image

Weer Amerikaanse stad die gebruik gezichtsherkenning verbiedt

donderdag 17 oktober 2019, 13:53 door Redactie, 3 reacties

Opnieuw is er een Amerikaanse stad die het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de overheid heeft verboden. Berkeley volgt daarmee in de voetsporen van San Francisco, Oakland en Somerville die het gebruik al eerder verboden. Het stadsbestuur stemde unaniem voor het verbod.

Het voorstel was afkomstig van gemeenteraadslid Kate Harrison (pdf). Ze stelde dat gezichtsherkenningstechnologie het proces van doorzoeken, in beslag nemen en analyseren automatiseert, terwijl dat voorheen aan regels van de grondwet was gebonden en door mensen werd gecontroleerd. Vanwege de "sleepnetnatuur" van gezichtsherkenningstechnologie kan de overheid volgens Harrison niet voorkomen dat het alleen op specifieke personen wordt toegepast.

"De automatisering van surveillance is een fundamentele ondermijning van de vrijheid van de gemeenschap", aldus Harrison, die verder opmerkte dat de technologie ten opzichte van gerichte surveillance zeer ineffectief is gebleken. Door het verbod mag de gemeente niet meer in gezichtsherkenningstechnologie investeren. Daarnaast voldoet de verordening volgens het gemeenteraadslid aan het doel van de stad door het gebruik van co2-intensieve computerberekeningen voor het verwerken van grote hoeveelheden gezichtsherkenningsdata te voorkomen.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is blij met de beslissing en spreekt van een overwinning. "Het verbod van Berkeley op gezichtsherkenning is een belangrijke stap in het beperken van het gebruik van biometrische surveillance door de overheid", aldus de organisatie.

Reacties (3)
17-10-2019, 18:37 door karma4
Tja je zal als inventief financieel genie in overheidsdienst gevolgd kunnen worden op zaken die niet zo zuiver zijn.
Dat is heel problematisch.

Het gewone volk is al zonder keus wegens gebrek aan financiën. Zo'n situatie moet je handhaven door gezichtsherkenning controle bij voorbaat heel moeilijk te maken.
18-10-2019, 11:34 door Anoniem
De lobby en industrie voor gezichtsherkenning betaalt een wrange prijs voor de wijze waarop ze de "niets te verbergen" plaat heeft grijsgedraaid in plaats van te investeren in dialoog om de reële zorgen en legitieme belangen van onschuldigen te onderkennen en vervolgens tegemoet te komen. In twintig jaar is de voortgang van nul en gener waarde gebleken. Onderwijl is het vertrouwen en daarmee het draagvlak onnodig ver verspeeld, want veel van de nu hardnekkigste tegenstanders zijn begonnen als personen met maar enkele kritische kanttekeningen die evenwel erger dan geen gehoor kregen.

Tja, en nu komen dus de algehele verboden. En mogelijk heeft men zelfs dan nog het lesje niet geleerd. Wat zou er voor nodig zijn om nu toch eindelijk de grijsgedraaide "niets te verbergen" plaat in het vergeetboek op te bergen waar die hoort? Een paar strafzaken wegens groepsbelediging dan maar? Of een stuk of wat maximale AVG boetes plus schadevergoeding waar een reële zorg over het hoofd gezien is?
18-10-2019, 13:03 door Anoniem
Als je in de VS om acht uur 's avonds naar bed moet om om 3 uur 's nachts op te moeten staan
om naar je baan te reizen voor een schamel Big M*c loontje,
dan wil je ook nog niet eens met je giegel op een camera.

Dat zouden lieden, die deze maatschappij tot zo'n dystopie hebben gebracht, toch moeten weten.
Maar dat interesseert hen niet, zij worden exorbitant rijk zonder te werken.

Ik zie niet direct een oplossing, zeker niet als dit ook naar Europa komt.
Misschien zoiets als in Singapore?

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.