image

Verdachte bekent diefstal van data 83 miljoen JPMorgan-klanten

dinsdag 24 september 2019, 12:29 door Redactie, 0 reacties

Een 35 jarige Russische man heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij bij JPMorgan de gegevens van 83 miljoen klanten heeft gestolen, alsmede bij allerlei andere financiële instellingen wist in te breken. Volgens de aanklacht was de Rus van 2012 tot halverwege 2015 betrokken bij een uitgebreide aanvalscampagne gericht tegen banken, effectenhuizen en uitgevers van financieel nieuws.

Bij de Amerikaanse bank JPMorgan zou de man in 2014 de gegevens van 83 miljoen klanten hebben gestolen. Het ging om de data van 76 miljoen huishoudens en 7 miljoen kleine bedrijven. De gestolen gegevens bestonden uit naam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres. De verdachte zou in opdracht van een andere man de aanvallen hebben uitgevoerd. Deze persoon, die als het meesterbrein van de operatie wordt gezien, hield zich bezig met aandelenfraude door de prijs van bepaalde aandelen kunstmatig op te drijven.

Naast de aanvallen tegen de Amerikaanse financiële sector zou de Rus ook verantwoordelijk zijn geweest voor aanvallen tegen Amerikaanse en buitenlandse bedrijven. Het ging onder andere om onrechtmatige toegang tot online gokbedrijven en internationale betalingsverwerkers. Via de aanvallen zouden de Russische man, het vermeende meesterbrein en zijn handlangers honderden miljoenen dollars hebben verkregen, aldus de aanklacht.

Wat de status van de zaak tegen het vermeende meesterbrein is, is onduidelijk. De man werd in 2015 in Israël aangehouden en een jaar later aan de VS uitgeleverd. De afgelopen drie jaar is hij echter niet voor de rechter verschenen, zo meldt Bloomberg.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.