Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Internet rijbewijs

14-05-2019, 03:09 door [Account Verwijderd], 41 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-05-2019, 03:38
Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?
Reacties (41)
14-05-2019, 03:54 door Anoniem
Wat houden we toch van papiertjes waarmee we onszelf kunnen voorhouden dat we alles onder controle hebben. Met certificeringen, een VOG en een internetrijbewijs op zak handelt iedereen loepzuiver en altijd adequaat. Toch?
14-05-2019, 04:31 door Eric-Jan H te D
En je acht dit uitvoerbaar?

Naar schatting 14.000.000 natuurlijke personen. Allemaal inloggen via DigiD met beperkte sessietijd en dat checken bij een soort CBR. Je hebt vast wel eens gehoord over ICT projecten van de overheid en het daverende succes daarvan.

Het biedt trouwens wel geweldige mogelijkheden tot surveillance.

En waarom is kennis van een proxy een must. De meesten hebben daar alleen binnen bedrijven iets mee te maken. En daar wordt het ook nog eens door AD domein en group policy of iets dergelijks geregeld.
14-05-2019, 06:25 door Anoniem
Als ik al die data lekken zie wordt het tijd dat de ict,r beter moet worden opgeleid en meer bewust moet
worden van zijn verantwoordelijkheid.
Bij data lekken de verantwoordelijke aanpakken en ze uitsluiten in de ICT branche.
Als we hier eens mee beginnen dan zijn wij al een eind verder.
14-05-2019, 07:22 door Anoniem
Ik niet eigenlijk.

Een rijbewijs op de weg is (onder andere) een formele verklaring dat je aan de minimum vaardigheidseisen voldoet om geen brokken te maken, waar anders nogal eens anderen de dupe van zijn. Dat "beschermen van de medemens" is met een "internetrijbewijs" veel minder het geval, en dan is de casus ineens een stuk zwakker.

Als je het de overheid laat doen dan krijg je bovendien dat ze naar "identiteit" gaan grijpen, waarmee je ineens persoonlijk volgbaar bent in alles wat je doet en zegt, en wat alleen op die manier al een inperking van de vrijheid van meningsuiting gaat zijn, iets wat bij rijbewijs-op-de-weg eigenlijk niet speelt.

Vervolgens blijk je de weg geplaveid te hebben voor Chinese toestanden hier, met (ver)volgen van dissidenten en wat dies meer zij. Dat is een reeel gevaar, hoewel het zonder ook prima kan: Zie de verschillende(!) "internetfilters" die nu al in het VK zijn ingevoerd.

Daarnaast is het een gevalletje "blame the victim", aangezien de meestgebruikte software zelf zo lek is als een vergiet en je daar als gebruiker heel erg weinig tegen kan doen, anders dan andere software gaan gebruiken. Nou is de marketeering van die software ook nog eens helemaal gericht op "je hoeft niets te weten, de computer weet het voor je", wat een verwachtingspatroon geschept heeft waardoor niemand zich zal willen laten certificeren. Dat hoefde toch niet?

Een "internetrijbewijs" invoeren kost een hoop rompslomp en dus geld. Daarnaast, zoals je zelf al zei, loopt de overheid gegarandeerd hopeloos achter dus zullen de certificatie-eisen dat ook doen. Inzetten op betere internet-autos is ook niet goedkoop maar kost de brave burger een stuk minder geld en moeite en vrijheid, dus laten we dat eerst proberen. Hoe dat precies te doen is nog een interessant vraagstuk maar je hoeft er niet alle "internetgebruikers" (in de praktijk, webgebruikers) voor naar school te sturen, een administratie en dus register op te zetten en bij te houden wie er wel en niet naar school geweest is, en dat af te dwingen met een overheids-login voor alle internettoegang, of zelfs maar alleen maar alle webtoegang.

Het is gewoon niet zo dat je met een paar uur oefening ineens "veilig het internet op kan", dus de vergelijking met de weg gaat niet op. Daarmee vervliegt je hele aanname dat het iets gaat oplossen, en dus moet je terug naar de tekentafel. Het is geen "laten we de lege stukjes van deze puzzel invullen", wat je in je vraagstelling gemakshalve aanneemt, het is "ja maar wat is het probleem nou eigenlijk?" en dan blijken het er meer tegelijkertijd te zijn, die vrijwel allemaal niet gediend zijn met een "internetrijbewijs". Dus nee, geen goed idee.
14-05-2019, 07:36 door Anoniem
En gelijk maar een "rijbewijs" voor boormachines, cirkelzagen enz.
14-05-2019, 08:18 door Anoniem
Door Rexodus:
Ik ben voor een internet-rijbewijs.
Is een mogelijkheid. Maar is veel complexer dan je even aangeeft. Je pakt het aan vanuit de techniek, juist een verkeerde aanpak. De meeste snappen helemaal niets van techniek.

Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is.
Wat moet een gebruiker hiervan weten? Dit gaat ze echt helemaal niets aan. Moet je ook gaan vertellen wat een MTA is?
Juist op dit soort punten gaat het helemaal fout, techniek is helemaal niet van toepassing, bewust wording is van belang.

[quote[Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. [/quote]Op een Mac, Windows, of Linux Machine, ipad, of android?
En wat zegt dit precies?

Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.
En waar ben je precies mee bezig?

Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!
Vanaf welk jaar precies? Want mijn neefje van 3 zit al achter de ipad, ik heb kinderen van 6 jaar al dingen dien doen, die ze echt niet zouden moeten doen?
Ook een examen?
En de techniek gaat snel, dus ook update trainingen?

[quote[Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.[/quote]Overheid weet ook hoe complex dit werkelijk is om zo iets bij burgers of gebruikers uitte leggen.

Suggesties?
Vooral niet op techniek focussen, zoals jij even probeert aan te pakken. De meeste kunnen net een PC aanzetten.
14-05-2019, 09:42 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: En je acht dit uitvoerbaar?

Naar schatting 14.000.000 natuurlijke personen. Allemaal inloggen via DigiD met beperkte sessietijd en dat checken bij een soort CBR. Je hebt vast wel eens gehoord over ICT projecten van de overheid en het daverende succes daarvan.

Het biedt trouwens wel geweldige mogelijkheden tot surveillance.

En waarom is kennis van een proxy een must. De meesten hebben daar alleen binnen bedrijven iets mee te maken. En daar wordt het ook nog eens door AD domein en group policy of iets dergelijks geregeld.

Ik denk dat er 2 onderwerpen door elkaar gaan.
Enerzijds een artikel waarbij wordt aangekondigd dat er gekeken wordt jouw "rijbewijs" te koppelen aan een digitaal systeem.
Waarbij deze poster mogelijk doelt op een "internet rijbewijs" waarbij je jezelfs "certificeert" dat jij weet hoe het internet werkt, daarom mogelijk zijn opmerking over "proxy" en "bestanden beheren".

Oftewel de post kan verwarrend zijn wat er precies bedoelt wordt.

Maar ik denk dat het lastig te checken is door bedrijven iemand een "internet rijbewijs" heeft voordat iemand zijn werkzaamheden kan uitvoeren, eigenlijk hetzelfde zoals Microsoft certificeringen voordat je aan het werk mag wordt ook niet overal vereist. (los van de waarde van deze certificering)
14-05-2019, 09:44 door Anoniem
Voor een autorijbewijs ga je naar een rijschool die je tegen betaling gaan onderrichten het besturen van een auto. Dan moet je afrijden bij het CBR en bij bevonden geschiktheid krijg je dan het rose plasticje.
Misschien kan jij alvast een Internet school beginnen en een mmoie kleur bedenken voor het Internet bewijs in afwachting van registratie van rijbewijzen en controle daarop door de overheid.

Dit is een onuitvoerbaar plan en ook nog eens een heel slecht. Net zoals roken, drinken, slecht eten, te weinig bewegen, verkeerde vrienden, onveilige sex enz enz onderdeel van het leven.
14-05-2019, 11:59 door ph-cofi - Bijgewerkt: 14-05-2019, 12:00
InternetONDERWIJS op scholen, goed idee. Bewustwording van beveiliging, misinformatie en ethiek, heel nuttig. De overheid biedt al wel cursussen aan met een gebruikersstandpunt, vooral gericht op bediening door ouderen.

Een internetRIJBEWIJS suggereert examen, arbitraire criteria enzovoort. Ik denk dat een rijbewijs politiek niet haalbaar is. Daarnaast hebben we gezien hoe overijverig de overheid is geweest met het inburgeringsexamen (als in dat autochtone burgers zouden zakken).

