ik ook, maar daar heb je dus een paspoort met vingerafdrukken voor nodig. Europa is een gevangenis geworden,
01-05-2019, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem: De huidige situatie is duidelijk een gevolg van regeltjes stapelen en ambtenaren die directe probleempjes voor zichzelf oplossen door ze af te schuiven, en niemand die eens naar het hele plaatje kijkt en vraagt waar we het nou allemaal precies voor doen en in hoeverre dat wel zin heeft.
Goed. Zoek eens naar de paspoortwet. Dab vind je een paar sites waar die tekst staat. Neem het exemplaar dat op wetten.overheid.nl staat. Dit is de URL:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005212/2017-10-01
Je ziet daar bij elk kopje in een lichtblauwe balk een aantal icoontjes. Kies het bovenste "i"-icoontje, met als tooltip "Toon wetstechnische informatie".

Je komt dan op een tab "Algemeen" met daarnaast een tab "Wijzigingenoverzicht". Kies die laatste. Je ziet een overzicht van wijzigingen met telkens in de kolommen "Bekendmaking" en "Kamerstukken" links naar het staatsblad respectievelijk de kamerstukken. Van oudere bekendmakingen kan de link ontbreken, zie ik.

Blader eens rond in de kamerstukken. Kijk eens wat er allemaal in besproken wordt, open eens een memorie van toelichting en geef jezelf eens een indruk van hoe fucking uitgebreid en gedetailleerd er over de meest uiteenlopende aspecten van zo'n wet is nagedacht. De originele memorie van toelichting (bij de kamerstukken van 1-1-1992) is 101 pagina's lang. Op pagina 12 staat hoe men over de te betalen rechten (leges) dacht.

En lees dan nog eens terug wat je schreef. Niemand die naar het grote plaatje kijkt? Je hebt zelf geen benul van hoe groot dat plaatje wel niet is en hoe uitgebreid er wél naar gekeken wordt.

Ik zeg daarmee helemaal niet dat je het dan maar overal mee eens moet zijn of dat er niet zat dingen gebeuren waar je gezouten kritiek op kan hebben. Maar een veel te simpel beeld fantaseren van wat daar gebeurt en dan kritiek geven op je eigen fantasie in plaats van op wat er werkelijk gebeurt schiet niet op. Dan heb je het niet over de werkelijkheid, en als je het niet over de werkelijkheid hebt dan ga je ook niet ver komen met het verbeteren van de werkelijkheid.
02-05-2019, 14:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: het is een staatsdocument, de STAAT ! zou dit moeten betalen ,want het is een verplicht document....
(vloekt een eindje weg hier)

Het ID bewijs is geen verplicht document, heb je een paspoort hoof je geen ID kaart te hebben.

Dus:
A: grote onzichtbare-multiparameter-jodenster a.k.a. RFID-ausweisch kost E 80
B: kleine onzichtbare-multiparameter-jodenster a.k.a. RFID-ausweisch kost E 40

A is niet gratis.
B is niet gratis, want onnodig als je A hebt.

B wordt duurder omdat men -naast pasfoto in jpg2000 formaat- nu ook -weer- Fingerabdrücke op de chip wil.

Als die dingen er aanvankelijk op stonden, hoe kan het dan nu noodzakelijk zijn de prijs te verhogen?
Riekt mij naar dubbel investeren in iets wat er al was.
03-05-2019, 09:53 door Anoniem
Door Anoniem:
En lees dan nog eens terug wat je schreef. Niemand die naar het grote plaatje kijkt? Je hebt zelf geen benul van hoe groot dat plaatje wel niet is en hoe uitgebreid er wél naar gekeken wordt.
Leg dan eens even vlot uit hoe ze met zo vreselijk veel Ambtelijke Tekst in Ambtelijke Stukken het toch voorelkaar krijgen om een situatie te scheppen die overduidelijk te zien Niet Handig is voor de burger?

De grote grap is dat ik er niet eens in hoef te duiken om aan de buitenkan te staan --de enige plek waar je kan beoordelen of een organisatie effectief is-- en te zien dat er vanalles gewoon niet klopt. Zeker omdat het bestaansrecht van de overheid het dienen is van het volk. Dat ze dat doen zie ik niet aan hoe ze nu met de burgerhaatkaart omgaan. Integendeel. En dat wordt er niet beter op met deze Eurocratische Euroverordening.

