image

Grapperhaus wil dat justitie huidskleur uit dna kan afleiden

donderdag 6 februari 2020, 14:47 door Redactie, 23 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat justitie de mogelijkheid krijgt om uit de dna-sporen van een verdachte of slachtoffer zijn huidskleur af te leiden. Om dit mogelijk te maken heeft de minister vandaag een ontwerpbesluit gepresenteerd dat het "Besluit DNA-onderzoek in strafzaken" op een aantal punten moet gaan wijzigen.

Eén van die aanpassingen betreft de mogelijkheid om de huidskleur van een slachtoffer of verdachte aan de hand van gevonden dna-materiaal te bepalen. Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt nu huidskleur aan toegevoegd.

"Omdat dit persoonskenmerk sinds kort als gevolg van de wetenschappelijke ontwikkeling op het terrein van forensisch dna-onderzoek met voldoende mate van betrouwbaarheid uit iemands celmateriaal kan worden bepaald, is de tijd rijp om een dna-onderzoek naar de uiterlijk waarneembare persoonskenmerken van een verdachte of slachtoffer van wie de identiteit onbekend is, ook op de vaststelling van dit uiterlijk waarneembaar persoonskenmerk gericht te laten zijn en niet langer te beperken tot de al wettelijk toegestane kenmerken geslacht, ras en oog- en haarkleur", laat Grapperhaus in een toelichting op het ontwerpbesluit weten.

Samen met de andere persoonskenmerken die uit dna te halen zijn moet dit leiden tot betere compositietekeningen van de onbekende verdachte of het ongeïdentificeerde slachtoffer of het maken van een duidelijker profiel. "Die tekening of dat profiel kan ertoe leiden dat de identiteit van die persoon kan worden achterhaald hetgeen de oplossing van het misdrijf in het kader waarvan het dna-onderzoek is verricht, een stap dichterbij kan brengen", aldus de minister.

Grapperhaus verwacht dat er de komende jaren in plaats van de combinatie oog- en haarkleuronderzoek een oog-, haar- en huidskleuronderzoek zal worden aangevraagd. Op dit moment voert het NFI jaarlijks één tot vijf van dergelijke onderzoeken uit. De minister verwacht dat dit aantal de komende jaren niet aanzienlijk zal toenemen.

Vrijwilligers

Andere veranderingen die Grapperhaus wil doorvoeren zorgen ervoor dat politievrijwilligers de bevoegdheid krijgen om wangslijm of haarwortels van een verdachte of veroordeelde af te nemen. Daarnaast wordt het mogelijk voor politie om op locatie met mobiele apparatuur dna-onderzoek uit te voeren. Het ontwerpbesluit is onder andere aan de Raad voor de rechtspraak, de Autoriteit persoonsgegevens en het College van procureurs-generaal voorgelegd. "Uit de adviezen van deze instanties kan worden geconcludeerd dat zij zich in algemene zin met de inhoud van het ontwerp kunnen verenigen", aldus de minister. Het ontwerpbesluit is nu aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Reacties (23)
06-02-2020, 14:51 door Anoniem
Je leest en hoort altijd dat de politie het te druk heeft. Daarom heeft aangifte van van alles en nog wat geen zin.
Ik vraag me af, waar zijn ze zo druk mee. Met te druk zijn, of ophalen van broodjes shoarma met of zonder saus.
06-02-2020, 14:58 door Anoniem
Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt nu huidskleur aan toegevoegd.

Het ras bepaald niet de huidskleur?

Op dit moment voert het NFI jaarlijks één tot vijf van dergelijke onderzoeken uit.

Dus er zijn weer 20-tal bestuurders lekker bezig met vergaderen, om 5 onderzoeken per jaar minutieus te verbeteren.

Waste of money!
06-02-2020, 15:00 door Anoniem
wat een peen zeg stopt nou eerst maar een met criminele op te halen personlijk en graag meer politie op straat.en graag een andere minister .weg met cda.
06-02-2020, 15:04 door Anoniem
Nou nou dit komt wel heel dicht bij etnisch profileren, heur.
06-02-2020, 15:04 door Anoniem
"Andere veranderingen die Grapperhaus wil doorvoeren zorgen ervoor dat politievrijwilligers de bevoegdheid krijgen om wangslijm of haarwortels van een verdachte of veroordeelde af te nemen."
Vrijwilligers dus.... Nou, ik laat ze de échte politie bellen.
06-02-2020, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nou nou dit komt wel heel dicht bij etnisch profileren, heur.

