image

Tor Project ontvangt recordbedrag aan donaties van gebruikers

donderdag 16 januari 2020, 11:56 door Redactie, 6 reacties

Het Tor Project, verantwoordelijk voor het Tor-netwerk, heeft vorig jaar een recordbedrag aan donaties ontvangen. Dagelijks maken zo'n 2,5 miljoen mensen gebruik van het Tor-netwerk om hun privacy te beschermen en overheidscensuur te omzeilen.

Het Tor Project dat de software voor het Tor-netwerk ontwikkelt is een non-profitorganisatie en daardoor afhankelijk van giften. De organisatie wil minder afhankelijk worden van de donaties van de Amerikaanse overheid. In 2017 ontving het Tor Project 4,1 miljoen dollar. Daarvan was 2,1 miljoen dollar afkomstig van Amerikaanse overheidsinstellingen, zoals de National Science Foundation, het Stanford Research Institute en een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2015 waren donaties van de Amerikaanse overheid nog goed voor 85 procent van de inkomsten.

Elk jaar vraagt het Tor Project daarom aan individuen om geld te doneren. Vorig jaar ging het in totaal om een bedrag van 834.000 dollar. Bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018. Niet eerder ontving het Tor Project zoveel geld van individuen. Iets meer dan 300.000 dollar van het ontvangen bedrag is afkomstig van de donatiecampagne die eind vorig jaar werd gestart. Mozilla besloot de ontvangen 300.000 dollar te verdubbelen.

Meer dan tienduizend mensen kozen ervoor om voor het eerst geld aan het Tor Project te doneren. Tevens kwamen er 330 nieuwe Defenders of Privacy bij, donoren die maandelijks geld doneren. "Deze inkomsten van individuen zijn essentieel om ons doel van 2020 te halen, namelijk het opschalen van ons netwerk, het eenvoudig toegankelijk maken van Tor voor iedereen en het bieden van privacy en online tools om censuur te omzeilen", aldus de organisatie.

Reacties (6)
16-01-2020, 15:22 door Anoniem
Het is te merken! Tor is erg opvallend veel sneller geworden dan 15 jaar geleden! Toen was de surfsnelheid te vergelijken als i2p. Nu dat het miljoenen gebruikers heeft zit ik altijd tussen de 500kb - 1mb te surfen! Doe zo voort!
16-01-2020, 19:14 door Anoniem
Een snelle blik op de inhoud van donate.torproject.org geeft de indruk dat donaties alleen per credit card of via PayPal mogelijk zouden zijn. De de lijst met FAQs bevat ook andere alternatieven, waaronder: een gewone EU bank transfer, money order, bitcoin transactie of een andere cryptocurrency. Een cash donatie, geld in een envelop, kan ook per post:

The Tor Project
217 First Avenue South #4903
Seattle, WA 98194 USA

https://donate.torproject.org/donor-faq

Als men belasting betaalt als ingezetene van de EU of in de VS zelf dan kan men de donatie als gift aan een goed doel aftrekken. Zie voor de details de FAQ pagina of neem desgewenst hierover contact op met de Tor Project organisatie.
18-01-2020, 13:54 door Anoniem
Ja mensen waarom ook niet. Geef de inlichtingendiensten nog meer geld om al onze bewegingen op het internet te volgen.
Tor is de grootste honeypot ooit opgeset.
20-01-2020, 10:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het is te merken! Tor is erg opvallend veel sneller geworden dan 15 jaar geleden! Toen was de surfsnelheid te vergelijken als i2p. Nu dat het miljoenen gebruikers heeft zit ik altijd tussen de 500kb - 1mb te surfen! Doe zo voort!

Volgens mij gaat het geld daar niet naar toe. Dat zijn gewoon providers die tor servers neerzetten.
20-01-2020, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ja mensen waarom ook niet. Geef de inlichtingendiensten nog meer geld om al onze bewegingen op het internet te volgen.
Tor is de grootste honeypot ooit opgeset.

Denk ik soms ook aan. Is daarover meer bekend dan?
21-01-2020, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja mensen waarom ook niet. Geef de inlichtingendiensten nog meer geld om al onze bewegingen op het internet te volgen.
Tor is de grootste honeypot ooit opgeset.

Denk ik soms ook aan. Is daarover meer bekend dan?

Yasha Levine Surveillance Valley The Secret Military History of the Internet (Icon Books, 2019)

https://thebaffler.com/authors/yasha-levine

Levine werd geboren in Leningrad, en groeide op in San Francisco. Tegenwoordig woont hij in New York. Hij heeft als verslaggever over de hele wereld gewerkt. Hij uit ook kritiek op Tor. Genoemde boektitel wordt in het Nederlands vertaald.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.