image

EDPS: slimme meter te gebruiken voor massasurveillance

donderdag 17 oktober 2019, 10:08 door Redactie, 63 reacties

Een netwerk van slimme meters is te gebruiken voor massasurveillance van burgers, zo waarschuwt de Europese privacytoezichthouder EDPS. Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven behoort tot de mogelijkheden, aldus een onderdeel van de European Data Protection Supervisor (EDPS).

De slimme meter meet het energieverbruik van gebruikers en geeft dit door aan energieleveranciers, die het voor monitoring en facturatie gebruiken. Het verbruik wordt over een bepaalde periode gemeten. De Europese Commissie adviseerde in 2012 om deze intervallen onder de vijftien minuten te houden, zodat de informatie voor energiebesparingen was te gebruiken. Hoe korter de meetperiode, hoe meer details erover het energieverbruik worden prijsgegeven waardoor er bepaalde conclusies over het huishouden zijn te trekken.

Met een intervalperiode van vijftien minuten is te achterhalen wanneer bewoners op vakantie zijn en bepaalde religieuze praktijken beoefenen. Denk aan aanpassingen van de dagelijkse routine in het geval van de ramadan. Bij kortere intervalperiodes is zelfs het gebruik van bepaalde apparaten te herleiden, aldus de it-beleidseenheid van de EDPS. Eerder stelden onderzoekers al vast dat energiemaatschappijen aan de hand van het energieverbruik zelfs kunnen achterhalen naar welke televisieprogramma's mensen kijken.

Volgens de EDPS zijn veel mensen zich niet bewust van de persoonlijke data die via slimme meters wordt verwerkt, hoe organisaties hier gebruik van maken en welke impact dit op hun privacy kan hebben. "Wanneer ze niet weten dat persoonlijke data wordt verwerkt is het onmogelijk voor ze om er een geïnformeerde beslissing over te maken. Zodra een slimme meter met ingeschakelde connectiviteit is aangesloten, kan het lastig voor gebruikers zijn om het verzamelen van metergegevens te voorkomen", aldus de toezichthouder.

Zelfs wanneer mensen de gevolgen van het verwerken van metergegevens begrijpen, kan de verwerking van gegevens gedurende de leeftijd van de meter veranderen. De gemiddelde levensduur van een slimme meter wordt op veertien jaar geschat. Daarnaast kan toekomstig onderzoek en analyse het mogelijk maken om aan de hand van oude en toekomstige metergegevens veel gedetailleerdere conclusies over iemands activiteiten te trekken.

Massasurveillance

De EDPS merkt op dat informatie over realtime energieverbruik grote commerciële waarde kan hebben. Tenzij er voldoende beschermingsmaatregelen worden getroffen dat alleen toegestane partijen deze data voor de opgegeven doelen mogen gebruiken, en zich daarbij aan de privacywetgeving houden, kan het gebruik van slimme meters leiden tot het volgen van het dagelijkse leven van mensen in hun eigen woning. Bedrijven zouden zo uitgebreide profielen kunnen maken gebaseerd op de huiselijke activiteiten van mensen.

In bepaalde gevallen zouden profielen kunnen worden verrijkt met persoonlijke data van smart homes en andere online en offline bronnen. Deze profielen zijn vervolgens voor allerlei andere doeleinden te gebruiken. Ook politie, belastingautoriteiten, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers en andere derde partijen zouden interesse kunnen hebben in informatie over het persoonlijke energieverbruik, zo merkt de EDPS op.

Een netwerk van slimme meters met tweewegscommunicatie zou zelfs onderdeel van een infrastructuur voor massasurveillance kunnen worden. Dit zou via een eenvoudige firmware-update zijn te bereiken, waarbij de meet- en verzendperiodes worden ingekort. De EDPS adviseert dan ook om gebruikers zelf langere meettijden te laten kiezen en de optie te geven om bepaalde features van hun slimme meter in of uit te schakelen. Ook het gebruik van verschillende "privacy-enhancing technologies" (PETs) kan de risico's die met het uitlezen van het energieverbruik samenhangen verminderen.

Met de publicatie wil de EDPS de mogelijke privacygevolgen van opkomende technologieën en de bescherming van persoonlijke data bespreken. De toezichthouder merkt op dat het met de publicatie geen beleidspositie kiest.

Reacties (63)
17-10-2019, 10:17 door Anoniem
Allemaal leuk en aardig, maar die slimme meter was mij opgedrongen, omdat de analoge volgens hen te oud was.
Zulke meters worden niet meer verstrekt.

Je kan deze meter wel dom maken door het automatisch verzenden uit te laten zetten.
17-10-2019, 10:23 door Anoniem
Kost een paar jaartjes, maar dan hoor je ook eens wat. Nu dat bijkans iedereen al ongevraagd zo'n ding in de maag gesplitst heeft gekregen. Nouja, iedereen met een klein beetje inzicht in de materie kon het al op z'n vingers natellen. En het is ook al een keer of veel luid en duidelijk gezegd. Maar hee, nu heeft de EPDS het ook door. Grote verandering. Nu zal de EU toch wel echt iets anders gaan doen. Echt waar. *krekels*

"De EDPS adviseert dan ook om gebruikers zelf langere meettijden te laten kiezen en de optie te geven om bepaalde features van hun slimme meter in of uit te schakelen."
Dat is hier te lande altijd "administratief", oftewel de meters doen nog precies hetzelfde, alleen doet de backend-database net even iets anders. Waarvan je ook maar moet hopen dat ze dat correct doen. Maar dezelfde hoeveelheid data wordt nog altijd de ether in geslingerd. Want dat doet de meter en die doet nog altijd precies hetzelfde als voorheen.
17-10-2019, 10:41 door Anoniem
Waar dacht jij dan waarvoor die dingen anders gratis geplaatst worden.
Niet omdat de energie leverancier u een aardig mens vindt.
Aan alles moet verdient worden.
17-10-2019, 10:56 door Anoniem
Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
Ook via een vpn ben niet volledig van de radar, al wordt het een stukje moeilijker om iemand te traceren.
Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Groet
17-10-2019, 11:20 door Anoniem
Dat je er uit kunt opmaken of iemand op vakantie is of niet oke dat is in sommige gevallen mogelijk. Veel mensen hebben de halve dag de TV aanstaan en die meter geef echt niet door naar welke zender je kijkt als je al kijkt of misschien heb je wel een ander apparaat aanstaan dat net zo veel verbruikt als een TV. Maar verder dan aannames kom je toch niet.