Tja, alleen in NL schijnt men zich daar druk over te maken. Maarja, je etniciteit hoort bij je identiteit. Iemand als 'rossig' of 'blond' omschrijven kun je eveneens iemand zijn eh..profiel mee schetsen.
Als je als blanke in Afrika een misdrijf pleegt, word je ook als zodanig beschreven. Geen haan die er naar kraait. Want dat bén je toch?
Net als veel andere westerse landen heeft Nederland ook dat wereldvreemde. Die gemaakte domheid om bij een 'ander kleurtje' óf de andere kant op te kijken, óf te demoniseren. Of dingen als 'je mag dit niet zeggen want...fatsoen, bla bla bla'. In de 'gekleurde' landen, lachen ze ons daarom uit. Om die gemaakte domheid icm ambtelijke lafheid . Internationaal bekend, kan ik je vertellen.
Dat verklaart dat vele 'nieuwe ' landgenoten snel de discriminatiekaart trekken. ,
06-02-2020, 16:03 door Anoniem
Laten we hopen dat de kamer beter oplet dan bij wijlen SyRi. Toen is het als hamerstuk behandeld en was er geen hond die de moeite nam zich er inhoudelijk in te verdiepen. Nu het een klinkende onvoldoende heeft gekregen, onmiddellijk na de toeslagenfraude die bij dezelfde overheidsdienst speelt, hebben parlementariers plotseling heel veel moeite om zich te herinneren wie van hun fractie ook al weer verantwoordelijkheid voor dat geheel in hun portefeuille had... (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/28/er-heerste-een-sfeer-van-hard-harder-hardst-a3978245). Hun b****n om ronduit uit te komen voor hun verantwoordelijkheid zijn ook al in geen velden of wegen te bekennen...

Dit initiatief van de heer Grapperhaus klinkt als een om een fijne stofkam van zeer grote deskundigheid doorheen te halen...
06-02-2020, 16:41 door Briolet - Bijgewerkt: 06-02-2020, 16:44
Door Anoniem:
Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt nu huidskleur aan toegevoegd.

Het ras bepaald niet de huidskleur?

Dat vroeg ik me ook af. Je hebt natuurlijk albino's in alle rassen. De huidskleur veranderd ook met de uren zonneschijn op de huid, maar hoe lang iemand in de zon lag is juist niet via dna te zien.

In zijn algemeenheid is de huidskleur inderdaad een kenmerk van een ras. Maar bij een kind van gemengde ouders ligt het ras niet eenduidig vast, terwijl er wel een eenduidige huidskleur zal zijn.
06-02-2020, 17:03 door Anoniem
"Ras" is in elk geval onzin, want biologisch is er maar één menselijke ras: homo sapiens.
06-02-2020, 19:22 door spatieman
een bepaalde nep duitser uit Oostenrijk had ook iets met "ras" ,dat liep niet zo goed af.
06-02-2020, 21:07 door Anoniem
Door spatieman: een bepaalde nep duitser uit Oostenrijk had ook iets met "ras" ,dat liep niet zo goed af.
Toen waren er ook geen DNA-testen.
07-02-2020, 07:37 door Anoniem
Ze hoeven alleen maar naar Opsporing Verzocht te kijken om te zien wat Ze hier heen hebben binnen gehaald .
07-02-2020, 08:05 door Anoniem
mooie politiestaat zo aan het worden.

Zullen we eens beginnen met de eerlijkste mensen van het land , het ministerie van J&V

Dat zijn de beste en zuiverste mensen in Nederland, misschien kunnen we daar dna van af nemen en naar aanleiding van dat dna de maatstaf bepalen ?
07-02-2020, 08:09 door Anoniem
En ik maar denken dat haarkleur & structuur nog altijd slechts bij benadering kan worden ingeschat - zoveel procent kans dat het zus en zo uit je kop groeit, en zoveel procent kans op andere dikte, krul, en ook weer: kleur. Maar ik moet me dus wel vergissen, want op dergelijke basis blijft het gissen - ben benieuwd of pigment e.d. specifieker kan worden gepinpoint, zo nuet dan vraag je je toch af of Grapperhaus zo'n figuur is die de materie zelf niet beheerst, maar nog voordat hij zich goed heeft laten briefen reeds ideeen rondbazuind... en wat gezegd is, is gezegd, en heeft gevolgen voor de perceptie van alle partijen.
07-02-2020, 08:15 door Anoniem
Hoe lang duurt het nog voordat ze ook je banksaldo uit je DNA kunnen bepalen

En dat is minder vergezocht dan het op het eerste gezicht zal lijken
07-02-2020, 09:02 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Je leest en hoort altijd dat de politie het te druk heeft. Daarom heeft aangifte van van alles en nog wat geen zin.
Ik vraag me af, waar zijn ze zo druk mee. Met te druk zijn, of ophalen van broodjes shoarma met of zonder saus.

