image

Gegevens 30 miljoen creditcards mogelijk gestolen bij Wawa

woensdag 29 januari 2020, 14:39 door Redactie, 3 reacties

Criminelen hebben mogelijk de gegevens van 30 miljoen creditcards bij de Amerikaanse keten Wawa gestolen. Dat meldt it-journalist Brian Krebs op basis van een website waar de gestolen gegevens worden aangeboden. Wawa is een keten van tankstations en winkels in de VS met zo'n 850 locaties.

Wawa waarschuwde op 19 december dat criminelen de kassasystemen van alle locaties met malware hadden besmet. Deze malware was ontwikkeld om creditcardgegevens te stelen en kon bijna tien maandenlang onopgemerkt zijn werk doen. De eerste infectie deed zich voor op 4 maart 2019 en de malware werd pas op 10 december ontdekt. Van een onbekend aantal creditcards zijn creditcardnummer, verloopdatum en naam van de kaarthouder gestolen.

Op een bekend forum voor cybercriminelen zijn de gestolen gegevens nu te koop aangeboden. Het zou gaan om de data van meer dan 30 miljoen creditcards. Wawa bedient jaarlijks 700 miljoen klanten. In een update over het incident stelt de keten dat criminelen "sommige betaalkaartgegevens" proberen te verkopen die mogelijk door de malware zijn gestolen (pdf). Klanten krijgen het advies hun afschriften in de gaten te houden. Daarnaast zegt Wawa de veiligheid van de eigen systemen te zullen verbeteren. Hoe de kassasystemen besmet konden raken is niet bekendgemaakt.

Reacties (3)
29-01-2020, 16:47 door [Account Verwijderd]
Deze malware was ontwikkeld om creditcardgegevens te stelen en kon bijna tien maandenlang onopgemerkt zijn werk doen.
Zeiden we niet dat "controle de moeder is van alle veiligheid?" Nu ziet men wat er gebeurt als er geen controle is. Malware kan ongezien zijn gang gaan, met als gevolg dat er 30 miljoen creditcards zijn gecompromitteerd.
29-01-2020, 19:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-01-2020, 19:29
Zo gewonnen, zo geronnen. De Malcreanten veroorzaken dat op den duur hun winstmodel ook opdroogt, want ik ben denk ik niet de enige die zich aan het terugtrekken is van de 'geneugten van het Internet': Webwinkels, creditcard als betaalmiddel etc.
Sommigen hier zoals Jodocus Oyevaer e.a. signaleren het al: Hoe lang nog voor het internet in elkaar dondert door de tsunami van zooi, waar add's en scripts ook nog eens gretig aan bij dragen?
In deze virtuele wereld gaan veranderingen sneller dan in de werkelijkheid, en de shit waar ik op doel rent zich misschien exponentieel ineens voorbij... doel gemist.
Zodra mentaal totaal doordringt bij een meerderheid van de wereldbevolking dat een lek van 3 miljard (3.000.000.000) gebruikers-accounts [1] niet een mogelijk filmscenario is voor een Hollywood produktie van Matrix 4 maar al werkelijk plaatsvond in.... 2013, zouden de dijken echt wel eens kunnen doorbreken. Wie heeft er dan nog voordeel van zo'n 'zwart gat Internet scenario'? Niemand, en het schoftentuig die dat mede heeft veroorzaakt evenmin.

[1]
Yahoo! 2013
https://www.reuters.com/article/us-yahoo-cyber/yahoo-says-all-three-billion-accounts-hacked-in-2013-data-theft-idUSKCN1C82O1
29-01-2020, 23:02 door Anoniem
@ Threnology met de posting van 19:22

Heel goed gezien, mijn beste. Het Internet is al langzaam hieraan onderhevig en wat ook niet helpt is de gigantische hoeveelheid ad-tracking en allerlei profileringen, waarbij de hele grote Big Tech bedrijven en de erop steunende Global Big Surveillance de hele teloorgang nog wat verder en nog wat sneller weten te faciliteren. Vaak is het net als in het liedje van de broodje smerende beren. "Hi-hi-hi-ha-ha-ha, ik stond erbij en keek ernaar". Interesseert mogelijke handhavers vaak geen lor.

Denk aan incidenten als het WOT drama destijds waar een tijdelijke durfkapitalist vermarkter in Helsinki na verwerving van de site uitverkoop ging houden aan de hoogste bieder van alle accounts en info van deze gratis web-reputatie dienst, die gedragen werd via vrijwillige meldingen. Dit nadat de oorspronkelijke starters van de online dienst de pijp aan maarten hadden gegeven.

Een groot schandaal. maar er kon nog meer bij, denk aan Cambridge Analytica, de vele telemetrie schandalen van tal van grote jongens ten dienste van stakeholders & Cie. Zo is de nooit te stillen Big Tech data-graaihonger voor hun core-business een aanstekelijk perspectief voor cybercrime en mede voor staats-cybercrime acteurs. En steeds meer zijn er te vinden "to hop on the band-wagon"

Wij beidjes zijn al "digi-woke", nu de rest van het voetvolk nog. Maar dat kan zo maar nog even tijd in beslag nemen, als we die dan nog maar hebben. Anders verschijnt uiteindelijk onvermijdelijk dit bordje "U hebt nu het einde van het Internet echt bereikt".

Ontvang de groetjes van,

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.