image

Keijzer kijkt naar beperken gebruik handelsregister voor marketing

woensdag 29 mei 2019, 11:22 door Redactie, 12 reacties

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken kijkt of er verdere maatregelen nodig zijn om het gebruik van handelsregistergegevens voor ongewenste direct marketing te beperken. Dat laat de staatssecretaris in een reactie op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens aan de Tweede Kamer weten.

De privacytoezichthouder adviseerde Keijzer in maart om de Handelsregisterwet aan te passen. De Kamer van Koophandel levert nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens die ondernemers verplicht aan het Handelregister moeten afstaan. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen deze gegevens alleen worden gebruikt om informatie te verkrijgen die nodig is in het zakelijk verkeer en mag de data niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

De privacytoezichthouder wil dat de gegevens van mensen die zich inschrijven in het Handelsregister beter worden beschermd. Riskante informatieproducten zouden voortaan alleen nog moeten worden geleverd aan erkende afnemers van wie de betrouwbaarheid is getoetst. Daarnaast moet er worden gekeken of alle informatieproducten de rechtszekerheid in het economisch verkeer dienen.

De staatssecretaris is het niet helemaal eens met de kritiek van de toezichthouder. "Immers, het kunnen achterhalen wie potentiële leveranciers en klanten zijn en waar ze zich bevinden, is bij uitstek een doelstelling in het algemeen economisch belang" zo merkt ze op. Keijzer stelt dat de informatie van het Handelsregister bijdraagt aan het vestigingsklimaat, groei van de werkgelegenheid en aan de economie in brede zin. De conclusie dat de levering van informatieproducten onder de genoemde doelstelling niet bijdraagt aan het algemeen belang, kan ze daarom niet zonder meer onderschrijven.

Wel neemt Keijzer de aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens 'ter harte' om alle informatieproducten tegen het licht te houden en te toetsen op privacyrisico's. Zo is de KvK al een onderzoek gestart waarbij de informatieproducten worden getoetst aan de AVG. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek en in overleg met de KvK zal de staatssecretaris bekijken welke maatregelen vervolgens genomen kunnen worden.

Direct marketing

Tevens zal Keijzer kijken naar het gebruik van handelsregistergegevens voor direct marketing. De KvK heeft in reactie hierop al besloten om vanaf 1 juli niet langer het product Adressenbestand Online aan te bieden, een product dat hoofdzakelijk voor direct marketing activiteiten wordt gebruikt. De staatssecretaris merkt naar eigen zeggen dat het maatschappelijk draagvlak voor het gebruik van ongevraagde direct marketing afneemt.

"Ik zie hierin dan ook aanleiding om te verkennen of nadere maatregelen nodig zijn om gebruik van handelsregistergegevens voor ongewenste direct marketing te beperken. Ik zal de komende tijd in samenwerking met de Kamer van Koophandel als uitvoerder van de Handelsregisterwet 2007 bezien of een verdere beperking op de verwerking van persoonsgegevens een wenselijk perspectief is", besluit Keijzer haar brief aan de Tweede Kamer.

Reacties (12)
29-05-2019, 12:27 door Anoniem
De staatssecretaris is het niet helemaal eens met de kritiek van de toezichthouder. "Immers, het kunnen achterhalen wie potentiële leveranciers en klanten zijn en waar ze zich bevinden, is bij uitstek een doelstelling in het algemeen economisch belang"
Oftewel, ze snapt iets fundamenteels niet: Je bent verplicht je in te schrijven in het register. Die verplichting brengt zeer zeker de verwachting met zich mee dat die gegevens niet voor anders-dan-verplichte doeleinden gebruikt worden.

Maarja, de overheid denkt nog steeds dat ``zorgplicht'' een ding is waar ze anderen mee lastigvalt, niet iets wat ze zichzelf aantrekt.
29-05-2019, 13:02 door karma4 - Bijgewerkt: 29-05-2019, 13:03
Het kvk is belangrijk voor herleiding van betrouwbaarheid in gandelspartners Dat is de doelbinding waarvoor het ingericht is. Het zou heel vreemd zijn om geen betrouwbaarheid van handelspartners te hebben wegens privacy.

