image

Firefox blokkeert trackers van Facebook, Twitter en LinkedIn

dinsdag 22 oktober 2019, 16:31 door Redactie, 7 reacties

Mozilla heeft een nieuwe versie van Firefox uitgebracht die trackers van Facebook, LinkedIn en Twitter blokkeert en extra opties voor de wachtwoordmanager Lockwise introduceert. De browser beschikte al over verschillende opties om webtrackers te blokkeren en is nu van 'social tracking protection' voorzien.

Via deze optie kan Firefox cross-site trackingcookies van websites zoals Facebook, Twitter en LinkedIn blokkeren. "Sociale netwerken plaatsen trackers op andere websites die volgen wat je op internet doet, ziet en bekijkt. Hierdoor kunnen socialmediabedrijven data over je browsegedrag verzamelen en hun gerichte advertenties verbeteren. Zelfs als je geen sociaal netwerk gebruikt, kan die site nog steeds data over je browsegedrag verzamelen", aldus Mozilla.

Met social tracking protection blokkeert Firefox de meestvoorkomende trackers van Facebook, Twitter en LinkedIn die op andere websites verschijnen. Gebruikers kunnen de instelling aanpassen, afhankelijk van hoe streng ze de trackers willen blokkeren. Dit kan echter gevolgen voor het functioneren van websites hebben. Daarnaast waarschuwt Mozilla dat socialmediabedrijven gebruikers nog steeds op hun eigen netwerken kunnen volgen of wanneer gebruikers met hun socialmedia-account op andere websites inloggen.

Firefox Lockwise

Tevens biedt Firefox 70 extra opties voor Lockwise, de wachtwoordmanager van Mozilla. Via Firefox Lockwise kunnen gebruikers hun wachtwoorden opslaan en die vanaf andere apparaten benaderen. Gebruikers moeten in dit geval zowel de mobiele app als de desktopextensie hebben geïnstalleerd. Daarnaast is het gebruik van een Firefox Account verplicht.

De wachtwoordmanager kan nu "complexe wachtwoorden" voor nieuwe accounts genereren en waarschuwt wanneer opgeslagen inloggegevens in datalekken voorkomen. Tevens kan de desktopversie van Lockwise nu inloggegevens op alle gesynchroniseerde apparaten aanmaken, verwijderen of aanpassen.

Kwetsbaarheden

Verder zijn er in Firefox 70 dertien kwetsbaarheden verholpen. Eén van de beveiligingslekken is als ernstig bestempeld, wat inhoudt dat een aanvaller in het ergste geval volledige controle over het onderliggende systeem had kunnen krijgen waarbij alleen het bezoeken van een kwaadaardige of gecompromitteerde website voldoende was geweest.

Een andere belangrijke aanpassing is dat de browser EV-certificaten niet meer in de adresbalk weergeeft, zoals eerder al werd aangekondigd. Updaten naar Firefox 70 kan via de automatische updatefunctie of Mozilla.org.

Reacties (7)
22-10-2019, 17:01 door Anoniem
Dat je een adblocker als plug-in hebt, zelfs broodnodig hebt in het huidige "web-landschap", is tot daar aan toe.

Dat de browser zelf beslissingen neemt om, bijvoorbeeld, al dan niet vermeende "aanvals-sites" te blokkeren is al een stap verder. Al kun je daar nog omheen als je de hele kleine lettertjes van de juiste "laat me er toch maar door"-link kan vinden.

Maar dat de browser zelf trackers van grootbedrijven blokkeren? Natuurlijk wil ik die trackers niet. Maar het lijkt me ook onwenselijk dat de browser niet meer neutraal is. Ik begrijp best waarom ze het doen, maar het lijkt me te wijzen op een fundamenteel probleem dat ze hiermee verergeren en dus is dit nou niet echt een oplossing ofzo. Helemaal niet als de grootbedrijven lekker met hun tackers gaan rommelen met allerlei aggresieve blokkadeontduiktruuks en weetikhet. Ze hebben er het geld voor en ze verdienen hun geld met (onder andere) tracking, dus veel keus om hiertegen niets te doen hebben ze niet.

Oftewel, firefox zet in op de wapenwedloop. Sterker, firefox wordt ontwikkeld door mozilla die weer zwaar gesponsord worden door google. Dus dit is gewoon keihard een commercieele oorlog.
22-10-2019, 18:27 door Briolet
Door Anoniem: Maar dat de browser zelf trackers van grootbedrijven blokkeren? Natuurlijk wil ik die trackers niet. Maar het lijkt me ook onwenselijk dat de browser niet meer neutraal is.

