image

KvK stopt met verkoop van namen en adressen zzp'ers

dinsdag 12 maart 2019, 11:31 door Redactie, 42 reacties

De Kamer van Koophandel (KvK) stopt per 1 juli dit jaar met de verkoop van namen en adressen van zzp'ers en bestuurders omdat dit in strijd met de privacyregels is. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag.

De Kamer van Koophandel won de afgelopen Big Brother Awards wegens het onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp'ers verplicht moeten afstaan voor het Handelsregister. Organisaties gebruiken deze informatie om nieuwe klanten te werven. De Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt naar eigen zeggen veel klachten van zzp'ers die met ongevraagde aanbiedingen worden benaderd.

Niet alleen stopt de KvK met de verkoop van de namen en adressen, ook zullen de privacyrisico's van andere producten worden beoordeeld. "Blijken de producten van de Kamer van Koophandel niet te voldoen aan de privacywetgeving? Dan moet de Kamer van Koophandel maatregelen treffen", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacytoezichthouder verwacht dat de KvK het beoordelen van alle producten eind dit jaar heeft afgerond.

Aanpassing Handelsregisterwet

Als het aan de Autoriteit Persoonsgegevens ligt wordt daarnaast de Handelsregisterwet aangepast. De KvK levert nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens die ondernemers verplicht aan het Handelregister moeten afstaan. Wolfsen merkt op dat deze informatie is bedoeld om informatie te verkrijgen die nodig is in het zakelijk verkeer en dat deze gegevens niet voor hele andere doeleinden mogen worden gebruikt.

De privacytoezichthouder heeft de staatssecretaris van Economische Zaken nu een ongevraagd advies gegeven om de wet aan te passen (pdf). Zo moeten persoonsgegevens van mensen die zich inschrijven in het Handelsregister beter worden beschermd. Riskante informatieproducten zouden voortaan alleen nog moeten worden geleverd aan erkende afnemers van wie de betrouwbaarheid is getoetst. Daarnaast moet er worden gekeken of alle informatieproducten de rechtszekerheid in het economisch verkeer dienen.

"Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd. Ook de producten die vanuit het oogpunt van privacy riskant zijn. Dan helpt het als de staatssecretaris de wet zo aanpast dat niet iedereen alles zo maar kan krijgen. En zo de kraan een beetje dichter draait. Dit kan zonder dat de belangrijke functie van het Handelsregister in gevaar komt. Dan kunnen wij als toezichthouder ook beter optreden tegen partijen die persoonsgegevens uit het Handelsregister verkeerd gebruiken", aldus Wolfsen.

Reacties (42)
12-03-2019, 11:49 door Anoniem
De vraag is nu alleen, wat mogen bedrijven met de gekochte data doen? Moet dat ook verwijderd worden? Of mogen ze dit blijven gebruiken?
12-03-2019, 12:25 door Anoniem
Waarom pas per 1 juli?
Een crimineel komt er toch ook niet mee weg als hij zegt dat hij over 4 maanden ophoudt met zijn criminele praktijken?
12-03-2019, 12:26 door Planeten Paultje
Die persoonlijke gegevens zijn dus illegaal verkocht; wie draait daarvoor de bak in? En de KvK's mogen met deze illegale activiteiten gewoon nog even een paar maanden doorgaan? Totaal bizar!
12-03-2019, 12:28 door Anoniem
Ze snappen niet dat als de kat uit de zak is deze terugstoppen geen nut meer heeft.

De gegevens van bijna 1.5 miljoen Nederlanders ligt op straat.
Door ze nu achter een 3 euro portaal te zetten is de informatie van 1.5 miljoen mensen niet ineens weg bij al die spammers.
12-03-2019, 12:33 door Anoniem
Die gegevens zijn helemaal niet illegaal verkocht. De wet bepaalde dat, dus de schuld lag bij de regeringspartijen.
12-03-2019, 12:33 door Anoniem
@Vandaag, 11:49 door Anoniem

Dat is het inderdaad. De data is misschien al honderden keren verkocht. Ook die van BV's met directeur-grootaandeelhouders. Veel holdings staan geregistreerd op het persoonlijke woonadres van ondernemers, hoe gaan ze daarin onderscheid maken? Die gezin van deze bestuurders lopen persoonlijk risico op overvallen en ontvoering. Zeker in combinatie met de verplichte publicatie van jaarstukken. Er zijn eigenaren die de jaarstukken voordat die gedeponeerd worden bijstellen naar beneden om deze reden.