Ik ben totaal geen fan van slimme meters, heb 'm ook afgewezen een paar maanden terug maar we moeten ook niet overdrijven. Dit hele stuk is gewoon pure onzin!
17-10-2019, 11:30 door Open source gebruiker
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.

Groet

Waarom zou je dat maar moeten accepteren,
Wie gaat het wat aan wanneer je thuis bent, wanneer je de was doet, etc.
Je accepteert het toch ook niet als de buurman over de schutting staat te gapen wat je aan het doen bent.
17-10-2019, 11:36 door Anoniem
Door Anoniem: Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Als iemand je bericht leest, dan zit die dus op internet. Dus dat is geen 'zou niet moeten hebben' maar een 'heeft'.
Verder kan je je internet uit zetten. De slimme meter staat altijd aan. Ook als je slaapt.
17-10-2019, 12:27 door Anoniem
Tja ik heb een slimme meter,maar ja in mijn persoonlijke netwerk komen ze niet omdat het er totaal los van staat. Deze meters hebben al enkel alleen toegang om mijn energieverbruik te meten meer niet.
17-10-2019, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Tja ik heb een slimme meter,maar ja in mijn persoonlijke netwerk komen ze niet omdat het er totaal los van staat. Deze meters hebben al enkel alleen toegang om mijn energieverbruik te meten meer niet.
Het gaat ze niet om om in je netwerk te zitten, ze kunnen door te meten je ritme vast leggen en daar dan statistische uitspraken over doen.
17-10-2019, 12:58 door SPer
Door Anoniem: Tja ik heb een slimme meter,maar ja in mijn persoonlijke netwerk komen ze niet omdat het er totaal los van staat. Deze meters hebben al enkel alleen toegang om mijn energieverbruik te meten meer niet.

Artikel nog even goed lezen, het gaat er niet om dat ze informative van uw LAN krijgen maar dat er aan het energie verbruik kan worden gezien wat er gedurende de dag aan activiteiten die energie verbuiken zijn gedaan.

Bijvoorbeeld : laag energie verbruik=> op vakantie, er zijn personen die graag willen weten of u niet thuis bent. Hoog gasverbruik gedurende de ochtend ? Bad of douche aan het nemen, etc.
17-10-2019, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
Ook via een vpn ben niet volledig van de radar, al wordt het een stukje moeilijker om iemand te traceren.
Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Groet
Klopt, maar zeuren is zo gemakkelijk....

Door Open source gebruiker:
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.

Groet

Waarom zou je dat maar moeten accepteren,
Wie gaat het wat aan wanneer je thuis bent
Er zijn meerdere manieren te zien of je thuis bent en die veel beter werken.. Al eens nagedacht over je mobiele telefoon, of je Internet verbinding?

wanneer je de was doet, etc.
Ik ben heel benieuwd hoe men het verschil tussen en was, afwas, oven, waterkoker kan zien op afstand. Ofwel ook gewoon totale onzin en klopt voor geen meter.

Je accepteert het toch ook niet als de buurman over de schutting staat te gapen wat je aan het doen bent.
Mijn buurman kan heel goed zien of ik thuis ben, ik hoor ook wanneer hij de was aan het doen te is. Sterker nog ik zie aan zijn auto of hij thuis is. En geloof het of niet... Ik kan op basis van licht hier bijna in de hele straat zien of er iemand thuis is. Ik kan zelfs de fiets pakken, en binnen een uur, een hele nauwkeurige meting hiervan doen.

Techniek staat voor niets.....
17-10-2019, 13:11 door Anoniem
Door SPer:
Door Anoniem: Tja ik heb een slimme meter,maar ja in mijn persoonlijke netwerk komen ze niet omdat het er totaal los van staat. Deze meters hebben al enkel alleen toegang om mijn energieverbruik te meten meer niet.

Artikel nog even goed lezen, het gaat er niet om dat ze informative van uw LAN krijgen maar dat er aan het energie verbruik kan worden gezien wat er gedurende de dag aan activiteiten die energie verbuiken zijn gedaan.

Bijvoorbeeld : laag energie verbruik=> op vakantie, er zijn personen die graag willen weten of u niet thuis bent. Hoog gasverbruik gedurende de ochtend ? Bad of douche aan het nemen, etc.
Precies dat.

En daarbij, hierdoor worden medewerkers op helpdesken van energieboeren chantabel.

Of ze het nu mogen of niet, zij hebben toegang tot deze gegevens. En daarmee bestaat de kans dat zij de gegevens van de klant op adres x "op aanvraag" (lees: onder druk) zullen verstrekken aan bv het inbrekersgilde. Dit aspect is bij het invoeren van de slimme meter totaal over het hoofd gezien.

"We vragen om vergeving, niet om toestemming."
17-10-2019, 13:16 door Anoniem
Massasurveillance kost een hoop geld. Dat gaat men dus niet zomaar doen, daar moet een reden voor zijn.
Als er reden is om precies te monitoren welke bezigheden "iedereen" op welke tijden uitvoert dan is er kennelijk
wat fout gegaan in het vertrouwen dat de staat had in de burgers. Dan kun je beter DAAR eens naar gaan kijken.
17-10-2019, 13:23 door Anoniem
Helaas is dit forum verworden tot een thuishaven van complottheorieën aanhangers. Jammer!
17-10-2019, 13:27 door Anoniem
Ik heb altijd een analoge 'domme' meter gehad, maar zodra je energiemaatschappij gaat verklaren dat die meter uitgefaseerd wordt, krijg je geheid een nieuwe installatie. En let op mijn woorden: dit gebeurt na een aantal jaren totdat alle meters van de oude stempel volledig zijn vervangen door nieuwe 'slimme' meters.

