image

Overheid onderzoekt of papieren paspoort door digitale versie is te vervangen

dinsdag 5 mei 2020, 08:17 door Redactie, 31 reacties

De overheid onderzoekt of het papieren paspoort door een digitale versie is te vervangen. Eind dit jaar start er een proef met paspoortloos reizen waarbij reizigers tussen Nederland en Canada zich via hun smartphone kunnen legitimeren. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol laten weten op Kamervragen van D66 die tien maanden geleden werden gesteld. Voor Kamervragen staat een beantwoordingstermijn van drie weken.

De proef is onderdeel van het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma dat mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laat vliegen. Reizigers kunnen hun paspoort via een app op hun smartphone laden. Vervolgens worden de gegevens via nfc uitgelezen en gecontroleerd. "De kern van het idee is dat het passagiersproces vergemakkelijkt wordt doordat een burger zich op basis van vrijwilligheid, op digitale wijze, op een manier die betrouwbaar en door de overheid gevalideerd is, met behulp van biometrische gegevens kan identificeren en de grens kan passeren", aldus Broekers-Knol.

Volgens de staatssecretaris zal de proef naar verwachting eind dit jaar starten met een technische en operationele test door een besloten doelgroep bestaande uit medewerkers van partijen die bij het project betrokken zijn. Wanneer de test een succes is zal er gedurende zes maanden verder met het KTDI-programma worden geëxperimenteerd. Deze periode kan vervolgens nog eens met zes maanden worden verlengd.

Broekers-Knol benadrukt dat het huidige, fysieke paspoort het enige document blijft waarmee reizigers legaal de Schengenbuitengrens kunnen passeren. Deelnemers aan de test zullen dan hun paspoort ook altijd bij zich moeten dragen. Doordat de controle van het paspoort eerder heeft plaatsgevonden bij de registratie en het genereren van een digitale kopie van het paspoort, volstaat om bij de grens alleen deze digitale kopie te tonen. De digitale kopie van het paspoort wordt opgeslagen in een beveiligde database, die wordt beheerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Via de bijbehorende app kunnen deelnemers aan de test hun gegevens met bijvoorbeeld de grensautoriteiten en luchtvaartmaatschappij delen. Daarbij is het mogelijk om alleen die gegevens te delen die de betreffende organisatie nodig heeft voor het uitvoeren van de betreffende taak. Opgeslagen gegevens worden na afloop van de proef gewist.

Hoewel het hier nog om een proef gaat zijn zowel de Nederlandse overheid als andere landen en luchtvaartorganisaties actief bezig om naar de mogelijkheden van een digitaal paspoort te kijken, zo laat de staatssecretaris weten: "In verschillende landen, waaronder Nederland, wordt onderzocht of het 'papieren' reisdocument op termijn kan worden vervangen door een digitale representatie daarvan en aan welke voorwaarden moet zijn voldaan om dat mogelijk te maken. Ook de International Civil Aviation Organization (ICAO) en International Air Transport Association (IATA) onderzoeken deze ontwikkelingen."

