image

Taakstraf van 80 uur voor fraude met OV-chipkaarten

woensdag 11 september 2019, 17:22 door Redactie, 8 reacties

Een verdachte die in 2014 fraudeerde met OV-chipkaarten is in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Begin dit jaar werd de man nog tot een taakstraf van 60 uur en een geldboete van 2.000 euro veroordeeld. Hij ging echter tegen het vonnis in beroep.

Trans Link Systems (TLS), uitgever van de ov-chipkaart en beheerder van tegoeden van OV-chipkaarthouders, ontdekte dat er in april 2014 was gefraudeerd met vier OV-chipkaarten. Het beginsaldo van de transacties op de kaarten kon niet worden gerelateerd aan het eindsaldo van de voorgaande transactie. Zonder dat dit zichtbaar was in de systemen van TLS had iemand het saldo op de kaarten opgewaardeerd.

Verder bleek dat de betreffende kaarten voor een "refund" waren aangeboden aan de balie van Rotterdam Centraal en bij de servicewinkel van de RET. Daarbij kregen de kaarthouder telkens het gehele kaartsaldo contant uitbetaald. In december 2014 vond er een huiszoeking bij de verdachte plaats, waarbij een laptop werd aangetroffen met daarop software die het mogelijk maakt om OV-chipkaarten te manipuleren en software om kaartlezers van een bepaald type te laten functioneren.

In de auto van de partner van de verdachte werd eenzelfde type kaartlezer aangetroffen. De rechter oordeelde in februari van dit jaar dat het vaststond dat de verdachte het saldo op de OV-chipkaarten had aangepast. De man werd veroordeeld wegens computervredebreuk, oplichting en het in bezit hebben van een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een misdrijf.

De verdachte stelde in zijn beroep dat hij ten onrechte als het brein achter de manipulatie van de OV-chipkaarten wordt gezien. De feiten waren niet door hem, maar mogelijk door de medeverdachten gepleegd. Het hof verwierp het verweer, aangezien er voldoende bewijs is waaruit blijkt dat de verdachte de OV-chipkaarten heeft gemanipuleerd. Daarnaast ging het hof ook nog in op de kaartlezer. Het apparaat is geen hulpmiddel gemaakt of ontworpen voor het plegen van misdrijven. De software voor het manipuleren van OV-chipkaarten is dat wel, aldus het hof.

Hoewel de verdachte opnieuw schuldig is bevonden hoeft hij de geldboete van het hof vanwege zijn financiële situatie niet te betalen. In plaats daarvan werd er besloten om de duur van de taakstraf te verhogen. In februari kreeg de man nog een taakstraf van 60 uur opgelegd. Nu besloot het hof daar 90 uur van te maken. Omdat de redelijke termijn tussen aanhouding en eindvonnis is overschreden gaf het hof een strafkorting van ongeveer 10 procent, waardoor de taakstraf op 80 uur uitkomt.

Reacties (8)
12-09-2019, 01:52 door Anoniem
Ja nou dat zal ze leren. Wat een lachertje is onze linkse rechtstaat geworden zeg. Criminelen lachen ons gewoon uit.
12-09-2019, 02:04 door Anoniem
Oh, dus deze generatie chipjes is ook kaduuk?

Verder natuurlijk interessant te weten hoe ze de man gevonden hebben, maar dat zal plisie noch tls noch ret willen vertellen.
12-09-2019, 08:16 door Anoniem
De Software voor het manipuleren van NXP Mifare kaarten in de vorm van mfcuk danwel mfoc is als academische exercitie tot stand gekomen. NXP heeft N.B zelfs tevergeefs geprocedeerd met als doel de publicatie te laten censureren.
Conclusie: Of het hof is niet goed bij zijn hoofd of er bestaat /nog/ een Mifare 0day.
12-09-2019, 10:05 door Anoniem
Zeg toetsenbordriddertjes lezen jullie wel even goed dat het gaat over een in 2014 gepleegde fraude en niet over vandaag?
Anders krijgen we weer allemaal ontspoorde discussies en conspiracygedachten...
12-09-2019, 11:32 door Anoniem
Door Anoniem: De Software voor het manipuleren van NXP Mifare kaarten in de vorm van mfcuk danwel mfoc is als academische exercitie tot stand gekomen. NXP heeft N.B zelfs tevergeefs geprocedeerd met als doel de publicatie te laten censureren.
Conclusie: Of het hof is niet goed bij zijn hoofd of er bestaat /nog/ een Mifare 0day.
2014, en nee denk het niet.. Mifare is nu qua beveiliging wel dikke prima.
Die "0day" was 2014..
14-09-2019, 10:47 door Anoniem
Dat dit mifare-kaarten daar nog mogen voor gebruikt worden is op zich eigenlijk al een reden tot vrijspraak.:-)
18-09-2019, 15:35 door Hyper
Translink is tijdig geïnformeerd door hackers dat de Mifare Classic kaarten onveilig zouden zijn, en zijn er desondanks gewoon mee doorgegaan. Toch hebben ze inmiddels deze chip vervangen door een met betere versleuteling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.