image

Britse geheime dienst MI5 wil toegang tot versleutelde berichten

dinsdag 3 maart 2020, 15:58 door Redactie, 22 reacties

De directeur van de Britse geheime dienst MI5 heeft techbedrijven opgeroepen om toegang tot versleutelde berichten te geven, omdat de dienst anders dergelijke communicatie niet kan benaderen. Volgens MI5-directeur Andrew Parker gelden er in de "echte wereld" wetten en kan er worden gehandhaafd.

In een interview met televisiezender ITV noemt Parker het wonderbaarlijk dat dit niet voor het internet geldt. Hij spreekt van een "wilde westen, zonder regels en ontoegankelijk voor de autoriteiten." De MI5-directeur roept in het interview techbedrijven op om end-to-end encryptie zo te ontwikkelen dat autoriteiten toch toegang tot versleutelde berichten kunnen krijgen.

Daarmee vraagt Parker eigenlijk om te stoppen met end-to-end encryptie, aangezien een dergelijke vorm van versleuteling inhoudt dat alleen de afzender en ontvanger de inhoud van een bericht kunnen inzien, en geen derde partijen. Onlangs stelde ook Gilles de Kerchove, EU-coördinator voor terrorismebestrijding, dat techbedrijven het mogelijk moeten maken dat autoriteiten toegang tot versleutelde data krijgen.

Verder stelt Parker in het interview dat de Britse bevolking zich geen zorgen moet maken dat ze worden bespioneerd door MI5. "We zijn alleen geïnteresseerd in mensen die ons kwaad willen doen. We zijn geïnteresseerd in terroristen en spionnen, en daar richten we onze gegevensverzameling op." Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.

Reacties (22)
03-03-2020, 16:07 door -Peter-
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.

Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?

Peter
03-03-2020, 16:11 door karma4
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.
Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?
Peter
Een verschil met iets van iedereen kunnen zien zoals op een publieke markt en tevens enkel kijken of er oplichting dan wel andere foute zaken gebeuren. Handhaven wil niet zeggen dat je continue iedereen volgt. Het is geen 1-0 binair iets.
Politie gaat ook mee met de voetbalfans. In jou redenatie zijn alle voetballiefhebbers daarmee meteen veroordeeld als misdadiger.
03-03-2020, 16:26 door Anoniem
Als Engelsen naar een willekeurig buitenland gaan, dan ergeren ze zich dat het er vol foreigners loopt.

Zo ook roept MI5 vrolijk op tot zulke draconische maatregelen.

Met al die foreigners in die andere landen niks te maken. Het is wonderbaarlijk inderdaad, en zeg het nog maar eens hardop op de Engelse telefiesie van ITV, dat het niet voor het hele internet geldt. Alle foreigners bek houden, en de post open maken. Want het internet is Engels. Van een zooitje xenofobe bejaarden uit Kent en omstreken. Die zich natuurlijk zelf geen zorgen moeten maken dat ze bespioneerd gaan worden. Want dat zijn de enige eerlijke domme xenofobe stembejaarden uit Kent. En omgeving. Waar het hele internet voor bedacht is natuurlijk. Maar al die foreigners, die zijn niet te vertrouwen. Terecht dat MI5 zich daar zo voor inzet. Alle foreigners wegwezen, en al zeker van het internet. Met al die kunstjes als encryptie, zodat domme xenofobe stembejaarden uit Kent al het zicht op hun veiligheid wordt ontnomen.

En omgeving.
03-03-2020, 16:28 door Anoniem
Of deugdelijke encryptie voor een ieder of slechts deugdelijke encryptie voor diegenen,
die buiten beeld wensen te blijven, dan hebben dus slechts cybercriminelen e.d. deugdelijke encryptie.

Encryptie geheel willen doorbreken om partieel te kunnen observeren heeft geen kans van slagen.

Ieders meta data analyseren om te handhaven tegen mogelijke daders biedt meer succes.
Doet men dit wel voldoende? Of wil men via de andere methode puurure op mankracht bezuinigen
(robot-IT-ambtenaren inzetten is goedkoper).

