image

Google maakt beluisteren opgenomen Assistant-audio opt-in

maandag 23 september 2019, 11:40 door Redactie, 1 reacties

In navolging van Apple maakt ook Google het beluisteren van audio die door de Google Assistant wordt opgenomen opt-in. Vorige maand ontstond er ophef omdat techbedrijven zoals Apple en Google de audio die ze via hun spraakassistenten opnemen door mensen laten beluisteren.

Vanwege de ophef besloten Apple en Google het beluisteren van audio door mensen tijdelijk te staken. Eind augustus liet Apple weten dat het achteraf gezien niet aan de eigen "hoge idealen" had voldaan en maakte hier excuses voor. Het beluisteren van opgenomen Siri wordt daarnaast opt-in. Vandaag komt Google met een soortgelijk bericht. Het techbedrijf stelt dat het niet aan de eigen "hoge standaarden" heeft voldaan en maakt hiervoor excuses.

Tevens zal het beluisteren van opgenomen audio opt-in worden. Wanneer gebruikers straks de optie "Voice & Audio Activity" (VAA) inschakelen verschijnt er een melding dat opgenomen audio door mensen kan worden beluisterd. Bestaande Assistant-gebruikers hebben de optie om hun VAA-instellingen te bevestigen voordat de menselijke controle van opgenomen audio weer plaatsvindt. Alleen na deze bevestiging kan de audio door mensen worden beluisterd.

Verder stelt Google dat de Assistant onbedoeld kan worden geactiveerd. Om dit te voorkomen krijgen gebruikers straks de optie om de gevoeligheid van de spraakassistent zelf in te schakelen. Afsluitend meldt het techbedrijf dat het binnenkort bij gebruikers die zich voor VAA aanmelden het grootste deel van de audio die ouder dan een paar maanden is zal verwijderen.

Reacties (1)
28-09-2019, 13:28 door Anoniem
Hoe lang gaat dat vrijwillig opt-in blijven? De wetgever zou rond privacy-issues altijd de opt-in wettelijk verplichtend moeten maken. Ook zou het goed zijn bedrijven te kunnen dwingen om data - al staan ze op servers in de VS volledig wisbaar te maken als het dat over een eu-burger is. Mijn eerste slachtoffer zou Facebook zijn, en nadien Google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.