image

Rotterdams museum organiseert tentoonstelling over malware

woensdag 12 juni 2019, 16:44 door Redactie, 1 reacties

Het Rotterdamse museum Het Nieuwe Instituut organiseert van 5 juli tot en met 10 november dit jaar een tentoonstelling over malware. "Malware: Symptoms of Viral Infection" is een tentoonstelling die gaat over de geschiedenis en evolutie van het computervirus.

"Computervirussen stelen, beschadigen en bedreigen onze meest gevoelige informatie, bestanden en privacy. Hoewel we alle mogelijke pogingen doen om besmetting te voorkomen, heeft een goed gemaakt computervirus ook iets spannends, en zelfs 'moois'", zo laat het museum weten. Tijdens de tentoonstelling, die mogelijk is gemaakt door antivirusbedrijf Kaspersky, staan verschillende beruchte exemplaren centraal.

De tentoonstelling start met DOS-virussen zoals Brain. Met de opkomst van internet verspreidden virussen zich sneller en worden ook steeds schadelijker. Eerst in de vorm van e-mailwormen zoals Anna Kournikova, Happy99 en Melissa, en later als ransomware zoals Cryptolocker. Ook is er aandacht voor malware die voor spionage- en sabotagedoeleinden wordt ingezet, waaronder Stuxnet en NotPetya.

De tentoonstelling wordt geopend met een lezing van Jussi Parikka, auteur van Digital Contagions: A Media Archaeology of Computer Viruses, met een reactie door Svitlana Matvieyenko, co-auteur van Cyber War and Revolution. Curatoren van de tentoonstelling zijn Bas van de Poel en Marina Otero Verzier.

Reacties (1)
12-06-2019, 16:47 door Anoniem
Leuk! :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.