Waarom heeft men anders toch een surveillance staat opgetuigd?
We doen toch al lang stiekem wat Mainland China in het openbaar doet en verantwoordt.
Hier is het top-kader alleen wat stiekemer en minder openlijk met hetzelfde bezig.

Of is het alleen om later de gebruikelijke usance achteraf te kunnen verantwoorden?
We doen het al lang, maar waren nog niet klaar voor om dat met de bevolking te willen of kunnen delen.
Of waarschijnlijk horen jullie nooit echt wat onze agenda inhoudt.

Ik vermoed het laatste (containment en quarantaine oefeningen o.a voor wat komen gaat.)
Zeg maar dag tegen je persoonlijke en individuele vrijheid, total control komt eraan,
ook naar een digitale locatie bij u in de buurt (5G).

J.O.
03-03-2020, 16:30 door Anoniem
Nou ja,in The UK kennen ze niet zulke sleepwet zoals hier,mensen moeten zich juist bewapenen tegen deze tafrelen van de overheid.
Als je geen encryptie gebruikt dan ben je nergens meer veilig als brave burger voor de overheid.
Dus weg met dat gezeur dat encryptie niet te ontsleutelen valt.
Tegenwoordig is encryptie alleen mogelijk te gebruiken als je wat meer ict kennis hebt,voor de leek ligt alles open en bloot op straat eigenlijk van zijn data.
Want de leek staat er niet bij stil dat je bijvoorbeeld vpn kan gebruiken of een andre vorm van encryptie,want weet er niks van af dat deze middelen ook mogelijk zijn zijn data te kunnen beveiligen.
03-03-2020, 16:57 door Anoniem
Criminelen smullen ervan. Volgens mij sturen ze zelfs wat van hun illegaal verkregen geld naar lobby groepen die domme politici maar wat doen zeggen over encryptie om zo straks bergen met geld te verdienen.
Einde encryptie is tevens einde Internet maar misschien was dat de bedoeling van begin af aan?
03-03-2020, 17:03 door Anoniem
Hoe beschermt MI5 Nederlandse bedrijven tegen spionnen? Als die geen sterke encryptie meer mogen gebruiken vanwege de nieuwe wetten van MI5?
03-03-2020, 17:41 door Anoniem
Eh... Het is toch een eiland? Laat ze het dan lekker daar verbieden en val ons er niet mee lastig.

Brexit heeft niet alleen voor de Engelsen voordelen hoor! (wanneer eindelijk Nexit?)
03-03-2020, 19:19 door Anoniem
Wat een valse tegenstelling. Deze figuur zou beter moeten weten dus dat'ie zich voor dit propagandakarretje laat spannen is voor mij meer bewijs dat er hier een extreem smerig spelletje wordt gespeeld. Wat we in het geval van het VK al wisten: Het "snoopers' charter", erdoorgedrukt door Theresa May, is net zo'n bak aan tegen de plinten opklotsende burgerhaat, en komt ook al uit de koker van de geheime diensten.

Door Anoniem: Nou ja,in The UK kennen ze niet zulke sleepwet zoals hier,mensen moeten zich juist bewapenen tegen deze tafrelen van de overheid.
Die kennen ze dus wel; ze hadden 'm zelfs eerder dan hier.
03-03-2020, 19:57 door Anoniem
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.

Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?

Peter

MI5 heeft bezit van Echelon.
03-03-2020, 23:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.

Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?

Peter

MI5 heeft bezit van Echelon.

Met zo een overduidelijke anti-Europese reeks overtuigende uitslagen van het Engelse volk (met name de Engelsen, dat is nog wat anders dan de "Britten"), is zo een Echelon natuurlijk ook niet (meer?) blind te vertrouwen.

Met name als de zo beloofde economische voorspoed van het Nieuw Britse Onafhankelijke Rijk een hele vieze tegenvaller gaat worden, en alle indicatoren wijzen daarop, dan wordt het uitkijken met die gasten. Niet zozeer voor de veiligheid, want we blijven NAVO vriendjes. Maar wel voor onze economie.