Reacties (31)
05-05-2020, 08:38 door Anoniem
Dit is weer een mooi voorbeeld van achter de "digitale transformatie"-muziek aanlopen. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem. Bovendien een die makkelijk meer problemen oplevert, bijvoorbeeld als de batterij leeg is, de telefoon gejat wordt, noem maar op. Doe mij maar gewoon een papieren paspoort zonder chip en zonder vingerafdrukken. Maarja, dat levert de overheid dan weer niet, want eigenlijk zijn burgers maar een soort irritant-mobiele objecten die moeten doen wat ze opgedragen wordt en dat liefst digitaal. Eigen dingen willen? Leveren wat de burger wenst? Doet de Nederlandse overheid niet aan. Eigenlijk is er niets veranderd sinds de tijd van Jacobus Lentz.
05-05-2020, 09:02 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is weer een mooi voorbeeld van achter de "digitale transformatie"-muziek aanlopen. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem. Bovendien een die makkelijk meer problemen oplevert, bijvoorbeeld als de batterij leeg is, de telefoon gejat wordt, noem maar op. Doe mij maar gewoon een papieren paspoort zonder chip en zonder vingerafdrukken. Maarja, dat levert de overheid dan weer niet, want eigenlijk zijn burgers maar een soort irritant-mobiele objecten die moeten doen wat ze opgedragen wordt en dat liefst digitaal. Eigen dingen willen? Leveren wat de burger wenst? Doet de Nederlandse overheid niet aan. Eigenlijk is er niets veranderd sinds de tijd van Jacobus Lentz.
Ach ja, paspoort kan natuurlijk nooit gestolen worden of je kunt het nooit verliezen, toch?
05-05-2020, 09:08 door Erik van Straten
Twee hoofdproblenen:
1) Elk merk en type smartphone moet een betrouwbare "HSM" bevatten, zonder side channel leaks e.d. (waarom zouden mensen daar extra geld voor willen uitgeven)
2) Bij elke belangrijke authenticatie moet de authenticerende partij met voldoende zekerheid weten dat de authenticerende informatie, ongemanipuleerd, afkomstig is uit de bedoelde "HSM" (er bijv. geen proxying plaatsvindt met iets op afstand, maar er zijn veel meer aanvalscenario's denkbaar).

Smartphones zijn enorm complexe multi-purpose computers met een gigantisch aanvalsoppervlak die na een paar jaar van eigenaar wisselen (of defect raken en niet worden gerepareerd), die bij herhaling voor nieuwe toepassingen worden ingezet waar de ontwerpers geen rekening mee hebben gehouden, en gezien het multi-purpose karakter kunnen en zullen houden.
05-05-2020, 09:08 door Anoniem
Blockchain to the rescue! Geen grap, zo is te lezen op https://www.weforum.org/reports/the-known-traveller-unlocking-the-potential-of-digital-identity-for-secure-and-seamless-travel.

Ik moet zeggen dat ik even schrok toen ik las dat "De digitale kopie van het paspoort wordt opgeslagen in een beveiligde database, die wordt beheerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).". Komt er toch een centrale database met pasfoto's? In gelinkte PDF komen echter veel privacy vriendelijke alternatieven aanbod waarbij géén centrale database aan te pas komt (denk aan IRMA) en de biometrische gegevens opgeslagen worden op je eigen apparaat (FIDO UAF). De ingrediënten voor een privacy vriendelijke oplossing zijn er, hopelijk komt dat ook terug in een definitieve oplossing.

Tegelijk blijf ik ook sceptisch, waarom moet men opeens weten wat mijn 'extended travel history' of geboorteplaats is? En waarom moet ik gelijk medische gegevens afstaan? Nee, geef mij maar een fiets. Op lopen na het enige vervoersmiddel waarmee je nog echt van je vrijheid kunt genieten en je niet eerst aan een volledige screening wordt onderworpen. Of is dat te bot gesteld op Bevrijdingsdag, wanneer we terug denken aan de oorlogstijd.
05-05-2020, 10:13 door spatieman
iedereen krijgt dus een iphone gesponsord door de staat, want android, is simpelweg te lek voor zo iets als dit.
05-05-2020, 10:22 door The FOSS - Bijgewerkt: 05-05-2020, 10:22
Door spatieman: iedereen krijgt dus een iphone gesponsord door de staat, want android, is simpelweg te lek voor zo iets als dit.

Nee en nee (in ieder geval niet lang meer).
05-05-2020, 10:29 door Anoniem
In Schengen zone niet nodig. Dat zijn de landen die de infra hebben om dit te kunnen doen.
In Bolivia, Tadjkizstan en Oeboemaland is er geen infra en moet je wel je paspoort tonen.
Eindresultaat: u heeft een papieren paspoort nodig.
Ministerie: lekker belastinggeld verkwisten
05-05-2020, 10:30 door Anoniem
Door spatieman: iedereen krijgt dus een iphone gesponsord door de staat, want android, is simpelweg te lek voor zo iets als dit.

