image

Malafide coronatracker vergrendelt Androidtoestellen

dinsdag 17 maart 2020, 11:13 door Redactie, 5 reacties

Onderzoekers waarschuwen voor een malafide app die zich voordoet als een coronatracker, maar in werkelijkheid Androidtoestellen vergrendelt en losgeld eist voor het ontgrendelen. De Coronavirus Tracker-app wordt buiten de Google Play Store via een malafide website aangeboden en claimt de uitbraak van het coronavirus in real-time op straat-, stads- en staatsniveau te kunnen monitoren.

Eenmaal geïnstalleerd vraagt de app om beheerdersrechten, zodat het tijdens een herstart kan worden geladen en rechten heeft om het scherm te vergrendelen. Iets wat gebruikers ook in het verzoek te zien krijgen. Vervolgens toont de malafide app een waarschuwing dat alle data op het toestel is vergrendeld en er 250 dollar moet worden betaald om weer toegang te krijgen.

Volgens onderzoeker Lukas Stefanko van antivirusbedrijf ESET en onderzoeker Tarik Saleh is er geen sprake van versleutelde data, maar vergrendelt de malware het toestel. De malware gebruikt echter een hardcoded key voor de vergrendeling, waardoor de ontgrendelcode voor elk toestel hetzelfde is. Deze code om het toestel te ontgrendelen is "4865083501", merkt Stefanko op.

Image

Reacties (5)
17-03-2020, 11:25 door Anoniem
Een coronatracker...zodat je op tijd kan wegrennen? Het bestaan van dergelijke junkapps is met terugwerkende kracht de schuld van hun downloaders. Waarom?
"Eenmaal geïnstalleerd vraagt de app om beheerdersrechten, zodat het tijdens een herstart kan worden geladen en rechten heeft om het scherm te vergrendelen."
Een app met rechten om het scherm te vergrendelen heeft geen bestaansrecht. Maarja, gratis...
17-03-2020, 11:44 door Anoniem
Vrij amateuristisch deze ransomware.
Maar je ziet wat je krijgt bij cybercriminelen met een beetje te veel vrije tijd,
die ze natuurlijk beter in de "slammer" kunnen doorbrengen.

Wanneer gaan we eens echt ransomware artiesten aanpakken?

luntrus
17-03-2020, 12:48 door Anoniem
Ja, dat klopt, maar Google heeft in de PlayStore geen apps met Corona voorhanden.
Dus wie buiten de PlayStore toch iets installeert, doet dat uiteraard op eigen risico (zoals deze bijdrage boven wel aantoont).
17-03-2020, 13:05 door Anoniem
App buiten de google store....

How many times must we teach you this lesson !
17-03-2020, 17:45 door Anoniem
Even een kleine search bij UptoDown toont meedere Corona tracker apps........ dat is vragen er om.

Die website is normaal vrij handig voor het sideloaden van Android apps, maar mensen kunnen er ook deze ransombagger op kwijt, helaas..... :(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.