Er is daar immers iemand met absolute meerderheid gekozen voor vier jaar. En die betaalt de loonstrookjes van dat Echelon weer. Gaat die Johnson in de loop van zijn termijn wat stotteren en stamelen om alles nog uitgelegd te krijgen aan zijn kiezers, dan bereiden we ons beter voor dat er vanuit die hoek niet vals gespeeld gaat worden. Een heel goed argument voor een sterkere AIVD en een kwaliteitsslag binnen de bedrijven (en de universiteiten!) om security op gebied van bedrijfsgeheimen, maar ook vervelende dingen als mal- en ransomware die dan zogenaamd uit wildenlanden komen beter in de tang te krijgen. Én meer koekjes bij de koffie voor de echte internet juristen natuurlijk.
04-03-2020, 01:20 door Anoniem
Dus Andrew Parker ziet graag dat wanneer je op een parkeerplaats in gesprek bent, het opneemt en upload naar de geheime dienst.

Knettergek.
04-03-2020, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ja,in The UK kennen ze niet zulke sleepwet zoals hier,mensen moeten zich juist bewapenen tegen deze tafrelen van de overheid.

De Engelse versie heeft RIPA (https://en.wikipedia.org/wiki/Regulation_of_Investigatory_Powers_Act_2000). De vormen van misbruik zijn overigens in ieder land vooralsnog anders. In Nederland is het met name een probleem met intimidatie van kleinere groepen activisten (https://www.burojansen.nl/category/observant/observant-74/). In UK is het eerder gericht op pekelzonden, waarbij het illegaal voeren van duiven mogelijk de fraaiste is (https://www.theguardian.com/world/2016/dec/25/british-councils-used-investigatory-powers-ripa-to-secretly-spy-on-public).

In ander nieuws een update over de vermeende effectiviteit. New York Times bericht over een van de programma's. Dit heeft $100 miljoen gekost en precies een nieuw spoor opgeleverd (https://www.nytimes.com/2020/02/25/us/politics/nsa-phone-program.html). Men kan zich zo bekenden hoe door af te stappen van de tunnelvisie rondom persoonsgegevens 100 miljoen effectiever besteed kan worden...
04-03-2020, 09:32 door karma4
Door Anoniem: Dus Andrew Parker ziet graag dat wanneer je op een parkeerplaats in gesprek bent, het opneemt en upload naar de geheime dienst.
Knettergek.
Een knettergekke anonieme reactie. Jij stelt dat er figuren zijn die het recht hebben om andere uit te moorden met aanslagen en dat zoiets wegens privacy niet tegengaan mag worden. Ze willen van bepaalde gerichte targets kunnen volgen waar ze zijn met wie ze spreken etc.. Ben je bacatalan vergeten?
04-03-2020, 09:47 door Anoniem
Door karma4:
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.
Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?
Peter
Een verschil met iets van iedereen kunnen zien zoals op een publieke markt en tevens enkel kijken of er oplichting dan wel andere foute zaken gebeuren. Handhaven wil niet zeggen dat je continue iedereen volgt. Het is geen 1-0 binair iets.
Politie gaat ook mee met de voetbalfans. In jou redenatie zijn alle voetballiefhebbers daarmee meteen veroordeeld als misdadiger.
In jouw optiek bestaan er dan ook geen prive gesprekken meer want daar kunnen dan ook overheidsdienaren bij zitten en natuurlijk alleen als men het 'vermoeden' heeft dat er iets gaande is. Het is keer op keer bewezen dat de overheid niet betrouwbaar is. Men wil gewoon totale controle.
04-03-2020, 12:44 door Anoniem
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.

Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?