De trein rijdt gewoon de helling af, en aan het lot is niet te ontkomen.
(hoe vaak je ook iets tégen de slimme meter hebt gezegd)
17-10-2019, 13:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.

Boem is ho en plons is water. Gebrek aan fantasie om mogelijkheden tot misbruik en andere problemen niet te kunnen analyseren is geen goede beveiliging. In dat geval zullen de criminelen en andere misbruikers, die een veel creatievere manier van denken hebben, ze in de loop der tijd wel even aan de maatschappij voordoen...
17-10-2019, 13:50 door Anoniem
Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.
Niet iedereen heeft een smartphone, en zeker geen Android en waar om zou dat zijn denk je.
17-10-2019, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
Ook via een vpn ben niet volledig van de radar, al wordt het een stukje moeilijker om iemand te traceren.
Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Groet

Ah helder betoog, omdat de ene vorm van spionage aanwezig is, is het geen probleem om een andere vorm van spionage ook toe te staan in je huis.

Daarnaast, ook al zou mijn complete internetverbinding afgeluisterd worden, is dat nog steeds geen informatie over wat ik in huis doe. Zoals opstaan, koffie zetten, mijn wasje doen, tv kijken, van huis ga, weer terug kom, onder de douche sta, eten kook, op vakantie ben, etc etc etc etc. Al die dingen zijn af te lezen aan electragebruik.
17-10-2019, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
En ik snap dan weer niet hoe naïef je kunt zijn. Enkel de data van zo'n slimme meter is inderdaad niet zo'n probleem. Het gaat om het combineren van data, wat onze overheid steeds meer aan het doen is.

Het is 'n kwestie van tijd dat zo'n "slimme" meter registreert dat jij pas na 1 uur gaat slapen, veel te laat natuurlijk en hartstikke ongezond. Jouw zorgverzekeraar (bij Menzis staan ze hiervoor vast al startklaar) koopt die data en jij krijgt persoonlijk een premieverhoging. En dit is dan nog een vrij onschuldig voorbeeld.
17-10-2019, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.
Niet iedereen heeft een smartphone, en zeker geen Android en waar om zou dat zijn denk je.
Omdat mensen de fabeltjes geloven dat iOS beter voor je privacy is?
17-10-2019, 14:17 door Anoniem
Het wordt pas echt interessant als er servers waarin al deze verbruiksgegevens zijn opgeslagen worden gehackt
(hacker-de-hacker-de-hack)
en dit soort informatie massaal door zal lekken naar een soort "pooiers" voor wie deze informatie nooit was bestemd.
(wat energieverbruikers als u en ik dus zal maken tot een soort "????"....)

(het is maar in wat voor soort van termen je denkt, maar ik heb het gevoel dat ik er zo niet eens zo ver vanaf zit)
17-10-2019, 14:17 door Anoniem
En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.
17-10-2019, 14:28 door Anoniem
wel grappig al die comments hier
soms zou je denken dit forum zit vol met trolls juist zoals op tweakers
Massa surveillance is gewoon niet gepast nooit niet geen excuus
Het feit dat je tegenwoordig geen smart apparaten kunt kopen zonder tracking build in.
Zegt al genoeg over de maatschappij waar wij naar toe gaan
geen goede evolutie really bad news nobody cares sad shitt
17-10-2019, 14:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.

Helemaal waar inderdaad - en daar hoor je niemand over. De Ziggo's en KPN's van deze wereld (stuk voor stuk flink commerciëlere bedrijven dan de netbeheerders) kunnen op aan het aantal bps zien of ik thuis ben, en wat ik min of meer aan het doen ben. Netflix, VPN, gamen - het heeft allemaal een specifiek patroon in het netwerk verkeer, zelfs zonder precies te zien wat er in de pakketten zit.
17-10-2019, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Er zijn meerdere manieren te zien of je thuis bent en die veel beter werken.. Al eens nagedacht over je mobiele telefoon, of je Internet verbinding?

Mobiele telefoon kan uitstaan, internet hoeft lang niet altijd actief te zijn (of ben jij altijd op het internet als je thuis bent?). Daarnaast zegt het niet alleen maar OF je thuis bent, maar vooral ook wat je aan het doen bent. De was? Koken? Douchen? Het is al snel af te lezen aan het verbruik. Dat kan dus niet via je telefoon of internet verbinding ...
17-10-2019, 15:11 door Anoniem
En dan zijn er nog veel mensen die tegen de slimme meter zijn, maar Toon aan de muur geplakt hebben..... Zucht
17-10-2019, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.

Helemaal waar inderdaad - en daar hoor je niemand over. De Ziggo's en KPN's van deze wereld (stuk voor stuk flink commerciëlere bedrijven dan de netbeheerders) kunnen op aan het aantal bps zien of ik thuis ben, en wat ik min of meer aan het doen ben. Netflix, VPN, gamen - het heeft allemaal een specifiek patroon in het netwerk verkeer, zelfs zonder precies te zien wat er in de pakketten zit.

Maar je bent niet altijd online als je thuis bent denk ik? Naast het feit dat ze kunnen zien wanneer je thuis bent kunnen ze ook zien wat je doet, ook als je dit "offline" doet. Het verbruik zou aan kunnen geven dat je aan het douchen bent oid. Het combineren van al die survaillance mogelijkheden is ergens wat eng. Het gaat niemand wat aan wat ik thuis doe.
17-10-2019, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
Ook via een vpn ben niet volledig van de radar, al wordt het een stukje moeilijker om iemand te traceren.
Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Groet

Ik denk dat het niet perse alleen om Internet gaat want Internet laat zien waar je naartoe surft maar als je niet op Internet zit en bijvoorbeeld tv kijkt hoe komen ze dan aan jouw data? Smart tv die alles terug stuurt naar de basis. IOT die constant data terug stuurt.
Zo kan men profielen op gaan bouwen vanaf het moment dat je opstaat, wat je gewoontes zijn, je dingen die je doet en dat dan de hele dag door zonder dat je misschien nog ingelogd bent ergens.
Straks komt de ziektekosteverzekering jou een lijstje brengen met dingen die je in je gewoontes veranderen omdat je de samenleving te zwaar belast met je ongezonde levensstijl.
Dat soort dingen krijg je dan en hoe meer meetpunten hoe beter en gedetailleerder de datamining en hoe meer ze van je weten. Anoniem in deze tijd? Vergeet het maar, de schaapjes gaan massaal aan smart producten die alleen maar tot doel hebben om jouw leven te dataminen en straks te kunnen controleren via een zg sociale credit systeem. Kijk maar naar China.
17-10-2019, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.

