image

Onderzoekers: datalekken groter risico dan mensen beseffen

vrijdag 7 februari 2020, 12:36 door Redactie, 5 reacties

Datalekken zijn een veel grotere dreiging dan de meeste mensen beseffen, zo stellen onderzoekers van de Harvard School of Engineering op basis van eigen onderzoek. Voor hun onderzoek keken de onderzoekers naar gegevens die via verschillende datalekken op straat waren beland.

De gegevens uit deze verschillende datalekken werden via een tool gekoppeld met een dataset die in 2015 bij kredietbureau Experian werd gestolen. Deze dataset bevatte de informatie van miljoenen mensen. Per individu waren er 69 variabelen, zoals adresgegevens, telefoonnummer, kredietscore, donaties aan politieke partijen, het aantal kinderen en tal van andere gegevens.

Door de gegevens van verschillende datalekken te combineren met die van Experian bleek het mogelijk om de digitale identiteiten van mensen aan hun "real-world" identiteiten te koppelen. Dit leverde weer nieuwe informatie op. Zo was het via de tool mogelijk om eenvoudig te zoeken naar mensen met een hoog inkomen, die getrouwd zijn en kinderen hebben, alsmede actief zijn op websites om vreemd te gaan. Ook gegevens van Amerikaanse senatoren en andere politici waren door het combineren van de verschillende datalekken te vinden.

Volgens de onderzoekers zijn datalekken dan ook veel ernstiger dan de meeste mensen denken. "Zodra iets is gelekt, is het openbare informatie waar iedereen toegang toe heeft en kan gebruiken. Mensen hebben het idee dat ze een recht op hun informatie hebben nadat het is gelekt, maar zodra het is gelekt, is het weg. Dat is iets dat iedereen moet beseffen", zegt onderzoeker Kian Attari. De onderzoekers adviseren om geen wachtwoorden en gebruikersnamen te hergebruiken, omdat dit het eenvoudig maakt om mensen in meerdere datalekken te identificeren.

Afsluitend laten ze weten dat mensen ervan moeten uitgaan dat een bedrijf waar ze hun gegevens aan hebben toevertrouwd al is gecompromitteerd. "Er vinden continu datalekken plaats waar we geen weet van hebben, en veel van deze bedrijven worden niet verantwoordelijk gehouden. Als meer mensen zich bewust worden van het gevaar van datalekken, wordt hopelijk de druk opgevoerd om op te treden tegen bedrijven die onvoldoende doen om gegevens te beschermen", besluit onderzoeker Dasha Metropolitansky.

Reacties (5)
07-02-2020, 14:25 door Anoniem
Je mag aannemen dat bedrijven dit risico ook kennen

Waarom vragen ze dan toch steeds vaker en steeds meer informatie die strict genomen helemaal niet nodig is?
07-02-2020, 14:26 door Anoniem
"Zodra iets is gelekt, is het openbare informatie waar iedereen toegang toe heeft en kan gebruiken. Mensen hebben het idee dat ze een recht op hun informatie hebben nadat het is gelekt, maar zodra het is gelekt, is het weg.

Een verschil tussen Amerikaans en Europees recht. In het Amerikaanse wordt uitgegaan van het secrecy paradigm. Of iets is geheim en dan heb je een claim op privacy, of het is niet geheim en dan heb je geen redelijke verwachting.

Het Europese kent situaties waarin je nog steeds een zekere mate van bescherming kan hebben, afhankelijk van allerlei factoren. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het zo maar gaan lopen koppelen van inkomensgegevens aan bezoekersgegevens van politieke partijen, LGBT bijeenkomsten of wat voor min of meer gevoelige gegevens ook in Europa toch wel wat wenkbrauwen op doet trekken, ook al zijn de gegevens afzonderlijk openbaar.

Wat overigens niet betekent dat lekken dan geen kwaad kunnen, want we weten allemaal, dat iets niet (met zekerheid) mag, wil nog niet zeggen dat het ook niet gebeurt.
08-02-2020, 10:30 door Anoniem
.
Te naïef over privacy? 'Onze
kinderen gaan ons dit later
verwijten'


We nemen datamisbruik en online privacy niet serieus genoeg. Dat zegt hoogleraar Robbert Dijkgraaf, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en nu directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2322076-te-naief-over-privacy-onze-kinderen-gaan-ons-dit-later-verwijten.html

Robbert Dijkgraaf: privacy is volgende crisis
uitzending NOS Nieuwsuur, 7 februari 2020
start item vanaf 29m:49s

https://nos.nl/uitzending/47681-nieuwsuur.html
08-02-2020, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: Je mag aannemen dat bedrijven dit risico ook kennen

Waarom vragen ze dan toch steeds vaker en steeds meer informatie die strict genomen helemaal niet nodig is?

Wat nog erger is de trend dat bedrijven geen contactformulier meer hebben op de site. Maar je via sociale media of whatsapp met hun contact kunt opnemen. Die bedrijven lijken echt geen enkel idee te hebben wat voor een privacy risico's dit meebrengt.
Je zou dan verwachten dat de AP keihard ingrijpt, maar nee hoor. Probeer maar eens digitaal contact op te nemen met bijvoorbeeld de NS, Rabobank, Vattenfall, PostNL (hier zie ik op hun site nog niet eens contactmogelijkheden staan, zelfs geen telefoonnummer) etc. geen doen. Als je dan ook nog eens kijkt wat die websites allemaal voor scripts van derden meedraaien, lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld. Nu heeft zelfs de Rabobank hun server verplaatst naar de USA, waar deze vrij recent nog gewoon in Nederland stond.

Waarom vernagelen deze bedrijven zo makkelijk onze privacy? Waarom treedt de overheid hier niet tegenop?
09-02-2020, 18:18 door Anoniem
Het probleem is meer dat de naieve luie burger in dit nederland,
niet naar de stembus gaat en niet gaat stemmen dat is het grootste probleem!

Al die privacy en vrijheids beperkingen en digtale problemen door gedwongen en doorgedrukt beleid is gekomen
door het passieve nederlandse volk,ach ik heb niets te verbergen en ik stem toch maar niet etc.

Zo is ook de Europese Unie ontstaan,en nog steeds leveren wij in op alle vlakken qua om een
vrij en gelukkig leven te kunnen leiden,dat kan al bijna niet meer,alleen als je geld hebt,
maar dat is ook geen excuus meer want de rijken lijden er ook onder.

Iedereen moet opstaan en wakker worden en vechten voor je vrijheden
en om je eigen geld te kunnen behouden.

Kijk naar het VK brexit,kijk naar de groningers en de boeren die vechten nog,
maar in de grote steden is het naief en luiheid troef,als ze hun zakken maar kunnen vullen.
en de monden van het gewone volk willen dichten omdat ze wakker aan het worden zijn en zich steeds
beter gaan beseffen dat hun vrijheden door strengere regels en wetten en nog meer moeten betalen verder word inbeperkt.

NL-NU2020
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.