Dus een sigaar uit eigen doos, want daar betaal je dan indiect zelf voor.
Misschien moeten ze in Den Haag eerst eens een volksraadpleging houden waar mensen geld voor over hebben, voordat ze allemaal geldverslindende projectjes opstarten van gemeenschapsgeld.

Ik kan op dit moment wel een paar betere bestedingsdoelen voor dat geld bedenken dan een digitaal paspoort. De zorg, onderwijs, de economie, de bijstand, de 1,5 meter maatschappij.

Blijkbaar heeft de rijskoverheid geld over. Misschien anders maar een belastingverlanging introduceren?
05-05-2020, 10:30 door Anoniem
Tja dan zou die app gratis moeten,en zouden we voor eigen reisdocumenten niet meer moeten betalen vind ik.
05-05-2020, 10:30 door Anoniem
Door The FOSS:
Door spatieman: iedereen krijgt dus een iphone gesponsord door de staat, want android, is simpelweg te lek voor zo iets als dit.

Nee en nee (in ieder geval niet lang meer).

?? wat bedoel je ??
05-05-2020, 10:42 door MathFox
Door Erik van Straten: Twee hoofdproblenen:
1) Elk merk en type smartphone moet een betrouwbare "HSM" bevatten, zonder side channel leaks e.d. (waarom zouden mensen daar extra geld voor willen uitgeven)
[...]
Denk je dat het mogelijk zou zijn om de digitale kopie te onderscheppen wanneer die van de centrale database naar de smartphone verstuurd wordt?

En is het installeren van het e-paspoort op een nieuwe smartphone gratis, ook voor de mensen die ieder jaar een nieuwe telefoon kopen?
05-05-2020, 10:53 door [Account Verwijderd]
Door Erik van Straten: 1) Elk merk en type smartphone moet een betrouwbare "HSM" bevatten, zonder side channel leaks e.d. (waarom zouden mensen daar extra geld voor willen uitgeven)
Dit bestaat al in vorm van Android StrongBox en Apple Secure Enclave. Allebei nog geen gemeengoed, dat moet er wel bij gezegd worden.
05-05-2020, 11:04 door Anoniem
Tja kom je bij je hotel in de binnenlanden aan, willen ze bij de balie een kopietje van je paspoort maken, of je paspoort innemen tot je weer vertrekt.
05-05-2020, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit is weer een mooi voorbeeld van achter de "digitale transformatie"-muziek aanlopen. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem. Bovendien een die makkelijk meer problemen oplevert, bijvoorbeeld als de batterij leeg is, de telefoon gejat wordt, noem maar op. Doe mij maar gewoon een papieren paspoort zonder chip en zonder vingerafdrukken. Maarja, dat levert de overheid dan weer niet, want eigenlijk zijn burgers maar een soort irritant-mobiele objecten die moeten doen wat ze opgedragen wordt en dat liefst digitaal. Eigen dingen willen? Leveren wat de burger wenst? Doet de Nederlandse overheid niet aan. Eigenlijk is er niets veranderd sinds de tijd van Jacobus Lentz.
Ach ja, paspoort kan natuurlijk nooit gestolen worden of je kunt het nooit verliezen, toch?
Ach ja, en je paspoort op je telefoon samen met je SIM-met-contract en je contactloze betalen en je NS-abonnement en weet ik veel wat nog meer, kan niet gestolen worden. Of eigenlijk, dat kan prima, maar dat telt niet?

Je zegt hier eigenlijk "veel meer mogelijke problemen tellen niet want die ander heeft mischien wel één probleem". Terwijl beide dat éne probleem hebben, dus is het ook nog eens geen weerlegging. Laat ik het van de positieve kant bezien en je dit vragen: Wat heb je wél te melden?
05-05-2020, 12:01 door karma4
Voor advies in de smart blcokchain is Centric de aangewezen entiteit. Veel deskundigheid vanuit een bepaalde persoon.
Het lijkt een grap maar zit dichter bij wat sommigen doen.