De beste manier tot nu toe om geen overlast te krijgen van ongewenste telefoontjes was het vermelden van een telefoonnummer dat het niet (meer) doet.

Effectief was het dus zo dat je valsheid in geschrifte moet plegen uit lijfsbehoud. Dat kan niet de bedoeling zijn.
12-03-2019, 12:51 door karma4
Een veel belangrijkere vraag is wat het AP aan de praktijken van oplichters en criminelen gaat doen.
Ze bieden die figuren een uitstekende dekmantel om ongebreideld privacy van personen te beschadigen.
12-03-2019, 12:59 door Anoniem
AP doet niks en treed ook nergens tegen op.
Het is allemaal fake, een wassenneus, lekker cijfertjes genereren en cashen.

Er wordt nu bij elke nieuwe regelgeving 'AP' houd toezicht.. ohja? waar kan ik dat controleren?
ik heb een jaar terug een canary melding gedaan, hier is niks mee gebeurd.
12-03-2019, 13:20 door Anoniem
Door Planeten Paultje: Die persoonlijke gegevens zijn dus illegaal verkocht
In een normale rechtzaak zou een bestuurder inderdaad toch eens aan de tand gevoeld worden of hij/zij/die de gevolgen niet beter had kunnen inschatten, of eerder had kunnen reageren op signalen...
KvK heeft mijns inziens zich veel te graag verscholen achter bureaucratie en nagelaten om politiek advies te geven.
Maargoed, vandaag dus: haleluja!
12-03-2019, 13:31 door Anoniem
Door karma4: Een veel belangrijkere vraag is wat het AP aan de praktijken van oplichters en criminelen gaat doen.

Als het om oplichters en criminelen gaat, stel ik voor om de politie in et schakelen. Die worden daarvoor betaald.
Als het om overtreding van de AVG gaat, dan is het AP aan zet.


Door karma4: Ze bieden die figuren een uitstekende dekmantel om ongebreideld privacy van personen te beschadigen.

Kun je dit eens nader toelichten?
Over welke dekmantel heb je het specifiek?
12-03-2019, 13:50 door Briolet - Bijgewerkt: 12-03-2019, 13:51
Je kon altijd al een "Non-mailing-indicator" aanvragen bij de K.v.K. Dan werd je adres ook niet verkocht voor mailings. Dat scheelde al een heel stuk.

https://www.kvk.nl/service-en-contact/non-mailing-indicatorformulier/

Als je dat niet deed, werd er impliciet vanuit gegaan dat je adres verkocht mocht worden. Er zijn bedrijven die juist wel brancherelevante aanbiedingen willen krijgen.
12-03-2019, 14:18 door Anoniem
Mijn bedrijf heeft vanaf het begin op 'no-mail' gestaan - dat had ik zo aangegeven. Maar ik krijg zelfs nu, een paar jaar na opheffen, nog wel eens telefoon van bedrijven die iets willen verkopen en organisaties die sponsors zoeken. En een opgeheven bedrijf kan niet eens kiezen voor 'no-mail'!
12-03-2019, 14:40 door karma4
Door Anoniem:
Als het om oplichters en criminelen gaat, stel ik voor om de politie in et schakelen. Die worden daarvoor betaald.
Als het om overtreding van de AVG gaat, dan is het AP aan zet.
...
Kun je dit eens nader toelichten?
Over welke dekmantel heb je het specifiek?
Het handelsregister is bedoeld om foute handelaren en ondernemers op tijd te kunnen herkennen.
https://www.politie.nl/themas/faillissementsfraude.html is nadat de schade is ontstaan en nauwelijks iets te verhalen valt. Vooraf zou je het kunnen proberen na te gaan op bestuurderswisselingen jaarverslagen etc.