Dat zou namelijk betekenen dat fraudeurs en oplichters nog minder in de weg gelegd wordt. Ik begrijp dat het AP veel op heeft met fraudeurs, echter uit het oogpunt van mijn privacy wens ik wel een betere bescherming tegen foute figuren.
29-05-2019, 13:47 door Anoniem
Door karma4: Het kvk is belangrijk voor herleiding van betrouwbaarheid in gandelspartners Dat is de doelbinding waarvoor het ingericht is. Het zou heel vreemd zijn om geen betrouwbaarheid van handelspartners te hebben wegens privacy.

Dat zou namelijk betekenen dat fraudeurs en oplichters nog minder in de weg gelegd wordt. Ik begrijp dat het AP veel op heeft met fraudeurs, echter uit het oogpunt van mijn privacy wens ik wel een betere bescherming tegen foute figuren.
Oke, maar heb je toevallig nog behoefte aan een nieuwe energieleverancier?

Want daar word ik namelijk wekelijks voor gebeld, terwijl ik niet eens de eigenaar van het pand ben.
29-05-2019, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem:Want daar word ik namelijk wekelijks voor gebeld, terwijl ik niet eens de eigenaar van het pand ben.

Energieleveranciers leveren ook geen energie aan de pandeigenaren. Dat wordt aan de huurder van het pand overgelaten om in zijn eigen energiebehoefte te voorzien.

Peter
29-05-2019, 14:17 door Anoniem
Door Anoniem:Oke, maar heb je toevallig nog behoefte aan een nieuwe energieleverancier?

Want daar word ik namelijk wekelijks voor gebeld, terwijl ik niet eens de eigenaar van het pand ben.
Daar had ik ook veel last van, vooral zo halverwege de maand was het een aantal keren achter elkaar raak. De laatste maanden (afkloppen) gaat het echter goed en ben ik door geen enkele energieboer meer gebeld.
29-05-2019, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Want daar word ik namelijk wekelijks voor gebeld, terwijl ik niet eens de eigenaar van het pand ben.

Energieleveranciers leveren ook geen energie aan de pandeigenaren. Dat wordt aan de huurder van het pand overgelaten om in zijn eigen energiebehoefte te voorzien.
Dat ligt er maar net aan hoe de deal tussen huurder en verhuurder opgezet is.
29-05-2019, 15:05 door Briolet
Door Anoniem:…Oftewel, ze snapt iets fundamenteels niet: Je bent verplicht je in te schrijven in het register. Die verplichting brengt zeer zeker de verwachting met zich mee dat die gegevens niet voor anders-dan-verplichte doeleinden gebruikt worden.

Alleen de zon gaat voor niets op. De K.v.K. moet zijn personeel ook betalen. Vroeger moesten bedrijven jaarlijks een bedrag betalen om ingeschreven te blijven. Toen heeft de overheid besloten dat dit gratis moet zijn en gaf er niet het bijbehorende geld bij. Dan moet de K.v.K. naar andere geldbronnen kijken.

Verder valt dat doorgeven van adressen ook wel mee. Je kunt je vrij simpel uitschrijven van die mailing lijsten en dan wordt je adres niet voor direct marketing doorgegeven.

De K.v.K. heeft wel een functie. b.v. voor werkzoekenden die open willen solliciteren op bedrijven in een bepaalde branche.
29-05-2019, 16:47 door karma4
Door Anoniem:
Oke, maar heb je toevallig nog behoefte aan een nieuwe energieleverancier?

Want daar word ik namelijk wekelijks voor gebeld, terwijl ik niet eens de eigenaar van het pand ben.
Je moet die belles aanpakken, dat zijn de overlastgevers.
Voor welke verkooporganisatie promoten zij? Noem de energieleverancier en maak die aansprakelijk voor de foute werving. Eenvoudiger dan dat is het niet.

De faal bij het AP ligt er in dit geval weer duidelijk bovenop. Ze gaan niet voor de belles de overlastgevers maar dragen uit dat geheimhouding van een adres de oplossing is.
Je zou er als idealist een rechtszaak van horen te maken tegen het AP wegens falend toezicht.
30-05-2019, 08:51 door Anoniem
Door Briolet: Alleen de zon gaat voor niets op. De K.v.K. moet zijn personeel ook betalen. Vroeger moesten bedrijven jaarlijks een bedrag betalen om ingeschreven te blijven. Toen heeft de overheid besloten dat dit gratis moet zijn en gaf er niet het bijbehorende geld bij. Dan moet de K.v.K. naar andere geldbronnen kijken.
Ziedaar het probleem: De overheid stelt iets verplicht, dus die mag er ook voor betalen. Regel dat, probleem opgelost.

