image

Belgische overheid: phishing is grootste cyberprobleem

woensdag 2 oktober 2019, 10:15 door Redactie, 8 reacties

Phishing is het grootste 'cyberveiligheidsprobleem' waar Belgische internetgebruikers mee te maken hebben, zo stelt het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid. Dit jaar stuurden Belgische internetgebruikers al meer dan 1 miljoen verdachte e-mails door naar het CCB.

Over heel 2018 genomen ging het nog om 648.000 berichten, die het CCB gebruikt om phishingsites te laten blokkeren. "Phishing blijft het grootste cyberveiligheidsprobleem voor burgers in België. Het is een belangrijke toegangspoort voor cybercriminelen tot toestellen en informaticasystemen", aldus het CCB. Om Belgische burgers voor het risico van phishing te waarschuwen wordt er voor de vijfde keer een bewustzijnscampagne gestart.

"Hoe sneller mensen ons verdachte berichten toesturen, hoe sneller we die valse websites blokkeren, waardoor er minder slachtoffers vallen. Wij vragen de Belgische bevolking dan ook om verdachte berichten te blijven doorsturen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB.

Vorige week meldde Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, dat in het tweede kwartaal van dit jaar meer Belgische internetgebruikers het slachtoffer van phishing zijn geworden dan in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal werden 1810 Belgen via phishing voor meer dan 1,9 miljoen euro bestolen. In het eerste kwartaal ging het nog om 1189 slachtoffers die voor 735.000 euro werden gedupeerd.

Reacties (8)
02-10-2019, 10:21 door Anoniem
Het blijven belgen... Maar als dat het grootste probleem is... Dan hebben ze het daar aardig voor elkaar.
Of hebben ze de rest nog niet ontdekt?
02-10-2019, 10:32 door Anoniem
Het probleem is niet de phishing, maar de mensen die in de phishing trappen. Educatie op school is wel handig, en mensen die vervolgens familie laten zien wat ze juist niet moeten doen en wat wel verstandig is.
02-10-2019, 11:32 door Anoniem
Zolang er nog veel mensen rondlopen met een blauwe kop omdat ze met de smartphone aan tegen een lantaarnpaal liepen zolang is phishing echt geen probleem, Belg of geen Belg!!
02-10-2019, 11:32 door Briolet
Door Anoniem: Het probleem is niet de phishing, maar de mensen die in de phishing trappen.…

Er zal altijd een groep minder begaafde mensen zijn die in phishing trappen. Je kunt die mensen niet als "een probleem" bestempelen want zij zijn niet slimmer. Educatie helpt niet bij deze groep. En ook goed opgeleide en getrainde mensen kunnen dement worden, waardoor ze bij die groep terecht komen.

Dus naast allerlei andere maatregelen, blijft het advies van Miguel De Bruycker ook belangrijk. Meldt phishing mails zo snel mogelijk, zodat de foute sites snel uit de lucht gehaald en blacklists ge-update kunnen worden.

Ik heb ook vaak genoeg een phishing mail gehad waarvan de site op het moment van ontvangen al uit de lucht was. Het versturen van grote hoeveelheden spam-mail kost tijd, zodat je door de melding in elk geval de latere ontvangers van de mail helpt beschermen.
02-10-2019, 11:47 door railroader66
Moeten de de internet providers ook niet wat meer doen om die rommel te bestrijden ?
02-10-2019, 13:46 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Het probleem is niet de phishing, maar de mensen die in de phishing trappen.…

Er zal altijd een groep minder begaafde mensen zijn die in phishing trappen. Je kunt die mensen niet als "een probleem" bestempelen want zij zijn niet slimmer. Educatie helpt niet bij deze groep. En ook goed opgeleide en getrainde mensen kunnen dement worden, waardoor ze bij die groep terecht komen.
Bestempelen is het niet echt. Maar het is wel blijkbaar een probleem groep, als er zoveel geld verdwijnt naar criminelen en het uiteindelijk de maatschappij geld kost.... Er zijn meerdere probleem groepen, alleen komen ze niet allemaal in het nieuws. Denk eens aan gokverslaafde, mensen met schulden, koopverslaafde, dakloze mensen, drugsverslaafde en noem maar op. Dit kost de maatschappij ook allemaal extra geld. Dit geld betalen we allemaal oftewel belasting. Gaat allemaal de staatskas in, en dan maar hopen dat ze er wel nuttigs mee doen.

We zitten zelf met tal van problemen en gezeik als land, en toch maar al die buitenlanders maar welkom wezen, kom maar naar Nederland. Dit is het walhalla (deuren staan wagenwieg open, geef ik Wilders gelijk), deze mensen geloven het ook nog en ze krijgen ook nog eerder een huis dan een bloed echte Hollander geboren en getogen kaaskop die 4 jaar kan wachten op een woning. Wat ook mooi blijft is dat de grootste criminelen hun paspoort en papieren verbranden of weggooien en dan hierheen komen, ze hebben wel allemaal een dure smartphone en contant geld. Gek hé, en dit soort schorriemorrie laten we ons land in.

Tl;dr
Je kunt overal wel een issue van gaan maken maar daar schiet je helemaal niets mee op. Speel het spel gewoon mee, wij kunnen de regels toch niet veranderen.. Beter gaat het toch niet op worden in de toekomst, dus geniet nu het nog kan. De wereld is overbevolkt.

#TheYosh
02-10-2019, 15:24 door Anoniem
Door railroader66: Moeten de de internet providers ook niet wat meer doen om die rommel te bestrijden ?
Wil jij nu werkelijk, dat providers alles gaan lezen, wat er voor jou binnen komt?
02-10-2019, 15:46 door Anoniem
Phishing is een luxe probleem. De oorzaak: ICT.
We waren beter af zonder internet en vooral ook zonder e-mail.
Een handvol rust is beter dan twee zwoegende vuisten die bijna niets nuttigs meer klaar stomen
omdat men continu op elke scheet moet of wil reageren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.