image

Belgische banken starten nieuwe publiekscampagne tegen phishing

maandag 4 mei 2020, 11:33 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 07-05-2020, 08:02

Belgische banken zijn een nieuwe campagne gestart om het publiek voor phishing te waarschuwen. Vorig jaar werd een recordaantal van ruim 12.000 Belgen via phishing opgelicht, waarbij criminelen 7,5 miljoen euro wisten te stelen. Volgens Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken, is er de afgelopen weken sprake van een toename van het aantal phishingmails.

"Fraudeurs sturen een heel jaar door valse berichten uit naam van je bank (of een ander vertrouwd bedrijf) maar tijdens de coronacrisis lijken ze een tandje bij te steken. Dat heb je de voorbije weken vast ook gemerkt in je mailbox. De boodschap in die berichten kan al eens variëren. Maar: al die berichten hebben wel één ding gemeen: ze vragen naar je persoonlijke bankcodes via een link", aldus Febelfin.

"Zie je dus in een bericht een dergelijke link staan, dan moet er een lampje gaan branden: dat is fake", zo voegt de organisatie toe. Om het publiek voor deze berichten te waarschuwen is nu een nieuwe campagne gelanceerd. Daarbij zijn de gezichten van de Vlaamse actrice Leah Thys en presentator Thomas Vanderveken via "deepfaketechnologie" op het lichaam van iemand anders geplakt. "Het resultaat is dan ook compleet fake, net zoals de vraag van een bank om je codes te delen via een link", merkt Febelfin op.

Image

Reacties (4)
05-05-2020, 12:16 door spatieman
kuch,kuch, ja,maar...
het komt van mijn bank ???
en door die geloofwaardigheid wat mensen hebben zijn ze dus de pineut.
06-05-2020, 00:16 door Matt-de-kunstenaar
Nog een reden meer om NOOIT toe te laten dat cash geld wordt afgeschaft.
Dat heeft niets met zwart geld te maken maar met de kleine economie die misschien wel groter is dan men denkt.
Voorbeelden: Kopen op een rommelmarkt, garageverkoop, , iets 2e hands kopen/verkopen e.d. die gaan voor die gelegenheden echt niet een peperduur apparaat aanschaffen om pin betalingen te doen.
06-05-2020, 15:07 door Anoniem
Door Matt-de-kunstenaar: Nog een reden meer om NOOIT toe te laten dat cash geld wordt afgeschaft.
Dat heeft niets met zwart geld te maken maar met de kleine economie die misschien wel groter is dan men denkt.
Voorbeelden: Kopen op een rommelmarkt, garageverkoop, , iets 2e hands kopen/verkopen e.d. die gaan voor die gelegenheden echt niet een peperduur apparaat aanschaffen om pin betalingen te doen.
En wat heeft deze reactie te maken met het onderwerp?
10-05-2020, 16:41 door Anoniem
Ik maak regelmatig ruzie met m'n bank als het om beveiliging gaat. Mijn bank weigert om internetbankieren op een smartphone uit te laten schakelen. Dat is iets wat ik echt wens. Ik bankier NOOIT via m'n smartphone, maar dan ook echt nooit. Dat is een veel te onveilig platform. Een van de hoekstenen van beveiliging is alles wat niet gebruikt wordt - dat dit afgezet kan worden.
Niet met de bank - nu de bank draagt het risico - al draaien ze rond de pot - ik heb 't hen eerst opgelegd via hun eigen berichtensysteem. Laat ze maar komen!
En eens corona door is - ga ik terug over op cash geld - dat laat geen kruimelspoor achter - want die data willen de schobbejakken ook al doorverkopen!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.