Overigens, hoe goed gedragen de autoRIJBEWIJShouders zich in de praktijk? hmmm.... De ideale wereld bestaat daar niet en zal op internet ook niet gaan ontstaan.
14-05-2019, 12:30 door Anoniem
Door Rexodus: Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.
Moet de chinees bij wie jij Alibaba producten besteld dat ook weten, of heeft hij andere vrijheden?
Kun je voor jouw wereld niet gewoon een intranet omgeving maken?

Door Rexodus: Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.
Vast door gebrek aan onderwijs. Heb jij trouwens gestudeert om dit probleem bij de overheid te leggen?

Door Rexodus: Hoe je bad guys buiten de deur houdt
Good guys bestaan bij gratie van bad guys. Je moet ze iets meer koesteren denk ik.
14-05-2019, 12:32 door Anoniem

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?

En wat is dan de consequentie als je *geen* internetrijbewijs hebt, aangezien je anno 2019 internet wel *moet* gebruiken ?

Je kan moeilijk mensen verplichten bijvoorbeeld hun MijnOverheid inbox bij te houden, en ze verbieden om internet op te gaan.
14-05-2019, 12:34 door Anoniem
Vanaf welk jaar precies? Want mijn neefje van 3 zit al achter de ipad, ik heb kinderen van 6 jaar al dingen dien doen, die ze echt niet zouden moeten doen?

Moeten opa en oma, die email kunnen gebruiken, en wat op kunnen zoeken met hun browser dan ook leren wat een proxy is, wat TCP/IP is, en meer van dat soort zaken.... ?
14-05-2019, 12:53 door Anoniem
Door Rexodus:

Suggesties?

Lees dit eerst eens. Een dubbeldik thema nummer van het tijdschrift De Groene Amsterdammer over de "pedagogische spagaat" van ons onderwijs:

Creativiteit én hoge cijfers,
feitenkennis én sociale wendbaarheid,
stampen én reflecteren, ...


Wat willen we onze kinderen leren?

https://www.groene.nl/2019/19-20

Kom daarna hier terug met betere oplossingen :-) Want misschien willen we veel te veel. Want hoe leg je anders uit dat scholieren en adolescenten op steeds jongere leeftijd met een burn-out bij de psycholoog zitten? Dat heeft een oorzaak.
14-05-2019, 14:17 door Anoniem
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?

Geen proxy en software configureren op een verantwoordelijke manier,een internet rijbewijs is toch wat anders,
"Panopticum",controleren wie er online is en wie een keurig burger is en blijft op het internet,niet de veiligheid,maar je gedrag controleren en dan pas veiligheid en privacy oh wacht nee privacy dat niet.
Minister grapperhaus zal er blij mee zijn,en wees niet bang de EU brussel is er al'
mee bezig,en wellicht heeft china dit al,goed zo jongen.
14-05-2019, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Rexodus:

Suggesties?

Lees dit eerst eens. Een dubbeldik thema nummer van het tijdschrift De Groene Amsterdammer over de "pedagogische spagaat" van ons onderwijs:

Creativiteit én hoge cijfers,
feitenkennis én sociale wendbaarheid,
stampen én reflecteren, ...


Wat willen we onze kinderen leren?

https://www.groene.nl/2019/19-20

Kom daarna hier terug met betere oplossingen :-) Want misschien willen we veel te veel. Want hoe leg je anders uit dat scholieren en adolescenten op steeds jongere leeftijd met een burn-out bij de psycholoog zitten? Dat heeft een oorzaak.

Het panopticum monitoring infrastructuur dwingt de burger door middel van slimme devices
en algoritmes om je te gedragen als supermens = keurig burger,
dit systeem bepaalt wie je bent en wie je mag zijn,er word voor jou gedacht,
en er word voor jou beslist,meer slimmere en snellere devices,en snellere verbindingen via 5G.

Ben je tegen het panopticum dan word dit je als burger zwaar aangerekend,
want dan ben je tegen de overheid en het bedrijfsleven en tegen werkgelegenheid,
de overheid zal zeggen je bent te duur en je kost ons teveel geld.

Japan is ook een vergelijkbaar land waar de supermens centraal staat,kom je niet
aan je levels en sociale cijfers,dan plegen velen zelfmoord.

