image

PostNL waarschuwt voor malafide e-mail over bezorgd pakket

donderdag 12 september 2019, 10:06 door Redactie, 12 reacties

PostNL waarschuwt internetgebruikers voor een malafide e-mail die van het bedrijf afkomstig lijkt en stelt dat er een pakket voor de ontvanger van het bericht bij de buren is bezorgd. De link in het bericht wijst echter naar malware. De e-mail heeft als onderwerp "Bezorging notificatie".

Volgens de e-mail is er een pakket van de Body & Fit Shop bij de buren afgeleverd. Vervolgens kan er via een Track & Trace-knop meer informatie worden opgevraagd. Deze link wijst naar het zip-bestand "afleverbewijs-pn283722019.zip". Op het moment van schrijven is het zip-bestand niet meer te downloaden. Op Twitter hebben meerdere mensen vragen over de e-mail gesteld. Zowel PostNL als Body & Fit waarschuwen dat het om een malafide mail gaat. "Deze mail is inderdaad niet van ons afkomstig. Belangrijk om permanent te verwijderen dus", zo laat de pakketbezorger weten.

Image

Reacties (12)
12-09-2019, 10:58 door Anoniem
TwitterPost.nl, TwitterBody&Fit.nl, TwitterNOS.nl, TwitterPolitie.nl.
Euuh.... Gewoon even een berichtje op de eigen site is blijkbaar onzinnig, Post.nl??
Als er een probleem is met het openbaar vervoer gaan we straks zeker ook naar Twitter verwezen worden. De weersverwachting voor extreem weer: Twitter. Tijdelijke afsluiting van water in uw wijk; Twitterdetwitteredetwitter. Potentieproblemen... kijk op Twitter.
Twitter? Het lijkt wel een besmettelijke ziekte.. neen dat is het.
12-09-2019, 11:52 door Anoniem
Alsof iemand er ook maar in zou trappen! Alsof je van PostNL (of DHL... waar ik momenteel ruzie mee aan het maken ben) dit soort persoonlijke, vriendelijke, up-to-date communicatie zou mogen verwachten.
12-09-2019, 12:15 door Anoniem
Als je toch niks bij betreffende winkel hebt besteld, knikker je dit soort mail toch direct weg? En zowel, dan bel je toch gewoon even bij de buren aan?

Je moet redelijk simpel van vertrouwen zijn om nog in dit soort dingen te trappen in mijn optiek.
12-09-2019, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Alsof iemand er ook maar in zou trappen! Alsof je van PostNL (of DHL... waar ik momenteel ruzie mee aan het maken ben) dit soort persoonlijke, vriendelijke, up-to-date communicatie zou mogen verwachten.
Ja, mensen trappen hier in. Niet iedereen heeft het verstand om dit onderscheid te maken. En dat zijn nou juist de slachtoffers waar ze naar opzoek zijn, want die kan je met wat social engineering ook geld afhandig maken.
12-09-2019, 15:36 door Briolet
Door Anoniem: Als je toch niks bij betreffende winkel hebt besteld, knikker je dit soort mail toch direct weg?…

Er zijn altijd mensen die denken dat er iets mis gegaan is met een bestelling. b.v. dat zij plots een zending van een ander krijgen. De mens is nieuwsgierig en wil toch even kijken wat er mis gegaan is.

Niet iedereen is zo gespitst als de lezers van dit forum.
12-09-2019, 15:56 door Anoniem
Bezorgt de postbode nu ook e-mails ?
13-09-2019, 07:16 door Anoniem
Door Anoniem: Alsof iemand er ook maar in zou trappen! Alsof je van PostNL (of DHL... waar ik momenteel ruzie mee aan het maken ben) dit soort persoonlijke, vriendelijke, up-to-date communicatie zou mogen verwachten.
Ik ontvang ze regelmatig van PostNL. Een webwinkel kan PostNL inschakelen om dat soort voortgangsberichten te sturen. Voordat je gaat steigeren dat ze de AVG daarmee overtreden: als ze een nette bewerkersovereenkomst hebben dan mag het. Ik heb (op wegwerp-emailadressen die ik ervoor gebruik en die ik makkelijk terugherken) nog nooit een e-mail van PostNL of een ander ontvangen voor een ander doel dan die berichten over de voortgang van de bezorging.

