image

Ex-systeembeheerder krijgt 2 jaar cel voor computersabotage

woensdag 2 oktober 2019, 11:09 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-10-2019, 12:04

Een 40-jarige Amerikaan die als systeembeheerder was gedetacheerd bij het Amerikaanse leger is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens het saboteren van computers en het onrechtmatig delen van propriëtaire informatie met zijn persoonlijke accounts.

De man was werkzaam als systeembeheerder voor Federated IT, dat it-diensten aan het Amerikaanse leger levert. Hij was verantwoordelijk voor het beheren van de AWS-servers van het U.S. Army Chaplain Corps. De systeembeheerder werd getipt dat zijn contract zou worden opgezegd. Daarop besloot hij alle gebruikers- en beheerdersaccount te verwijderen, behalve die van hemzelf. Hierdoor had de man als enige toegang tot de netwerksystemen.

Ook wijzigde hij domeinregistratiegegevens en verwijderde allerlei bestanden van zijn werkgever. Het ging om belangrijke projectbestanden, waaronder netwerkdiagrammen en inloggegevens voor de AWS-accounts. De man had voor het verwijderen back-ups van de gegevens gemaakt en stuurde die naar zijn eigen accounts. Op deze manier heeft hij onrechtmatig propriëtaire informatie ter waarde van meer dan 1 miljoen dollar met zijn persoonlijke accounts gedeeld, zo meldt het Amerikaanse openbaar ministerie.

De man hoopte zo het contract van Federated IT met het Amerikaanse leger te saboteren. De acties van de systeembeheerder zorgden er onder andere voor dat pastorale medewerkers niet op hun portaal konden inloggen en studenten geen toegang tot trainingsmateriaal hadden. Naast het uitzitten van de gevangenisstraf moet de man zijn voormalige werkgever ook ruim 49.000 dollar betalen, aldus The Register.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.