Verder valt dat doorgeven van adressen ook wel mee.
Wat ik hoor van ondernemers is meer ergernis dan "het valt wel mee".

Je kunt je vrij simpel uitschrijven van die mailing lijsten en dan wordt je adres niet voor direct marketing doorgegeven.
Maak daar opt-in i.p.v. opt-out van en we hebben een deal.

Doe er een kick-back bij voor elke keer dat je gegevens doorverkocht worden en mischien dat het voor bedrijven nog zelfs wel interessant is om zich op te geven voor al dat gespam.

De K.v.K. heeft wel een functie. b.v. voor werkzoekenden die open willen solliciteren op bedrijven in een bepaalde branche.
Ze hebben wel meer functies dan een onvrijwillig werkgeversbestand.

De vraag is, mogen ze de data waar ze op zitten te gelde maken? Het antwoord vanuit de samenleving is kennelijk toch "niet ongevraagd".


Door karma4: De faal bij het AP ligt er in dit geval weer duidelijk bovenop.
Dat is alleen maar zo in jouw wereld.
01-06-2019, 05:20 door Anoniem
@Karma4 wat ben jij toch een ontzettende domoor. Er zijn boefjes, dus fuck de privacy van alle niet boefjes.

Voorbeeld waar je aan voorbij gaat, wanneer iemand op internet of tv iets zegt voor of tegen bv zwarte piet en kijk wat voor bedreigingen je aan je adres kan krijgen van voor en tegenstanders. Geldt overigens wel voor meer onderwerpen, fatsoen is ver te zoeken in Tokkistan.
Niet handig dan dat mensen met wat zoekwerk 15 minuten later al bij je voordeur kunnen staan. (Maar ook dat is deels eigen verantwoordelijkheid).

Of wees een aantrekkelijk fotomodel als man of vrouw, wat moet je dan doen: voor je zelf beginnen, want opdrachten zijn schaars en bemiddelingsbureaus betalen je het zelfde stukloon, geen werk geen geld. Bureaus verzorgen alleen de administratie maar pakken wel graag 10-15% of meer afhankelijk van ervaring en mondigheid.

Dus schrijf je je in als model als freelancer, als zzper dus. Dan ligt daarna dankzij de kvk meteen na inschrijving je prive / woon adres op straat, ook al is dit evt. een geheimadres.
Dit betekend dat stalkers het dan lekker makkelijk hebben. Wie draait er op na een meetoo of erger van een stalker?

De kvk moet puur de hoofdtaak uitvoeren en alle overige taken staken, de lagere kosten moet de overheid betalen.
Elke zzp-er zou de keus moeten hebben op elk moment van de dag om wel of niet je prive info publiekelijk kenbaar te maken.
We hebben het over freelancers dat zijn geen rechtspersonen maar prive mensen die ook nog eens hoofdelijk aansprakelijk zijn. Een zzper gaat echt niet op eigen naam gekke /dubieuze dingen doen, schade claims en vorderingen zijn dan altijd 100% opeisbaar via procedures zelfs middels stuiting tot 20 jaar lang. Dus nee...

De meeste criminelen die zijn niet dom (zoals types als karna4) maar slim, sluw en door de wol geverfd. Die richten een spinnenweb aan bvtjes op op talloze betrouwbaar ogende kantoor adressen (waar de huur nooit wordt betaald) en bestellen nog vakker via katvangers en met valse ID allerlei producten bij doodnormale mkb bedrijven die na levering nooit vetaald krijgen. Anders dan bij zzpers kunnen schuldeisers bij een BV altijd fluiten naar hun geld. Na een flits failissement is er niks meer over en kan de boef probleemloos een dag later schulden vrij opnieuw starten en mkb nederland leeg roven.

Dit is al honderden keren op TV geweest en al jaren een serieus vervelend probleem voor grote en kleine hardwerkende onderneners. Al die jaren heeft de vvd/pvda/cda/d66 regering hier NOOIT ene flikker aan gedaan maar nu maken ze zich zogenaamd wel zorgen over de betrouwbaarheid van ons (uitbestede & ge-outsource en verzelfstandigde) handelsregister.

Schandalig dag dit al jaren door blijft gaan. Zucht voor domme figuren als karma die privacy zuen als probleem terwijl het probleem onze onbetrouwbare, incompetente en stronteigenwijze bestuurders en regeringsleiders zijn.