Het zijn niet perse de 3 grootbedrijven die hierboven genoemd worden, al zijn dat de belangrijkste. Als je de linken van firefox hierboven volgt, dan kom je op deze pagina uit: https://disconnect.me/trackerprotection#trackers-we-block.

Hier vind je de lijsten die gebruikt worden voor het blokkeren van trackers. (Via de links op de pagina)

Gewoon alle 3th-party cookies blokkeren is natuurlijk neutraler, dat moet ik toegeven.
22-10-2019, 19:33 door Anoniem
Ik krijg ook via MBAM extension een waarchuwing om de Disconnect extensie niet te installeren:
File blocked: blob:https://obfuscator.io/9d519935-84da-4447-87f7-67a5613d4525

Possible suspicious activity encompasses a variety of behaviors that are commonly attributed to technical support scams, cryptojacking, browser hijacking, and other types of harmful, risky, and potentially unwanted objects.

Waarom deze alert? Is er weer een malware hacker of cybercrimineel tussengekropen wellicht?
Het wordt een beetje eng met al die aanvallen op VPN software, CCleaner enzovoort.

De cybercriminelen zitten niet stil binnen een werkveld, dat steeds meer tegenover elkaar komt te staan,
de strijd tussen de grote data tracking-graaiers versus de "normale" handhavers en beveiligers
en alles wat zich daar tussenin beweegt.

Steeds dystopischer toestanden, echt abnormaal gewoon of bijna een beetje "ziek" te noemen.
Wanneer gaan we weer terug "gewoon" Internetten?

J.O.
23-10-2019, 10:01 door Anoniem
Het specifiek blokkeren van de drie grootste data graaiers Facebook, Twitter en LinkedIn lijkt mij een tactisch goede zet. Ik vermoed dat men bij Mozilla zeker geïnspireerd is door de mythologie. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn de hoofden van de driekoppige slang, die indien ze allen in één keer worden afgeslagen niet meer kunnen terug groeien .
23-10-2019, 13:27 door Anoniem
@anoniem van 10:01,

Een browser tegen de Griekse Gruwelen, tegen of de driekoppige slang of de driekoppige hond.

Het inbrengen van Disconnect binnen de browser sec, net als het inbrengen van een adblocker bij Brave,
zijn hele belangrijke zetten binnen het beveiligingsschaakspel.

Maar niet alleen op het terrein van de browser moet de strijd gestreden worden,
ook bij websites, op servers, bij diensten als cloud, vpn, proxies, op tor en tails.

Het is ook een formidabele opponent en het is niet gemakkelijk die slechts een beetje aan banden te leggen.

#sockpuppet
26-10-2019, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: Het specifiek blokkeren van de drie grootste data graaiers Facebook, Twitter en LinkedIn lijkt mij een tactisch goede zet. Ik vermoed dat men bij Mozilla zeker geïnspireerd is door de mythologie. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn de hoofden van de driekoppige slang, die indien ze allen in één keer worden afgeslagen niet meer kunnen terug groeien .
Alleen jammer dat men de waarde van Firefox als (nu nog) onafhankelijke browser inziet. Iedereen trapt in de val van Google en gaat aan de Chrome, Chromium of een browser die erop gebaseerd is. En dat zijn inmiddels bijna alle bestaande browsers. Het marktaandeel van Firefox is HELAAS al jaren aan het dalen. En dat terwijl we eigenlijk het beste af zijn met Firefox als browser.

Ik blijf Firefox gebruiken tot de laatste snik. Het is een principekwestie. Ik weiger om elke browser te gebruiken die Chrome of Chromium heet, of ervan afgeleid is.
29-10-2019, 09:32 door choi
@Anoniem 22.10 17.01

Dat de browser zelf beslissingen neemt om, bijvoorbeeld, al dan niet vermeende "aanvals-sites" te blokkeren is al een stap verder.

De browser neemt zelf geen enkele beslissing; de gebruiker krijgt een optie aangeboden waarmee die al of niet genoemde functie kan activeren.


[F]irefox wordt ontwikkeld door mozilla die weer zwaar gesponsord worden door google. Dus dit is gewoon keihard een commercieele oorlog.

Beweer je dat Firefox de trackers van Google doorlaat? Heb je dat getest, en zo ja, kan je vertellen op welke manier, zodat geïnteresseerden dat kunnen reproduceren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.