. Komt er toch een centrale database met pasfoto's? In gelinkte PDF komen echter veel privacy vriendelijke alternatieven aanbod waarbij géén centrale database aan te pas komt (denk aan IRMA) en de biometrische gegevens opgeslagen worden op je eigen apparaat (FIDO UAF). De ingrediënten voor een privacy vriendelijke oplossing zijn er, hopelijk komt dat ook terug in een definitieve oplossing.
Een bewijs via een smartphone van de juiste persoon? Het lijkt dat advies van van Rijbroek wel. Een centrale database waar gecontroleerd kan worden of je de juiste persoon bent is een beter alternatief voor echte privacy.
Je moet privacy niet verwarren met het ontkennen van een persoonlijke verantwoordelijkheid.

Tegelijk blijf ik ook sceptisch, waarom moet men opeens weten wat mijn 'extended travel history' of geboorteplaats is?
... Op lopen na het enige vervoersmiddel waarmee je nog echt van je vrijheid kunt genieten en je niet eerst aan een volledige screening wordt onderworpen. Of is dat te bot gesteld op Bevrijdingsdag, wanneer we terug denken aan de oorlogstijd.
De vrijheid van tegenwoordig lijkt verward te zijn met wat de zwartjassen hun vrijheid en hun privacy noemden. Vrij bewegen, lopen in je eigen beschermde omgeving is wat anders dan je overal heen begeven.
Ook vroeger werden reizigers uit den vreemd met argwaan in de gaten gehouden. Quarantaine met de gele vlag zijn niet voor niets ingevoerd om de vrijheden te beschermen.
05-05-2020, 12:12 door Anoniem
Door Erik van Straten: Twee hoofdproblenen:
1) Elk merk en type smartphone moet een betrouwbare "HSM" bevatten, zonder side channel leaks e.d. (waarom zouden mensen daar extra geld voor willen uitgeven)
Dat blijkt helemaal de vraag niet, want het zijn niet de uiteindelijke gebruikers die bepalen wat eringestopt wordt en dus waar er geld aan uitgegeven wordt. Dus de vereiste chipjes worden er toch wel ingestopt.

2) Bij elke belangrijke authenticatie moet de authenticerende partij met voldoende zekerheid weten dat de authenticerende informatie, ongemanipuleerd, afkomstig is uit de bedoelde "HSM" (er bijv. geen proxying plaatsvindt met iets op afstand, maar er zijn veel meer aanvalscenario's denkbaar).
Dat kunnen ze alleen maar weten aan de hand van cryptografische signaturen enzo, dus als je die perfect namaakt ``weten'' ze dat met de maximale zekerheid die het systeem ze bieden kan. Verder kijken kan niet, dus neem je maar aan dat het goed is.

Dit is de kracht van ``digitaal''. En die werkt nu dus tegen je. Maar tegelijkertijd ben ik daar weer niet heel erg rouwig om. Uiteindelijk is een paspoort een politiek onderdrukkingsmiddel (ga maar na, waarom stond Napoleon erop dat iedereen met naam en familienaam in een register terechtkwam?) en Lentz heeft ons al laten zien dat te moeilijk namaakbaar maken makkelijk levens kan kosten. Met allerhande overheden die er steeds meer vooral voor zichzelf en niet meer voor de burger zijn, inclusief zelfbenoemde bakens van vrijheid en verdedigers van democratie, en ook braafste jongetjes van de klas, zie ik namaakbaarheid niet langer meer als een hoofdprobleem.

Merk op dat we nu ruim buiten het bereik van de techniek geraakt zijn; dit is politiek. Je kan daar niet zomaar je ogen voor sluiten, ook al zou je dat als techneut nog zo graag willen. Juist als techneut kan je daarmee levens op het spel zetten.