En WIE controleert dat de instanties zich houden aan die een keer per maand? Is het in het verleden al niet zo vaak voorgekomen dat als iets kon ze het ook deden terwijl ze ons hele andere dingen voorhielden?
Ik vertrouw niemand op zijn blauwe ogen, het 'uit zetten', is ook maar een wassen neus want jij kan niet controleren wie waar en wanneer wat uitleest, misschien lezen ze de meters wel om de minuut uit? WIe zal het zeggen?
Misschien krijgen we straks weer sensatie berichten in de media te zien over hoe misbruik gemaakt wordt door de regering van smartmeters.
Als het aangeboden wordt dan wordt er ook volledig gebruik van gemaakt.
17-10-2019, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt pas echt interessant als er servers waarin al deze verbruiksgegevens zijn opgeslagen worden gehackt
(hacker-de-hacker-de-hack)
en dit soort informatie massaal door zal lekken naar een soort "pooiers" voor wie deze informatie nooit was bestemd.
(wat energieverbruikers als u en ik dus zal maken tot een soort "????"....)

(het is maar in wat voor soort van termen je denkt, maar ik heb het gevoel dat ik er zo niet eens zo ver vanaf zit)

Dat is een kwestie van tijd.
17-10-2019, 15:57 door wallum
Door Anoniem: ...
"De EDPS adviseert dan ook om gebruikers zelf langere meettijden te laten kiezen en de optie te geven om bepaalde features van hun slimme meter in of uit te schakelen."
Dat is hier te lande altijd "administratief", oftewel de meters doen nog precies hetzelfde, alleen doet de backend-database net even iets anders. Waarvan je ook maar moet hopen dat ze dat correct doen. Maar dezelfde hoeveelheid data wordt nog altijd de ether in geslingerd. Want dat doet de meter en die doet nog altijd precies hetzelfde als voorheen.

Door Anoniem:
Door Anoniem: En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.

En WIE controleert dat de instanties zich houden aan die een keer per maand? Is het in het verleden al niet zo vaak voorgekomen dat als iets kon ze het ook deden terwijl ze ons hele andere dingen voorhielden?
Ik vertrouw niemand op zijn blauwe ogen, het 'uit zetten', is ook maar een wassen neus want jij kan niet controleren wie waar en wanneer wat uitleest, misschien lezen ze de meters wel om de minuut uit? WIe zal het zeggen?
Misschien krijgen we straks weer sensatie berichten in de media te zien over hoe misbruik gemaakt wordt door de regering van smartmeters.
Als het aangeboden wordt dan wordt er ook volledig gebruik van gemaakt.

Dat vraag ik me ook af. 1x uitlezen per 2 maanden (of 1 maand) vind ik nog te overzien. Maar als de meter gewoon elke 15 minuten uitleest en alleen de backend-database deze data 1x/2 maanden opslaat, is de verleiding wel heel erg groot om toch iets met die data te doen.
Is het uitlezen administratief uit laten zetten dan beter qua privacy? Want ook dat kan je als gebruiker onmogelijk controleren. Liefst zou ik dan die SIMkaart eruit halen maar die is vast nodig 'om technische redenen...'.
17-10-2019, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.

Helemaal waar inderdaad - en daar hoor je niemand over. De Ziggo's en KPN's van deze wereld (stuk voor stuk flink commerciëlere bedrijven dan de netbeheerders) kunnen op aan het aantal bps zien of ik thuis ben, en wat ik min of meer aan het doen ben. Netflix, VPN, gamen - het heeft allemaal een specifiek patroon in het netwerk verkeer, zelfs zonder precies te zien wat er in de pakketten zit.

Het probleem is dat dit geen argument is voor maar accepteren (of misschien is neerleggen bij een juistere term) van dergelijke meters, of monitoring van het netwerkverkeer, of wat dan ook, maar om de aspecten van gegevensbescherming als overkoepelend systeem aan te pakken.

95/46/EC was een stap in de goede richting. De GDPR (AVG) neemt daarin de volgende stap. Hoewel je met alleen het maken van spelregels er niet bent, er moet ook gehandhaafd worden. Een volgende stap is een veel actiever Autoriteit Persoonsgegevens die de diverse taken uit artikel 57 AVG ook daadwerkelijk waamaakt.

Door Anoniem:
Door Anoniem: En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.

En WIE controleert dat de instanties zich houden aan die een keer per maand? Is het in het verleden al niet zo vaak voorgekomen dat als iets kon ze het ook deden terwijl ze ons hele andere dingen voorhielden?
Ik vertrouw niemand op zijn blauwe ogen, het 'uit zetten', is ook maar een wassen neus want jij kan niet controleren wie waar en wanneer wat uitleest, misschien lezen ze de meters wel om de minuut uit? WIe zal het zeggen?
Misschien krijgen we straks weer sensatie berichten in de media te zien over hoe misbruik gemaakt wordt door de regering van smartmeters.
Als het aangeboden wordt dan wordt er ook volledig gebruik van gemaakt.

