image

"VS gebruikt locatiedata om verspreiding corona te onderzoeken"

maandag 30 maart 2020, 10:24 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 30-03-2020, 14:02

De Amerikaanse autoriteiten gebruiken mobiele locatiegegevens van miljoenen telefoons om de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken. Zo moet onder andere duidelijk worden op welke plekken mensen nog bijeen komen. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen.

De data die het Centers for Disease Control and Prevention ontvangt is afkomstig van een project genaamd " Covid-19 Mobility Data Network", waarin epidemiologen van verschillende universiteiten, techbedrijven, dataproviders samenwerken en overheidsinstanties werken. De locatiedata is echter niet van telecomproviders afkomstig, maar van mobiele advertentiebedrijven. Die kunnen via hun advertenties ook locatiegegevens verzamelen. De data zou wel eerst worden geanonimiseerd.

Onderzoekers zouden met de gegevens kunnen zien op welke openbare plekken mensen nog steeds samenkomen, of in hoeverre mensen zich aan de opdracht houden om thuis te blijven. Zelfs de economische impact zou kunnen worden gemeten, omdat het ook de daling van het aantal klanten voor winkels en afgelegde autokilometers kan laten zien.

Volgens privacyactivist en onderzoeker Wolfie Christl maakt de locatiedata-industrie gebruik van "covidwashing" om producten die de privacy schenden te legitimeren. "In licht van de de huidige crisis kan het gepast zijn om in bepaalde gevallen geaggregeerde data te gebruiken, zelfs wanneer die in het geheim of op illegale wijze is verzameld", aldus Christl. "Aangezien het echt anonimiseren van data bijna onmogelijk is, zijn sterke juridische waarborgen verplicht." Zo moet het gebruik van de data worden beperkt en ervoor worden gezorgd dat die niet later voor andere doeleinden is te gebruiken.

Image

Reacties (14)
30-03-2020, 10:53 door karma4 - Bijgewerkt: 30-03-2020, 10:56
Geaggregeerde data is van alles wat de wereld beschrijft. Als en elke beschrijving van iets als een privacy inbreuk gaat zien dan wordt het een totaal onwerkbaar iets. Valt nog mee dat de persoon het niet anoniem vermeld maar zijn eigen naam gebruikt. Kan je hem nog aanpreken op zijn verantwoordelijkheid. Nee privacy is niet het recht om anderen te gaan besmetten.

De conclusie is prima: '"Zo moet het gebruik van de data worden beperkt en ervoor worden gezorgd dat die niet later voor andere doeleinden is te gebruiken." ofwel zo vroeg mogelijk details aggregeren deze gericht samenstellen en niet alles in encryptie pseudonimisatie gaan doen omdat dat laatste technisch kan.
30-03-2020, 11:34 door Anoniem
Gewoon zorgen dat die data er niet is.
Maar ja, zo'n mobiel spionage apparaat is zo handig he!
30-03-2020, 12:19 door karma4
Door Anoniem: Gewoon zorgen dat die data er niet is.
Maar ja, zo'n mobiel spionage apparaat is zo handig he!
Je mag compleet geïsoleerd leven zonder mobiel. Je eerste keus is wil je onderdeel zijn van een sociale gemeenschap of niet.
Dat is een digitaal antwoord ja/nee. Het ja gaat niet zonder verplichtingen jegens anderen.
30-03-2020, 12:39 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon zorgen dat die data er niet is.
Maar ja, zo'n mobiel spionage apparaat is zo handig he!
Dan ook niet klagen als het fout gaat

Wel de lusten maar niet de lasten van een digitale samenleving
30-03-2020, 12:52 door Anoniem
Locatiedata kan technisch gezien niet anoniem. Simkaart-Device-Provider is je fingerprint. Je kan hooguit je internetverkeer/surfgedrag verbergen. Maar door je (sociale) contacten ben je vrijwel altijd te traceren.
30-03-2020, 15:44 door Anoniem
Natuurlijk zijn er altijd mensen die de data misbruiken, net zoals er altijd mensen zijn die desinfecterend middel verkopen teten woekerprijzen.

Als je vindt dat deze data niet beschikbaar moet zijn omdat er iemand misbruik van kan maken,dan moet je ook auto's verbieden want daar kan een dief mee ontsnappenen lucifers moeten weg want brandstichters, en ga zo maar door.