Smartphones zijn enorm complexe multi-purpose computers met een gigantisch aanvalsoppervlak die na een paar jaar van eigenaar wisselen (of defect raken en niet worden gerepareerd), die bij herhaling voor nieuwe toepassingen worden ingezet waar de ontwerpers geen rekening mee hebben gehouden, en gezien het multi-purpose karakter kunnen en zullen houden.
En waar ``apps'' regelmatig ophouden te werken na een software-update. En nog veel meer van al dat moois, want enorm complex en niet alleen uit technisch oogpunt. Er zit zeker ook een stuk politiek achter, al was het maar de concurrentie tussen verschillende bedrijven die die apparaten maken, of bedrijfsinterne politiek die klantjes graag naar nieuwere modelletjes en nieuwe producten drijft. In sterk gepolitiseerde gevallen als zoiets doms als een paspoort ga je daar tegenaanlopen. Een paspoort is verre van neutraal. En er hangen enorme belangen van af, die met de voortschrijdende digitalisatie alleen maar groter worden. Vroeger kon je een heel leven lang zonder paspoort. Nu ben je zonder in eigen land al strafbaar.
05-05-2020, 12:59 door Anoniem
Zo had Bill Gates het MS monopolie verworven en nu reeds het globale gezondheidsmonopolie.
Wat gaan we dan hier zitten te miepen over lokale overheden,
desnoods Schengen en de invoering van een blockchain-digi-paspoortje?

J.O.
05-05-2020, 13:02 door Anoniem
Door Anoniem: Blockchain to the rescue! Geen grap, zo is te lezen op https://www.weforum.org/reports/the-known-traveller-unlocking-the-potential-of-digital-identity-for-secure-and-seamless-travel.

Ik moet zeggen dat ik even schrok toen ik las dat "De digitale kopie van het paspoort wordt opgeslagen in een beveiligde database, die wordt beheerd door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).". Komt er toch een centrale database met pasfoto's? In gelinkte PDF komen echter veel privacy vriendelijke alternatieven aanbod waarbij géén centrale database aan te pas komt (denk aan IRMA) en de biometrische gegevens opgeslagen worden op je eigen apparaat (FIDO UAF). De ingrediënten voor een privacy vriendelijke oplossing zijn er, hopelijk komt dat ook terug in een definitieve oplossing.

Tegelijk blijf ik ook sceptisch, waarom moet men opeens weten wat mijn 'extended travel history' of geboorteplaats is? En waarom moet ik gelijk medische gegevens afstaan? Nee, geef mij maar een fiets. Op lopen na het enige vervoersmiddel waarmee je nog echt van je vrijheid kunt genieten en je niet eerst aan een volledige screening wordt onderworpen. Of is dat te bot gesteld op Bevrijdingsdag, wanneer we terug denken aan de oorlogstijd.
Denk je echt dat die centrale database er niet is de producent is een bedrijf waar diverse overheden een vinger in de pap hebben.
05-05-2020, 15:30 door Anoniem
Het stond eraan te komen,de burgers "moeten" allemaal het digitale systeem in.

Wordt het verplicht je smartphone bij je dragen" straks" of een digitaal tweede plastik pasje als paspoort?
Of een verplichting je smartphone als algemene identificatie,zonder je smartphone ben je dus straks een strafbaar persoon?

Wat is nog het verschil tussen je Paspoort vs ID kaart ( id kaart word wellicht afgeschaft?)

Mensen ga stemmen tijdens de verkiezingen en kies je partij die voor jou
Rechten,Vrijheden en je Privacy vecht.

Nog meer dreigingen voor je vrijheden/privacy

Id2020
Agenda 21
Verplichte vaccinatie programma wereldwijd - van de billionaires

The Matrix
05-05-2020, 16:28 door Erik van Straten
Door MathFox:
Door Erik van Straten: Twee hoofdproblenen:
1) Elk merk en type smartphone moet een betrouwbare "HSM" bevatten, zonder side channel leaks e.d. (waarom zouden mensen daar extra geld voor willen uitgeven)
[...]
Denk je dat het mogelijk zou zijn om de digitale kopie te onderscheppen wanneer die van de centrale database naar de smartphone verstuurd wordt?
Dat kun je niet uitsluiten. Het veiligst lijkt mij het om in zo'n "HSM" chip (enclave, TPM, of hoe zo'n ding mag heten) een asymmetrisch sleutelpaar te genereren, en de public key, bij voorkeur in een soort CSR (Certificate Signing Request) aan de balie in het stadhuis te laten ondertekenen. Ik heb er niet obver nagedacht (het is immers niet mijn idee) hoe je daarbij voorkomt dat dan een andere public key (of CSR) wordt ondertekend dan bedoeld.

