image

Google zegt adblockers in Chrome niet te zullen blokkeren

donderdag 13 juni 2019, 10:05 door Redactie, 7 reacties

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is Google niet van plan om adblockers in Chrome te blokkeren of beperken, zo heeft de internetgigant in een blogposting aangekondigd. In plaats daarvan wil het ontwikkelaars "helpen" met het maken van adblockers die de privacy van gebruikers beschermen.

De afgelopen maanden klaagden verschillende adblocker-ontwikkelaars over het plan van Google om een programmeerinterface waar onder andere adblockers gebruik van maken te vervangen door een oplossing die minder mogelijkheden zou bieden. Google kwam eind mei opnieuw onder vuur te liggen omdat het van plan was om "blocking" alleen voor Chrome-installaties bij organisaties mogelijk te maken. Nu stelt Google dat het met de aanpassingen alleen de privacy van gebruikers wil beschermen.

Op dit moment heeft een adblocker bij het verwerken van een netwerkverzoek van de gebruiker toegang tot alle informatie van dit verzoek. Het kan dan om gevoelige informatie gaan zoals foto's en e-mails, aldus Google. Het wil daarom de gebruikte programmeerinterface, de Web Request API, vervangen door een verzameling van aanpassingen die Manifest V3 worden genoemd. Volgens Google maakte 42 procent van de kwaadaardige Chrome-extensies sinds januari 2018 gebruik van de Web Request API. Naast de veiligheid zou deze interface ook impact op de prestaties van de browser hebben.

Met Manifest V3 kunnen adblockers nog steeds advertenties blokkeren, maar zonder dat ze toegang tot alle gegevens van het netwerkverzoek nodig hebben. Dit zou de privacy van gebruikers moeten beschermen. "We begrijpen dat deze veranderingen ervoor zorgen dat ontwikkelaars de werking van hun extensies moeten aanpassen. We denken dat dit de juiste keuze is om gebruikers de gevoelige data die ze met derde partijen delen te laten beperken, terwijl ze de mogelijkheid hebben om hun eigen browse-ervaring te bepalen", aldus Devlin Cronin van het Chrome Extensions Team.

Reacties (7)
13-06-2019, 10:18 door Anoniem
Wel nog meer vendor lock-in, want google heeft wel compleet toegang. Zo maken we ons nog meer afhankelijk onder het mom van veiligheid.
J.O.
13-06-2019, 10:23 door Anoniem
Zonder Adblockers en Flash te hebben geblokkeerd, ga ik het internet niet op.
13-06-2019, 10:29 door bollie
Krokodilletranen...zou ik zeggen...dat ze de commotie die hun plannen zouden oproepen niet hebben voorzien en nu de schade willen indammen komt te laat lijkt me..
13-06-2019, 16:07 door _R0N_
Thuis gebruik ik pihole om de boel te filteren, scheelt een hoop dataverkeer trouwens..
13-06-2019, 18:00 door Anoniem
Blokada op android ook een goede oplossing, te downloaden via Aptoide i.p.v. de google webshop, die het blokkeert.

luntrus
13-06-2019, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Blokada op android ook een goede oplossing, te downloaden via Aptoide i.p.v. de google webshop, die het blokkeert.

luntrus
Alleen zo jammer dat je dan geen firewall meer kunt gebruiken. Overigens ook geen echte VPN.
Maar eigenlijk ook weer logisch, functionaliteit kwam bij het bouwen van Android op de derde plaats...

Kun je op een iPhone eigenlijk deze drie zaken tegelijkertijd laten draaien?
14-06-2019, 09:45 door Anoniem
Kun je op een iPhone eigenlijk deze drie zaken tegelijkertijd laten draaien?
Ik draai op een iPhone een VPN én een adblock op OS niveau i.c.m. een contentblocker in de browser (Safari). Ook dwing ik op OS niveau een bepaalde DNS aanbieder af. Dus ja, dat kan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.