image

NCSC geeft organisaties advies voor veilig thuiswerken

maandag 30 maart 2020, 10:47 door Redactie, 5 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft advies voor organisaties en medewerkers opgesteld om veilig te kunnen thuiswerken. Dit naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus. "Het is belangrijk om in deze situatie aandacht te hebben voor de informatiebeveiliging. Thuiswerken betekent bijvoorbeeld een extra belasting op de verbinding met uw bedrijfsnetwerk", aldus het NCSC.

Zo wordt aangeraden om thuis te werken via een beveiligde verbinding en hierbij zoveel mogelijk gebruik te maken van multifactorauthenticatie. Tevens wordt geadviseerd om sterke wachtwoorden af te dwingen. "Zorg dat uw organisatierichtlijnen up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers omtrent informatiebeveiliging inclusief het (thuis)gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé it-voorzieningen", laat het advies verder weten.

Volgens het NCSC is het ook raadzaam om medewerkers te wijzen op phishing rondom corona en hoe dit kan worden gemeld. Er moet namelijk rekening worden gehouden met een mogelijke toename van meldingen omtrent phishingmails, zo stelt de overheidsinstantie. Die adviseert thuiswerkers om geen links en bijlagen in onverwachte e-mails te openen. Ook wijst het NCSC naar het volgen van de organisatierichtlijnen over informatiebeveiliging en de omgang met informatie. "Ga bewust om met informatie thuis en wat u bespreekt in berichtenapps of tijdens een videoconference."

Image

Reacties (5)
30-03-2020, 15:22 door Anoniem
Het punt is dat er zoveel organisaties met goed bedoelde tips komen dat mensen overvoerd worden met security tips en ze daardoor ook niet meer lezen. Veel te veel worden open deuren alsnog weer open getrapt waardoor veel mensen sowieso afhaken.
30-03-2020, 18:38 door Anoniem
Ik maak er een dagelijks item van op het Intranet, iedere dag een korte tip en wat achtergrond voor wie er meer over wil lezen.
31-03-2020, 02:19 door Anoniem
Het is heel goed van het NCSC dat ze dit doen. Want de meeste bedrijven zijn zo dom dat ze er nooit echt bij stil hebben gestaan wat nadenken over thuis werken voor de continuïteit van het bedrijf kan betekenen. Ja, uit je nest gewhatsappt worden in je vrije weekkend omdat miep vander baas dan zelf nergens over wakker moet liggen en het voor maandagmorgen al fijn gedelegeerd kan zijn. Dat kunstje is al alom ingevoerd.

Nu het plotseling niet anders kan dan van huis uit werken en er op die manier nooit over is nagedacht, kans groot dat er extra domme dingen gebeuren.

Voor ons van hier goed nieuws. In de zin van dat we alleen maar meer werk gaan krijgen op security gebied. Met dien verstande dat de rottere appels daar ook weer op meefietsen. Die ooit de panda virusscanner hebben leren installeren op windows 95 maar verder ook niks hebben bijgeleerd. Wat op zich geen schande is. Tenzij jij bij zo een bedrijf de troep mag komen oplossen. Want het is allemaal technisch, dus ga niet vertellen dat je dan ook nog eens geld wilt wilt hebben he? We hebben die vorige al zoveel gegeven en nou werkt het nog steeds niet!
05-04-2020, 15:05 door Anoniem
ook leuk om te horen dat juist een medewerker van het ncsc zoom gebruikt....
23-04-2020, 00:16 door Anoniem
Door Anoniem: Het punt is dat er zoveel organisaties met goed bedoelde tips komen dat mensen overvoerd worden met security tips en ze daardoor ook niet meer lezen. Veel te veel worden open deuren alsnog weer open getrapt waardoor veel mensen sowieso afhaken.

Helemaal mee eens.

Zelfs voor IT professionals leveren ze (toen ik voor het laatst keek) nog slechte ondersteuning. Zo bestond de website voor het grootste gedeelte uit een overview van vulnerabilities voor de diverse OS-en; op zich goed, maar het is slechts een dump van de back-logs van de OS-en zelf. Elke sysadmin weet hoe je 'gewoon' up-to-date moet blijven. Allemaal blabla en gebakken lucht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.