Dat hoort dus de Autoriteit Persoonsgegevens te doen, al handelt die momenteel te veel klachten met een Jantje van Leiden af. Mocht je gegronde reden hebben aan te nemen dat het met jouw meter niet klopt (bijvoorbeeld metingen), dien dan in ieder geval een klacht in. Men moet er in ieder geval op reageren. Dien ook (niet te vaak) een inzageverzoek in in al je gegevens. Deze organisaties zijn niet zo slim als ze zelf denken, hun overtredingen zijn vaak uitgesproken opzichtig...
17-10-2019, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.
Het gaat niet om de netbeheerders, maar om ongeoorloofd gebruik door derden, die er hun voordeel mee doen. Die er dus profijt van hebben, als ze weten dat je er niet bent. Bepaalde beroepsgroepen als inbrekers...
17-10-2019, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb altijd een analoge 'domme' meter gehad, maar zodra je energiemaatschappij gaat verklaren dat die meter uitgefaseerd wordt, krijg je geheid een nieuwe installatie. En let op mijn woorden: dit gebeurt na een aantal jaren totdat alle meters van de oude stempel volledig zijn vervangen door nieuwe 'slimme' meters.
Nee, dat is een moeilijke voorspelling, met de wettelijke verplichting om na 2021 een "slimme" meter te hebben. Tegen die tijd is de salderingsregeling ook weg.
"We doen allemaal wat", ja, ja...
17-10-2019, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Mobiele telefoon kan uitstaan, internet hoeft lang niet altijd actief te zijn (of ben jij altijd op het internet als je thuis bent?).
Mijn machines staan gewoon aan. VPN naar andere locaties is 24*7 actief. Downloads zijn op de achtergrond aanwezig.
Dus even snel zien, of ik thuis ben of niet, zit er niet in.

Daarnaast zegt het niet alleen maar OF je thuis bent, maar vooral ook wat je aan het doen bent. De was? Koken?
Knap dat jij kan zien aan mijn elektriciteit verbruik of ik aan het koken ben, of een was aan het doen bent. Je ziet namelijk alleen maar dat ik een bepaalde hoeveelheid elektriciteit verbruik, niet waarvoor ik het gebruik.
Daarnaast, mijn wasmachine droger of vaatwasser staan gewoon aan of ik nu thuis ben of niet.

Douchen? Het is al snel af te lezen aan het verbruik.
Douche ook knap....Hoog uit of ik gas verbruik, maar misschien staat mijn kachel wel momenteel aan. Of ben ik water aan het koken.
Nog afgezien... Ik heb zonnepanelen en een boiler.

Dat kan dus niet via je telefoon of internet verbinding ...
Het zelfde met jouw voorbeelden. Het zegt namelijk niet zoveel. Je doet zoals vele aannames, maar focust je op details.
17-10-2019, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.

Maar dan weet je niet of er dan eens per maand uitgelezen wordt waarna de meter alsnog alle per kwartier
gedane metingen upload. Of dat deze gegevens wel in de meter bewaard worden en dan geupload op verzoek.
Ik heb wel eens van iemand gehoord dat die de meter bij installatie op 1 keer per maand had laten zetten maar later van
gedachten was veranderd en hem op waardes per kwartier had laten zetten, en dat daarna al die waardes van de
periode dat het op maand stond ook in zijn app verschenen. Het is dus niet zo dat die waardes er niet zijn, ze worden
alleen niet getoond.

Je zou dan wel mogen verwachten dat ze niet realtime beschikbaar zijn bijvoorbeeld voor de door jullie zo gevreesde
inbrekers met toegang tot alle verbruiksgegevens van een straat waar ze staan.
Dat lijkt me toch al niet zo realistisch, want je mag aannemen dat de verbuiksgegevens worden opgeslagen met als
key de EAN dus als zo'n meetbedrijf gehacked is en de EAN->verbruik gegevens op straat liggen dan moet je ook
nog even een tabel bemachtigen van EAN->adres.
17-10-2019, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het wordt pas echt interessant als er servers waarin al deze verbruiksgegevens zijn opgeslagen worden gehackt
(hacker-de-hacker-de-hack)
en dit soort informatie massaal door zal lekken naar een soort "pooiers" voor wie deze informatie nooit was bestemd.
(wat energieverbruikers als u en ik dus zal maken tot een soort "????"....)

(het is maar in wat voor soort van termen je denkt, maar ik heb het gevoel dat ik er zo niet eens zo ver vanaf zit)

Dat is een kwestie van tijd.
Net zoals dat er iemand door je straat rijdt om te kijken of er toevallig lichten uit staan. En morgen weer, en overmorgen weer.
Dat is nu dagelijks praktijk en geen theoretische mogelijke toekomstige doom scenario.
17-10-2019, 16:29 door Anoniem
Tijd voor een centrale IoT afregeltool, die monitort wat je met de commercie en derhalve de gemeenschap wil delen of niet.
Massasurveillance, maar niet tegen elke prijs. "My home is my castle", zegt de Brexiteer. Kom er nu nog maar eens om?

Terug de gebruiker greep geven op wat verstuurd wordt vanaf smart apparatuur, zoals Smart-TV, smart led lampen, smart speelgoed (kwalijk vaak) smart dit en dat en nog wat. Het lijkt de tijd wel van de beroepsvisser van huis, de gordijnen moesten open blijven ten behoeve van de sociale controle door Jan en Alleman.

We doen het nog, alleen dan wat geraffineerder en voor degenen, die niet oplettend zijn, houden we het een beetje buiten zicht. Tot het uitkomt, dan eventjes "door het stof" zonder consequenties overigens en dan weer gewoon verder surveilleren en de data versjacheren aan de hoogste bieder. Mammon = King.

Straks meten ze nog de CO2 uitstoot per menselijke en dierlijke derrière. "Om een scheet en een knikker" krijgt zo een geheel nieuwe digitale betekenis. "Vluchten kan niet meer", zongen we en terecht. Vreemde wereld komen we met z'n allen in te leven.

#sockpuppet
17-10-2019, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Net zoals dat er iemand door je straat rijdt om te kijken of er toevallig lichten uit staan. En morgen weer, en overmorgen weer.
Dat is nu dagelijks praktijk en geen theoretische mogelijke toekomstige doom scenario.

