image

De privacyvriendelijke tools waarmee het Tor Project thuiswerkt

vrijdag 27 maart 2020, 09:32 door Redactie, 4 reacties

Geen Zoom, Google Hangouts of Microsoft Teams, het Tor Project dat zich inzet voor de privacy en veiligheid op internet maakt gebruik van heel andere tools om thuis te werken. Het Tor Project is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Tor Browser en het Tor-netwerk.

Dagelijks maken 2,5 miljoen mensen hier gebruik van, zowel voor privacyredenen als het omzeilen van overheidscensuur. Sinds het Tor Project in 2006 als non-profitorganisatie werd geregistreerd werken medewerkers en de community voornamelijk vanuit huis. "Wanneer mogelijk gebruiken we vrije en opensourcetools", zegt Stephanie Ann Whited van het Tor Project.

Nu wereldwijd organisaties en mensen vanwege de uitbraak van het coronavirus thuiswerken besloot het Tor Project een overzicht te geven van de tools waarmee het thuiswerkt. Veel van de online communicatie vindt plaats via IRC. Om van IRC gebruik te maken is het niet nodig eerst een e-mailadres of andere persoonlijke identificeerbare informatie te delen. Notities, agenda's en blogposts worden via Riseup pads bijgehouden. Hiervoor is geen account vereist, alleen een webbrowser.

Als "productiviteitsplatform" is gekozen voor NextCloud, waarbij organisaties het platform volledig in eigen beheer hebben. Whited noemt het een tegenhanger van Google Suite en het wordt ingezet voor het werken aan documenten, het delen van kalenders en bestandsopslag. Voor kleinschalige groepschats en één-op-ééngesprekken werkt het Tor Project met de chat-app Signal. "Het is end-to-end versleuteld, en je kunt berichten met gevoelige informatie zo instellen dat ze verlopen", merkt Whited op.

Videogesprekken worden via Jitsi Meet gehouden. Het Tor Project raadt aan Jitsi te proberen voordat er van Zoom gebruik wordt gemaakt, dat vanwege een gebrek aan transparantie onder vuur is komen te liggen. Wanneer het nodig is om vertrouwelijke bestanden te delen kiezen de ontwikkelaars en projectteams voor OnionShare. Gaat het om niet-gevoelige bestanden, dan worden die via share.riseup.net gedeeld.

Reacties (4)
27-03-2020, 09:40 door Anoniem
Opmerkelijk dat er dan toch voor share.riseup.net gekozen wordt voor het delen van bestanden, volgens mij zou dit ook prima met Nextcloud kunnen. In dezelfde categorie zou je ook Firefox Send nog kunnen aanraden, al is dat dan wel weer gehost op Google's servers (doch met client-side encryptie).

Helaas merk ik dat het toch veel Skype is in mijn omgeving, misschien toch eens wat vaker Jitsi Meet proberen om wat mensen over de streep te trekken.
27-03-2020, 10:53 door Anoniem
Vergelijkbaar verhaal voor Global Rebellion https://media.ccc.de/v/36c3-11008-server_infrastructure_for_global_rebellion
27-03-2020, 22:25 door Anoniem
Hoe kan dit dat men zo snel na die maatregelen dit heeft voor mekaar gekregen. Was men niet al aan't loggen voor de toelatingen er lagen? Gezien de nood - och ja. Maar het zet wel tot nadenken. Wat doet vader staat nog zoal om ons in de gaten te houden?
Ik denk dat die GSM toch vaker uit gaat en in een blikken doos gaat verdwijnen. Dank u mr. Faraday! (eens die crisis door is - nu mogen ze weten waar ik zit).
02-04-2020, 09:16 door Anoniem
Jitsi Meet, een leuk idee. Maar in Mozilla Firefox is te zien dat google-analytics gebruikt wordt. Verder voldoet mijn Firefox niet zo erg en worden Google Chrome en Chromium geadviseerd. Vaarwel privacy!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.