image

Minister: aanpassingen nodig om verdachten via 5G te vinden

dinsdag 10 september 2019, 10:44 door Redactie, 32 reacties

De huidige werkwijze die opsporingsdiensten toepassen om verdachten via mobiele netwerken te identificeren en lokaliseren werkt niet met 5G, er zijn dan ook aanpassingen nodig, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten.

In juli kwam Europol met een waarschuwing dat 5G-netwerken het straks lastiger voor opsporingsdiensten maken om hun werk te doen. Zo wordt het lastiger om gebruikers aan de hand van de simkaart te identificeren en lokaliseren. "Het is straks niet meer mogelijk om rechtmatige onderzoeks- en surveillancemaatregelen uit te voeren. Eén van de belangrijkste tactische operationele en onderzoekstools wordt daardoor overbodig", aldus een rapport van de Europese opsporingsdienst. De eigenschappen van 5G zouden het ook lastiger maken om gebruikers af te tappen.

"De opzet van 5G-netwerken houdt in dat informatie is gefragmenteerd, en mogelijk niet beschikbaar of toegankelijk is voor opsporingsdiensten", liet Europol weten. Andere eigenschappen van 5G zorgen ervoor dat apparaten direct met elkaar communiceren, zonder dat het kernnetwerk van de provider wordt gebruikt en ook virtualisatie van fysieke delen van het netwerk vormen een belemmering. Tevens maakt de opsporingsdienst zich zorgen dat end-to-end-encryptie als verplichte standaard aan 5G wordt toegevoegd.

VVD-Kamerleden Weverling en Laan-Geselschap wilden van Grapperhaus weten of hij het met Europol eens is over de impact voor opsporingsdiensten. "Identificatie en lokalisatie van verdachten, maar ook van personen in acute noodsituaties, zal ook in het 5G-netwerk technisch gezien mogelijk zijn. De huidige werkwijze voor het identificeren en lokaliseren van personen werkt echter niet in het 5G-netwerk", aldus de minister.

Op dit moment wordt in de ambtelijke werkgroep '5G en opsporing' onder voorzitterschap van de politie met daarin het Openbaar Ministerie, Agentschap Telecom en de ministeries van Economische Zaken en Justitie en Veiligheid gekeken welke aanpassingen in de werkwijze noodzakelijk zijn om verdachten in het 5G-netwerk te identificeren en lokaliseren. "Waar nodig zal de regelgeving op dit punt moeten worden aangepast", voegt Grapperhaus toe.

De minister heeft over de impact van 5G op de opsporing contact gehad met Europol en telecomproviders. "Het uitgangspunt is dat de opsporing en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hun wettelijke taken kunnen blijven uitoefenen ten behoeve van de nationale veiligheid en het opsporen en vervolgen van strafbare feiten, ongeacht de technologische ontwikkelingen in de telecommarkt. Dit uitgangspunt wordt gedeeld door de grote telecomproviders", zo laat de minister weten (pdf).

Reacties (32)
10-09-2019, 11:10 door Anoniem
Tevens maakt de opsporingsdienst zich zorgen dat end-to-end-encryptie als verplichte standaard aan 5G wordt toegevoegd.