Ik zeg daarmee helemaal niet dat je het dan maar overal mee eens moet zijn of dat er niet zat dingen gebeuren waar je gezouten kritiek op kan hebben. Maar een veel te simpel beeld fantaseren van wat daar gebeurt en dan kritiek geven op je eigen fantasie in plaats van op wat er werkelijk gebeurt schiet niet op. Dan heb je het niet over de werkelijkheid, en als je het niet over de werkelijkheid hebt dan ga je ook niet ver komen met het verbeteren van de werkelijkheid.
Ik heb het over de werkelijkheid die op mij toekomt. Wat onder andere inhoudt dat de overheid mij verplicht een burgerhaatkaart te hebben, zonder ben ik strafbaar, maar die tegelijkertijd de overheid mij weigert uit te reiken. Met als gevolg dat ik dus geen inkomen mag hebben wat ik kan geen enkele werkgever (of gemeentelijke gratisgelddienst) een kopietje burgerhaatkaart overleggen. Probeer ik dat aan te kaarten, gebeurt er niets behalve een grote trap na: De overheid stuurt een geldgraaidienst, die weer een andere geldgraaidienst inschakelt, die nog een geldgraaidienst inschakelt. MAAR HET PROBLEEM OPLOSSEN, HO MAAR. Dit is mijn werkelijkheid.

Dat is direct op mij persoonlijk van betrekking. Ik herinner me ook nog de verschillende anti-vingerafdrukken-rechtszaken waar de overheid zich zeer diep beschamend tegenover klagende burgers heeft verhouden, onder andere door argumenten in te brengen als zouden de klagers nog niet voldoende zich van het kastje naar de muur hebben laten sturen, of door zich te verschuilen achter regelgeving die bedoeld is de burger tegen de overheid te beschermen. En dan krijg je als burger half je gelijk en daarmee als vingerafdrukbezwaarde een stukje van je leven terug maar je bent nog altijd de toegang tot een groot deel van de wereld kwijt, en dan komt de EU er nog weer eens overheen en trapt je als burger weer terug in je hok.

De hoeveelheid woorden die ze eraan vuilmaken interesseert me niet. Ik kijk naar wat ze doen. En wat ze doen is niet fris.
06-05-2019, 12:57 door eduardEtc - Bijgewerkt: 06-05-2019, 12:58
Tevens moet er een chip worden getest en geïmplementeerd om de vingerafdrukken op te slaan
Dat is een vreemde uitspraak:
Al meer dan twintig jaar bestaan er smartcardchips die een vingerafdruk kunnen opslaan en in de chip kunnen vergelijken. Indertijd kosten die chips rond de 2 Euro. Dat was voor het opslaan van een 'template' die is kleiner dat dan een volledige afbeelding. In die 20 jaar zijn smart card chips een stuk goedkoper geworden en hebben veel meer persistent geheugen. Een chip die dat kan, en gecertificeerd is volgend CC (Common criteria) zal tegenwoordig echt niet meer dan 2 Euro kosten
Dat is 3% van de leges voor de id kaart.
Dus door de kosten van de chip zal de kostprijs van de ID kaart niet om hoog gaan, tenzij natuurlijk de leverancier een kans ziet om zijn klant eens lekker wat meer the laten betalen. Wellicht moet de overheid verder kijken dan de monopolistische leverancier in Haarlem.

En veel te testen valt er ook niet, smartcard zijn een zeer rijpe technology, een beetje software moet er ontwikkeld worden om de standaard chip aan te sturen, voor in de terminal. Die moet natuurlijk getest, maar dat is de terminal en niet de chip.
06-05-2019, 13:10 door eduardEtc
Door Anoniem: Al die vingerafdrukken gaan zeker een internationale database in, alwaar politie en justitie tegen kan checken of je ook nog crimineel bezig bent. Maar zouden al die buitenlandse criminelen dan wel hun eigen vingerafdrukken op zo'n kaart laten opslaan? ;-)

De EU privacy regeling staat dat niet toe. En de staatssecretaris laat ook weten dat dat niet gedaan wordt.
Verder laat de staatssecretaris weten dat de verordening geen grondslag biedt voor het opslaan van vingerafdrukken buiten het document zelf.
.

De terminals die de vingerafdruk opnemen en in de chip schrijven worden zeker getest op het niet lekken van de vingerafdruk. Natuurlijk kan een geheime dienst van enig land die terminals hacken of van een achterdeur voorzien, en bij gelegenheid de vingerafdruk exfiltreren. Maar dan zijn we of in het bereik van crimineel handelen (door die geheime dienst) of een op grond van beargumenteerde staatsveiligheid toegestane actie. Hoe in dat laatste geval een vingerafdruk daar bij helpen kan, is een groet vraag.

De technische specificaties van de terminals die de vingerafdruk opslaan en de terminals die gedurende het gebruik die opgeslagen vingerafdruk benutten moeten dat natuurlijk wel goed vast leggen. Daarbij en bij het testen kan natuurlijk veel fout gaan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.