De politie ofwel handhaving valt buiten de AVG die handhavers hebben namelijk als taak de wettelijke regels te volgen.
De wpg is eur lex 2016/680 de avg ofwel gdpr eur/ex 2016/679 (beide ofwel verordening ofwel directives) de 680 zou effectief moeten zijn https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34851-3.html Ik mis nog wat.
Ik zit namelijk een adviesstuk te lezen uit juni2018 over dat onderwerp. Tot nu toe geheel in het teken ter bescherming van mogelijke verdachten niets over bescherming van de slachtoffers.

De dekmantel die het AP lijkt te gaan bieden dat daderschap van misdaad gelijk staat aan het recht hebben op privacy.
12-03-2019, 15:02 door Exonera
Chapeau KvK gaat t niet meer verkopen. Verder blijft je BSN nummer je inschrijvings nummer en je BTW nummer. En blijven alle gegevens inzichtelijk via KvK.nl?? dus we verkopen het niet meer maar laten het gratis zien!!

Zelf heb ik hierover meerdere meldingen bij de AP gedaan in de afgelopen jaren.
12-03-2019, 15:03 door Anoniem
Riskante informatieproducten zouden voortaan alleen nog moeten worden geleverd aan erkende afnemers van wie de betrouwbaarheid is getoetst

Ongeacht betrouwbaarheid - daar geef je de informatie toch niet voor af ?!
12-03-2019, 15:05 door Anoniem
De beste manier tot nu toe om geen overlast te krijgen van ongewenste telefoontjes was het vermelden van een telefoonnummer dat het niet (meer) doet.

Of aanvinken dat je gegevens niet doorverkocht mogen worden, dat was nog effectiever ;) Je zoekt naar een omweg.
12-03-2019, 15:06 door Anoniem
Die gegevens zijn helemaal niet illegaal verkocht. De wet bepaalde dat, dus de schuld lag bij de regeringspartijen.

De wet bepaalde dat gegevens werden doorverkocht ? Hoe, welk wetsartikel verplicht doorverkopen gegevens ? ;)
12-03-2019, 15:13 door Anoniem
Ik dacht eigenlijk dat er sinds begin dit jaar al wat veranderd was, ik werd vorig jaar meerdere keren per maand gebeld voor energie "aanbiedingen", sinds dit jaar soms maar 1 keer per maand of zelfs helemaal niet.

Fijn dat het verkopen gestopt gaat worden.
12-03-2019, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:
De beste manier tot nu toe om geen overlast te krijgen van ongewenste telefoontjes was het vermelden van een telefoonnummer dat het niet (meer) doet.

Of aanvinken dat je gegevens niet doorverkocht mogen worden, dat was nog effectiever ;) Je zoekt naar een omweg.

Die optie bestond niet. Je was verplicht je telefoonnummer te vermelden en je mag ook geen postbus adres gebruiken in plaats van een straatadres.
12-03-2019, 15:23 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn bedrijf heeft vanaf het begin op 'no-mail' gestaan - dat had ik zo aangegeven. Maar ik krijg zelfs nu, een paar jaar na opheffen, nog wel eens telefoon van bedrijven die iets willen verkopen en organisaties die sponsors zoeken. En een opgeheven bedrijf kan niet eens kiezen voor 'no-mail'!

Dat gebeurt natuurlijk op basis van lijsten die jaren geleden gekocht zijn bij KvK en nu nog steeds gebruikt en doorverkocht
worden. Dat gaat ook echt niet ophouden op 1 juli!

Het is net als met spam. Mijn mailadres is ooit eens ergens ingetikt op zo'n site waar je zogenaamd kans maakt iets te
winnen (gezien de naam die erbij gebruikt is is het waarschijnlijk een tikfout geweest) en daar komen nog dagelijks 4-5
mails op binnen (die voor 99.9% in de spam map verdwijnen) van allerlei louche bedrijfjes die claimen dat ze je die mail
mogen sturen omdat je je ingeschreven hebt op hun lijst. Met een uitschrijfbutton erbij. Klik je daar op dan houdt het
vaak wel op maar gaat het weer verder onder een andere afzender naam. Van een of ander Spaans bedrijf of iets
op de Kaaiman eilanden ofzo.

Zo zal dat met die KvK gegevens ongetwijfeld ook gaan.
12-03-2019, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem:
De beste manier tot nu toe om geen overlast te krijgen van ongewenste telefoontjes was het vermelden van een telefoonnummer dat het niet (meer) doet.