En er zijn mensen die niet kijken naar URLs van websites, niet kijken naar e-mailadressen, niet zien dat er iets niet klopt. Er zijn digibeten die zo volledig zijn geconditioneerd om bij een vraag in elke onverwachte pop-up maar op "ja" te klikken, omdat ze de computer niet begrijpen en denken dat de computer het wel beter zal weten, dat ze ook op de onverwachte pop-ups die te maken hebben met die zip-file en de ellende die daarin zit met "ja" reageren. Het hoeft maar een heel kleine minderheid te zijn die zo reageert om het voor boeven lucratief te maken, en die kleine minderheid bestaat.
13-09-2019, 16:09 door Anoniem
PostNL is helemaal malafide.. Ze leven of niet (terwijl het in de brievenbus pas maar nee je moet het bij het postkantoor gaan ophalen). En wat ze nog voor elkaar krijgen is als ze iets door de bus duwen dan proppen ze het zo hard dat de brievenbus kapot gaat. Pakketjes die wat opgehaald moeten worden, geen mededeling. Weet er dus niets van en na x aantal dagen gaat het retour. Bellen naar PostNL en je kunt een halfuur wachten en daar ben je ook weer geld aan kwijt..

Het is gek. Online bestellen zou zo makkelijk, veilig en gebruikersvriendelijk zijn????
Nee niet meer dus. Beter ga je gewoon naar de winkel en spaar uzelf een hoop onzinnige stress..
13-09-2019, 21:09 door spatieman
Door Anoniem: Alsof iemand er ook maar in zou trappen! Alsof je van PostNL (of DHL... waar ik momenteel ruzie mee aan het maken ben) dit soort persoonlijke, vriendelijke, up-to-date communicatie zou mogen verwachten.

Ja,maar !
het is van post.nl !!!!!
14-09-2019, 10:45 door Anoniem
Men trapt daar nog altijd in. Helaas. We moeten daar leren mee leven - en hopen dat door het telkenmale in de pers te laten verschijnen die allertheid blijft (ook dat slijt weg - tot men weer een incident heeft). En dan telkenmale die buurman die er iets van kent komt lastigvallen - ik heb dat soort van ondersteuning gewoon afgeschaft. Je hebt op't laatst geen tijd meer om security.nl en tweakers te lezen door die gebruikers die eigenlijk geen interesse hebben in het werken met IT. Men denkt dat het zoals een TV en een video werkt... Helaas moet je voor IT nog altijd een inspanning leveren, en dat geldt ook voor mac-gebruikers.
16-09-2019, 14:40 door Anoniem
Kan iemand vertellen wat er gebeurt indien er op deze link wordt geklikt? Gaat het om het afvangen van inloggegevens (phishing) of wordt er malware geïnstalleerd? Indien het malware betreft, wat wordt er beoogd met de malware?
17-09-2019, 09:22 door Briolet
Door Anoniem: Kan iemand vertellen wat er gebeurt indien er op deze link wordt geklikt?

Er zal niets gebeuren. In het artikel staat nml dat de zip al niet meer gedownload wordt bij het verschijnen van de waarschuwing.

Als er snel actie ondernomen wordt bij de eerste mails, kan de hoster van de domeinnaam deze naam ongeldig maken, of naar een waarschuwingspagina doorsturen. Ik heb het ook wel gehad dat de link al ongeldig was ten tijde van het ontvangen van de mail. (Niet alle mail kan gelijktijdig verstuurd worden)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.