China is ook een prima voorbeeld van hoe extreem het panopticum daar is ingevoerd
veiligheid gaat boven wie je mag zijn en wie je bent,een brave burger zonder mening,hou liever je mond
dicht,ga hard werken en een gezin stichten en straks in het park bij mooi weer
praten hoe goed de overheid voor ze is geen fout woord over de overheid

The Matrix
14-05-2019, 15:35 door Anoniem
We hebben vreiheid van meningsuiting gelukkig in dit land,maar als mensen bemoeienis krijgen op internet dat gaat tot botsingen leiden. Tussen de overheid en burger. Natuurlijk moet er haatzaainde lectuur van internet verweiderd worden e.d. maar men moet zich niet mengen wat mensen op internet doen,en inbreuk maken op mensen hun privacy.
14-05-2019, 15:56 door Anoniem
Ok, stel dat het verplicht is, dan moet er ook gecontroleerd worden. Dus iedere keer dat je ergens op een open wifi inlogt dan doe je dat met je digid? En dan volgen we ook meteen maar je surfgedrag want dan kan dan ook...
14-05-2019, 20:43 door Anoniem
En toch vind ik het geen slecht idee, misschien de uitvoering is verkeerd gekozen.
Ik ken hordes mensen die de eerste link die Google vind voor waar verklaren, klakkeloos hoax meldingen doorsturen en niet kunnen cross checken als er berichten ergens verschijnen.
14-05-2019, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Geen proxy en software configureren op een verantwoordelijke manier,een internet rijbewijs is toch wat anders,
"Panopticum",controleren wie er online is en wie een keurig burger is en blijft op het internet,niet de veiligheid,maar je gedrag controleren en dan pas veiligheid en privacy oh wacht nee privacy dat niet.
Minister grapperhaus zal er blij mee zijn,en wees niet bang de EU brussel is er al'
mee bezig,en wellicht heeft china dit al,goed zo jongen.

Panopticum, die hebben we een tijd (gelukkig) niet langs zien komen. Was een tijdje rustig geweest hierover.

Je probeert weer dingen te zien, die er helemaal niet zijn. Zo zien we ze hier wel vaker. Er zou hiervoor een /fantasie afdeling voor moeten zijn. Scheelt een hoop onzin posts.
14-05-2019, 22:48 door Anoniem
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?

Uitbesteden aan Google Inc., dan kunnen tegelijk useful idiots geselecteerd worden voor hun electronisch mindcontrol programma, met een leuke benzinevergoeding om via geheime App-overlays de hele dag (of op vakantie, handig die GPS) een soort Pokemon Spy Hunter game spelen.

De overheid hoeft dan niet meer te surveilleren want er zijn genoeg burgers die die taak ongezien kunnen overnemen. Stel je voor de AIVD is 2000 man en er zijn 20.000 in Pokegogo dan zijn er genoeg mensen om elke AIVDer te volgen en alle AIVD bronnen te achterhalen.

Als ik Google was...
14-05-2019, 23:05 door Anoniem
Leuk bedacht. Maar de paar keren dat ik op het internet politie tegenkwam heb ik ze zelf moeten leren rijden. Voor zover ze daar interesse in hadden dan. Daarnaast, als zo een internet rijbewijs in Nederland ingevoerd gaat worden, dan krijg je weer dat hele vingerafdrukken en biometrie gedoe er op, wat de internet burger natuurlijk zelf moet gaan betalen (dubbel).

Ik denk dat ik geen internet rijbewijs nodig heb. Ik zou liever op de pasjes van de bewuste autoriteiten en controlerende instanties zien staan of ze kennis van zaken hebben of niet. Tot de politici en ministers aan toe graag. Want dan kan ik zelf sneller bepalen of ik het de moeite vind om weer eens gratis een cursus weg te geven en het zin heeft mijn tijd te verkloten. Want de legitimatie die de controlerende en opsporende macht nu heeft zegt natuurlijk op internetgebied helemaal niks.
15-05-2019, 08:04 door Anoniem
Door Anoniem: En toch vind ik het geen slecht idee, misschien de uitvoering is verkeerd gekozen.
Ik ken hordes mensen die de eerste link die Google vind voor waar verklaren, klakkeloos hoax meldingen doorsturen en niet kunnen cross checken als er berichten ergens verschijnen.
Nou en? Wat heeft dat met de techniek van het internet van doen?
15-05-2019, 08:30 door Anoniem
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?
Laten we er dan ook bij uitleggen hoe belangrijk het is om up-to-date software te gebruiken. En hoe zaken als SSL werken (en dat je die op tijd moet vernieuwen).