Of aanvinken dat je gegevens niet doorverkocht mogen worden, dat was nog effectiever ;) Je zoekt naar een omweg.

Je kunt die gegevens nog steeds kopen. De koper krijgt alleen de mededeling dat ze niet mogen worden gebruikt voor direct marketing. Je bent dus afhankelijk van de betrouwbaarheid van een direct marketer. Direct marketeers overtreden al vaak wetgeving en komen ermee weg, en jij denkt dat je ze kunt vertrouwen?
12-03-2019, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ze snappen niet dat als de kat uit de zak is deze terugstoppen geen nut meer heeft.

De gegevens van bijna 1.5 miljoen Nederlanders ligt op straat.
Door ze nu achter een 3 euro portaal te zetten is de informatie van 1.5 miljoen mensen niet ineens weg bij al die spammers.
Dat er gegevens op straat liggen wil niet zeggen dat ze die dan maar op straat moeten blijven gooien. Er zit verloop in ZZP'ers, nieuwe ZZP'ers stellen het op prijs ervan verschoond te blijven, en heel wat bedrijven die ZZP'ers benaderen om ze wat te verkopen werken liever niet op basis van sterk verouderde gegevens.

Ik heb mezelf zo'n twee jaar geleden bij de KvK uitgeschreven als eenmanszaak en heb de ongewenste benaderingen (per e-mail en telefonisch) behoorlijk vlot zien afnemen.

De kat terugstoppen in de zak heeft wel degelijk nut.
12-03-2019, 16:02 door Anoniem
dat dit uberhaubt bestond is van de zotten,. hier zou ik nooit mee instemmen.
12-03-2019, 16:06 door Anoniem
Gaat de kvk ook stoppen met het vermelden van prive adres van zzp-ers? Ze kunnen prima het adres van het kvk kantoor aanhouden ipv iemands prive adres.

Zelfs mensen met een geheim adres zijn de lul, wat gewoon krankzinjig is. Ook dat komt door de kvk boefjes (vervolgens ook overal) op internet te staan.

Geef een inschrijver de kans om kantoor adres, postadres, telefoonnummer, website en email adres te tonen (obv toestemming) dan wel af te schermen.
12-03-2019, 16:47 door Anoniem
Moet je opletten hoe snel die ellende stopt zodra we de emailadressen en telefoonnummers van onze "politieke leiders" overal intikken.

Dan hebben ze wel haast wedden? En dan begint het natuurlijk weer met "ze zijn geschokt"
12-03-2019, 16:59 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Over welke dekmantel heb je het specifiek?
Het handelsregister is bedoeld om foute handelaren en ondernemers op tijd te kunnen herkennen.
[...]De dekmantel die het AP lijkt te gaan bieden dat daderschap van misdaad gelijk staat aan het recht hebben op privacy.

Zucht.
Het artikel gaat over het stoppen van de verkoop van namen en adressen van ZZP'ers.

Specifiek:
"De Kamer van Koophandel (KvK) stopt per 1 juli dit jaar met de verkoop van namen en adressen van zzp'ers en bestuurders omdat dit in strijd met de privacyregels is.
[...] het onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp'ers verplicht moeten afstaan voor het Handelsregister. Organisaties gebruiken deze informatie om nieuwe klanten te werven. De Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt naar eigen zeggen veel klachten van zzp'ers die met ongevraagde aanbiedingen worden benaderd."

Dus deze mensen zijn volgens jou geen slachtoffer, en hebben geen recht om niet lastig gevallen te worden.
Dat daderschap wordt nu juist aangepakt door het AP.

Het is ook nooit goed.

Dit betekent trouwens niet dat je niet nog steeds het handelsregister kunt raadplegen. Alleen met wat beperkingen v.w.b. zzp'ers.
En vertrouw je het niet, dan kun je er ook voor kiezen om geen zaken te doen met zo'n handelaar die je niet kent.
12-03-2019, 16:59 door karma4 - Bijgewerkt: 12-03-2019, 17:00
Door Anoniem:
Die optie bestond niet. Je was verplicht je telefoonnummer te vermelden en je mag ook geen postbus adres gebruiken in plaats van een straatadres.
Een kantooradres en telefoonnummer is en was gewoon mogelijk. De voorwaarde is dat je die dan wel moet hebben.
Daarvoor heb je dan weer een apart markt van verhuur kantoorruimte als is dat iets dat gedeeld is.
Brievenbusmaatschappijen is een bekende invulling. Bij de bestuurders moet het herleidbaar tot de persoon zijn, naw etc.