Maarja, je wilt wel gewoon van A naar B en je wilt eenhamburgertje kunnen bakken dus *jij* mag wel een auto en lucifers, maar die ander niet. Het is net als die hardrijder die wordt aangehouden en gaat staan janken dat er mensen zijn die veel harder rijden...
30-03-2020, 16:34 door Anoniem
Heeft weinig zin. Met volgen stop je niks.
30-03-2020, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Locatiedata kan technisch gezien niet anoniem. Simkaart-Device-Provider is je fingerprint. Je kan hooguit je internetverkeer/surfgedrag verbergen. Maar door je (sociale) contacten ben je vrijwel altijd te traceren.

Het is sowieso niet anoniem als het GPS data en timestampdata is. Er is meestal maar 1 persoon die voldoet aan het bewegingspatroon (huis, werk). Die patronen zijn uniek.
30-03-2020, 16:50 door Anoniem
Het lijkt alsof "hun" meer aan jouw telefoon hebben dan jijzelf.
30-03-2020, 16:55 door Anoniem
https://www.ad.nl/den-haag/br-br-schrik-om-inzet-van-politiedrone-op-kaapseplein-moeten-we-dit-wel-willen~aecf7b030/

Thus it begins
30-03-2020, 17:21 door karma4 - Bijgewerkt: 30-03-2020, 17:28
Door Anoniem: Het is sowieso niet anoniem als het GPS data en timestampdata is. Er is meestal maar 1 persoon die voldoet aan het bewegingspatroon (huis, werk). Die patronen zijn uniek.
Alleen als je uit meerdere patronen en dat met een oorzaak zou kunnen achterhalen.
Hoeveel zorgmedewerkers wonen op postcode A en werken en Ziekenhuis B. Dat is herleidbaar tot de persoon.
Het voegt niets toe aan benodigde informatie.

Hoeveel zijn er in Tirol op wintersport geweest en hebben tevens carnaval in brabant gevierd. Dat is een stuk minder gericht op de persoon maar zeker gericht op en verspreidingspatroon. Dan nog kun je er een mogelijk een enkel geval uithalen zeker als dat een geval is die opgenomen is geweest. Hier gaat het algemeen belang boven die van een enkel persoon.
Enige doel is en blijft dat aanpakken van verspreidingspatronen.

Een goede referentie: https://gdprhub.eu/index.php?title=Data_Protection_under_SARS-CoV-2
30-03-2020, 21:38 door The FOSS
Door Anoniem: Gewoon zorgen dat die data er niet is.
Maar ja, zo'n mobiel spionage apparaat is zo handig he!

Jou zouden ze aan de ketting moeten leggen!
31-03-2020, 10:44 door The FOSS
Nood breekt wet dus mond houden en netjes locatiedata inleveren!
18-12-2020, 13:40 door Anoniem
Het probleem is niet dat er data word verzamelt maar hoe en waarvoor het gebruikt word. En wat is de precedent werking als het gebruik word toegestaan. om inzicht in de verspreiding van het corona virus te krijgen zal niemand echt wakker van liggen. Maar wat als die data word gebruikt om jouw automatisch een boete te geven als je kerst met 6 verschillende personen hebt gevierd? of dat de verplaatsing van A naar B te snel was en je een boete krijgt. of als je een ongeluk krijgt terwijl je te snel hebt gereden en de verzekering dood leuk zegt u bent niet verzekerd omdat u zich niet aan de wet heeft gehouden. je ziektekosten omhoog gaat omdat je te vaak bij de burgerking komt? Of dat je onterecht als fraudeur wordt bestempeld door de belastingdienst omdat je aan het risico profiel voldoet, kijk de huidige toeslag affaire maar.
als je alle data dan ook nog is samen voegd dan vind je altijd een stok om de hond te slaan. Als je zoals ik ouder bent als 50 dan heb je nog de tijd meegemaakt dat er actief op zoek werd gegaan naar kindermisbruik in het gezin, en het criteria was als je een kind 2 poppen gaf 1 een kind pop en 1 oudere pop en het kind beukte ze tegen elkaar dan was er sprake van misbruik. hele gezinnen werden ten onrechte de afgrond in geduwd. Als ik alle data van u zou analyseren van het afgelopen jaar dan vind ik bij een ieder van u wel een strafbaarfeit of kan op zijn minst de indruk wekken dat u er 1 gepleegd hebt.

wees voorzichtig met data en stop met roepen ik heb niks te verbergen, ik doe niks fout. wie naar iets zoekt zal het vinden.
Marco
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.