Een internet-rijbewijs is onzin. Het dekt namelijk nooit genoeg af. Je verwacht of te veel van de gebruiker of te weinig. En in beide gevallen doet zo'n theoretisch papiertje meer goed dan kwaad. En voor je het weet zit je met iemand die ooit wist hoe het internet werkte, maar zijn updates gemist heeft, en daarom alsnog een virus binnenharkt via Limewire.
15-05-2019, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: En toch vind ik het geen slecht idee, misschien de uitvoering is verkeerd gekozen.
Ik ken hordes mensen die de eerste link die Google vind voor waar verklaren, klakkeloos hoax meldingen doorsturen en niet kunnen cross checken als er berichten ergens verschijnen.
Google heeft ook een verantwoording en daarom moeten ze die advertentie's links weg laten, dan maar minder verdienen.

Een internet rijbewijs zal internet nooit maar dan ook nooit veiliger maken.

Een veiliger internet kun je niet bereiken zoals het nu werkt, het zal totaal op de schop moeten, beter nog opnieuw worden
uitgevonden, en dit zal niet gebeuren dus nooit een veilig internet.

Bedenk wel dat internet in de beginjaren niet is ontwikkeld waar het nu voor wordt gebruikt.

Ik vergelijk het met MS, steeds maar de zelfde band blijven plakken tot het niet meer mogenlijk is.
15-05-2019, 12:03 door Anoniem
Dit is een taak voor de overheid

Beste topicstarter:

De overheid steekt tegenwoordig overal maar zijn neus in en bemoeit zich met zowat alles in deze maatschappij.
Persoonlijk vind ik dat de overheid het land moet besturen, maar niet moet uitmaken wat ik aan het doen ben.

NEXT.
15-05-2019, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Geen proxy en software configureren op een verantwoordelijke manier,een internet rijbewijs is toch wat anders,
"Panopticum",controleren wie er online is en wie een keurig burger is en blijft op het internet,niet de veiligheid,maar je gedrag controleren en dan pas veiligheid en privacy oh wacht nee privacy dat niet.
Minister grapperhaus zal er blij mee zijn,en wees niet bang de EU brussel is er al'
mee bezig,en wellicht heeft china dit al,goed zo jongen.

Panopticum, die hebben we een tijd (gelukkig) niet langs zien komen. Was een tijdje rustig geweest hierover.

Je probeert weer dingen te zien, die er helemaal niet zijn. Zo zien we ze hier wel vaker. Er zou hiervoor een /fantasie afdeling voor moeten zijn. Scheelt een hoop onzin posts.

Het is altijd goed dat er mensen zijn zoals als u,die je dan weer kan kalmeren als ze ergens boos op worden of zwaar geïrriteerd zijn op de mensen die er anders over denken.

Ik hoop voor u dat ze een filter plaatsen,dat mensen die hier posten,en dus niet standaard de mainstream volgen kunnen worden geblokkeerd,en dat zal vast niet nieuw zijn,het gebeurt al,en wellicht dat u daar een voorstander van bent.
Nou probeer het eens,blokkeer die mensen maar,die anderen bronnen nastreven of een andere mening hebben
over de huidige maatschappelijke digitale ontwikkelingen.

The Matrix
15-05-2019, 15:17 door Anoniem
@ The Matrix

Wie niet de standaard mainstream volgt wordt er uitgeplukt, dat filter idee wordt omgekeerd toegepast op jou. Dus dan kom jij op stille 'hit' lijsten te staan waar in jouw buurt het hele internet automatisch (!) wordt opgeslikt omdat je {noem een reden} je gewoon niet conformeert.

Als ik een serieus antwoord vraag en dat niet krijg en dat weggemod wordt dan verplaats ik mijn debat, verander ik mijn toon maar zorg wel dat de vraag luider en duidelijker op tafel komt te liggen.

#sockpuppet
17-05-2019, 08:12 door Anoniem
Ik vind het idee van een internet rijbewijs een onzalig en slecht idee omdat het de gedachte voedt dat iedereen die een 'bewijs van voldoen aan minimale eisen' heeft geen of in ieder geval minder brokken maakt en dat je vervolgens niets meer hoeft te doen om kennis bij te houden.