Een veel betere aanpak zou zijn om de misbruikers aan te pakken. Dat is niet het kvk of je naam maar degenen die de ongewenste benaderingen doen. Die blijven nog steeds buiten schot. Zou het AP die lui privacybescherming bieden?
12-03-2019, 19:00 door Anoniem
Door karma4:Dat is niet het kvk of je naam maar degenen die de ongewenste benaderingen doen. Die blijven nog steeds buiten schot. Zou het AP die lui privacybescherming bieden?

En weer wordt dezelfde plaat grijsgedraaid.

Het KvK overtreed de wet. Dat wordt aangepakt door het AP.
Als andere bedrijven de AVG overtreden, kan daar ook een klacht tegen ingediend worden bij het AP.
Leef je uit.
Komen er genoeg klachten, dan komt het vanzelf hoger op het prioriteiten-lijstje van het AP te staan.

ZZPers worden door meerdere willekeurige bedrijven gebeld of lastig gevallen.
De bron die de gegevens aan deze bedrijven tot nu toe in bulk verkocht, was het KvK. Het is dus logisch om als eerste de KvK aan te pakken. Dat is de bron.
Als het AP achter alle andere bedrijven aangegaan was, maar het "lek" bij de KvK niet gestopt had, dan was dat water naar de zee dragen. Een nutteloze actie.

Als het KvK niet aangepakt was, waren er nog meer ZZPers slachtoffer geworden. Maar daar heb je blijbaar geen oog voor.
AP-bashen is makkelijker. Die doen het in jouw ogen nooit goed.

Nu de belastingdienst nog een dwangsom opleggen, zodat ze wat vaart maken zodat ZZPers.hun BSN niet langer hoeven te gebruiken als BWT-nummer.

Let op: Hier komt het stokpaardje weer aan :-)
12-03-2019, 23:45 door Anoniem
Vraagje. Waar heb je die kamer van koophandel nog voor nodig als alle openbare registers toch al online staan? Alle jurisprudentie staat ook al jaren online. Namen, adressen en telefoonnummers en zo zijn daar netjes onleesbaar in gemaakt.

Daarnaast is de kamer van koophandel nog een oude oorlogserfenis. Wat daar nog zit kan toch ook gewoon een uitkering vragen, of anders kamerlid worden? Of anders zich verkiesbaar stellen bij de waterschappen?
13-03-2019, 00:32 door Anoniem
Hoeveel miljoenen gaat de KvK aan boete krijgen?
13-03-2019, 07:17 door Anoniem
Ja, leuk. En krijg ik nu een nieuw adres, een nieuw telefoonnummer en een nieuw persoonsnummer van de kvk? Want die liggen op straat...
13-03-2019, 07:25 door spatieman
kun je zien wat voor een criminele organisatie dit is.
13-03-2019, 09:01 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:
Die optie bestond niet. Je was verplicht je telefoonnummer te vermelden en je mag ook geen postbus adres gebruiken in plaats van een straatadres.
Een kantooradres en telefoonnummer is en was gewoon mogelijk. De voorwaarde is dat je die dan wel moet hebben.
Daarvoor heb je dan weer een apart markt van verhuur kantoorruimte als is dat iets dat gedeeld is.
Brievenbusmaatschappijen is een bekende invulling. Bij de bestuurders moet het herleidbaar tot de persoon zijn, naw etc.


Een veel betere aanpak zou zijn om de misbruikers aan te pakken. Dat is niet het kvk of je naam maar degenen die de ongewenste benaderingen doen. Die blijven nog steeds buiten schot. Zou het AP die lui privacybescherming bieden?

Het is je kennelijk niet bekend dat de KvK geprobeerd heeft massaal bedrijven uit de schrijven als die er niet werkelijk gevestigd zijn. En waarom zou je hoge kosten moeten maken om je privacy te beschermen? Kantoorruimte, ook al is het gedeelde kantoorruimte, is bepaald niet gratis.

