image

Petitie tegen schikking datalek Equifax 213.000 keer ondertekend

maandag 23 september 2019, 14:57 door Redactie, 2 reacties

Meer dan 213.000 mensen hebben een petitie getekend tegen een schikking die de Amerikaanse toezichthouder FTC en kredietbeoordelaar Equifax in juli troffen. Beide partijen kwamen overeen dat het bedrijf 575 miljoen dollar gaat betalen wegens een datalek waarbij de gegevens van meer dan 147 miljoen Amerikanen werden gestolen.

Criminelen wisten in 2017 bij Equifax de gegevens van 147 miljoen Amerikanen te stelen. Gedupeerde Amerikanen kunnen als onderdeel van de schikking kiezen uit gratis kredietmonitoring of een geldbedrag van 125 dollar als men al over kredietmonitoring beschikt. Het aantal aanvragen voor het geldbedrag is zo groot dat de financiële vergoeding waarschijnlijk lager uitvalt. Van de 575 miljoen dollar van de schikking heeft Equifax 31 miljoen dollar opzij gezet om slachtoffers een geldbedrag uit te keren. Dat houdt in dat de 125 dollar voor slechts 248.000 mensen beschikbaar is.

De FTC kwam vervolgens met een advies waarin het slachtoffers opriep om van de financiële vergoeding af te zien. Volgens Charles Kokoska zit de schikking vol gaten waardoor Equifax aansprakelijkheid kan ontsnappen en slachtoffers geen geld krijgen. Met het starten van een petitie via Change.org wil Kokoska dat de autoriteiten Equifax op een adequate manier verantwoordelijk houden en dat de kredietbeoordelaar voor zijn "hebzucht" betaalt, ook al betekent dit het einde van Equifax.

"Het is tijd dat we een duidelijke en krachtige boodschap naar Equifax, de FTC en Washington in het algemeen sturen: doe jullie werk. Bescherm ons en niet de bedrijfsdirecteuren", aldus Kokoska. Wanneer 300.000 mensen de petitie hebben getekend wordt die gestuurd naar de FTC, het Witte Huis en de rechter in de zaak die de schikking nog kan afkeuren.

Reacties (2)
24-09-2019, 08:05 door Bitje-scheef
Rare actie van het FTC.
24-09-2019, 12:19 door Anoniem
Kies je de kant van de schikkende grootgraai-stakeholders of het eindproduct, de eindgebruiker,
die weer eens te pakken genomen wordt?

Goede actie, zo'n petitie, maar niet iedereen die het kennelijk goed leest of begrijpt.

De meesten hier willen toch liever blikvoer voor de graai-kapitalist zijn, want makkelijk toch en lekker veilig.
Dus maar meehuilen met de graai-wolven in het bos, die niet op een lekje meer of minder kijken, toch?
Moet kunnen (iron.) ik moet immers mijn baantje houden en mijn hypotheek aflossen,
dus pers mij maar uit als een digitale sinaasappel.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.