Daarnaast geef je zelf aan dat verantwoordelijkheid samengaat met opleiding. Daar kan ik mij tot op zekere hoogte wel in vinden. Dat dit een taak is van de overheid in zekere zin ook nog wel,
Maar door een certificaat van bekwaamheid af te geven onttrekt de uitgevende instantie (de overheid) zich van verantwoordelijkheden in de toekomst terwijl juist op internet de gevaren in een rap tempo veranderen en bijscholing dus een must is.
Als de overheid z'n handen van iemand aftrekt omdat deze ooit een examentje heeft gehaald, wie voelt zich dan verantwoordelijk voor het informeren van deze persoon over nieuwe situaties, technieken en dreigingen?
17-05-2019, 16:21 door Anoniem
Ik ben het wel eens met dit standpunt. Niet omdat het aantoont dat we alles loep zuiver onder controle hebben maar om de reden dat het gebruik van computers niet meer weg te denken is uit het straatbeeld en alleen maar zal toenemen. Zeker voor de komende generaties is het belangrijk om een aantal dingen op tijd te behandelen / bespreken.

Als onderwerpen kun je het hebben over dingen als:
+ Gebruik van een PC/Tablet (basis gebruik, veilig gebruik);
+ Omgang met een office pakket;
+ Bijhouden van je digitale administratie (informatie management);
+ Omgang met digitaal geld;
+ Juist gebruik van een zoekmachine;
+ Omgang met sociale media;
+ Risico's in een digitale omgeving (social engineering, grooming, malware, privacy).
17-05-2019, 17:21 door Anoniem
Als onderwerpen kun je het hebben over dingen als:
+ Gebruik van een PC/Tablet (basis gebruik, veilig gebruik);
+ Omgang met een office pakket;
+ Bijhouden van je digitale administratie (informatie management);
+ Omgang met digitaal geld;
+ Juist gebruik van een zoekmachine;
+ Omgang met sociale media;
Risico's in een digitale omgeving (social engineering, grooming, malware, privacy).
Denk jij echt dat ik mij moeite ga nemen in die punten met een kruisje ervoor, echt niet
ik gebruik mijn computer voor andere dingen dan de hele dag te zitten internetten.
17-05-2019, 19:47 door Anoniem
Niemand vraagt zich af waarom we juist dit onveilige internet hebben en in wiens interesse dat is.
Anders was het internet webshop afrekenen wel veiliger. Andere kant winstoptimalisatie en kosten drukken en problemen afwentelen op het gemeen . Niemand kan dat veranderen voorlopig. Ook geen internetbewijs. Waarom geen csp ingevoerd waar nodig?
Waarom facebook niet beboeten als malcreanten hun ontbrekende validatie misbruiken? Waarom moet de eindgebruiker altijd met zijn zitvlak op de blaren zitten?
J.O.
17-05-2019, 21:15 door Anoniem
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?

Wat is je doel?
Bij eigen verantwoordelijkheid hoort onderwijs? Ga zelf een training doen, schuif het niet af op de overheid.
De overheid kan onze jeugd al niet eens van fatsoenlijk onderwijs voorzien.
17-05-2019, 21:22 door Anoniem
Hoeveel mensen begrijpen echt wat in verzekering- en hypotheekpolissen staat?
Wie kent werkelijk 'de wet' zoals we die geacht worden te kennen?

M.a.w. laat mensen (op school) eerst een dingen leren die er toe doen.
18-05-2019, 10:46 door Anoniem
Door Anoniem: Niemand vraagt zich af waarom we juist dit onveilige internet hebben en in wiens interesse dat is.
Anders was het internet webshop afrekenen wel veiliger. Andere kant winstoptimalisatie en kosten drukken en problemen afwentelen op het gemeen . Niemand kan dat veranderen voorlopig. Ook geen internetbewijs. Waarom geen csp ingevoerd waar nodig?
Waarom facebook niet beboeten als malcreanten hun ontbrekende validatie misbruiken? Waarom moet de eindgebruiker altijd met zijn zitvlak op de blaren zitten?
J.O.
Jij bent een van de weinigen die het wel begrijpt, als voorbeeld Watsapp ze bellen je, neemt om veiligheids redenen
niet op, je bent gelukkig dat je goedt bezig bent maar je hebt wel een beveiligings lek.