Veel succes met het aanpakken van spammers, dat is nog niemand gelukt. Je kijkt door een roze bril met fluffige wolkjes. De rest van je statement verraad wie je bent, karma4. Ik heb me al lang voorgenomen niet meer op jouw anti-rechtstatelijke nonsens te reageren. Ga a.u.b. verhuizen naar China, daar doen ze het hoe jij het wil hebben.
13-03-2019, 09:36 door karma4
Door Anoniem:
Door karma4:Dat is niet het kvk of je naam maar degenen die de ongewenste benaderingen doen. Die blijven nog steeds buiten schot. Zou het AP die lui privacybescherming bieden?

En weer wordt dezelfde plaat grijsgedraaid.

Het KvK overtreed de wet. Dat wordt aangepakt door het AP.
Als andere bedrijven de AVG overtreden, kan daar ook een klacht tegen ingediend worden bij het AP.
...
Let op: Hier komt het stokpaardje weer aan :-)
Natuurlijk het stokpaardje ….
De KVK volgt de wet handelsregister. Waar het misgaat is dat er van namen en adressen gebruikt gemaakt wordt om mensen lastig te vallen. Wat gebeurt er? De daders worden niet aangepakt die hebben kennelijk hun recht op privacy.
De slachtoffers worden zoet gehouden dat een enkele organisatie geen adressen meer zal afgeven.
Er wordt zelfs gesteld dat de handelswet maar aangepast moet worden.

Geef eens een behoorlijk antwoord op de vraag waarom de daders (degenen die de mensen opbellen) niet aangepakt worden.
13-03-2019, 10:05 door Anoniem
Deden ze dat hiervoor wel dan?
13-03-2019, 10:19 door Anoniem
Hoe zit dat met de RDW ? krijg soms APK uitnodigingsbrieven van garagebedrijven uit plaatsen waar ik ooit moest zijn. ruim 80 km van mn woonplaats. RDW verkoopt kennelijk adressen aan derden.
13-03-2019, 10:46 door Anoniem
Door karma4:Geef eens een behoorlijk antwoord op de vraag waarom de daders (degenen die de mensen opbellen) niet aangepakt worden.

Moeten die aangepakt worden. Ja.
Maar tegelijkertijd is dit een spelletje Whack-a-mole voor het AP.
Je straft er 1 af, en de volgende gaat doodleuk door (soms zelfs met hetzelfde bestand)
Zeker als de KvK gewoon door had kunnen gaan met het bulk-verkopen van deze datasets.
Dweilen met de kraan open noemen ze dat.

Als je vervolgens kijkt naar de financiele en personele capaciteiten van het AP, dan kun je je afvragen of een whack-a-mole activiteit de beste besteding van hun capactiteiten is.
Maar uitendelijk is dat een politieke beslissing. Hoeveel gemeenschapsgeld besteed je waar aan.

Maar als jij hier extra geld (uit eigen zak) voor beschikbaar kunt stellen...
13-03-2019, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom pas per 1 juli?
Een crimineel komt er toch ook niet mee weg als hij zegt dat hij over 4 maanden ophoudt met zijn criminele praktijken?
Zodat iedere spammer nu nog zijn 3 euro goed en "legaal" kan besteden. Zou me geen andere reden kunnen bedenken.
13-03-2019, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom pas per 1 juli?
Een crimineel komt er toch ook niet mee weg als hij zegt dat hij over 4 maanden ophoudt met zijn criminele praktijken?
Zodat iedere spammer nu nog zijn 3 euro goed en "legaal" kan besteden. Zou me geen andere reden kunnen bedenken.

Ach. De belastingdienst haalde zelfs de door het AP gestelde termijn niet. Dus veroordelen helpt ook niet.
Zware boetes uitdelen wel.


Noch leuker, dit komt van de site van het AP zelf:

"De AP is dan ook blij dat de Kamer van Koophandel stopt met de verkoop van dit informatieproduct vanaf 1 jul 2019."

Uit de documenten (brieven) op de site van het AP kun je het volgende opmaken;
- Het KvK is op 20 december 2018 op de vingers getikt (gewaarschuwd) door het AP.
- Als gevolg hiervan heeft het KvK eieren voor zijn geld gekozen, en zelf besloten per 1 juli 2019 te stoppen met deze praktijk.