Peter
Precies, want dat is juist wat Edward Snowden naar buiten bracht. Inlichtingendiensten trekken zich totaal niets aan van welke wet dan ook (zoals de praktijk helaas leert in Nederland).
04-03-2020, 12:45 door Anoniem
Waarom komen die diensten niet zelf met een alternatief voor Facebook en Whatsapp. Mensen zullen het minder erg vinden als alleen de centrale inlichtingendienst van hun eigen land meekijkt ipv alle niet bevriende landen en een bende commerciële bedrijven die data aan ontelbare partijen doorverkopen.Als erg iemand goed zou moeten zijn in het beveiligen van communicatie dan zijn zij het wel.
04-03-2020, 12:46 door Anoniem
Door karma4:
Door -Peter-:
Volgens de MI5-directeur vindt er geen monitoring van de gehele bevolking plaats.
Waarom wil hij dan juist de versleuteling van de communicatie van de gehele bevolking ongedaan maken?
Peter
Een verschil met iets van iedereen kunnen zien zoals op een publieke markt en tevens enkel kijken of er oplichting dan wel andere foute zaken gebeuren. Handhaven wil niet zeggen dat je continue iedereen volgt. Het is geen 1-0 binair iets.
Politie gaat ook mee met de voetbalfans. In jou redenatie zijn alle voetballiefhebbers daarmee meteen veroordeeld als misdadiger.
Nooit gehoord heeft van Edward Snowden zeker.
04-03-2020, 12:57 door Anoniem
L.S.

Die totale controle zal er tenslotte dan ook komen, ofwel linksom ofwel rechtsom te bereiken via de twee "netten" - voor Nederland en elders, nl. het stroomnet en het Internet.

Komt men tegen die totale voorgenomen controle eniger ure in de toekomst mogelijk in verzet, dan valt de stroom uit of heeft men geen internet toegang meer om de vereniging van tegenkrachten ter plaatse tegen te kunnen gaan. Nu al gaat soms 's nachts de ATM al uit, hoewel dat voor een automaat heel vreemd lijkt, want ja "plofkraakjes". Af en toe een plofje hier en af en toe een plofje daar. Ook zullen cybercriminaliteit en legale cyber-schermutselingen steeds meer toe gaan nemen.

Eerst gaat men daarbij andere proefballonnetjes oplaten. Bijvoorbeeld iedere smartfoon gebruiker krijgt er een verborgen groepslid in zijn Whatsapp bij, een mannetje of vrouwtje van MI5 wellicht. Dat ballonnetje is ook al eens opgelaten. Men heeft het surveillance grid opgetuigd, dus willen de autoriteiten er gebruik van maken. Ook bij ons. "Never let a good opportunity go to waste".

Remedie - voeg je bij de consensus en deel niets met het Internet, dat je niet met Jan en Alleman of de gehele verdere wereld wenst te delen. Verder mag je erover denken wat je wilt en kun je zelf je conclusies trekken.

Jodocus Oyevaer
05-03-2020, 19:33 door Anoniem
disproportionele maatregel

Zodra criminelen dit weten gebruiken ze die mogelijkheid gelijk niet meer. Met als resultaat dat MI5 dus overal kan gaan gluren.
07-03-2020, 02:44 door Eric-Jan H te D
.
Ik raad MI5 aan datgene te doen wat ze vroeger in een dergelijk geval ook deden: infiltratie. En dat kan dus ook cyberinfiltratie zijn, waarbij de encryptie van de potentiële terrorist wordt verzwakt en niet die van de rest van de wereld. Want anders weet ik nog wel iemand die datzelfde bij MI5 zal proberen om die wereldwijde toegang te bemachtigen. En ik weet zeker dat de beste klant van MI5 - her majesty the Queen and her subsidiaries - daar niet blij mee zouden zijn.
11-03-2020, 14:53 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dus Andrew Parker ziet graag dat wanneer je op een parkeerplaats in gesprek bent, het opneemt en upload naar de geheime dienst.
Knettergek.
Een knettergekke anonieme reactie. Jij stelt dat er figuren zijn die het recht hebben om andere uit te moorden met aanslagen en dat zoiets wegens privacy niet tegengaan mag worden. Ze willen van bepaalde gerichte targets kunnen volgen waar ze zijn met wie ze spreken etc.. Ben je bacatalan vergeten?

Nee, jouw reactie stelt dat omdat er figuren zijn die anderen uitmoorden overheden, en daardoor uiteindelijk ook criminelen, de mogelijkheid moeten hebben om mee te luisteren met mijn prive gesprekken, en om mijn prive berichten te kunnen lezen.

Om voor een klein percentage crimielen de data van vele onschuldige nette burgers te grabbel te gooien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.