Een veiligheidsdienst die minder veiligheid wilt, mooi.
10-09-2019, 11:34 door Anoniem
Straks backdoored by design?
10-09-2019, 11:45 door Anoniem
VVD-Kamerleden Weverling en Laan-Geselschap wilden van Grapperhaus weten of hij het met Europol eens is over de impact voor opsporingsdiensten.
Natuurlijk is hij het daar mee eens. Alles om zoveel mogelijk burgers in de gaten te houden. En dat wordt moeilijker. Dus is het in de ogen van de 'veiligheidsminister' niet goed...
10-09-2019, 11:47 door Anoniem
Surveillance behoefte en encryptie veiligheid voor de gesurveilleerde staan nu eenmaal op gespannen voet met elkaar.
Of goede encryptie voor iedereen of alleen goede encryptie voor schurken uit boven- en onderwereld. Dus niet voor jou en mij.
J.O.
10-09-2019, 11:52 door Anoniem
Blauw op straat weer laten handhaven. Een IOT device kan dat nog niet. RoboCop is nog niet fysiek aanwezig om drugsgerelateerde aggressie aan te pakken. Digitale oplossingen zijn er niet en of die er komen?
#sockpuppet
10-09-2019, 12:01 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-09-2019, 12:03
Ach, leken die denken de zaak in de hand te kunnen houden. Het doet mij denken aan die aflevering van The IT Croud: https://www.youtube.com/watch?v=iDbyYGrswtg
10-09-2019, 12:30 door Anoniem
Vreselijk, straks zijn mensen niet meer te lokaliseren via hun mobiel. Gelukkig kon dat in het semafoon-tijdperk nog wel. De opsporingsdiensten worden lui. Mobiele netwerken zouden niet gebruikt moeten worden om de bewegingen van mensen te volgen.
10-09-2019, 12:33 door Anoniem
Hoe, donderslag, denk jij straks te gaan optreden tegen steeds meer messentrekkers op straat? En de narcostaat perikelen? Encryptie backdoortje, laat me niet lachen.

We gaan de bietenbrug op met zijn allen.
71 jaartjes op deze wereld en herken mijn land nog nauwelijks,
delen van mijn continent nog minder.

Hoe gaan we deze gekte terugdringen? Die de goden willen vernietigen, maken ze eerst gek, leerde ik op het lyceum.

Het is maar lekenpraat van een website analist,
dus onbelangrijk.

Hou je maar vast aan je autoriteiten.

Jodocus Oyevaer
10-09-2019, 12:39 door Ron625
Ton Elias zat in de onderzoek commissie ICT projecten en hij wist toen niet wat een IP adres is.
Zou Grapperhaus weten waar de aan/uit schakelaar van de PC zit?
10-09-2019, 13:39 door quikfit
Oef...paniek bij Justitie en Veiligheid.
10-09-2019, 13:55 door Anoniem
Toch kan snelle lokalisatie van levensbelang zijn. Wanneer jij 112 belt met een noodsituatie en niet in staat bent om door te geven, waar je bent, maar ze kunnen het gebied inperken, dan komt hulp misschien toch op tijd. Aan de andere kant, wil je niet gevolgd kunnen worden, dan is het altijd al zo geweest, dat je de mobiele telefoon thuis moest laten. Door onze US vrienden werkt "uitzetten" niet altijd, want na 9/11 wilden ze daar dat toestellen toch altijd vindbaar moesten zijn.
10-09-2019, 14:05 door Anoniem
Door Ron625: Ton Elias zat in de onderzoek commissie ICT projecten en hij wist toen niet wat een IP adres is.
Zou Grapperhaus weten waar de aan/uit schakelaar van de PC zit?
Nou heb ik eens meegemaakt (niet lachen) dat een ambtenaar altijd de stekker uit de computer trok zonder de PC op een normale manier uit te schakelen. Hoewel ik de ontwikkelingen niet ken, vraag ik mij wel af hoe hoog het "niveau" van de gemiddelde ambtenaar nu op dit moment is.
10-09-2019, 14:13 door Anoniem
Na wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat 5G behoorlijk slecht is voor de volksgezondheid. Waarom dit nu weer doordrukken!!! Eigenwijze overheid weer!!!m6a
10-09-2019, 15:01 door Anoniem
Beste Minister : ik wil hier een 5G vrije zone, ik wil niet elk bushokje een zendmast, dan kunt U mooi boeven vangen.
Localiseer zelf maar even voor welke buurt.
10-09-2019, 15:30 door Anoniem
Geinig.

Als een technologische ontwikkeling burgerrechten, eerlijke concurrentie, persvrijheid, maatschappelijke cohesie en democratie aantast, is het uitgangspunt dat je die toch niet tegenhoudt.

