image

Airbnb-verhuurder in China opgepakt voor filmen van gasten

donderdag 9 mei 2019, 11:38 door Redactie, 0 reacties

De Chinese autoriteiten hebben een man opgepakt en twintig dagen vastgezet voor het stiekem filmen van gasten via een verborgen camera. De minicamera was verborgen in een router die in de slaapkamer van het appartement was geplaatst.

De gast die de camera ontdekte waarschuwde de politie, die de verhuurder vervolgens arresteerde. Verder onderzoek wees uit dat de man al sinds vorig jaar maart in het geheim gasten filmde, zo meldt de South China Morning Post. Airbnb heeft het appartement van de website verwijderd en de gast haar geld teruggegeven. Het afgelopen jaar hebben er meerdere incidenten plaatsgevonden waarbij Airbnb-verhuurders gasten via een verborgen camera filmden.

Vorige maand liet een Nieuw-Zeelands gezin dat een woning in Ierland huurde nog weten hoe ze via een netwerkscan een verborgen camera aantroffen. Ook gasten in Miami kregen met verborgen camera's te maken. The Atlantic stelde in maart zelfs dat Airbnb een verborgen cameraprobleem heeft, nadat het door meerdere gasten was benaderd die in het geheim waren gefilmd.

Airbnb heeft richtlijnen voor videosurveillance. "Als je als verhuurder enige vorm van bewakingsapparatuur hebt in of rond de woning die je adverteert, ook als deze niet aanstaat of aangesloten is, eisen we dat je dit aan je gasten laat weten door deze informatie duidelijk in de Huisregels te vermelden. Je bent ook verplicht om melding te maken van actieve opnamen", aldus het platform.

"Dit gebeurt natuurlijk in een kleine minderheid van de woningen op de website, maar het is nooit verkeerd om bij je Airbnb goed rond te kijken als je arriveert", zegt Pauline Frommer van de gelijknamige reisgidsen tegenover CNN. "Het is belangrijk om te onthouden dat alle Airbnb-verblijven privéwoningen zijn, en niet dezelfde controles ondergaan zoals bij een hotel het geval is."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.