Er moet iets heel anders gaan gebeuren met internet om het veiliger te maken nu is het een gatenkaas.
18-05-2019, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het idee van een internet rijbewijs een onzalig en slecht idee omdat het de gedachte voedt dat iedereen die een 'bewijs van voldoen aan minimale eisen' heeft geen of in ieder geval minder brokken maakt en dat je vervolgens niets meer hoeft te doen om kennis bij te houden.
Op de weg heeft dit toch wel een beetje gewerkt.
Het idee is dat je dat rijbewijs pas krijgt na een gedegen opleiding (net als een auto rijbewijs) met theorie en praktijk
examen. Dit geeft de opleider de kans om basisbeginselen en vaardigheden over te brengen.
Dat het daarna niet meer wordt bijgehouden is een probleem, ook bij auto rijbewijzen.
Echter het grootste probleem in dit wereldje is dat oplossingen die niet het hele probleem voor 100.0000% oplossen
en dit blijvend doen altijd worden afgeserveerd als slecht en onbruikbaar. Dat maakt iedere verbetering onmogelijk
en slaat iedere discussie dood.
18-05-2019, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat houden we toch van papiertjes waarmee we onszelf kunnen voorhouden dat we alles onder controle hebben. Met certificeringen, een VOG en een internetrijbewijs op zak handelt iedereen loepzuiver en altijd adequaat. Toch?

Ja, in de IT moet je 25 jaar oud zijn, 30 jaar ervaring hebben, cum laude van MIT komen, zodat je bij die overheid floppies kan gaan formateren.

Als je een brood koopt vraag je toch ook niet om een ISO certificaat voor spelt, wit en volkoren?

Niet voor nog meer whataboutism, maar rijbewijzen kunnen we ook al niet goed bijhouden, waarom dit wel?
En krijg je geen ADSL aansluiting als je geen internet bewijs hebt?
27-05-2019, 11:43 door Anoniem
Net als het bezit van een rijbewijs voor een auto zal een certificaat voor gebruik van internet mensen niet weerhouden domme dingen te doen. Mensen die internet wijs gebruiken hebben het niet nodig en bij de rest helpt het geen moer.
27-05-2019, 15:40 door Anoniem
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?
Raar, honderden jaren? Toen hadden we nog geen computers en die schijnt de overheid wel te hebben.
Dus zelf misschien even een rekendiploma halen...

Afgezien daarvan, waarom is dit een taak van de overheid?
27-05-2019, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Rexodus: Beste lezer.

Ik ga een gevoelige taart aansnijden.

Ik ben voor een internet-rijbewijs. Iets waarmee je kan aantonen dat je weet wat een proxy is. Iets waarmee je kan aangeven dat je je bestanden kunt beheren. Iets waarmee je kan aangeven dat je weet waar je mee bezig bent.


Bij eigen verantwoordelijkheid, hoort onderwijs!

Dit is een taak voor de overheid. Maar daar zit net het probleem. Die lopen honderden jaren achter.

Suggesties?
Raar, honderden jaren? Toen hadden we nog geen computers en die schijnt de overheid wel te hebben.
Dus zelf misschien even een rekendiploma halen...

Afgezien daarvan, waarom is dit een taak van de overheid?

De overheid is afhankelijk van computers van het merk Intel bijvoorbeeld, je weet waar die gemaakt worden. Daarvoor hadden ambtenaren van het Rijk zakcalculators van het merk Gematriac.

Ik heb voor de grap eens opgezocht wie de eigenaren zijn van Google, toen ik wakker werd besefte ik dat het internet ook offline een dekkent "oud analoog" netwerk heeft. Dus de Lokatieservices uitzetten om te verbergen met wie ik date had geen zin.

Nu neemt Google geen mensen aan van mijn leeftijd en ik hou niet zo van de plastic soep in de digitale oceaan want dat is slecht voor het klimaat, dus ik moet maar wat anders verzinnen?
28-05-2019, 12:45 door Anoniem
Is voor kinderen en chinezen die met de massa's zijn.. Niet voor Nederland!
Ouders mogen wel wat beter hun best gaan doen, en hun kinderen fatsoenlijk weg houden van sociale media en platformen zoals YouTube die hun doen beïnvloeden..... Want dat is pas echt f%*^# up man.. Geef dat kind ook verdomme geen dure iPhone of iPad. Gebruik die hersens toch eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.