Het gebeurt dus "op eigen initiatief" van de KvK.
En dan slapen alle waakhonden weer.


Het wordt tijd dat er eens zware boetes uitgedeeld worden aan dit soort organisaties met winst-bejag.
14-03-2019, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem: Gaat de kvk ook stoppen met het vermelden van prive adres van zzp-ers? Ze kunnen prima het adres van het kvk kantoor aanhouden ipv iemands prive adres.

Zelfs mensen met een geheim adres zijn de lul, wat gewoon krankzinjig is. Ook dat komt door de kvk boefjes (vervolgens ook overal) op internet te staan.

Geef een inschrijver de kans om kantoor adres, postadres, telefoonnummer, website en email adres te tonen (obv toestemming) dan wel af te schermen.

Ik vind het prima dat de KVK het volledige adres en andere informatie van ieder bedrijf registreert en dat je dat daar
kunt opvragen, maar dan wel met gerichte zoektermen zoals het kvk-nummer, de bedrijfsnaam of reverse op het
vestigingsadres.

Waar het fout gegaan is dat is dat KVK deze registraties ook als bulk verkoopt met algemene zoektermen zoals branche
of soort bedrijf. Dat waren ze vast niet wettelijk verplicht, dat hebben ze er zelf als verdienmodel bij gepakt en beredeneerd
dat ze dat mogen doen op grond van hun missie.

Het is natuurlijk heel wat anders om de gegevens op te vragen van "piet pieterse IT consultancy" dan om een hele
lijst van IT consultancy ZZP'ers op te vragen om ze eens lekker lastig te gaan vallen.
14-03-2019, 14:06 door karma4
Door Anoniem:
Moeten die aangepakt worden. Ja.
Maar tegelijkertijd is dit een spelletje Whack-a-mole voor het AP.
Je straft er 1 af, en de volgende gaat doodleuk door (soms zelfs met hetzelfde bestand)

Maar als jij hier extra geld (uit eigen zak) voor beschikbaar kunt stellen...
Je moet het veel simpeler zien:
Je levert een bestand uit en krijgt klachten over misbruik door (Callbedrijf).
Het (Callbedrijf) leverd nieuwe contracten aan (Opdrachtgever).

Te veel klachten:
- Opdrachtgever leg uit waar je de gegevens vandaan hebt en wat je er aan verdiend hebt.
Herstelactie en schadevergoeding
- (Callbedrijf) misbruik van gegevens werk richting boete etc.

Gebrek aan mankracht mag geen reden zijn om de daders buiten schot te laten. Die komen wel met een volgende optie, gewoonlijk heel vindingrijk.
Nu geef je ze alle ruimte en haal je de juist beschermende maatregelen onderuit. Wordt de schade in de toekomst alleen maar nog groter. Het heeft iets te maken met korte termijn en lange termijn denken.
16-03-2019, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Planeten Paultje: Die persoonlijke gegevens zijn dus illegaal verkocht
In een normale rechtzaak zou een bestuurder inderdaad toch eens aan de tand gevoeld worden of hij/zij/die de gevolgen niet beter had kunnen inschatten, of eerder had kunnen reageren op signalen...
KvK heeft mijns inziens zich veel te graag verscholen achter bureaucratie en nagelaten om politiek advies te geven.
Maargoed, vandaag dus: haleluja!

Men moet een onderscheid naken tussen legaal en legitiem ! Het kan zijn dat iets legaal is (zoals het grootse gedeelte van onze wetgeving) maar desalniettemin niet legitiem is (zoals een gedeelte van onze wetgeving).

Indien de KvK persoonsgegevens verkoopt aan derden, was dat feit (tot voor kort) formeel gezien legaal, want berustend op aangenomen en ingevoerde wetgeving; legitiem was het daarom nog bij lange na niet ! Mijn gegevens zijn en blijven uitsluitend van mij en behoren ook uitsluitend met mijn toestemming te worden gebruikt. Helaas is en was dat een illusie. Maar dat verandert niets aan het gegeven dat het gebruik van mijn gegevens zonder mijn toestemming niet legitiem was en dat ook nooit zal worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.