Als een technologische ontwikkeling opsporingsinstrumenten aantast, is het uitgangspunt "dat de opsporing [sic] en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hun wettelijke taken kunnen blijven uitoefenen [..] ongeacht de technologische ontwikkelingen".
10-09-2019, 16:10 door Anoniem
"Het is straks niet meer mogelijk om rechtmatige onderzoeks- en surveillancemaatregelen uit te voeren."
"Rechtmatig" betekent niet meer dan "het mag van de wet". Altijd leuk om door de bewoordingen heen te prikken.

"Eén van de belangrijkste tactische operationele en onderzoekstools wordt daardoor overbodig."
Er is dus geen probleem?
10-09-2019, 16:14 door Anoniem
Worden we blij van een controle en digitale surveillance maatschappij
wees eens eerlijk?

De helft van de burgers van nederland gaat niet naar de stembus,

Het gaat allang niet meer om "Veiligheid of te waken over ons "de normale burgers" normale burgers bestaan niet
en zullen er ook niet komen.

Wat ze wel willen is het normale gedrag
afdwingen door gedrags-controle-algoritmes gezichtsherkenning en toekomstige bio/irisscan
en wat ze in je lichaam kunnen zetten,zodat je in de category "De normale mens/Keurig burger valt/De supermens".

Gedragscontrole- de digitale slimme devices
infra-structure die iedere burger in een digitaal hokje plaats en gelabeld in het panopticum systeem hangt.

Argumenten voor al die narigheid is

Argumenten terrorisme bestrijding?
Millieu vervuiling man made global warming?

Ongezond eten en leven en niet sporten?

Ons eten productief manipuleren en veranderen zodat wij ons slecht gaan voelen
en dan een argument gaan gebruiken uw voelt zich slecht gaat uw maar sporten dan
en het verplicht afdwingen?

Want iedereen ""MOET"" sporten want we voelen ons allemaal zo slecht.
en degene die niet mee wilt doen is een extremist een afvallige of een dure burger
voor de belasting-betaler,let maar op dit is al gaande,en straks word je gelabeld en uitgejouwd,
de supermarkten zijn al begonnen met labelen van hun producten.

NL-NU2019
10-09-2019, 21:13 door Anoniem
Tjonge, de reacties zijn weer lekker genuanceerd allemaal. En gelukkig gespeend van achtervolgingswaanzin en achterdocht. Blijft bijzonder dat men hier in een kramp schiet zodra dit soort berichtgeving verschijnt. U gaat allemaal weer volledig voorbij aan het feit dat we met zijn allen toch echt vinden dat boeven moeten worden opgepakt. Zodra de boeven onze moderne communicatiemiddelen gaan gebruiken, zal de politie toch even moeten checken of er online dingen gebeuren die onoorbaar zijn. Hiertoe hebben ze een middel nodig. Dus worden telefoons getapt, en proberen ze wachtwoorden van ge-encrypte omgevingen te achterhalen.

