Een man die in België wordt verdacht van drugshandel moet de toegangscode van zijn smartphone afstaan, anders kan hij een gevangenisstraf krijgen, zo heeft het Hof van Cassatie bepaald. Het Gentse parket-generaal vervolgde de verdachte omdat hij weigerde de toegangscode van zijn twee telefoons te geven, zo meldt De Tijd. De man werd vorig jaar oktober daarvoor vrijgesproken, omdat de maatregel in strijd zou zijn met zijn zwijgrecht en het verbod om tegen zichzelf te getuigen.
Onder bepaalde voorwaarden kan de verdachte toch worden gedwongen zijn toegangscode af te staan, zo heeft oordeelde het Hof van Cassatie. Zo moet het toestel zonder dwang zijn verkregen en moet worden aangetoond dat de verdachte de toegangscode kent, aldus de Gazet van Antwerpen. Volgens het Hof is de nieuwe strafbepaling niet in strijd met het recht om jezelf niet te beschuldigen en het ruimere vermoeden van onschuld.
De verplichting om de toegangscode af te staan zou niet te vergelijken zijn met iemand die onder druk een verklaring aflegt. "Die code bestaat onafhankelijk van iemands wil, dus kan niet gemanipuleerd worden. Het kan vergeleken worden met het afstaan van dna. Dat kan - wanneer het nodig is - zelfs onder dwang gebeuren. De uitkomst van zo'n test zal dan nog altijd in iemands voor- of nadeel kunnen spelen. Het Hof paste dan ook deze redenering toe op het geven van de toegangscodes", zo laat VRT NWS weten.
Wanneer een verdachte zijn toegangscode niet afstaat kan hij worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en zelfs vijf jaar wanneer kan worden aangetoond dat een misdrijf voorkomen had kunnen worden, zo stelt Philippe Van Linthout, voorzitter van de Belgische vereniging voor onderzoeksrechter. De Belgische minister van Justitie Koen Geens is blij met de uitspraak, zo laat hij op Twitter weten. "Het arrest van het Hof van Cassatie zorgt voor evenwicht tussen belang van het onderzoek en privacy van de mensen. Politie en gerecht moeten toegang hebben tot de gegevens op telefoons van criminelen. Op die manier kan relevant bewijsmateriaal verzameld worden."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.