Ojee die ramen zijn wel een gigantisch privacy risico!
Zijn er al apps ontwikkeld waarmee je met een telefoon voor de zijruit van een auto door wijken kunt rijden en dan precies
opslaan op welke adressen het licht niet brandt, zodat je na een paar dagen een lijstje voor inbraakmogelijkheden hebt?

Wat de mensen hier vergeten is dat het soort volk wat inbreekt in woonhuizen
- niet zo high-tech ontwikkeld is dat ze dit soort dingen zouden doen
- helemaal niet zo veel belangstelling hebben of er iemand thuis is, daarvoor nemen ze gewoon een pistool of flink mes mee.
17-10-2019, 17:17 door Anoniem
ok hoe is de verbinding te saboteren?
17-10-2019, 17:28 door Anoniem
Naast het element privacy, heb ik een grotere zorg: de slimme meters meet je verbruik op elk moment, en het zal niet lang duren voor er een tarifering komt afhankelijk van het tijdstip van de dag. Nu kennen we het dag en nachttarief, maar dat zal in de toekomst veel verfijnder worden, met andere prijzen per uur of per kwartier. 's Avonds, als iedereen thuiskomt van z' n werk, en huishoudelectro begint aan te zetten, zullen we meer betalen per kWh dan in de namiddag. Bovendien voel ik aan mijn grote teen dat de opbrengst van je zonnepanelen overdag vergoed zullen worden aan spotprijzen (ah ja mijnheer, we hebben die energie niet nodig in de namiddag), terwijl we dubbel en dik zullen betalen voor onze energie in de vooravond. Dat is voor mij het grootste risico aan die slimme meters... Maar ze verkopen het wel als "door het meten weet je wat je verbruikt en kun je besparen"... Wacht maar een paar jaar, dan komt de aap wel uit de mouw
17-10-2019, 18:17 door Reinder
Door Anoniem: Je kan deze meter wel dom maken door het automatisch verzenden uit te laten zetten.

Ik geloof dat het zo is dat het zogenaamde "administratief uitzetten" waar je op doelt niet betekent dat er geen meetgegevens meer verstuurd worden, maar slechts dat die meetgegevens niet meer gebruikt worden als de basis voor facturatie.
"Administratief uit" is dus niet "stuur geen gegevens", maar slechts "gebruik mijn gegevens niet voor de rekening". De gegevens mogen nog steeds wel gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals beheer van het netwerk.
17-10-2019, 18:18 door karma4 - Bijgewerkt: 17-10-2019, 18:19
Zolang het mogelijk blijkt dat mensen jaren dood in hun huis liggen dan wel dat er een hele familie met kinderen een 10 tal jaar ongemerkt naast andere mensen woont maak im me meer zorgen om de sociale houding dan over massa surveillance.

Je zou haast denken dat de massa surveillance framing van figuren komt die wat te verbergen hebben.
Iets wat het daglicht niet verdraagt.
17-10-2019, 18:43 door Anoniem
De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen, zoals bij alles.

Jodocus Oyevaer
17-10-2019, 19:50 door Anoniem
Door #sockpuppet: Straks meten ze nog de CO2 uitstoot per menselijke en dierlijke derrière.

De uitstoot ter hoogte van derrière zal eerder bestaan uit methaangas (CH4), of, zeker als men de avond daarvoor veel bonen of uien heeft gegeten, voornamelijk bestaan uit zwaveldioxide (H2S). De uitstoot van CO2 komt uit de longen :-)
17-10-2019, 19:50 door Anoniem
De waarheid ligt altijd ergens in het midden
17-10-2019, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem: De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen, zoals bij alles.

Jodocus Oyevaer

Bij ons ligt de waarheid er altijd dik bovenop,
maar de vraag is of je het allemaal wel wil/kan zien.
17-10-2019, 22:12 door Anoniem
Door Anoniem: Allemaal leuk en aardig, maar die slimme meter was mij opgedrongen, omdat de analoge volgens hen te oud was.
Zulke meters worden niet meer verstrekt.

Je kan deze meter wel dom maken door het automatisch verzenden uit te laten zetten.

Je hoeft geen slimme meter te accepteren, als je analoge meter te oud is kun je ook een nieuwe domme meter krijgen. Die is ook digitaal, maar heeft geen communicatie module. Ik heb begin 2019 nog een nieuwe domme meter gekregen. (stedin gebied) toegegeven, ging niet vanzelf, maar na 20 rondjes kastje muur en weer terug, en een paar maanden vertraging is het wel gelukt.

Het 'automatisch verzenden' uit laten zetten heet 'administratief uitzetten'. Dit is een farce. Slimme meter gaat gewoon door met data doorgeven, er komt alleen een vinkje in de database dat deze data niet gebruikt mag worden.
17-10-2019, 23:11 door Anoniem
Door Anoniem: ok hoe is de verbinding te saboteren?

De meterkast in een kooi van Faraday veranderen?
18-10-2019, 07:28 door Anoniem
Blij dat ik de installateur van de slimme meter die aan de deur kwam heb heengezonden.
18-10-2019, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En daarom heeft de Eerste Kamer destijds het wetsvoorstel over slimme meters afgewezen en privacygaranties bedongen.
De standaard in NL is dat de meter 1x per 2 maanden wordt uitgelezen (soms 1x per maand). Je moet specifiek toestemming geven voor het uitlezen per kwartier. En je kan de meter ook ‘administratief uit’ laten zetten; dan worden er geen gegevens meer uitgelezen. Per kwartier uitlezen heeft eigenlijk alleen maar zin als je ook een app op je telefoon gebruikt om energieverbruik te monitoren. Een tweede punt is dat in NL de netbeheerder de gegevens wettelijk nergens anders voor mogen gebruiken. Dus zelfs als het technisch mogelijk is, dan nog mogen ze het niet. Dat is in sommige andere landen anders.