Door MathFox: En is het installeren van het e-paspoort op een nieuwe smartphone gratis, ook voor de mensen die ieder jaar een nieuwe telefoon kopen?
Ik vermoed dat er sprake zal zijn van leges; immers een geautoriseerde ambtenaar zal "live" moeten bevestigen dat jij jij bent, maar verder dan gissen kom ik niet.

Wat we m.i. nodig hebben is een zo simpel mogelijk apparaat, met een scherm, dat een zeer beperkt aantal digitale formaten kan vertonen die je met dat apparaat digitaal kunt ondertekenen (je moet kunnen zien wat je ondertekent en daar niet bij gefopt kunnen worden, iets dat met een standaard smartphone veel te eenvoudig is). Daar hoort natuurlijk een goede revocation infrastructuur bij.

Denkbaar is dat je daarmee meerdere sleutelparen genereert o.a. voor pseudo-anonimiteit (evt. in combinatie met concepten als IRMA), in de zin van "ik bewijs dat ik dezelfde anoniem ben als eerst" (dat hoeft overigens niet met asymmetrische sleutelparen, zie https://www.security.nl/posting/628112/crypto+bewijs%3A+dezelfde+anoniem).

Ik sluit overigens niet uit dat je zo'n concept kunt inbouwen in een smartphone. Voorwaarde is dat je m.b.v. van een fysieke schakelaar o.i.d. voldoende zeker weet dat wat je op het scherm ziet niet iets anders is dan je ondertekent.

Digitaal blijft echter erg lastig: de meeste mensen kunnen slecht vervalste paspoorten nog wel herkennen, terwijl zelfs experts aan een random getal niet kunnen zien "hoe random" het is en je bij hardware ook extreem lastig kunt vaststellen of er backdoors in zitten.
05-05-2020, 17:18 door Anoniem
Ga toch weg met je al 50 jaar mislukte boekje. Ene parlementaire enquete na de andere.

Als er nou iets nooit ongeldig wordt dan is het wel je identiteit. Die blijft zelfs tot na je dood nog bestaan.

Anders zou je namelijk ook nooit meer voor misdaden veroordeeld kunnen worden. Want allereerst moet daar toch nog steeds je identiteit worden vastgesteld. Anders valt er niks te vonnissen ook niet. Of niettan.

Die hele heisa is gewoon politieke PR. Om het beeld in stand te houden dat het een hele eer is dat je Nederlander mag zijn. ga dat maar in Afrika vertellen. Daar zitten al die semi-overheids deskundigen ook dagelijks met dat vingertje te zwaaien. Want dan hebben ze het druk en daar worden ze voor betaald.
05-05-2020, 18:53 door De baard - Bijgewerkt: 05-05-2020, 18:54
Door Anoniem: Tegelijk blijf ik ook sceptisch, waarom moet men opeens weten wat mijn 'extended travel history' of geboorteplaats is?
Die staan allebei nu ook al in het paspoort, de reis geschiedenis aan de hand van stempels van de (non-Schengen) landen waar men geweest is, en de geboorteplaats staat er ook al in.