Het is echt niet zo dat de pliesie iedere burger gaat controleren, zelfs als ze dat zouden willen, hebben ze daar de mankracht niet voor. Ze hebben nu al handen te kort. De pliesie blijft zich echt focussen op de boeven. Daarvoor worden toetsingscommissies ingesteld, en andere controle mechanismen. Daarom zijn er gerechtelijke bevelen nodig, en officieren van justitie. Er zijn heus in dat hele apparaat heel veel mensen die gewoon elke dag hun stinkende best doen om het allemaal goed te doen. Er zijn er natuurlijk ook die fouten maken, en die onterecht mensen natrekken die niets op hun kerfstok hebben. Daar moeten we streng op zijn, daar moeten we van leren. Die gevallen moeten we met zijn allen gebruiken om het apparaat te verbeteren. Maar laten we het er toch alsjeblieft over eens zijn dat het apparaat an sich moet bestaan. We vinden het toch met zijn allen volgens mij heel prettig als kinderporno verdwijnt, als de terroristen worden opgepakt, en de georganiseerde misdaad vermindert.
10-09-2019, 21:17 door Anoniem
Zo wordt het lastiger om gebruikers aan de hand van de simkaart te identificeren en lokaliseren.
Een smartphone werkt toch ook zonder simkaart?
10-09-2019, 22:23 door Anoniem
Mobiele netwerken zijn bedoeld voor mobiele communicatie. Dat identificeren en lokaliseren t/m 4G ook mogelijk is, is meer een toevallige bijkomstigheid en eigenlijk gewoon een tekortkoming van de tot nu gebruikte techniek. Dat 5G dit een stuk beter doet, is juist positief.
Deze mogelijkheid blijven eisen is als gaan klagen bij een bedrijf dat langere tijd onbedoeld het salaris van iemand anders op jouw rekening stortte, op het moment dat het bedrijf hiermee ophoudt. Want nu moet je weer iets meer moeite gaan doen voor je inkomen en dat is toch zo vervelend als je gewend bent aan gratis geld... De minister en inlichtingendiensten mogen juist blij zijn dat ze al zo lang zó eenvoudig toegang tot zo veel gegevens hebben kunnen krijgen.
11-09-2019, 06:15 door Anoniem
Het blijft met 5G nog steeds mogelijk om mensen te volgen maar de minister bedoelt natuurlijk dat het dan niet meer vanuit de luie stoel kan.

Een observatie-team kan namelijk nog steeds een verdachte observeren en volgen. Camera's en microphones zijn tegenwoordig beter en kleiner dan ooit tevoren, makkelijk te verstoppen en alles streamt realtime over internet naar het commando centrum. Peilbakens op een auto (of in kleding), UAVs (drones etc) en natuurlijk de vele camera's op straat zorgen er voor dat men afstand kan houden. En natuurlijk mag men sinds enige tijd ook op afstand de computer van een crimineel binnen dringen om zijn snode plannen te lezen.

Dat kost echter allemaal net wat meer mankracht en is niet toepasbaar op de voltallige bevolking.
11-09-2019, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: Straks backdoored by design?

De meeste apparatuur is reeds backdoored by design, kijk maar naar bijvoorbeeld Cisco en Huawai. Wie denkt dat er tegenwoordig geen backdoors in apparatuur zit is vrij naief.
11-09-2019, 09:59 door Anoniem
Met Chinese 5G niet meer mogelijk om surveillancemaatregelen uit te voeren geloof men het zelf?
11-09-2019, 11:07 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Straks backdoored by design?

De meeste apparatuur is reeds backdoored by design, kijk maar naar bijvoorbeeld Cisco en Huawai. Wie denkt dat er tegenwoordig geen backdoors in apparatuur zit is vrij naief.

Dat is nodig voor de opsporing van criminaliteit en terroristen. Lawful Intercept.
11-09-2019, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Geinig.

Als een technologische ontwikkeling burgerrechten, eerlijke concurrentie, persvrijheid, maatschappelijke cohesie en democratie aantast, is het uitgangspunt dat je die toch niet tegenhoudt.

Als een technologische ontwikkeling opsporingsinstrumenten aantast, is het uitgangspunt "dat de opsporing [sic] en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hun wettelijke taken kunnen blijven uitoefenen [..] ongeacht de technologische ontwikkelingen".

Nice!!!
11-09-2019, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem: Toch kan snelle lokalisatie van levensbelang zijn. Wanneer jij 112 belt met een noodsituatie en niet in staat bent om door te geven, waar je bent, maar ze kunnen het gebied inperken, dan komt hulp misschien toch op tijd. Aan de andere kant, wil je niet gevolgd kunnen worden, dan is het altijd al zo geweest, dat je de mobiele telefoon thuis moest laten. Door onze US vrienden werkt "uitzetten" niet altijd, want na 9/11 wilden ze daar dat toestellen toch altijd vindbaar moesten zijn.