Man man man.... het is al jaren donuts bij de koffie. Ik heb werkelijk een keer meegemaakt dat de sirene en blauwe lampjes aangingen om een druk kruispunt over te steken met de patrouille auto, later (hooguit 5 minuten) zag ik ze bij de lokale snackbar tasjes ophalen en instappen.

Anyway, on topic.

Grappenhaus verruimt als een bezig bijtje de mogelijkheden voor justitie, eerlijk gezegd soms ook wel terecht. Maar ook wel bijzondere zaken die uiteindelijk kunnen dienen als een soort ladder. Vinger aan de pols houden ?
07-02-2020, 09:12 door Anoniem
Misschien kunnen wij als samenleving eerst de vraag stellen of wij Justitie en Veiligheid kunnen vertrouwen ...

Het antwoord is :
07-02-2020, 09:46 door _R0N_
Door Anoniem: "Ras" is in elk geval onzin, want biologisch is er maar één menselijke ras: homo sapiens.

Dat is een leugen.
Hond is ook geen ras maar er zijn verschillende hondenrassen en zo zijn er ook verschillende menselijke rassen.

Ras en huidskleur heeft wel iets met elkaar te maken maar er zijn Negroiede mensen die lichter zijn dan Aziatische mensen etc..
07-02-2020, 10:01 door SPer
Door Anoniem:
Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt nu huidskleur aan toegevoegd.

Het ras bepaald niet de huidskleur?

Op dit moment voert het NFI jaarlijks één tot vijf van dergelijke onderzoeken uit.

Dus er zijn weer 20-tal bestuurders lekker bezig met vergaderen, om 5 onderzoeken per jaar minutieus te verbeteren.

Waste of money!
Door Briolet:
Door Anoniem:
Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt nu huidskleur aan toegevoegd.

Het ras bepaald niet de huidskleur?

Dat vroeg ik me ook af. Je hebt natuurlijk albino's in alle rassen. De huidskleur veranderd ook met de uren zonneschijn op de huid, maar hoe lang iemand in de zon lag is juist niet via dna te zien.

In zijn algemeenheid is de huidskleur inderdaad een kenmerk van een ras. Maar bij een kind van gemengde ouders ligt het ras niet eenduidig vast, terwijl er wel een eenduidige huidskleur zal zijn.
Huidskleur is geen raskenmerk, het is het menselijk ras.
Uit wiki :
(Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd.)

Deze definitie kun je vrijwel overall vinden... dus is niet alleen gebaseerd op deze wiki quote.
07-02-2020, 10:17 door Anoniem
Deze minister denkt na over een "marokkanen detector" of "neger detector"??? Heerft hij bij Wilders stage gedaan?
07-02-2020, 12:40 door Anoniem
Zogenaamde vooruitgang, maar dat is het niet. Wat je nu dus veel meer zal gaan zien is veroordelingen obv dna en niet op basis van rechergewerk. Normaal begin je met het slachtoffer, wie is dat? Wat is er gebeurt? Wat kan het motief zijn geweest? Waar is het misdrijf gepleegd? Wanneer heeft dit mogelijk plaats gevonden? Dan ga je opzoek naar getuigen in de buurt? Met als doel personen uitsluiten als verdachte, hierna spreek je de familie leden en vrienden (90% van de de gevallen is bij een moord bv de dader een familielid, partner expartner of vriend), dat uitzoeken kost tijd en energie. Maar is wel noodzakelijk. Hiermee kun je zaken OPLOSSEN, puur dna eb alle internet en telefonie gegevens opvragen en doorspitten (veel werk) dat moet stap 2 zijn, niet stap 1. Dus eerst rechergeren obv common sense verdachten uitsluiten en getuigenissen verzamelen, dan wanneer het bewijsmateriaal een bepaalde richting op wijst dan kun je kiezen voor stap 2 (telefoon en internet gegevens doorzoeken 3) Eventueel dna onderzoeken. (Overigens zou dat nooit gedwongen mogen, maar pas na veroordeling, raar dat puur een verdenking, en een verdenking kan breed, 1.000 verdachte, zijn en ongefundeerd, dus er zouden veel meer fatsoensnormen moeten zijn en procedures die onschuldigen beschermen en het onderzoek helpt focussen op waarheidsvinding ipv met politieke / journalistieke scoringsdrang en gedreven vanuit blinde ambitie tunnelvisie te creeren en een dader te selecteren waarna het bewijs er bij wordt gezocht om iemand er in te luizen en ontlastend bewijs "kwijt" te raken. Mensen hebben geen idee hoe ongeintereseerd, amateuristisch, corrupt en immoreel het politie en justitieapparaat is. #schiedammerparkmoord #luciab etc etc