Geen paspoort op mijn smartphone. Injecteer maar meteen die RFID in mijn pols, kan ik daarmee betalen, me legitimeren, de deur openen, en hij kan vast vaststellen of ik COVID-19 heb of niet.
05-05-2020, 19:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit is weer een mooi voorbeeld van achter de "digitale transformatie"-muziek aanlopen. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem. Bovendien een die makkelijk meer problemen oplevert, bijvoorbeeld als de batterij leeg is, de telefoon gejat wordt, noem maar op. Doe mij maar gewoon een papieren paspoort zonder chip en zonder vingerafdrukken. Maarja, dat levert de overheid dan weer niet, want eigenlijk zijn burgers maar een soort irritant-mobiele objecten die moeten doen wat ze opgedragen wordt en dat liefst digitaal. Eigen dingen willen? Leveren wat de burger wenst? Doet de Nederlandse overheid niet aan. Eigenlijk is er niets veranderd sinds de tijd van Jacobus Lentz.
Ach ja, paspoort kan natuurlijk nooit gestolen worden of je kunt het nooit verliezen, toch?

die telefoon kun je ook verliezen of kan gejat worden.

je doet een 'whataboutism' :

https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism
05-05-2020, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit is weer een mooi voorbeeld van achter de "digitale transformatie"-muziek aanlopen. Maar het blijft een oplossing op zoek naar een probleem. Bovendien een die makkelijk meer problemen oplevert, bijvoorbeeld als de batterij leeg is, de telefoon gejat wordt, noem maar op. Doe mij maar gewoon een papieren paspoort zonder chip en zonder vingerafdrukken. Maarja, dat levert de overheid dan weer niet, want eigenlijk zijn burgers maar een soort irritant-mobiele objecten die moeten doen wat ze opgedragen wordt en dat liefst digitaal. Eigen dingen willen? Leveren wat de burger wenst? Doet de Nederlandse overheid niet aan. Eigenlijk is er niets veranderd sinds de tijd van Jacobus Lentz.
Ach ja, paspoort kan natuurlijk nooit gestolen worden of je kunt het nooit verliezen, toch?

Ja en je telefoon zeker niet, kans is groter dat ik die verlies. Die heb ik dagelijks bij me. Een paspoort niet.
05-05-2020, 22:41 door Anoniem
doordat een burger zich op basis van vrijwilligheid, op digitale wijze, op een manier die betrouwbaar en door de overheid gevalideerd is, met behulp van biometrische gegevens kan identificeren en de grens kan passeren"
Ja, vast.

Vrijwillig: nee, ik wil niet.
Betrouwbaar: sinds wanneer is een smartfoon betrouwbaar?
Gevalideerd: eh... ja... iets met zo veel waard als dat je degene die valideert vertrouwt...
Biometrische gegevens: NEE. Wat snap je niet aan NEE!

Wederom: een stuk digi-dwang als oplossing op zoek naar een probleem. Waarom moet dat nou allemaal zo nodig? Waar zit de winst?
06-05-2020, 00:10 door Anoniem
Ik vraag mij altijd af waarom we niet een QR-code oid krijgen, waarbij de douane e.d deze kunnen scannen en vanaf een overheid server onze "paspoort" zien. Dan valt er aan ons kant weinig te rommelen en in ergste geval wordt je QR code gejat, en krijg je een nieuwe en oude komt op blacklist. Misschien denk ik te simpel.
06-05-2020, 07:49 door karma4
Door Anoniem: Ja en je telefoon zeker niet, kans is groter dat ik die verlies. Die heb ik dagelijks bij me. Een paspoort niet.
Een paspoort heeft opties om te bewijzen dat jij de juiste persoon bent, biometrie pasfoto vingerafdruk gekoppeld aan een centrale registratie (paspoortnummer chip andere kenmerken) .
Een smarpthone heeft die koppeling niet, daarmee ongeschikt als bewijsvoering van de juiste persoon./ identiteit.
06-05-2020, 08:17 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ja en je telefoon zeker niet, kans is groter dat ik die verlies. Die heb ik dagelijks bij me. Een paspoort niet.
Een paspoort heeft opties om te bewijzen dat jij de juiste persoon bent, biometrie pasfoto vingerafdruk gekoppeld aan een centrale registratie (paspoortnummer chip andere kenmerken) .
Een smarpthone heeft die koppeling niet, daarmee ongeschikt als bewijsvoering van de juiste persoon./ identiteit.
Dit is geen argument want je kan net zo goed een serienummer van een smartphone in een paspoortdatabase proppen.