Pfff
01-06-2019, 05:48 door Anoniem
Wat ik nog vergeet is dat je als zelfstandige altijd risico dragende bent en vrijwel altijd te maken hebt met vaste opdrachtgevers en elke nieuwe en vaste wil altijd een kvk uittreksel zien plus vroeger een var en vaak ook nog een kopie van je ID bewijs. Dus dan heb je al super veel controle momenten.

Echter VOFfjes en BVtjee daar weet je op voorhand echt niet of die betrouwbaar zijn als betalende partij, daarom raad ik altijd facturatie per week (of dag) aan. Vaak genoeg gehoord dat alles 6-9 weken koek en ei is, dan stuur je je eerste factuur en blijft betaling uit. Vaak konen er ineens klachten uit het niets wanneer je gaat zeuren over betaling van die grote factuur. Des te meer reden om ze klein te houden en dan signaleer je ook sneller de betaal moraal.

Ken zat bedrijven waarvan ik weet dat ze pas na 8-10 weken betalen en dan zijn er nog zat die maanden lang op de pof leven van grotere partners. Al dit soort dingen onder vindt je pas na dat je zaken doet met iemand / een organisatie.

Dus spread your risks, plus vraag voor grote projecten bij partijen waar je nog onvoldoende ervaring mee hebt altijd een creditcheck aan via graydon of dun& bradsteed.

Plus check geregeld of opdrachtgevers / nemers nog ingeschreven staan door bv hun BTW nummer periodiek te controleren. Verder kun je ook een verzekering afsluiten tegen wanbetaling mocht dat in jouw line of business veelvuldig voorkomen.

Optopic: Wat ik mooi zou vinden is een versleutelde web portal waar kvk middels inlog extra info kan laten zien. Dus bedrijfsnaam, vestigingsplaats, kvk nummer dat mag publiekelijk raadpleegbaar zijn, wil je meer weten maak een account aan en dan krijg je voor bv's, vof's en NV's alles te zien en voor zzpers krijg je standaards zo min mogelijk te zien (geen telefoon of huisadres) tenzij de zelfstandige dat wel wil laten zien aan alle ingeligde raadpleegers. Zou dan mooi zijn als alle raadplegers werden gelogd.

Dan de extra optie voor de zzp-ers om hun prospects of relaties een op eigen initiatief een versleutelde en beveiligd linkje naar de kvk portal te sturen waar dan weer (evt.) meer informatie te zien is. ook zou een app handig zijn.

Geef ondernemers de keuze, iedere zzp-er en ieder bv etc is weer anders met andere behoeften. Privacy moet beschermd worden.
03-06-2019, 18:40 door karma4 - Bijgewerkt: 03-06-2019, 18:48
Door Anoniem: @Karma4 wat ben jij toch een ontzettende domoor. Er zijn boefjes, dus fuck de privacy van alle niet boefjes.

Voorbeeld waar je aan voorbij gaat, wanneer iemand op internet of tv iets zegt voor of tegen bv zwarte piet en kijk wat voor bedreigingen je aan je adres kan krijgen van voor en tegenstanders. Geldt overigens wel voor meer onderwerpen, fatsoen is ver te zoeken in Tokkistan.
...
De kvk moet puur de hoofdtaak uitvoeren en alle overige taken staken, de lagere kosten moet de overheid betalen.
Elke zzp-er zou de keus moeten hebben op elk moment
.....
Pfff
De hoofdtaak van het kvk is het registreren van alle ondernemingen met de bevoegdheden van alle betrokken bestuurders met hun rechten en plichten.
Doe is het publiekelijk kunnen nagaan van de betrouwbaarheid van een onderneming.
Een zzp-er handelt als rechtspersoon met dd bijzonderheid dat hij tevens persoonlijk aansprakelijk is.
Verdiep je even in die taakstelling en wat de gevolgen zijn.

Inderdaad zijn er fiiguren die persoonlijk verhaal willen gaan halen. Die vallen in de categorie misdadigers en zou je met een risicoprofiel tijdig onschadelijk moeten maken uit het oogpunt van de privacybescherming.... privacybescherming van potentiële slachtoffers. Die van criminelen en misdadigers stel ik op een tweede plan niet het eerste.

Inderdaad fuckup met de privacy van de boefjes.
Het AP en nogal wat advocaten doen het anders. Privacy van boefjes is het hoogste die van (potentiële) slachtoffers interesseerd ze niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.