image

OM: gebruiker speelt belangrijke rol bij voorkomen cybercrime

donderdag 23 mei 2019, 13:43 door Redactie, 2 reacties

Internetgebruikers spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van cybercrime, zo laat het Openbaar Ministerie in het vandaag verschenen Jaarbericht 2018 weten. Vorig jaar voerde het Openbaar Ministerie 73 onderzoeken uit naar hightechcrime en cybercrime.

Een daling ten opzichte van 2017, toen het om 82 onderzoeken ging. Het aantal aan het OM aangeleverde verdachten van cybercrime kende ook een daling. Van 310 in 2017 naar 299 in 2018. Volgens het Openbaar Ministerie vormt de sterke opkomst van cybercriminele dienstverlening en een toegenomen dreiging van maatschappijontwrichtende cyberaanvallen een uitdaging voor de opsporing. Op het gebied van wetgeving zijn er ook uitdagingen. "Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan de wet kan bijhouden", zo laat het Jaarbericht weten.

Het Openbaar Ministerie gaat in het Jaaroverzicht vooral in op de rol die het zelf speelt in de aanpak van cybercrime en de partijen met wie het samenwerkt. In de paragraaf over cybersecurity wordt er echter ook gewezen naar de 'belangrijke rol' die gebruikers spelen bij het voorkomen van cybercrime. "Door voldoende preventieve maatregelen te nemen, kunnen zij cybercrime helpen voorkomen."

Om dat te bereiken is volgens het OM een omslag in het denken over digitale veiligheid vereist, waarin het een voortrekkersrol voor het bedrijfsleven en de overheid ziet. "Enerzijds om betere veiligheidsvoorzieningen te treffen en anderzijds om de bewustwording daarover te vergroten."

Reacties (2)
23-05-2019, 14:24 door Anoniem
In de paragraaf over cybersecurity wordt er echter ook gewezen naar de 'belangrijke rol' die gebruikers spelen bij het voorkomen van cybercrime. "Door voldoende preventieve maatregelen te nemen, kunnen zij cybercrime helpen voorkomen."
In de toekomst: eerst 'internetrijbewijs' halen, anders lopen de 'zorg'kosten te hoog op.
23-05-2019, 19:05 door Anoniem
“Wouw”, en het verkrijgen van dat inzicht is ook in 2018 tot stand gekomen... Tja het zal wel iets met ‘repetition is the master of all learning’ zijn. Hulde aan die toevoeging en oproep tot actie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.