Voor snelle lokalisatie bij het bellen naar 112 maakt het niet uit of je straks 4G of 5G gebruikt hier is namelijk al een andere oplossing voor en gebruikt je gps (ook als die uit stond) en tegen de tijd dat 5G landelijk uitgerold is zal dit op Android en IOS werkzaam zijn.

https://tweakers.net/nieuws/150190/meldkamer-ziet-voortaan-locatie-112-beller-met-android-smartphone.html
11-09-2019, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Tjonge, de reacties zijn weer lekker genuanceerd allemaal.

Het is echt niet zo dat de pliesie iedere burger gaat controleren, zelfs als ze dat zouden willen, hebben ze daar de mankracht niet voor.

De CIOT heeft op dit moment van iedere mobiele telefoon iedere 5 minuten de lokatie, met naam en toe naam van de persoon. En per vaste Internet verbinding het IP. 2x per dag verstrekt door de providers aan het CIOT.

De Nederlandse overheid liep al jaren geleden hiermee voorop.

Door Anoniem: Ze hebben nu al handen te kort.

Dit soort informatie verzamelen willen ze vooral hebben zodat ze het met de computer kunnen uitzoeken, ipv. mensen.

Net zoals iedere organisatie is de verwachting dat IT de problemen kan oplossen.
11-09-2019, 13:48 door Anoniem
Hmmm, even goed lezen:
"Identificatie en lokalisatie van verdachten, maar ook van personen in acute noodsituaties, zal ook in het 5G-netwerk technisch gezien mogelijk zijn. De huidige werkwijze voor het identificeren en lokaliseren van personen werkt echter niet in het 5G-netwerk", aldus de minister.

Nou heb ik wel vraagtekens bij "Identificatie van verdachten" Hoe doen ze dat, peuteren ze toch biometrische gegevens uit een telefoon en wat als de verdachte geen biometrische gegevens gebruikt om zijn/haar toestel te ontgrendelen ... ?

Ik denk dat onze Minister gewoon uit zijn nek lult en zoals zo vaak geen benul heeft wat hij nou eigenlijk zegt.
12-09-2019, 11:30 door Anoniem
Raar he, dat opsporingsdiensten zich bezig houden met de impact van deze ontwikkelingen. Veel pubertjes hier zullen wel een gat in de lucht springen, indien men geen communicatie van zware criminelen meer kan onderscheppen. Of zouden ze dan gaan huilen, dat opsporingsdiensten hun werk niet goed doen. Wat ze ook doen, het is *nooit* goed.
12-09-2019, 11:31 door Anoniem
Het is echt niet zo dat de pliesie iedere burger gaat controleren, zelfs als ze dat zouden willen, hebben ze daar de mankracht niet voor.

Daar hebben ze ook geen bevoegdheid voor, en er is geen enkele reden waarom ze dat zouden willen doen.
12-09-2019, 13:06 door Anoniem
Geloof hier niets van hoor. Moet zeker wel een manier zijn dat het wel kan maar die zal vast en zeker niet gedeeld worden met de Nederlandse AIVD of Europol.. Nederlandse inlichtingsdienst kruipt wel bij de Amerikanen naar binnen maar als wij eens wat nodig hebben ho maar, f you, zoek het maar lekker uit.
13-09-2019, 00:00 door Anoniem
De huidige werkwijze die opsporingsdiensten toepassen om verdachten via mobiele netwerken te identificeren en lokaliseren werkt niet met 5G, er zijn dan ook aanpassingen nodig, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten.
Ah, ze vragen om een achterdeur in het protocol in te bouwen, omdat het nu te veilig is. Je weet wel, zo een die alleen de good-guys kunnen gebruiken, maar niet de bad-guys, omdat ze dat zo in de wet gaan zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.