Bedrijven en organisaties die door ransomware zijn getroffen hebben vaak geen andere optie dan te betalen om hun gegevens terug te krijgen, aldus Microsoft. De softwaregigant wordt geregeld door getroffen klanten gevraagd of ze na een ransomware-aanval het gevraagde losgeld moeten betalen. Microsoft moedigt het betalen niet aan, maar stelt dat organisaties in de praktijk vaak beperkte opties hebben.
"De pijnlijke waarheid voor de meeste organisaties is dat het betalen van het losgeld vaak de enige optie is", zegt Microsofts Ola Peters. De optie om systemen te herstellen is door het ontbreken van goede back-ups, of omdat die door de ransomware zijn versleuteld, niet meer aanwezig. Peters merkt op dat tal van Amerikaanse steden door ransomware zijn getroffen waarbij ook de back-ups werden versleuteld of verwijderd.
"We moedigen slachtoffers van ransomware nooit aan om te betalen. Het betalen van het losgeld is vaak kostbaar, gevaarlijk en versterkt de capaciteiten van de aanvallers om hun operaties voort te zetten", gaat Peters verder. Daarnaast is er geen garantie dat het betalen ook een decryptiesleutel oplevert waarmee bestanden zijn te herstellen.
Microsoft adviseert bedrijven dan ook om goed voorbereid te zijn op ransomware-infecties en andere cyberincidenten. Zo wordt aangeraden om e-mail te filteren, beveiligingsupdates te installeren, up-to-date antivirussoftware te gebruiken, beheerdersaccounts en standaard gebruikersaccounts te scheiden. "Het scheiden van deze geprivilegieerde accounts zorgt niet alleen voor het handhaven van de juiste access control, maar zorgt er ook voor dat één enkel gecompromitteerd account niet tot een volledig gecompromitteerde omgeving leidt", merkt Peters op.
Afsluitend krijgen organisaties het advies om whitelisting toe te passen en regelmatig back-ups te maken die op een secondaire locatie worden bewaard. "Het is van het grootste belang dat alle getroffen bestanden eenvoudig zijn te herstellen via een goede back-up op een tweede locatie die niet door de ransomware is getroffen", besluit Peters.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.