Maar dan weet je niet of er dan eens per maand uitgelezen wordt waarna de meter alsnog alle per kwartier
gedane metingen upload. Of dat deze gegevens wel in de meter bewaard worden en dan geupload op verzoek.
Ik heb wel eens van iemand gehoord dat die de meter bij installatie op 1 keer per maand had laten zetten maar later van
gedachten was veranderd en hem op waardes per kwartier had laten zetten, en dat daarna al die waardes van de
periode dat het op maand stond ook in zijn app verschenen.
Even iets net klok en klepel. Want je denkt iets te horen, waarop jij conclusies bouwt. Zeer gevaarlijk.
De meter onthoud iedere 15 minuten het verbruik, maar standaard wordt het maar 1 (of 2) keer per maand door gegeven. De meter zelf heeft dus wel veel meer standen lokaal staan voor 30 dagen (als ik het nog goed weet).
Toen die iemand dit dus aanpasten naar vaker, is waarschijnlijk de hele maand verzonden.
Het is dus niet zo dat die waardes er niet zijn, ze worden alleen niet getoond.
Ze zijn ook niet bekend bij de netbeheerder, dus kunnen ze ook niet weer gegeven worden. Je denkt iets te snappen, maar mist de basis informatie al hoe de slimme meter in elkaar zit.
Schoolvoorbeeld hoe foutieve informatie de wereld in gebracht wordt.

Je zou dan wel mogen verwachten dat ze niet realtime beschikbaar zijn bijvoorbeeld voor de door jullie zo gevreesde
inbrekers met toegang tot alle verbruiksgegevens van een straat waar ze staan.
Het is ook niet realtime. Er zit altijd een vertraging in.


Door Anoniem:
Door Anoniem: De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen, zoals bij alles.

Jodocus Oyevaer

Bij ons ligt de waarheid er altijd dik bovenop,
maar de vraag is of je het allemaal wel wil/kan zien.
Typisch antwoord.
18-10-2019, 10:48 door Anoniem
Voor beheersdoeleinden mag de netbeheerder de slimme meter uitlezen, ondanks dat je hebt opgegeven dat de meter uit privacyoverwegingen niet mag worden benut.

Lijkt redelijk, maar het blijkt dat de beheerder iedere dag de meter uitleest. En dat lijkt me onnodig.
Vroeger werd de meterstand maar een keer per jaar opgenomen.
18-10-2019, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.
Elke internetverbinding kan gebruikt worden voor massasurveillance. Alleen al het feit dat ik hier reageer kan gemonitord worden.
Ook via een vpn ben niet volledig van de radar, al wordt het een stukje moeilijker om iemand te traceren.
Dus: Ben je bang getraceerd te worden dan zou je dus geen internetaansluiting moeten hebben. Dat geld dan ook met name voor de mensen die iets tegen slimme meters hebben. Vergeet ook je mobiele telefoon niet weg te doen.

Groet
Klopt, maar zeuren is zo gemakkelijk....

Door Open source gebruiker:
Door Anoniem: Ik snap niet dat men zich zo druk maakt over de slimme meter die je zou kunnen volgen.

Groet

Waarom zou je dat maar moeten accepteren,
Wie gaat het wat aan wanneer je thuis bent
Er zijn meerdere manieren te zien of je thuis bent en die veel beter werken.. Al eens nagedacht over je mobiele telefoon, of je Internet verbinding?

wanneer je de was doet, etc.
Ik ben heel benieuwd hoe men het verschil tussen en was, afwas, oven, waterkoker kan zien op afstand. Ofwel ook gewoon totale onzin en klopt voor geen meter.

Je accepteert het toch ook niet als de buurman over de schutting staat te gapen wat je aan het doen bent.
Mijn buurman kan heel goed zien of ik thuis ben, ik hoor ook wanneer hij de was aan het doen te is. Sterker nog ik zie aan zijn auto of hij thuis is. En geloof het of niet... Ik kan op basis van licht hier bijna in de hele straat zien of er iemand thuis is. Ik kan zelfs de fiets pakken, en binnen een uur, een hele nauwkeurige meting hiervan doen.

Techniek staat voor niets.....

Inderdaad, en inbraken vooral in appartementen/flats worden ook met enige regelmaat gepleegd door mensen die in dezelfde buurt wonen. Daarnaast is heel eenvoudig het verschil te bepalen tussen apparaten. In de regel zul je namelijk niet om 11:00 je eten koken en elke avond tussen 5 en 6 je was doen. Elke ochtend voor je werk stofzuigen, maar wel koffie/thee zetten. Heb je eenmaal pieken van een bepaalde hoogte voor een gebruiker geïdentificeerd over een langere tijdsspanne, kun je ze er zo uitpikken op afwijkende tijden. Daarnaast zou je het aan je internetverbinding ook kunnen merken of iemand thuis is. Dat klopt. Maakt dat het dan ok? Omdat het met manier A kan , moet je niet gaan zeuren dat er er nu nog ongeraagd een manier B bij krijgen opgedrongen?
18-10-2019, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem: Voor beheersdoeleinden mag de netbeheerder de slimme meter uitlezen, ondanks dat je hebt opgegeven dat de meter uit privacyoverwegingen niet mag worden benut.

Lijkt redelijk, maar het blijkt dat de beheerder iedere dag de meter uitleest. En dat lijkt me onnodig.
Vroeger werd de meterstand maar een keer per jaar opgenomen.
Weer zoveel onzin. Ze mogen bij administraties uitschakelen inderdaad de meter uitlezen, of de meter nog goed functioneert. Maar ze mogen niet de meterstanden uitlezen. Een groot verschil.....
18-10-2019, 14:39 door Anoniem
Door SPer:
Door Anoniem: Tja ik heb een slimme meter,maar ja in mijn persoonlijke netwerk komen ze niet omdat het er totaal los van staat. Deze meters hebben al enkel alleen toegang om mijn energieverbruik te meten meer niet.

Artikel nog even goed lezen, het gaat er niet om dat ze informative van uw LAN krijgen maar dat er aan het energie verbruik kan worden gezien wat er gedurende de dag aan activiteiten die energie verbuiken zijn gedaan.

