image

FinCEN: 300 miljoen dollar per maand gestolen via ceo-fraude

maandag 22 juli 2019, 12:21 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 24-07-2019, 10:47

Oplichter wisten vorig jaar zo'n 300 miljoen dollar per maand via ceo-fraude te stelen, zo stelt het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën (pdf). Het bedrag is vele malen hoger dan cijfers van de FBI, dat eerder liet weten dat criminelen over heel 2018 genomen meer dan 1,2 miljard dollar via ceo-fraude hadden gestolen. Een mogelijke verklaring voor het verschil is dat de cijfers van FinCEN geen rekening houden met geld dat getroffen organisaties weten terug te krijgen.

Productie- en bouwbedrijven zijn de voornaamste slachtoffers, aldus FinCEN. Deden de oplichters zich in het verleden vaak voor als de directeur van een onderneming die medewerkers de opdracht gaf om een geldbedrag naar een bepaalde rekening over te maken, tegenwoordig geven de oplichters zich voornamelijk uit als leverancier. Zo werden Facebook en Google voor 100 miljoen dollar opgelicht door een man die zich voordeed als de computerleverancier waar de techbedrijven zaken mee deden. Bij 39 procent van de waargenomen fraudegevallen vorig jaar stuurden oplichters uit naam van een leverancier een frauduleuze rekening naar het slachtoffer.

"De fraude vindt plaats in bijna alle talen en is een wereldwijd fenomeen", zo laat Europol vandaag weten. De opsporingsdienst is betrokken bij de Egmont Group, een wereldwijd netwerk van financiële inlichtingeneenheden. De Egmont Group publiceerde onlangs een bulletin over de verschillende vormen van ceo-fraude en maatregelen die genomen kunnen worden om de fraude te voorkomen. Zo wordt opgeroepen tot het instellen van een meervoudig transactieverificatieproces, waarbij de transactie of betaalopdracht via een ander kanaal wordt gecontroleerd.

Image

Reacties (1)
24-07-2019, 09:47 door Anoniem
Waarom komen de cijfers van de FBI en FinCEN overeen?
1,2 miljard vs 300 miljoen per maand (300miljoen x 12 maanden = 3,6 miljard i.p.v. 1,2)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.