image

ACM onderzoekt grote techbedrijven op Nederlandse betaalmarkt

dinsdag 22 oktober 2019, 14:42 door Redactie, 1 reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar de activiteiten van grote techbedrijven zoals Apple, Facebook en Google op de Nederlandse betaalmarkt. Het onderzoek wordt op verzoek van minister Hoekstra van Financiën uitgevoerd en moet antwoord geven op de vraag wat de techbedrijven van plan zijn en welke gevolgen dat heeft voor particulieren en bedrijven.

De toezichthouder stelt dat er kansen voor innovatie en concurrentie op de betaalmarkt zijn. "De invoering van de Europese regels voor toegang tot betalingsgegevens, PSD2, maakt meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk. Toetreding van grote techbedrijven zou mogelijk kunnen helpen om concurrentie en innovatie op de betaalmarkt te verbeteren. En dat levert weer voordelen op voor mensen en bedrijven."

Via PSD2 kunnen bankklanten derde partijen toegang tot hun betaalgegevens geven, zodat zij bijvoorbeeld een 'huishoudboekje' kunnen maken. Ook is er de mogelijkheid om via deze derde partijen te betalen, bijvoorbeeld via een app of een wallet. Aan de andere kant kan de komst van grote techbedrijven risico's met zich meebrengen. "Big Techs kunnen de sterke positie die zij hebben opgebouwd in één markt mogelijk gebruiken om een andere markt te veroveren", aldus de ACM.

GroenLinks-Kamerlid Snels had de regering via een motie verzocht om de gevolgen van PSD2 voor de concurrentie op de betaalmarkt te onderzoeken. De ACM komt halverwege 2020 met een rapport over de gevolgen van mogelijke toetreding van Bigtechs voor de betaalmarkt. "De uitkomsten in deze rapportage kunnen als basis dienen voor monitoring van de marktverhoudingen op Europees niveau als gevolg van PSD2, zoals verzocht in de motie", aldus Hoekstra (pdf).

Voor het onderzoek zal de ACM experts interviewen en begin 2020 een enquête sturen naar grote techbedrijven, financiële-technologiebedrijven (Fintechs) en banken.

Reacties (1)
23-10-2019, 07:17 door karma4
De big tech komt gewoon direct bij de Nederlandse banken binnen. Apple pay bijvoorbeeld wordt al als promotie uitgerold.
Het helpt niet echt als journalisten duidelijk merkcerslaafd zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.