Bijvoorbeeld : laag energie verbruik=> op vakantie, er zijn personen die graag willen weten of u niet thuis bent. Hoog gasverbruik gedurende de ochtend ? Bad of douche aan het nemen, etc.

En in de toekomst ... Uw gasverbruik voor uw ochtenddouche is 20% hoger dan het gemiddelde (of de wettelijk toegestane waarde) ... uw boete bedraagt xxxx en zal automatisch van uw rekening worden afgeschreven. Bij herhaaldelijke overtreding zal uw gasaansluiting voor 3 dagen worden onderbroken.
18-10-2019, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Massasurveillance kost een hoop geld. Dat gaat men dus niet zomaar doen, daar moet een reden voor zijn.
Als er reden is om precies te monitoren welke bezigheden "iedereen" op welke tijden uitvoert dan is er kennelijk
wat fout gegaan in het vertrouwen dat de staat had in de burgers. Dan kun je beter DAAR eens naar gaan kijken.

Massasurveillance is niet eens het grootste probleem.

Als de energieboeren vanuit de straat op afstand uw electriciteit kunnen afsluiten via de slimme meter, hoe lang duurt het dan voordat criminelen dat ook kunnen en daarmee je beveiliging uitschakelen?

Of gewoon door een paar technische ettertjes in de buurt om je te zieken?

Hoe lang voordat criminelen op afstand de data die je slimme meter rond zend kunnen opvangen en uitlezen, en dan JA kunnen zien dat je op vakantie bent of niet ... of nog preciezer .. op welke dagen en tijden je naar je werk of de sportschool bent.

Heb je niks te verbergen? ... ik denk het wel, en dat is helemaal niet illegaal
18-10-2019, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door #sockpuppet: Straks meten ze nog de CO2 uitstoot per menselijke en dierlijke derrière.

De uitstoot ter hoogte van derrière zal eerder bestaan uit methaangas (CH4), of, zeker als men de avond daarvoor veel bonen of uien heeft gegeten, voornamelijk bestaan uit zwaveldioxide (H2S). De uitstoot van CO2 komt uit de longen :-)

Vergis je niet .. er zijn al smart toiletten die drugs en/of medicijngebruik kunnen detecteren op basis van je ontlasting .... dus waarom niet?
18-10-2019, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Naast het element privacy, heb ik een grotere zorg: de slimme meters meet je verbruik op elk moment, en het zal niet lang duren voor er een tarifering komt afhankelijk van het tijdstip van de dag. Nu kennen we het dag en nachttarief, maar dat zal in de toekomst veel verfijnder worden, met andere prijzen per uur of per kwartier. 's Avonds, als iedereen thuiskomt van z' n werk, en huishoudelectro begint aan te zetten, zullen we meer betalen per kWh dan in de namiddag. Bovendien voel ik aan mijn grote teen dat de opbrengst van je zonnepanelen overdag vergoed zullen worden aan spotprijzen (ah ja mijnheer, we hebben die energie niet nodig in de namiddag), terwijl we dubbel en dik zullen betalen voor onze energie in de vooravond. Dat is voor mij het grootste risico aan die slimme meters... Maar ze verkopen het wel als "door het meten weet je wat je verbruikt en kun je besparen"... Wacht maar een paar jaar, dan komt de aap wel uit de mouw

Als rekening-rijden met de auto een serieuze overweging is om het gebruik van de auto op bepaalde tijden te ontmoedigen door het duurder te maken zal rekening-energiegebruik inderdaad niet ver achter blijven
19-10-2019, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: En WIE controleert dat de instanties zich houden aan die een keer per maand?
Jij zelf. De slimme meter geeft zelf aan wanneer die het laatst door de netbeheerder is uitgelezen. Zie de gebruiksaanwijzing.
19-10-2019, 13:07 door Anoniem
Daarom staat de hoofdmeter in Polen in kastjes voor het huis voor het trottoir.
De beheerder heeft een centrale sleutel voor alle meterkastjes op straat.

Dan heb je het dus niet langer meer in huis. Is dat een beter systeem of een slechter?
Er wordt in ieder geval niet meer in huis afgelezen, maar direct in de straat, niet meer vanaf.

J.O.
20-10-2019, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom staat de hoofdmeter in Polen in kastjes voor het huis voor het trottoir.
De beheerder heeft een centrale sleutel voor alle meterkastjes op straat.

Dan heb je het dus niet langer meer in huis. Is dat een beter systeem of een slechter?
Er wordt in ieder geval niet meer in huis afgelezen, maar direct in de straat, niet meer vanaf.

J.O.

Dat is altijd beter dan een draadloze zender (slimme meter) in huis.
21-10-2019, 01:48 door Anoniem
Door Anoniem: Allemaal leuk en aardig, maar die slimme meter was mij opgedrongen, omdat de analoge volgens hen te oud was.
Zulke meters worden niet meer verstrekt.

Je kan deze meter wel dom maken door het automatisch verzenden uit te laten zetten.


Dan heb je je wat laten aansmeren. Je hebt recht op een analoge meter, ook nu nog. Als je daar om vraagt dan moeten ze die installeren. Je kunt dit op het net vinden. Laat je niet ompraten.
21-10-2019, 22:58 door Anoniem
Door Anoniem: Massasurveillance kost een hoop geld. Dat gaat men dus niet zomaar doen, daar moet een reden voor zijn.
Als er reden is om precies te monitoren welke bezigheden "iedereen" op welke tijden uitvoert dan is er kennelijk
wat fout gegaan in het vertrouwen dat de staat had in de burgers. Dan kun je beter DAAR eens naar gaan kijken.

Massasurveillance is dus stukken goedkoper dan individuele surveillance. Daarom wordt het gedaan.

Alle data vangen en achteraf filteren zorgt ervoor dat het veel minder opvalt "wie" het onderwerp is van een onderzoek, want het kan iedereen zijn.
En dat hoeft niet noodzakelijk een crimineel onderzoek te zijn, maar bijvoorbeeld ook een energie audit, etc...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.