Afsluitend moet er dus begrensd worden wanneer dna mag worden geanalyseerd en wanneer dit mag worden gebruikt voor "berechting*. In de leefbaar rotterdam tokkiestad aan de maas werd al een OV reiziger gepakt door de boa gestapo nadat een verdachte had gespuugd op een BOA. Dit spuug werd onderzocht (kosten + 8.000 euro) en de zware crimineel werd gepakt. Dit voorval geeft aan dat justitie geen begrip heeft van grondrechten en van onderzoeksvereisten zoals proportionaliteit. Dit soort idioten moet je niet nog meer bevoegdheden geven.

Voorbeeld: Misdrijf gepleegd in woning 3e verdieping, bij de voordeur ligt kauwgom, dat van een buurman is die zijn auto die dag daar parkeerde (Terwijl hij straten verder op woont, dankzij de struisvogel politiek van betaald parkeren waarbij er nooit parkeerplekken of garage bijkomen naar uitsluitend overal betaalautomaten worden neergezet. Maar er komt een tijd dat heel NL 24/7 betaald parkeren is, wat dan @domme incompetente gemeente raadsleden, wel 25.000 huizen bij bouwen in een wijk, maar 0 parkeervoorzieningen dat is DOM)

Dan vind zo'n laag begaafde BOA dwaas de kauwgum vlakbij de voordeur van het complex. Dit moet hem wel zijn, vervolgen checken ze het DNA en meneer de buurtgenoot wordt gearresteerd en tot zijn onschuld definitief in de (blinde tunnelvisie)ogen van de justitie / OM gestapo is bewezen zit deze buurt genoot met een probleem.

Vervolgens wordt elk telefoon bericht en gesprek en alle internet gegevens uitgeplozen met als doel bewijs vinden. Psycholigisch gezien creeren mensen instinktief patronen waar die er niet zijn, ook geven ze betekenis aan zaken die er niet zijn, wanneer dan iemand met gezag bepaalt ik weet genoeg hij heeft het gedaan, dan ben je dus de lul, want alle medewerkers volgen blindelings en ambitieus die richting op, kritisch denken en objectieve vragen stellen wordt als onwenwenselijk gezien (einde cariere). Dus ons middelseeuwse corrupte en politiekgedreven justitie &OM apparaat is totaal niet geschikt voor zijn taak en zal veel slachtoffers maken door incompetentie en desinteresse.
07-02-2020, 16:48 door Anoniem
Op 1 april starten met een proef DNA-analyse van alle J&V ambtenaren om te onderzoeken wie zijn infodrager van het minder-minder dossier niet ingeleverd heeft dan wel toch een klokkenluider is en dat nog niet aan de minister verteld heeft? ;-)

HIermee gaat het oplospercentage van criminaliteit niet omhoog. Kijk een naar de veel betere cijfers in Duitsland.
09-02-2020, 08:10 door The FOSS
Door Anoniem: Op 1 april starten met een proef DNA-analyse van alle J&V ambtenaren om te onderzoeken wie zijn infodrager van het minder-minder dossier niet ingeleverd heeft dan wel toch een klokkenluider is en dat nog niet aan de minister verteld heeft? ;-)

HIermee gaat het oplospercentage van criminaliteit niet omhoog. Kijk een naar de veel betere cijfers in Duitsland.

Nee, maar je weet wel beter waar het vandaan komt en kan daar evt. beperkende maatregelen in stellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.