image

Parochie verliest 1,75 miljoen dollar door ceo-fraude

dinsdag 30 april 2019, 12:37 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaanse parochie is door een variant van ceo-fraude voor 1,75 miljoen dollar opgelicht. De Saint Ambrose Parish in Brunswick is al enige tijd bezig met het laten renoveren van de kerk. Het bouwbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert liet vorige week weten dat het al twee maanden niet was betaald.

Het ging om een bedrag van in totaal 1,75 miljoen dollar. De parochie was echter in de veronderstelling dat het geld wel was overgemaakt. De FBI werd vervolgens ingeschakeld en uit onderzoek bleek dat de aanvallers twee e-mailaccounts van de parochie hadden gecompromitteerd. Tevens hadden de aanvallers uit naam van het bouwbedrijf een e-mail gestuurd waarin een ander rekeningnummer werd opgegeven dat de parochie gebruikte, zo blijkt uit een brief die kerkleden ontvingen (pdf).

"Het resultaat is dat onze betalingen naar een frauduleuze bankrekening werden verstuurd en dat de daders het geld hadden opgenomen nog voordat iemand het door had", aldus de pater van de parochie. Er wordt nu gekeken of er een beroep op de verzekering kan worden gedaan. Naar aanleiding van het incident zijn alle wachtwoorden gewijzigd en is er een beveiligingstest uitgevoerd. Vorige week liet de FBI nog weten dat criminelen vorig jaar via ceo-fraude 1,2 miljard dollar hebben weten te stelen, waarmee het financieel gezien de schadelijkste vorm van cybercrime is.

Reacties (4)
30-04-2019, 12:55 door Anoniem
Het feit dat er geen aanduiding achter de naam van de priester staat (welke orde of congregatie men lid is), zou erop kunnen duiden dat er geen sprake is van een pater, maar van een gewone diocesane priester.
30-04-2019, 14:10 door Anoniem
Parochies zijn ook beter af zonder CEO. Dat scheelt alleen al deze CEO-fraude. Ja toch niet dan?
30-04-2019, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Parochies zijn ook beter af zonder CEO. Dat scheelt alleen al deze CEO-fraude. Ja toch niet dan?
Wij hebben geen CEO in de parochie.

Wie door de bisschop benoemd is tot pastoor, staat aan het hoofd van een deel van het diocees (wat parochie heet). De parochiepriester, die gemachtigd is de zielzorg waar te nemen en de Sacramenten te bedienen, werkt samen met het kerkbestuur waar hij als priester het ambtelijk hoofd van is.

Maar uit de berichtgeving uit de VS lijkt het mij wel raadzaam om de parochie c.q. ons bisdom te gaan waarschuwen.
CEO-fraude is niet iets waar je als parochie c.g. kerkgemeenschap op zit te wachten.
02-05-2019, 12:06 door Anoniem
Er bestaat op de hele wereld geen enkele parochie die een CEO heeft. Trouwens zullen we gewoon weer directeur zeggen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.