Of het een goed idee is, is een tweede. Bijvoorbeeld als een burger aan komt zetten met een kapotgeslagen telefoon, hoe ga je dan nog de data uitlezen en allerhande matches maken? Maar de nummertjes opslaan kan, ongeacht van wat dan.
06-05-2020, 09:32 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag mij altijd af waarom we niet een QR-code oid krijgen, waarbij de douane e.d deze kunnen scannen en vanaf een overheid server onze "paspoort" zien. Dan valt er aan ons kant weinig te rommelen en in ergste geval wordt je QR code gejat, en krijg je een nieuwe en oude komt op blacklist. Misschien denk ik te simpel.
Mischien wel ja.

Kun je me twee redenen geven waarom dat te simpel zou kunnen zijn?

Spoilers beveiligd met high-tech drievoudige rot13.

Rra: Vrznaq zrg gbrtnat gbg qr qngnonfr xna tnna fubccra anne rra sbgb qvr rra orrgwr yvwxg, ra qna zrg mb'a pbqr mvpu ibbe qvr crefbba hvg gr trira. Qbr wr re ivatrensqehxxra ovw qna zbrg uvw qvr abt rira anznxra, znne qng vf bbx jry gr qbra.

Gjrr: Vrqrerra qvr trra gbrtnat urrsg gbg qvr qngnonfr xna wr cnfcbbeg avrg pbagebyrera. Qrax ohvgraynaqfr qbhnar, znaargwrf ina qr nhgbireuhhe, ra mb ibbeg. Trrs wr Wna ra nyyrzna qna znne gbrtnat qna iretebbg wr qr xnaf bc fpranevb rra.
06-05-2020, 10:15 door Reinder
Ik snap niet helemaal voor welk probleem dit nu een oplossing is. Het hele "laten controleren van je paspoort" is nou niet echt de meest tijdsrovende bezigheid op het vliegveld. Hoe precies moet dit het "passagiersprocess vergemakkelijken"?
06-05-2020, 13:19 door Anoniem
Door Reinder: Ik snap niet helemaal voor welk probleem dit nu een oplossing is. Het hele "laten controleren van je paspoort" is nou niet echt de meest tijdsrovende bezigheid op het vliegveld. Hoe precies moet dit het "passagiersprocess vergemakkelijken"?
Daar gaat het dus ook helemaal niet om. Het doel is om nieuwerwets te doen, met als doel te kunnen zeggen dat je met de tijd meegaat, dat je bij-de-tijd bent, dat je weet welk jaar we in leven. "Met de muziek meelopen."

Eigenlijk zouden we het moeten toejuichen want hoe meer van dit soort dingen in de markt gezet worden hoe meer werk er is voor "cybersecurity"-poppetjes. Tegelijkertijd maakt het vooral het leven van de gewone burger ongemakkelijker en ingewikkelder terwijl het mooi ruimte laat voor technisch onderlegde zich-niet-aan-de-wet-houders om ongezien overal doorheen te glippen. Want als je één paspoort electronisch kan klonen, kun je dat ook met honderd. Dat is met papieren paspoorten meestal toch wat lastiger. Maar ook daar: Ik als gewoon burger mag en kan geen enkel paspoort hebben van mijn eigen overheid, terwijl een willekeurige terrorist er veertien blijkt te hebben, allemaal verschillend. Die blijkt dus goed toegang te hebben tot zeer bedreven vervalsers met goede vervalsingsmiddelen. Dat gaat met deze verelectronisering alleen maar makkelijker worden.

En dat is het probleem: De overheid is er al lang niet meer voor de brave burger. Ze is er voor zichzelf. Zoals hier te zien: De afdeling Lentz is lekker aan het knutselen met een nieuw ideetje, en hoe de burger er beter van wordt, dat boeit ze verder niet. Is geen vereiste want staat nergens in de regeltjes. Het maakt ze zelfs niet eens uit wie de regeltjes maakt, als ze maar kunnen knutselen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.